Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Gość kalcia64
Mam jeszcze pytanie jak juz sie dzidzia urodzi to jest obowiazek zarejestrowania jej do 48h ale gdzie. Czy dziecko ma angielski akt urodzenia z narodowoscia polska. bo wiem ze dziecko ma tu takie pochodzenie jaka ma jego mama.

Gość Zuzanna30
Dziewczyny, te skurcze po sweep of membrane to bardzo dobry objaw. To Znaczy ze zadziala.Brazowe uplawy sa ok. Madzik - jeszcze nic w zyciu mi sie nie udalo tak dobrze jak moje dziecko!. Jestem bardzo dumna z siebie :0). Ale pomimo szczescia, wrecz euforii tak do wczoraj potrafilam poplakac z byle powodu i ciagle szukalam ramion mojego lubego. To jest normalne i na pewno tez to przejdziesz. Dzisiaj czuje sie great! Hormony sie chyba stabilizuja. Flowerska - ciesze sie ze komus przydadza sie moje rady! Mama E - wlasnie dzisiaj pekl mi kawalek zeba, rzeczywiscie trzeba sie wspomagac wapnem.

Ulus - samopoczucie po membranie hm... takie same jak i przed.Tylko, ze po tym \"zabiegu\" zaczol odchodzic mi czop ( o ile to jest wlasnie to) i dowiedzialam sie, ze mam 2 cm rozwarcie a poza tym nic wiecej. Polozna powiedziala, ze jak do poniedzialku nie urodze to mam do niej zadzwonic i przyjdzie do mnie zrobic powtorke, a pozniej zobaczymy. Niby mam wyznaczony termin na stawienie sie w szpitalu na wywolanie ale to dopiero za 10 dni.

Gość Zuzanna30
Siobhan - na samym poczatku ciazy tez mialam wahniecie w poziomie hormonow tarczycy. Ale sie samo ustabilizowalo. Wiele lat temu leczylam sie na nadczynnosc. Zaciekawilas mnie tematem tlumaczen. Jesli nie trzeba miec kwalifikacji, to kto ocenia Twoja kompetencje /przydatnosc/umiejetnosc tlumaczenia? A wiesz moze jak zdobyc takie kwalifikacje?

Gość Mada744
Kalcia64- moi znajomi jak im sie synek urodzil to w szpitalu sami ich zarejestrowali-dostal certyfikat.Pozniej musieli podejsc do Building House tak to sie nazywa-choc na 100% nie jestem pewnwa- i tam za odplata-bardzo mala- dostali angielski akt urodzenia. Dziecko ktore sie urodzi w UK ma taki sam status ja rodzice. Na pewno bedzie mialo obywatelstwo polskie ale jesli macie np. status rezydenta w UK to dziecko tez otrzyma go (UK RESIDENCE DOCUMENTATION FOR A NATIONAL AN EEA STATE). Najlepiej podejsc do Job Center tam powinni ci udzielic dokladnych informacji.

Gość kalcia64
kochana Mado a jak u ciebie wygladalo to wszystko po wizycie u lekarz gp sama musialas sie umowic z midwive.czy oni sie z toba sami z kontaktowali.mozesz mi napisac jak to u ciebie wygladalo.Bo wsumie to ty tylko zemna piszesz i Aga 26 reszta jakos nie.

Kalcia- u mnie bylo tak , ze lekarz GP po wizycie kazal podejsc mi do recepcji i samemu umowic sie do poloznej. A pozniej to juz ona wszystkim kierowala tzn. gdzie i kiedy nastepna wizyta.

Gość Mada744
Kalcia64- ja najpierw zarejestrowalam sie do GP (to byl 6,5tc) i ona kazala mi sie samej zarejestrowac juz na nastepny tydzien do midwife (to juz jest 7tc).A na nastepna wizyte to mnie juz midwife sam zapisala na 13 lutego.

Gość ivonka79
hej Kalcia! ja tez napisze dopiero weszlam na kompa,bo wczesniej moj ukochany szukal samochodu swoich marzen...... U mnie wygladalo to tak: po zrobieniu testu w sobote rano ktory oczywiscie wyszedl pozytywnie,ze wzgledow technicznych nie moglam od razu poleciec do swojego gp gdyz w weekend nie urzeduja,w zwiazku z tym zrobilam to w poniedzialek.Lekarz na pierwszej wizycie opiesal mi jak przebiega opieka nad ciaza w uk,czyli na poczatku sa to spotkania 1 raz w miesiacu,w moim rejonie ciaza opiekuje sie lekarz gp i polozna,bo slyszalam ze w niektorych rejonach anglii tylko lekarz gp.Nastepnie zebral wszelkie informacjeo wiek czy to 1 ciaza jakie mam objawy ostatni termin okresu,czy jestem sama czymieszkam z partnerem lub mezem itp.Po czym mnie zwazyl ocenil moj wzrost na 167.5,defakto zawsze mialam 165 cm,czyzbym urosla?? Dostalam broszurke o tym jakie badania moge sobie przeprowzdzic dodatkowo a jakie mam obowiazkowe,no i podal mi nr kontaktowe do midwives oraz terminy kiedy przyjmuja w mojej przychodni.W rejestracji powiedzialam ze chcialambym sie umowic na wizyte z midwive,pani wziala moj nr telefonu i powiedziala ze sie do mnie odezwa.Niestety ze wzgledu na charakter moje pracy nie moge miec telefonu ciagle przy sobie,pare telefonow opusilam,doliczajac te na nr domowy. W zwiazku z tym po okolo tygodniu dostalam list z mojej przychodni ze mam wyznaczona wizyte z midwive na konkretny termin i jesli mi nie pasuje to mam zadzwonic pod wskazany nr.Informacje o tym ze musza sie ze mna spotkac wyslal moj lekarz co bylo zawarte w liscie jaki odnich otrzymalam.Wiecjak widzisz nicnie musiala robic sami sie zaopiekowali. Po dwoch tygodniach od wskazanej daty spotkania z midwive dostalam list ze szpitala i badaniu usg,ktore mialam zrobione juz 9 tyg.,co mnie bardzo zdziwilo bo slyszalam i czytalam ze pierwsze badanie przeprowadzaja dopiero kolo 12 tygodnia.Ja juz jestem po usg wiem ze moje malenstwo juz rosnie ale musi byc chyba wielkim klocem bo pielegniarka ktora robila mi to usg powiedziala ze dzidzia jest nadwyrost rozwinieta jak na ten okres,kilkakrotnie mnie pytala czy aby napewno podalam poprawna date ostatnioego okresu,a ja wiem ze tak.Podala mi nr pod ktory mam zadzwonic i wtedy bede miala mozliwosc zrobienia dodatkowych testow by okresli konkretnie wiek ciazy. Wiec to tyle jesli chodzi o spotkania z polozna. Coz jeszcze moge ci powiedziec to to ze mozesz zadzwonic pod nr direct nhs(pozniej podam Ci ten nr) i tam mozesz dowiedziec sie o dentystow ktorzy swiadcza uslugi z nhs,bo jak wiesz kobietom w ciazy przysluguje darmowy dentysta,wiec jesli normalnie pracujesz i placisz skladki IN wowczas mozesz skorzystac z tych uslug,sa one co prawda odplatne ale to sa niewielkie koszta w porownaniu z cenami lekarzy prywatnych.Jesli bedziesz zainteresowana to zadzwon tam na poczatku lutego badz tez pod koniec stycznia,gdyz jak narazie wiekszosc nie ma funduszy,beda miec od lutego Pozdrawiam goraco i sciskam iwona

Gość kalcia64
Dzieki za te wadomosci wsumie tylko chodzilo mi o to czy musze sama sie zarejestrowac czy oni to sam zrobia zamnie. Wiec w poniedzialek musz ruszyc sie i isc sie umowic z polozna a jak nie to do niej zadzwonie. Pozdrawiam was serdzecznie mauski:) :)

Gość Mada744
Witajcie brzuszki i te juz bez brzuszkow. Siobhan- jak znalazlas ta agencje aby sie zarejestrowac jako tlumacz? Pytam poniewaz mam kolezanke w Londynie i tez by chciala sie zarejestrowac jako tlumacz ale ma z tym problem albo ja zbywaja albo mowia ze na razie nie maja pracy dla niej. A jak probowala zarejestrowac sie w DVLA to jej powiedzieli, ze nie spelnia warunkow bo musi miec tlumacza przysieglego, mimo ze ma duze doswiadczenie w swojej prace.

Gość kalcia64
Ojakim tlumaczu mowic bo wsumie to nie jestem w tym temacie Chodzi o tlumacz podczas porodu czy ogulnie o prace jako tlumacz?

Gość kalcia64
A i co to jest ten test pappa?

Gość Mada744
Kalcia- chodzi mi ogolnie jako praca tlumacza. A co do tego testu pappa to sama jestem ciekawa co to jest.

Gość wesola.ewa
Czesc dziewczyny, U mnie w dalszym ciagu nic - drugi dzien po terminie :-):-):-) Wprawdzie wczoraj wieczorem mialam bole brzucha za skurczami i juz myslalam, ze w nocy bedzie podroz do szpitala, a tu nic ;-) Do rana wszystko przeszlo. Dzisiaj za to moja cora postanowila troche mnie pomartwic, bo jakos prawie wcale sie nie rusza i nie wiem co mam o tym myslec. A jak tam reszta poterminowych brzuchatek: Agnieszka, Ulus i Madzik?? Czy cos sie u was dzieje? A moze juz ktoras jest w szpitalu?

Czesc U mnie nic nowego nadal z brzuszkiem. Wesola Ewa- sprobuj napic sie zimnej wody to podobno rozkreca dzidzie.

Gość kalcia64
Co do pierwszego pytania to nie doczytalam pisze jak byk a ja sie glupio pytam :) ;)

U mnie tez cisza Wesola Ewo :-(. Byla dzis polozna zeby przeprowadzic zabieg odklejenia membrany i, jak stwierdzila, nie mogla dostac sie do szyjki. Niby cos tam zamieszala ale powiedziala, ze na porod sie nie zanosi. Wszystko szczelnie pozamykane...a to juz 7 dni po terminie. Mam sie stawic w szpitalu w srode o godzinie 18-ej...na wywolanie :-(. Ciekawe ile czasu tam spedze, a ja tak nie lubie szpitali!!! eeehhh nie tak mialo byc...

Gość wesola.ewa
Agnieszko i Madzik musimy byc twarde i czekac cierpliwie. Tak bardzo chcialabym, zeby malenstwo bylo juz ze mna. :-) A tak nawiasem mowiac, to musze Agnieszko sprobowac z ta zimna woda, moze cos bedzie. Dam oczywiscie wam znac. :-) A ja dopiero wizyte mam 18 stycznia z lekarzem i jestem ciekawa, co mi powie. :-(

Hej hej, oczekujace - doczytalam, ze na przyspieszenie porodu, oprocz seksu (z intemsywnym pobudzeniem brodawek), dobrze przyprawionego curry, spacerow, oleju rycynowego pomaga jeszcze napar z lisci malin (bron boze nie probowac we wczesnych miesiacach ciazy!!!!!!!!!!) - moze sprobujcie???? Powodzenia :) Ktoras z Was pisala ze ma do wyboru w szpitalu test potrojny albo NT scan - zdecydowanie odradzam test potrojny, rzetelnosc wynikow okolo 60%, to jest tylko zgrubne przyblizenie...NT ma 90% poprawnosci, jest duzo lepszy. O pappa nie pisze bo nie wiem :(

Gość kalcia64
Ponoc mycie okien tez moze wywolac skurcze.Tylko trzeba uwazac zeby nie wypasc wiec jak myc to tylko strony wewnetrznej :)

Zuzanna 30 kwalifikacje mozna zdobyc na uni westminister w londynie (roczny kurs podyplomowy);wpisz w google to ci wyskoczy:) a jak nie to ci poszukam linka:)) poza tym to widac czy umiesz tlumaczyc:) albo masz tlumaczone teksty do pokazania albo referencje (ja mam 15 lat doswiadczenia dwujezycznego:)))) tarczyca mnie troche pocieszylas; ja nigdy nie mialam takich problemow ale miejmy nadzieje ze albo sie wyklaruje albo sie wyleczy;\' oby dzidzia byla zdrowa:)) lece do Plw lutym to moja gin cos zaradzi jak nie ten GP. jak na razie dostalam skierowanie do gina tutaj bo bede miec cesarke planowana; polozna miala tez mnie skierowac do specjalisty endokrynologa wiec poczekam cierpliwie:) co do testow w PL robia pappa i tutaj (przynajmniej ) u mnie tez plus USG oba 12-14 tydzien:))) pozdrowionka

Gość kalcia64
Co to jest ten potrojny test i NT scan czy to jakas odmiana usg. Sory ze tak pytam ale te pojecia jakie tu uzywacie to dlamnie nowosc a w poprzednich ciazach mialam tylko usg i podstawowe badania co miesiac.Jesli ktoras zwas mogla by napisac jakie wogule sa tu wykonywane badania i czemu to sluzy.

Gość Ulus24
Hej Mamusie! NADAL W CIAZY!!!!!!!!!!!!!juz 6 dni po terminie i zanosie na nastepny dalej z brzuchem!! agnieszka26-ja rowniez dalej z brzuchem!!! My to mamy szczescie do przeterminowania albo poprostu nie trafiono w termin porodu??!!Jak sie czujesz kolezanko?? ja ogolnie dobrze dziecko sie rusza, czuje to w kazdej kosteczce, skurcze mam az mi caly brzuch twardnieje az mi sie siku chce ale po chwili odchodzi i tak juz 3 dzien!po membranie mialam uplawy brazowe ale juz znikly!Rano mialam znowu galaretowane choc bardziej obfite!!i dalej czekam!!!Mowia zeby nie czekac samo przyjdzie ale jak tu nie czekac i jak zaczac myslec o czyms innym jakby sie chcialo juz swoja pocieche wziac w ramiona, zobaczyc, zaczac karmic piersia mimo bolu!!!!!! Czekanie jest gorsze niz caly okres ciazy zwlaszcza ze wszyscy wywieraja na Tobie nacisk zebys cos zrobila zeby urodzic-a co ja moge zrobic?????????????????????? oprocz tego ze chodze na spacery,dobrze sie odzywiam,robie zakupy i staram sie zyc normalnie jak przez cala ciaze!!!!!! choc nadal czekam i kazdy skurcz to dla mnie radosc ze moze to juz-dziwen co??!!(skurcz i radosc). Pozdrawiam wszystkie mamusie!! TYM "przeterminowamym" zycze wytrwalosci i szybkiego rozwiazania!!!! A pozostalym zdrowka i porodu w terminie!!:)

Gość Ulus24
Madzik24 Ja rowniez mam skierowanie na srode tylko na 7:30 rano do szpital na wywolanie i tez sie zastanawiam co mi beda robic czy moze znowu puszcza do domu i kaza czekam -za nimi nie nadazysz!!ja mialam wrazenie jak bylam na tej membranie ze oni zabardzo nie wiedza co maja z tymi kobietami po terminie robic!! Boje sie bo nie wiem czy to dobrze ze beda wywolywac i co mi beda robic, ja rowniez myslalam ze inaczej potoczy sie moj ciaza!ale coz chyba taki nasz los!! wolalabym aby sie samo zaczelo!! ja miala robiona membrane 2 dni temu i przez 1 dzien mialam uplawy brazowe zreszat wszystko napisalam wszesniej!! POZDRAWIAM i TRZYMAM KCIUKI ZA SZYBKIE ROZWIAZANIE PRZETERMINOWANYCH!!

Ulus- ogolnie czuje sie dobrze ale to czekanie mnie wykancza. W poniedzialek czeka mnie kolejna membrana, a jak nie podziala to w kolejny poniedzialek do szpitala. Moze ktoras z was wie czy tarczyca ma jakis wplyw na porod? Chorowalam na nadczynnosc tarczycy. Po pierwszym porodzie wyszlo tzw wole i okropnie to wygladalo. 5 lat temu mialam usuniety jeden plat tarczycy ale to podobno moze odrosnac tym bardziej, ze nie biore zadnych lekow. A teraz sie obawiam, ze po porodzie moze znow cos wyskoczyc.

Gość Zuzanna30
Siobhan - dzieki Agnieszka - pamietaj zeby podczas parcia (jezeli na lezaco) przyciagac podbrodek do klatki piersiowej. Jezeli rodzaca tego nie robi, wole moze wyskoczyc nawet zdrowej osobie.

mada z tymi agencjami to pelno ich w necie:0 ja sie rejestruje gdzie sie da ale to i tak niewiele daje:) inne agencje same sie ze mna kontaktuja:) \'word of mouth\':))) co do testu Pappa to jest test z krwi na krawdopodobienstwo schorzen genetycznych tj zespolu downa itp. sztefka jak ty to zrobilas z tym dentysta prywatnym? ja latam do polski z kazdym zebem; tutaj polozna dala mi druczek ale nie wypelnilam bo i tak nie ma miejsc a poza tym na NHS to jakies amalgamaty i inne kiepskie materialy wkladaja podobno..poza tym jak sie spytasz to powiedza ze nie ma miejsc z usmiechem i co dalej? przeciez ich nie zmusze:) a poza tym byle czego sobie z zeby wlozyc nie dam:)