Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skrzywiona na max

KRĘGOSŁUP...BADANIA..PORADZCIE

Polecane posty

Gość skrzywiona na max

czy tylko rtg? mam kyfozę i skoliozę ból niesamowity, nie mogę stać dłużej jak 5 -10 minut, siedzieć też nie za dlugo...kilka razy dziennie muszę się położyć na brzuch, by przestał boleć...kto ma problemy niech wejdzie i napisze jakie ma sposoby na ból!

Gość camera
Idz do dobrego rehabilitanta....masażysty.....to tak na te chwile by ból minął choc troszke...nie bierz prochów przeciwbólowych i przeciwzapalnych bo zniszczysz sobie zołądek jak ja w wieku 25 lat mam wrzody...a pózniej szukaj specjalisty i rezonans...bo zobaczyc czy nie ma przepuklin.......

Gość mika-----------------------
Jedyny sposób, lekarz, który juz bedzie wiedział na jakie badania cie skierować , następnie odpowienia gimnastyka ewentualnie jakieś zabiegi fizykoterapeutyczne. A jesli chodzi o uśmierzanie bolu - to trzeba tu pamiętać, ze jakaś przyczyna tego bólu jest, prawdopodobnie zaburzona równowaga mięsniowa (jedne mięśnie są poprzykurczane, inne osłabione) i samo uśmierzanie np. środkami przeciwbólowymi jest na krótką metę.

Gość skrzywiona na max
właśnie nie biorę leków

Gość ćwiczenia
ponoć to jedyna metoda. Ja mam skolioze i rozszczep 3 kręgów lędźwiowych. Co około 2-3 tygodnie "krzyże" puchną mi tak, że nawet założenie spodni graniczy z cudem bo uciskają to miejsce. Biore zastrzyki przeciwbólowe (seria 15 do30 zastrzyków co 3 miesiące), chodze na rehabilitacje (z kasy chorych 30 zabiegów raz na pół roku :o) i daje rady... jakoś, bo czasem jest na prawde ciężko coś zrobić (o ile uda mi się wogóle wstać z łóżka).

Gość skrzywione spojrzenie Wali
mam to samo, nie mogę znaleść pracy, bo ani siedząca ani stojąca ból z wiekiem jest coraz silniejszy, trochę pływam, gimnastyka w domu, ale przedewszystkim spanie na twardym materacu. Leków przeciwbólowych nie biorę, jakąś maść ewentualnie w skrajnym przypadku, a boli mnie od dołu do góry

Gość ja mam chyba z 60 stopni
skoliozy ale jakoś żyje. Dość często pobolewa ale już się przyzwyczaiłam. Gdybym ćwiczyła codziennie minimum godzinkę to pewnie bólów bym nie miała żadnych, ale mi się nie chce poza tym mam inne obowiązki

Gość dobry masażysta
albo rehabilitant pozwoli uśmierzyć ból

hm m ajkaies rady na skrzywioną lopatke..bo prawie mis ie garb robi...:O mozna sie tego jeszcze ajkos pozbyc:O ale coz sama jestem temuu winna:O nie cwicze,garbie sie itd..:O

Najpierw lekarz pierwszego kontaktu.On pisze skierowanie do neurologa.Neurolog pisze skierowanie na RTG.Lepiej jak na MZ(rezonans magnetyczny).Ja korzystalam z firmy Helimed(wykaz placowek na ich stronie).MZ pokaze wszystko nawet to,czego nie pokaze RTG.Prywatnie MZ kosztuje ok.400 PLN.Wracasz z wynikami do neurologa a on decyduje co z Toba zrobic.To wszystko.

Gość no niestety
mnie boli również, są dni lepsze i dni gorsze, mam skoliozę od urodzenia, zdiagnozowaną w wieku 16 lat..za pózno, trochę zajęć korekcyjnych - niestety nie pomogło, dzisiaj mam 39 lat, obniżenie krążków międzykręgowych i coś takiego jak sklerotyzacja, ponoć to nic dobrego, ogólnie nie wesolo. Kręgosłup boli gdy stoję np w kolejce, gdy długo siedzę a czasem po nocy. Proszków nie biorę bo szkoda wątroby. Najgorsze jest to że co rok jest gorzej a lekarz rozkłada ręce i mówi, że nic poza Srodkami przeciwbólowymi poradzić nie moze.

Gość U...................
przede wszystkim zrób aktualne zdjęcie rtg, potem do ortopedy, on zdecyduje co dalej