Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Somełan

Wylicz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Polecane posty

Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne za pomocą: http://exrx.net/Calculators/CalRequire.html Jeśli jesz tyle kcal ile spalisz na dzień, to nie przytyjesz. Wylicz, ile powinnaś\\eś jeść kcal na dzień. Pamiętaj, że wyliczona wartość to ilość orientacyjna. Opis pojęć na stronie www: Male/Female Sex - płeć, male - mężczyzna, female - kobieta Age - wiek Pounds/Kilograms Weight - waga, wybierz w kg i wpisz swoją ;) Inches/Centimeters/% Body Fat - Ht or BF, wybierz centymetry i wpisz swój wzrost, w cm ;) Resting - ilość godzin, które przeznaczasz na spanie, odpczynek (w ciągu 1 dnia/nocy) Very Light - zajęcia na siedząco, jazda samochodem, autobusem, pisanie na klawiaturze, gra w karty, tego rodzaju aktywność - a wpisujesz ile godzin w ciągu jednego dnia/nocy mniej więcej przeznaczasz na tego typu aktywność Light - wolny spacer, sprzątanie domu, itp. aktywność, czyli już większa niż \"very light\", i tak samo - ile godzin w ciągu dnia przenzaczasz na tego typu aktywność Moderate - szybszy marsz, jazda na rowerze, taniec itp. aktywność fizyczna, ile godzin w ciągu dnia? Heavy - ćwiczenia wymagające dużej aktywności fizycznej, trening siłowy, gra w siatkówkę, koszykówkę, itp. ile godzin w ciągu dnia? Total (24 hrs) - tu wpisz 24, bo tyle godzin ma cykl dzień\\noc BMR (Calories) - jest to ilość kalorii niezbędna do utrzymania organizmu przy życiu, ogrzania go, dostarczenia energii, żeby organy prawidłowo funkcjonowały. Activity (Calories) - to ilość kcal, które potrzebujesz na swoją dzienną aktywność fizyczną. Im bardziej jesteś aktywna, tym bardziej wartość ta rośnie a oznacza to, że możesz więcej zjeść bezkarnie kalorii - jeśli dużo ćwiczysz. Total Calories - to Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne potrzebne do tego, żeby organizm prawidłowo funkcjonował. P.S. życzę dużych wartości \"Total Calories\", bo oznacza to, że możesz zjeść dużo kalorii \"bezkarnie\" :)

Gość ehhhhhh
..fajne..juz "se" obliczyłam

Oczywiście należy pamiętać, że jeśli wyjdzie np. 2300kcal to nie oznacza to, że jeśli zjemy 5 czekolad na dzień to nie przytyjemy. Ale to temat na kolejny post odnośnie pożywienia, które powinniśmy przyjmować (lepiej już chyba książkę napisać ;) ).

Ja też obliczyłam. Wyszło, że potrzebuję 1851 Total Cal. Activity Cal. 525, jakoś mało...

ferry widocznie taką małą masz aktywność fizyczną :( Jak pisałem w 1-m poście, są to wartości orientacyjne, nie można im bezgranicznie ufać, aczkolwiek Twoje zapotrzebowanie będzie gdzieś w pobliżu tej liczby, na pewno nie wynosi 2500kcal (jeśli kalkulator podaje 1850).

No, mam małą... ale na bank nie wystarcza mi 500 kalorii! :O Wyciągnęłabym nogi popisowo! Ciekawi mnie, ile zjadam dziennie kalorii, ale nie dam rady ich policzyć :( (tzn. nie umiem)

Gość nie mam tv
jaaaaa.... to dziwne co m iwyszlo :PPP gdybym tak jadla to bym tyla, a tyla ;) zreszta - tak mniej wiecej jem i nie chudne :P wiec jest ok ;) 1492 - bmr 1368 activity 2860 - total jak chcialam schudnac - jadlam ok 700 kalrii przez tydzien, a potem przytylam, bo zaczelam jesc duzo.. swietny kalkulator :) dziekuje somełan :)

ferry ... 500 to (w Twoim przypadku) zapotrzebowanie dodatkowe wynikające z aktywności fizycznej a nie dzienne zapotrzebowanie !!! BMR - tyle kcal utrzymuje Cię przy życiu, jeśli byś 24 godziny na dobę spała (nie tyjesz, nie chudniesz) Activity - to dodatkowe kcal, których potrzebujesz, żeby mieć energię na \"aktywność fizyczną\" BMR + Activity = dzienne zapotrzebowanie

Gość jgcjy
skoro mi wyszło 2766 to ile mam jeść aby schudnąć

nie mam tv ... najważniejsza zasada w tym kalkulatorze, to poprawnie obliczyć ile godzin na co się przeznacza. Bo jak widzisz Tobie wyszło tyle poprzez aktywność fizyczną. Ale jeśli w ciągu dnia np. 4-6 godzin ćwiczysz to wartość 2860kcal może być w okolicy Twojego dziennego zapotrzebowania. Profesjonalne sportsmenki wcinają na dzień po 3500kcal a mierzą po 170cm i ważą po 60kg, przy czym nie mają praktycznie w ogóle tkanki tłuszczowej.

Gość nie mam tv
jgcjy - dobre pytanie :) tez jestem ciekawa

Gość nie mam tv
obliczylam to tak, ze odpoczynek - 8 h very light activity - 9h light - 5 Moderate - 1h (dojezdzam do rpacy i na uczelnie rowerem, co mi w sumie tyle zajmuje - czasem wiecej) Heavy - 1h - beigam godzine dziennie mam nadzieje, ze to wyszlo ok. W weekendy czasem siedze caly dzien przed kompem i jem, a czasem wyruszam na calodniowe wycieczki rowerowe, wiec sie miesiecznie zeruje ;)

Gość jgcjy
mi bmr i activity 1383 total tak jak pisałam wcześniej 2766

Gość jgcjy
somełan prosze odpowiedz mi

Wywołałem lawinę ;) Jedna sprawa to dzienne zapotrzebowanie a kolejna to pokrywanie go odpowiednim pożywieniem i o odpowiednich porach. Nieumiejętne połączenie tych rzeczy doprowadzi do nabierania tkanki tłuszczowej. Oczywiście ćwiczenia fizyczne też odgrywają ogromną rolę w temacie odżywianie\utrzymywanie łądnej sylwetki ciała. jgcjy - nie jest tak łatwo generalizować w temacie odchudzania. Ile kcal jeść, żeby schudnąć pytasz. Ja mogę odpowiedzieć: jedz 5000kcal, ale aktywność fizyczną miej na poziomie 7000kcal, wówczas też schudniesz. Jeśli dostarczysz mniej kcal niż potrzebujesz na dzień to schudniesz. Jednakże przyjmuje się, żeby maksymalnie obcinać do 500kcal od dziennego zapotrzebowania, dzięki czemu przeprowadzimy to w miarę skutecznie (bez jojo, dużych spadków wody, i bez komplikacji zdrowotnych).

Gość Agniewicz
Tak myślalam, że jem za dużo:D

Gość a mi wyszlo
3118 - total calories hmmm jesus christe jaka bym byla gruba gdybym tyle jadla. A nie jetem chudzina bo mam 172 cm i waze 64 kg. zeby schudnac musz jesc ok. 1500 kcal. spoko dam rade. Chce sie pozbyc ok. 5-6 kg

Gość Margoloaaaa
Dzieki, fajne :)

aaaa... juuz wiem... wyszlo mi 2600 t o ostatnie... gdybym tyle kalorii zjadla w ciagu doby to bym dopiero wygladala...

Gość ig-ełka
Mi wyszlo 2500, w sumie moze byc.

3100 kcal :classic_cool: szkoda że jem o 2000 kcal mniej ;) ale bym wyglądała przy takiej ilości kcal :D

Gość asdfa
mi wyszlo 2400, a dziennie jem o wiele wiecej i w cale gruba nie jestem. nie wyobrazam sobie jedzenia 1000 kcl lub mniej dziennie bo to jest poprotu glodzenie sie;/ lepiej pojjsc pociwczyc...

Looo...:) BMR 1385 Activity 3809 suma 5194...ale jaja! Zastanawiam sie czy tyle zjadam,ale szczerze watpie.Musze policzyc juro. A tyje mam bardzo duzo wysilku fiz dziennie(jestem tancerka) a mimo to tyje.Wg mnie moj proble siedziw glowie:( strasznei sie czuje teraz w moim ciele.Nie cierpie go i to wszystko blokuje lacznie z przemiana materii.Jem l-karnityne 1000 i spiruline(algi) i co?Nic.Zadnego ubytku:(

JA mam 2419 nie jest taj zle..mysle,że jem mniej a mimo to jestem..\'ubita\':|

Gość Erni
siemka jo mom 3244:)

Gość fasting
2412kcal :( dużo tego, a ja od dziś na 1000 jestem :)

Gość justynka555
a mi wyszło 3170 a ja dziennie ok 1000 jem :))