Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martunia18

Lekarz kazał zdją biustonosz

Polecane posty

Gość Martunia18

Niby aby osłuchać serce bo zemdlałam w kościele. Czy to normalne i komuś się zdarzyło

Gość ważka znad pól
jak będziesz miała 60 lat , to już nie będzie kazał

Gość jesssica
głupia jestes dziewczyno ze pozwoliłas na to, od kiedy to trzeba zdjąć stanik żeby osłuchać serce?

Gość Martunia18
No wlaśnie wiedziałam, stary zbok. Dobrze że nie powiedział że ma obowiązek badać piersi. Tak mnie ogłupił że bym się jeszcze zgodziła

Gość taaaaak
lekarz postapił prawidłowo !

Gość u mnie w miescie jest taki
ktory czesto kazał zdejmowac staniki...nawet jedna kobietke próbował ,,leczyć dotykiem" hehhe - ale była awantura!!!!

Gość studentko
A mi z kolei ortopeda kazał do rosołu się rozbierać

Gość ale głupoty chrzanicie
Powinno się przynajmniej rozpiąć stanik. Bez tego nie slychać dobrze dolnych płatów płuc. Powinno się też osłuchiwać pacjenta pod pachami. jesli trafiłaś na lekarza, który przykłada się do swojej roboty to tylko go chwal, bo ciężko o takich.

ludzie nie przesadzajcie... nie wiem czy akurat w tym badaniu to potrzebne... ja chodze na badania sportowe, by mnie przyjeli do zawodow, tam odwiedzam ortopede, przesluchuja mi serce itd... i to normalne ze trzeba zdjac stanik. na probe wytrzymalosciowa gdy sie jedzie 9min na rowereku tez trzeba pedolowac bez stanika bo cie musza poprzypinac do roznych urzadzen...do badnia serca tez, bo tego wymagalo badanie. juz naprawde, lekarz niejedno widzial i spokojnie dziewczynki ;) oczywiscie inna sprawa jesli badanie faktycznie nie wymaga zdejmowania stanika, albo -o zgrozo- lekarz leczy dotykiem :O

hey :) z racji tego ze ja jestem młoda lekarz jakos sobie poradził jak miałam zalozony biustonosz bo chyba bym spaliła buraka:P ale to jest potrzebne tak jak przy EKG czy innych badaniach serca

Gość ktośłoś
u ortopedy jak masz skrzywinie kręgosłupa, trzeba rozebrac się do rosołu, a jak masz duzą wadę to juz na 100%

Gość a zdjelas go
??

Gość Pupcia17
Ja mam hemoroidy. Jak pierwszy raz poszłam do chirurga to kazał za parawan. I nie dość że kazał majtki zdjąc i się wypinać to jeszcze palce włóżył.

Gość Pupcia17
Wstyd był wielki,

Gość wyobrazcie sobie
ze ja musialam zdjac majtki u kosmetyczki na depilacji bikini-to byl dla mnie szok!

Gość Aniu
Jak z powodublolesnych mięsiączek poszłam do ginekologa w wieku 16 lat to wszystko mi obejrzał i w dodatku był praktykant który patrzył się na badanie piersi. patrzył się jak szczeniak.

Gość do wyobraźcie sobie
wcale nie musiałaś. chciałaś to tam poszłaś.

Gość o rany ale problem
A ja kiedyś poszłam do ginekologa, bo nie miałam okresu w ogóle od miesięcy... kazał zrobic usg, więc się zapisałam, poszłam do gabinetu a tam facet każe mi zdjąć majtki, to zdjęłam. Myślałam, że usg robi się przez brzuch (nigdy wcześniej takiego badania nie miałam, miałam 15-16lat) a on mówi, że nie, że trzeba zrobic przez pochwę, ALE może się nie udać, bo jestem jeszcze dziewicą, więc włoży mi tą końcówkę w TYŁEK!!!!! :o Myślałam, że umrę na miejscu. Sama nie wiem, dlaczego nie wyszłam... Pewnie dlatego, że tata zapłacił już za badanie (80zł). Na szczęście okazało się, że można to usg zrobić przez pochwę, ale tak strasznie mnie to bolało, że aż powiedziała "O boże" chociaż jestem osobą kompletnie niewierzącą:o

Gość Aniu
Ale błona ci nie pękla po takim badaniu. łupio tak stracić cnotę

Gość temat ciekawy
czasami lekarza powinno sie po prostu zje... jak psa i wyjsc z gabinetu

Gość kolejny topik
jessu ale sie rozpisałaś dziewczyno..

Gość staż oddział kardiologiczny
Witam serdecznie nazywam się Krzysztof jestem lekarzem stażystą na oddziale kardiologii czy mógłbym rozwiać wasze wątpliwości?? większość lekarzy i ratowników medycznych (bo ci również często działają w zespołach pogotowia i również muszą wykonać badania) nie umie prawidłowo osłuchiwać serca i płuc. na potwierdzenie moich słów wystarczy zajrzeć do jakiejkolwiek książki poświęconej badaniu klatki piersiowej ( pozwolicie że wymienię tylko 2 tytuły "badanie kliniczne" kopelmana, i "tony i szmery serca" browna) gdzie podkreśla się że należy osłuchiwać całkowicie odsłoniętą klatkę piersiową. dlaczego - po pierwsze niektóre punkty osłuchiwania zasłania biustonosz, a niektóre naprawdę niewygodnie jest osłuchać. dodatkowo należy wyczuć uderzenie koniuszkowe które niejednokrotnie tłumi biustonosz. na moim oddziale zauważam że kardiolodzy zawsze osłuchują pacjenta rozebranego do połowy ponieważ podczas osłuchania ręce powinny swobodnie opadać wzdłuż ciała i nie powinny się znajdować w żadnej innej pozycji. na moim oddziale często lekarze śmieją się z tego że lekarze rodzinni osłuchują kobiety w biustonoszu - bo wówczas jeszcze płuca można osłuchać ale nie jest możliwe dokładne osłuchanie serca. dla tego nie burzcie się jeżeli ktoś chce osłuchać wasze serce i prosi o rozebranie się do pasa. w razie jakich pytań proszę o maila

Gość niemlodajuz____
bardzo podoba mi sie wypowiedź młodego lekarza stażysty. Jak sięgnę pamięcią w swoje dziecinne, młode i dojrzałe lata, zawsze trzeba się było przed osłuchaniem klatki piersiowej rozebrać do pasa. Potem natąpiły inne "zwyczaje", ale nie u wszystkich lekarzy. Ja miałam takiego internistę, który przy osłuchiwaniu zawsze dokładnie badał pacjentkom bez względu na wiek piersi i węzły chłonne. Niewiele to zajmowało czasu. Opinia o nim była wśród wszystkich pacjentów bardzo dobra. Szkoda, że dziś tacy lekarze są w mniejszości...

Gość septyk
Dokładnie zgadzam się też ze stażystą. chociaż z zawodu jestem ratownikiem medycznym to mimo tego znam wielu kardiologów i zwykłych lekarzy w tym rodzinnych, i na prawdę widzę że 99% lekarzy bez specjalności kardiologicznych krępuje się poprosić o rozebranie pacjentki, nie mówiąc o tym że nie pamięta już dokładnie jak i gdzie osłuchiwać tony a gdzie szmery serca. nawet spotkałem się z głosami że my ratownicy osłuchujemy lepiej niż niektórzy lekarze. tak więc jak lekarz poprosi o rozebranie się można się spodziewać że jest on w miarę kumaty i lepszy niż ten który powie że nie potrzeba

Gość młoda lekarka27
Mnie też na studiach uczyli że osłuchiwać serce można tylko u osoby rozebranej od pasa w górę, niestety nie mam teraz z tym do czynienia ponieważ wybrałam alergologię jako swoją specjalizacje, więc dziewczyny nie dziwcie się jak lekarz wam każe zdjąć również stanik, prawdopodobnie wie lepiej niż inni jak dobrze osłuchać serduszko;) a poza tym to tylko lekarz:)

Gość młoda lekarka27
i nie przejmujcie się niektórymi wypowiedziami na forum bo lekarze są różni. ale sztuka leczenia i badania jest jedna i zgodnie ze sztuką należy ściągnąć biustonosz

Gość Siri
Mnie kiedyś zawsze kazali zdejmować stanik , dr kobieta i mężczyzna tak samo.Teraz się z tym nie spotykam, myślę,że lekarze olewają pacjentów ...Chociaż jedna dr niedawno po osłuchowym badaniu serca skierowała mnie na EKG, a ,że było nieprawidłowe więc wysłała mnie do kardiologa i bez tego mi nie chciała wystawić wniosku do sanatorium...A kardiolog mi pow.,że on nie leczy EKG tylko pacjenta i dał mi zaświadczenie ,że jestem zdrowa. KONIEC LECZENIA!Pozdrowienia!

Gość Moja odpowiedź brzmi
Moj lekarz POZ przy osluchiwaniu pluc nigdy nie wymaga sciagania biustonosza, ale go podnosi troche i osluchuje pod nim- nie wiem czy tak jest prawidlowo, ale przy nim na pewn bym sie nie rozebrala. Jak chodzilam do kardiologa to badanie serca mialam robione bez stanika.

Gość Klaudia000101
Szanowny Stażysto. Ostatnio miałam badanie przed kursem prawa jazdy, które zupełnie mnie zaskoczyło. Dotychczas słyszałam, że takie badania to w zasadzie tylko badanie wzroku. A ja przeżyłam szok. Starszy Pan Doktor kazał mi się rozebrać do badania do samych majtek. Stanik tez musiałam zdjąć Dużą część badania zajęło osłuchiwanie serca i płuc. Czy lekarz nadużył swoich kompetencji, bo podczas osłuchiwania podnosił mi pierś swoją drugą ręką. Proszę o odpowiedź.