Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wstrząsnieta

PASJA

Polecane posty

Gość wstrząsnieta

Tyle słyszałam o tym filmie, jaki to wspaniały , cudowny, tyle szumu wokół niego...powiem szczerze, obejrzałam 15 miniut, moment biczowania, jak Ci ludzie znecali sie nad Jezusem, biczujac go roznymi "wspanialymi"przyrzadami..trwało to chyba z 10minut..jest to po prostu OHYDNE i okrutne Na tym ma polegac ta Wyątkowosc "pasji" gobsona? Jak najwiecej przemocy, krwi? Naprawde, oglądałam duzo lepszych, i dla mnie bardziej wartosciowszych filmow przedstawiających mękę chrystusa, które wywołały u mnie jakąs refleksję, zadumę, zastanowienie. A to? Po 5 minutach cała się trzęsłam patrząc na to, z ohydy, przerazenia i obrzydzenia. Wg mnie przesadzili grubo z tym. jak dla mnie, nie sluży to też niczemu dobremu ani pożytecznemu. Po 5 minutach zrezygnowałam z oglądania. Teraz rozumiem ten "rozglos"..w koncu na czyms trzeba było go oprzec.

dla mnie rowniez jest to obrzydliwe i niezrozumiale. nie wiem jak ktos jest w stanie patrzec na takie sceny, ja chyba bym zwymiotowala

Ja również po scenie biczowani zrezygnowałam z oglądania filmu,nie lubie takich scen i jestem bardzo wrażliwa na krzywdę ludzką.

Gość maraX
Zgadzam sie z moja przedmówczynią. Ja rowniez ogladnelam Pasje do momentu biczowania.I pozniej niestety moja psychika nie wytrzymala, nie moge patrzec na ludzkie cierpienie,tyle krwi, bolu wszystkiego.TO JEST OKROPNE.Niestety zrezygnowalam z dalszego ogladania.Rowniez ogladalam inne filmy przedstawiajace męke Jezusa ale nie tak brutalnie i makabrycznie.Wazne są także te duchowe przesłania a nie tylko to brutalne.Za duzo ZDECYDOWANIE takich scen krwawych.

Gość maraX
Zgadzam sie ze wszystkimi wyzej. Ja rowniez ogladnelam Pasje do momentu biczowania.I pozniej niestety moja psychika nie wytrzymala, nie moge patrzec na ludzkie cierpienie,tyle krwi, bolu wszystkiego.TO JEST OKROPNE.Niestety zrezygnowalam z dalszego ogladania.Rowniez ogladalam inne filmy przedstawiajace męke Jezusa ale nie tak brutalnie i makabrycznie.Wazne są także te duchowe przesłania a nie tylko to brutalne.Za duzo ZDECYDOWANIE takich scen krwawych.TEGO NIE DA SIE OGLADAC!!!!!!!!!!!!!1

Gość wstrząsnieta
no niestety, XX wiek przemawia- im wiecej przemocy, tym lepiej, bo to przyciaga widzów.innego wymiaru i głebszego sensu to nie ma dla mnie.a obecnośc tych scen tylko tak jak dla mnie można tłumaczyć.

Gość co Wy nagle wszyscy tacy
wrazliwi jestescie >? pamietam slowa Papieza JPII ..skonczywszy oglądac Pasje powiedział cos takiego TAK BYŁO To prawda, tak Jezus cierpiał, zeby zbawic swiat ...i to Was przeraza? wlasnie ten film skłania nas do refleksji nad zyciem, nad tym jak zyjemy, co robimy....

Gość tak bylo
Tak bylo i biczowanie Jezusa trwalo jeszcze dluzej niz scena w filmie. Nikt wierzacy nie ma co do tego watpliwosci . Tylko pytam czemu ma sluzyc pokazywanie tak drastycznych scen ??? Nie dziwmy sie potem ze mlodzi zwyrodniali ludzie dla zabawy podobnie potraktuja staruszka czy rowiesnika - obojetnie kogo i nie musi byc za co. Ot poprostu widzieli to na filmie a w dzisiejszych czasach film i telewizja to bozyszcze z ktorego niestety czerpia wzorce.

Gość wstrząsnieta
nie jestem znowu taka delikatna,Ale to jest przesada.Chyba tylko ten, co pławi sie oglądaniem takich scen, ktory uwielbia krew przemoc jest w stanie normalnie to oglądac. jak to mialo mi pomoc nad zastanowieniem sie nad moim zyciem...to niestety sie nie udalo.Zero refleksji i zadumy. Ten film jak dla mnie temu nie sprzyja. Tylko obrzydzenie. Poza tym, juz tak całkiem na uboczu, oglądając to, zastanawiam się BOG-taki milosierny, kochający, dlaczego wymagał az takiej ofiary od Chrystusa, takiej męki, okrucienstwa, i cierpienia? Czemu to niby miało służyc?Naszemu zbawieniu? No widać własnie w tym wspolczesnym swiecie,pelnym okrucienstwa i takich aktów. dlaczego własnie w chwili męki nie sytał się cud, który objawiłby boskosc chrystusa, i moc BogaWięcej ludzi by uwierzyło...a Tak-cała pasja to ponizenie, updlenie i przekreslenie Boskosci Chrystusa. zyjąc np w tamtych czasach, patrząc na to, sama nie wiem, czy bym uwierzyła w Jego Boskosc. Bo mysląc logicznie, gdyby był synem bozym,nie musiałby tego przezywac.

Gość xapi
też jestem zdania, że to naprawdę wyglądało bardzo podobnie w rzeczywistości. Co Wy myślicie - że to było wszystko ładne i czyste i takie jak na obrazkach? jestem zaszokowana filmem... niesamowity...

Gość ciotkadobrarada
ogladalam mimo iz mialam ogladac ten film na tvn lub polsacie. nie zaluje ani jednej chwili go ogladajac. cos mnie tzrymalo by ogladac wlasnie to. szkoda, ze tak pozno go widzialam.

Ja równiezmilam odpuścic sobie ten film ale jednak skusiłam się bo chcialam zobaczyc dlaczego o nim było tak głośno - i uważam że było warto że każdy powinien zobaczyc Ten film - tak jak ktoś powyżej napisał. Ten film zapewne przedstawia wersje tych wydarzeń najbardziej realnie - z całym okrucieństwem, krwia, bólem i cierpieniem. Jesteśmy przyzwyczajeni do slicznych obrazków .... a przeciez to nie było takie piekne i delikatne ale zwyczajnie okrutne i każdy powinien zobaczyc PASJĘ ja nie żałuję

Gość A JA GO OBEJRZAŁAM
I SPŁAKAŁAM SIE JAK BÓBR!!JEZU NASZ KOCHANY!ILE TY MUSIAŁES WYCIERPIEĆ BY NAS ZBAWIĆ!!! A NAM JEST CIĘŻKO POŚWIECIĆ JEDNEJ GODZINKI NA MSZE ŚWIĘTA BO JEST PRZECIEZ TAK WIELE INNYCH PRZYJEMNOSCI.MEL DZIEKUJE CI ZA TEN FILM!DZIEKI NIEMU DUŻO ZROZUMIAŁAM!

Gość agata--------
a ja ciesze sie ze obejrzalam ten film, byl rzeczywiscie niesamowity, nie chodzi mi o to ze lała sie krew, ale bylo w nim cos jeszzce, to wsyztsko co towarzyszylo mece Chrystusa, to co pojawiało sie w okol, film mial wspalanialy klimat a niektore fragmenty filmu byly wprost genialne i swietnie ujete wspolczuje tym ktorzy w tym filmie nie zobaczyli niczego wiecej oprcz krwi

Też właśnie oglądałam tak okrzyczany film Mela Gibsona i uważam, że film to p prostu kicz, który nie ma nic wspólnego z ostatnimi 12 -toma godzinami życia Jezusa. Nie wiem jak mozna się zachwycac takim knotem i uważam, że film nie jest wierny przekazom historycznym i teologicznym.

Gość wstrząsnieta
niestety, nawet jakbym chciala zobaczyc cos wiecej oprocz tej przemocy i krwi..to po prostu nie potrafilam. zle proporcje. za duzo przemocy, dlatego nie moglam oglądac i nie mialam okazji przezyc jakis glebszych refleksji. film nie wniosl w tym wypadku nic w moje życie.

Gość trudny film wspaniały
Za mało wiem na tematy religijne. Mam jedno pytanie . Nie brzmi ono : Czemu Bóg pozwolił na Oświęcim ( i wszystkie podobne męki ludzi ). Moje pytanie brzmi ; Czemu to miało służyć ? Może jest tutaj ktoś, kto zechce mi to wytłumaczyć, bo sama się gubię.

Gość agata--------
bebe__ zanim zaczniesz wyglaszac takie poglady, sprawdz w slowniku slowo "kicz", abys nastepnym razem sie nie skompromitowała jak bedziesz sie wypowiadac

Gość co Wy nagle wszyscy tacy
Do Lorelay -> pasją nazywa się wszelkie przypowiesci o mece Panskiej.

Gość Tak uwazam ze
Jezus nie mogł tak cierpieć, przecież był człowiekiem, a ktory człowiek by był w stanie znosic takie cierpienia, biczowanie na smierć, a potem niesienie krzyza, wez krzyz i podnieś go, a przeciez nie nalezy zapominac o tym, ze nie mial siły po biczowaniu ... Bzdura, kompletna bzdura. Juz nie wspominam o fakcie, który ojciec by pozwolił na takie cierpienia swojego syna, pokaz mi takiego ... Która matka by to zniosła ... chyba prędzej serce by jej pękło . Same absurdy w tym filmie nie majace nic wspólnego z prawda historyczną, tylko okrucieństwo, okrucieństwo i okrucieństwo, a Bóg milosierny na to patrzy i nic z tego sobie nie robi ... Dajcie spokój, nikt nie jest uposledzony umysłowo ... Dziwie się, że kościół kat. zachwyca się takim filmem, to zwykly kich jak ktos tutaj napisał .

Gość KINKEK
LUDZIE WY JACYS DZIWNI JESTESCIE JA SOBIE OGLADNELAM W CALOSCI>>CO Z WAMI>>GORSZE SWINSTW ROBICIE ALE FILMU NIE MACIE ODWAGI OBEJRZEC???

Gość zadumana zasmucona
.. powiem tyle.. jak mozna wypowiadac sie na temat filmu obejrzawszy 15 min? bez sensu.. zastanowcie sie zanim mowicie cos takiego. ten film jest poruszajacy, wstrzasajacy i kontrowersyjny...rozumiem ale po co wypowiadac sie na temat tego czego sie nie widzialo? .. a do pan ktore tak obrzydza scena biczowania.. widzialyscie hostel? piłe? itd? w Pasji ta przemoc przynajmniej po cos jest.. i daje do myslenia.. i zbliża chociaz odrobine do wyobrazenia sobie co Jezus przeszedl. choc to i tak niewyobrazalne..

Gość wstrząsnieta
gorsze swinstwa robicie? Ty chyba na mogz upadłes. Nie wyobrazam sobie, i nie potrafie pojąc jak czlowiek moze sie w TAK OKRUTNY sposob znęcac nad drugim czlowiekien. Na szczescie, nie jest to AZ tak powszechne i normalne. Tez przeszło mi przez mysl cos takiego, że po TAKIM biczowaniu, czlowiek nie mialby sily zeby wstac , niesc krzyz. A w pismach pisane, że TYLKO 3 razy upadł? po takim czyms, co na filmie pokazano? I naprawde trudno mi uwierzyc, że będac biczowanym tak dlugo, w taki sposob,nie traci sie przytomnosci. Jezus w tym filmie byl przytomny caly czas..naprawde nie wiem, czy po czyms takim jest sie w stanie nie stracic przytomnosci:(

Gość xapi
jak to jest, że jak się w "zwykłym" filmie biją, strzelają, zabijają i wszystko opływa krwią, to jest to hit? a tu pokazano prawdę i ludzi to szokuje? a może to chodzi o wyrzuty sumienia.................

Do ...agaty ... Co to jest kicz to wiem i nie muszę sprawdzać w słowniku, ale może tobie to by sie przydalo. :-D Takie jest moje zdanie i nie tylko moje.

Gość xapi
Mam inne zdanie. Jestem praktykującą katoliczką ale trudno było do tej pory wyobrazić mi sobie ogrom Jego cierpienia. Mnie ten film pomógł. Tym bardziej, że sama teraz cierpię i przynajmniej wiem, że nie jestem sama...

Gość zadumana zasmucona
jesli ktos wierzy w cos.. i jesli prowadził Go Bóg a w to wierze- zniosl ta męke. smieszy mnie tylko jedno.. wypowiedz wasza: jak mogł to zniesc.. w tym filmie padło takie zdanie wypowiedziane przez szatana do Jezusa: "czy naprawde myslisz ze potrafisz zniesc cierpienie za grzechy całego swiata?" wierze ze On potrafił, wy chyba nie.. ale to prawo każdego wierzyc lub nie.

Gość malinka niedojrzała
więcej ludzi zginęło w obozach i my zapominamy o tym, a tu wzrusza nas tragedia jednego człowieka... I nie wiemy nawet na 100%, jak to było naprawdę, a z obozów koncentracyjnych mamy dowody...