Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona X

Operacja na mięśniaki

Polecane posty

Nie denerwuj się :) Wiem, że to wkurzające. Ja miałam na tyle szczęścia, że trafiłam od razu na kompetentnych lekarzy, no ale z łapanki ich nie wzięłam tylko zrobiłam wywiad środowiskowy :) Tylko najgorsze jest właśnie to, że jak się nie ma sprawdzonych lekarzy to się tak można bujać w tą i nazad i nic konkretnego z tego nie wynika tylko kasy ubywa. A w gorszym przypadku zamiast pomóc to jeszcze zaszkodzą, ale to się bierze z wyjątkowej arogancji niektórych lekarzy, uważających się za nieomylnych, i których problemy zwykłych szaraczków dosadnie mówiąc gówno obchodzą.

Gość do dziewczyn z...
Co do wiarygodnych opinii pacjentek o lekarzach, można poczytać na: ZnanyLekarz.pl , i wpisać nazwisko ginekologa, miasto. Histeroskopowe i skuteczne usuwanie mięśniaków podśluzówkowych to jest jakby nowa szansa, jeszcze kilka lat temu nie taka znana albo wcale. Jest kilku czy kilkunastu lekarzy w Polsce którzy to robią, inni po prostu nie potrafią więc nic dziwnego że proponują pacjentce co potrafią, najczęściej usunięcie macicy lub ryzykowne wyłuszczanie w dodatku przez cięcie brzucha !!!! ale ta epoka ginów "dinozaurów" i Kuby Rozpruwaczy już się skończyła, a że trzeba czasem za tym udać się do innego miasta... czy nawet i wyłożyć sporo kasy, to nie ma innego wyjścia.

Gość SmutnaKasiu
Isabell pisze sensownie, mało wiarygodne by mięśniak 3cm powodował niemożność zajścia w ciąże, może spowodować poronienie ale w ciążę z takimi mięśniakami się zachodzi. Jesteś bardzo młoda i masz mnóstwo lat do menopauzy więc i mięśniak ma czas sobie rosnąć i byłoby dobrze się go kiedyś może i pozbyć ale metodą pewną i najmniej inwazyjną u pewnego lekarza

Gość SmutnaKasiu
dodam że jeszcze kilka lat temu na takie histeroskopowe usunięcie mięśniaka moja koleżanka musiała jechać do Belgii a teraz już można to zrobić w Polsce

Gość SmutnaKaś
Niestety nie da się ująć wszystkiego "w jednym zdaniu" pewnie dlatego, że sporo przejść mam już za sobą. Pominęłam jak gdyby część, która obecnie jest poza mną tj. stymulacja owulacji. Pewnie jak uporam się z mięśniakiem wrócę do tego co kiedyś przerabiałam, ale teraz jak wspomniałam jestem na etapie wciąć - nie wycinać i jeśli wyciąć to w jaki sposób? No ale chociaż w skrócie.. Przez 8 m-cy BYŁAM, piszę byłam ponieważ od jakiś 3ch m-cy nie biorę żadnego leku. Byłam stymulowana Clostilbegyt-em w tym po drodze miałam 2 inseminacje (luty i marzec 2012r.) Pisząc wcześniej o odpowiedniej stymulacji miałam na myśli odpowiednio dobrany lek, ja próbowałam tylko na CLO. Jest gro dziewczyn, które NIE reagują na CLO a po zastosowaniu innego leku np Gonal udaje się zajść w ciążę. Lekarz zasugerował, ze jesli nie doszło przez te dwie inse. do ciąży może powodem braku ciąży być właśnie ten mięśniak i że szkoda kasy na inse. na tym etapie gdzie pojawił się problem mięśniaka. Skierował mnie wiec na hist. diagnostyczną, po której podjąć dec. o wycięciu mięśniaka drogą histeroskopii operacyjnej, poprzez właśnie cięcie brzucha. W obecnej chwili stoję przed podjęciem dec. co dalej. Jestem z Katowic i jak wspomniałam leczę się od roku w klinice leczenia bezpłodności w K-cach. Wydaje się, że trafiłam w odpowiednie miejsce z moim problemem, ale czy do odpowiedniego lekarza to już inna inszość.. Myślę, że zmarnowałam dobrych kilka lat zanim trafiłam do kliniki w K-cach, gdzie też nie wiem czy tak naprawdę ich działania są w dobrym kierunku. Zanim trafiłam do kliniki leczyłam się u lekarza, który twierdził, że skoro mam jedno dziecko (mam synka 12 lat) będzie i drugie, kazał próbować - nic bardziej mylnego. ojjjj gdybym posiadała ta wiedzę jak teraz zaczęłabym starania duuuzo wcześniej, a przede wszystkim nie dałabym sobie wmówić, że jest wszystko w porządku, ale to tak na marginesie - apropo lekarzy konowałów ;) ups... ale popłynełam z tekstem ;)

Smutna Kas:) ,,,Skierował mnie wiec na hist. diagnostyczną, po której podjąć dec. o wycięciu mięśniaka drogą histeroskopii operacyjnej, poprzez właśnie cięcie brzucha. ,,,,o Kasiu albo ty cos pomylilas,albo ja jednak nic nie wiem o histeroskopii. Moim zdaniem histeroskopia operacyjna to nie jest ciecie brzucha !!!!!! To tak samo wyglada jak mialas robiona hister.diagnostyczna,tylko ze pod narkoza i za pomoca tego histeroskopu kroja miesniaka a potem czyszcza.Takze nie ma tu mowy o cieciu brzucha:) Ta sama droga dostaja sie do miesniaka:) Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi.

Gość SmutnaKaś
ojjj gorący temat... Izabell Izuś! cenna uwaga warta dopytania lekarza, a może niepotrzebnie nabiłam sobie tym głowę. Tak naprawdę rozmawiałam z lekarzem tylko jeden jedyny raz i to pół godz. po histeroskopii diagnostycznej, może nie wszystko do mnie dotarło ;) Powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia jak dokładnie wyglądała by ta operacja. Lekarz wspomniał, ze należy go zoperować i z tego co zrozumiałam miało być cięcie brzusia :( aleeee i tu dziękuję Ci za bystrość i dokładność w czytaniu moich "wypocin" ;) masz racje - być może da się usunąć mięśniaka bez cięcia. Atana Również trzymam mocno kciuki za Ciebie, bądz tą kobietką co wleje w nas/we mnie więcej optymizmu. Również przeszłaś "troszkę" w tych staraniach o dzidzię, pokaż nam wszystkim że jednak sie da! czego szczerzę Ci życzę :)

Ja juz juz za kilkanascie dni...mam nadzieje ze @ przyjdzie planowo i okolo 20 list.bede miala histeroskopie. Prosze trzymac kciuki :)

Gość SmutnaKaś
Izabell Oczywiście, że będę trzymała mocno kciuki i za Ciebie, musisz być teraz bardzo dzielna! :) Już niedługo będzie po wszystkim i Ty w niebawem dostaniesz jak Atana zielone światełko ;) Atana Wspomniałaś, że możesz podać namiar na dobrego lekarza z Krakowa i okolic, to ja poproszę :)

Kaś, A pewnie, że pokażę :) Poziom optymizmu jakimś dziwnym cudem udaje mi się utrzymywać na stałym, wysokim poziomie :) Co do lekarzy to napisz do mnie na atana7@o2.pl bo nie wiem czy można tak na forum publicznym podawać nazwiska i telefony :)

Izabell, No to u Ciebie też prosto z górki:) Ładnie się tak ułożyło, że z końcem roku zostawisz ten problem za sobą.

Gość Kasiu
dr L: Wyróżniona przez Wydział Lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego rozprawa doktorska pt "Transrektalna ultrasonografia śródoperacyjna w monitorowaniu histeroskopowej elektroresekcji mięśniaków podśluzówkowych macicy". Kasiu On uczy histeroskopowych zabiegów także za granicą. Bardzo dobre opinie ma też dr Andrzej Wojtyś ale dr L specjalizuje się w tych zabiegach

Gość ala 80
Jeżeli nie możemy na forach pisać o lekarzach to jak mamy znaleźć odpowiedniego? Mnie w duuużej prywatnej przychodni leczyła ginekolog grzybicę i przez kilka miesięcy ta sama śpiewka: globulki za 50 i do kontroli po okresie i tak w kółko a gdy powiedziałam że długo się leczę i nic, odparła że przecież nie cały czas się lecze. Owszem: globulki starczały na 10 dni potem miesiączka i nawrót i kolejna wizyta. Dopiero gdy powiedziałam, że mam mięsniaka który powoduje obfite krwawienia i chciałabym wyleczyć jedno zanim zajmę się drugim problemem zapisała lek doustny i to pomogło no i bez badania skierowanie do szpitala. A do opinii zamieszczonych na "znanylekarz" podchodzę z rezerwą.

Ala ma w sumie rację :) Poza tym mam same dobre rzeczy do powiedzenia na temat moich lekarzy prowadzących. 1) dr Krzysztof Stuwczyński (rejestracja 501-798-721), przyjmuje Aleja Słowackiego 12/1 jest świetnym diagnostą i wszystkie moje koleżanki do niego chodzą. 2) dr Piotr Chałupczak, przyjmuje na Sienkiewicza 8/2 tel. 0601-48-03-49 lub 12/632-72-86, jeden z najlepszych specjalistów (USG). 3) dr Andrzej Wojtyś, nie mam do niego namiarów, bo miałam z nim kontakt tylko w szpitalu na Kopernika, to właśnie on usuwał mi laparoskopowo mięśniaki. Kobiety walą do niego drzwiami i oknami i wcale mnie to nie dziwi:) Miałam całkiem sporego mięśniaka i żaden z nich nawet się nie zająknął o konieczności krojenia, od początku była mowa o laparoskopii. Całą trójkę z czystym sumieniem POLECAM :)

Gość alu80
http://www.znanylekarz.pl/andrzej-wojtys/ginekolog/krakow tutaj jak widać można podawać linki i namiary na lekarzy, na innych forach jest to zabronione, to zależy od Zasad danego forum. Co do ZnanyLekarz.pl to można zaufać tym stronom. To jest nowa strona w necie, liberalna i opinie się tam zasadniczo zgadzają z rzeczywistością. Przede wszystkim można tam poczytać o różnych przypadkach, specjalizacjach i metodach leczenia danych lekarzy, i jakimi metodami "wyciągają" pacjentki z różnych sytuacji medycznych.

Gość SmutnaKaś
Atana Bardzo Ci dziękuję! :) A słyszałyście może coś o dr A. Ludwin? w sensie: Czy ciężko się do doktora dostać? Jaki jest koszt wizyty? Jak długo czeka się u niego na zabieg/operacje? Czy zabiegi/operacje, które wykonuje są refundowane przez NFZ? itd itp

Gość Smutna Kasiu
Dr Ludwin przyjmuje w prywatnym gabinecie na Rakowickiej, czeka się ok. 2 tygodnie, wizyta z USG od 300 zł, zabiegi wykonuje odpłatnie w Centermedzie- orientacyjny cennik na ich stronie dostępny. Pracuje też na Kopernika ale nie wiem jak można się tam do niego umówić. Od innych operowanych tam dziewczyn słyszałam same dobre opinie zwłaszcza dotyczące szczęśliwych narodzin upragnionego dziecka.

Gość SmutnaKaś
O to nie tak długo, całkiem całkiem - warte przemyślenia... "Dr Ludwin przyjmuje...." Komu mam podziękować za info? :)

Gość SmutnaKasiu
http://www.ludwinludwin.pl/subpage,page,zabiegi,sub,7 o tego typu zabiegach na NFZ nie mam informacji ale ci wcześniej wymienieni lekarze operują na Klinice państwowej także i przede wszystkim, ale raczej powinnaś zaliczyć wizytę prywatną wcześniej i się wszystkiego dowiedzieć

Gość SmutnaKaś
Izabell Izuś, a czy mogłabym Cię prosić o podanie jakiegoś namiaru do Ciebie np. gg/mail? Miałabym jeszcze do Ciebie pytanko.

Gość SmutnaKaś
Bardzo dziękuję, jutro się odezwę :)

Gość xxgosia
Witajcie Izabell jutro mam usg i dam znac wieczorem po pracy.trzymajcie kciuki. jestem z Wami.sciskam Was.

Gość ala 80
A ja byłam na sali z dziewczyną której lekarka na Kopernika powiedziała że nie wie jak w przypadku jej mięśniaka można by "uratować" macicę i poleciła jej prywatny gabinet a stamtąd lekarz nie kierował jej na Klinikę gdzie pracuje tylko za zabiegi musiała zapłacic w prywatnym szpitalu - ale w efekcie udało się jej wyleczyć. Lekarze na pewno także wykonują hiserektomię na NFZ ale Ci z najwyższymi kwalifikacjami większość swojego czasu spędzają we własnych gabinetach i trafić na ich dużur w szpitalu i do nich na operację jest trudno.

Gość alu80
alu, to nie polega na "trafieniu" na dyżur danego lekarza w szpitalu. Zostajesz pacjentką w jego pryw. gabinecie a zabieg czy operacje wykonuje w ramach swojego dyżuru w jego szpitalu, na twoje NFZ. Histerektomie wykonują w szpitalach na NFZ chętnie bo NFZ płaci kilka tysięcy za to szpitalowi z twojego ubezpieczenia, ale jeśli chcesz uratować swoją macicę, to czasem niestety trzeba zapłacić prywatnie za taki zabieg, lub nawiązać kontakt z lekarzem w pryw gabinecie a zabieg wykonuje w ramach NFZ w danym szpitalu państwowym gdzie pracuje