Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość honestly

czy macie uczulenie na nikiel?

Polecane posty

Gość Kasia9_73
Ja też mam uczulenie na nikiel i mam tego powoli dość. Na początku miałam je tylko na brzuchu od guzików w dżinsach. Teraz zauważyłam, że zaczęło rozszerzać mi się po całym ciele. Byłam już u wielu lekarzy, ale każdy przepisywał mi jakąś maść, która w ogóle nie pomagała. Już nie wiem sama, do kogo mam się udać :(

Gość nieznoszeswiat
TAK. mam uczulenie na Nikiel .. i na cytrusy

Gość maszy84
przeczytalam wszystkie wasze odpowiedzi na temat niklu ja ialam bardzo podobnie najpierw tylko od guziczkow od spodni ktore bardzo szybko zamienilam na plastiki ale poczatkiem tego roku a w sumie koncem 2007 zrobilo mi sie takie dosc suze znamie na ramieniu na poczatku nie wiedzilam z czego ale potem sie okazalo ze wlasnie z niklu ale kiedy pewnego dnia obudzilam sie ni stad ni sowad z buzia wygladajaca jak zaczerwieniona tarka lub jakis drucik troszke sie wystraszylam bylam u dermatologa przepisal mi masci i nawet nie po 2 tyg wszystko zeszlo ale znowu sie zaczyna od ok 3 tyg. tylko najpierw na nodze potem na plecach nawet wlosy mi zaczynaj w wiekszej ilosci wychodzic i zastanawialam sie dlaczego i juz wiem teraz juz mam takie placki na nogach rechach tzn ramionach bardziej plecach i m odle sie zeby do sylwestra nie wyskoczylo mi na twarzy bo do lekarza ide dopier 5 stycznia przez kolejki :( ale coz jak mowicie ze da sie z tym zyc to nie jest najgorzj ale w moim przypadku raczej wyeliminowac tego wszystkiego sie nie da ale napiszcie dokladnie jakie lekarstwa dostaliscie na to(masci tabletki plyny itp)dzieki wielkie pozdrawiam niklowcow ;p

Gość rewelka377
witam! tez mam uczulenie na nikiel. zaczelo sie trzy lata temu na brzuchu. pozniej mialam rok spokoj..chociaz jadlam wszystko bo oczywiscie dermatolog nie powiedzial mi ze pokarm tez zawiera nikiel. tydzien temu wyskoczylo mi uczulenie na plecach. prawdopodonie od stanika. nie smaruje moimi masciami (laticort, elosone) bo dowiedzialam sie ze to masci sterydowe i niszcza skóre i nie lecza a jedynie lagodza objawy. jestem zalamana. przeczytalam wszystkie wypwiedzi i jestem w szoku ;( szczegolnie bo zapoznaniu sie z lista produktow spozywczych zawieajacych nikiel. akurat wszystko co lubie ma w sobie nikiel. i tu moja prosba: czy ktos moglby umiescic tutaj liste rzeczy ktore mozna jesc jesli sie ma alergie na nikiel?? i jakich kosmetykow mozna uzywac (jakiej firmy) blagam pomozcie. mam juz dosc tej alergii:(

Gość Nikielka
Najlepsze są kosmetyki dla alergików np. seria AA albo Garnier w wersji bez zapochowej, Johnson&Johson -w tym także seria dla dzieci. Produkty które możesz jeść zostały podane już wcześniej, przejrzyj forum. Nie martw się, naucz się z tym żyć bo jest to niestety nieuleczalne (nie ma maści które leczą, wszystkie łagodzą tylko objawy ale akurat te co podałaś są nie zdrowe z punktu widzenia gospodarki hormonalnej Twojego organizmu -przy dłuższym stosowaniu). Pozdro

Gość rewelka377
dzieki za pomoc Nikielka:) dobrze ze istnieja takie fora:)

Gość sachmett
Hej, osobiście wypróbowałam wszystkie jakie wypisałaś Nikielka, niestety ja bym nie poleciła żadnego, po kosmetykach każdej z tych firm miałam bardzo suchą skórę, wszystko swędziało i ogólnie to do kitu nawet La Roche Posay (niestety) jak również (nie wymieniłaś) Dermika też jedna z droższych, (to ostatnie jakie wypróbowywałam, dwa tygodnie już leczę skutki)

Gość sachmett
Z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim serię Emolium, (http://www.emolium.pl/emolium.php) sama używam od trzech lat i jestem bardzo zadowolona, niestety mają dość skromny asortyment, ale z roku na rok coraz większy

Gość sachmett
dziewczyny tu jeszcze prosiły o dietę bezniklową, niestety nie posiadam i nie znam i nie znalazłam jeszcze takiej, znajoma dietetyczka miała mi napisać, ale wiadomo jak to ze znajomymi się wychodzi, najlepiej na zdjęciu, bo jak się coś od nich potrzebuje to nie ma :( no i trzeba sobie radzić samemu, jak wreszcie znajdę chwilę czasu i uzbieram trochę gotówki to pójdę prywatnie do jakiegoś dietetyka, a wtedy na pewno się z wami podzielę, pozdrawiam wszystkich

Gość sachmett
...a jeszcze mi się przypomniało, ogromny negatyw dla kosmetyków Balneum Hermal zawierają dużo soi, ja bardzo źle reaguję na soję, miałam po tym łuski zamiast skóry :( widocznie kukurydza z Emolium zawiera mniej niklu

Gość LadyPank
Lista produktów zawierająca nikiel jest długa. Sa to zarówno produkty przetwarzane jaki i występujące naturalnie w przyrodzie. Nikiel w nich bierze się z zanieczyszczenia środowiska. Wygląda więc, że powinnaś przejść na odżywianie produktami ekologicznymi i polskimi. Oto lista produktów, których powiinnas unikać: * podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne), * ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde, * mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi, * preparaty zawierające dużą ilość błonnika np.: tabletki z otrębami, * produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona, * czekolada, kakao, * marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika, * kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe, * rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soczewica, * koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan, * grzyby, * gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki, * margaryny polskie, tłuszcze i ciasta produkowane przemysłowo * kwaśne soki owocowe z kartonika * konserwy w metalowych opakowaniach, * piwo, wino (zwłaszcza czerwone), * woda z kranu i ujęć * mocna herbata (szczególnie czarne herbaty i zielone) Zostaje ci nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce uprawiane na glebie wolnej od niklu Jakos tak znalazlam w sieci.. Moze sie komus przyda. :) Ja tez na to choruje, ale staRAM sie zyc normalnie.. niestrety ciezko jest :(

Gość nikla
czy może ktoś wie czy można zamówić test naskórkowy na tytan.albo wiecie gdzie w poznaniu robią taki test proszę o pomoc

Gość nikielWROG
JA TEZ MAM TAKIE UCZULENIE...MYSLALAM ZE DA SIE TO JAKOS WYLECZYC BO JEST TO BARDZO UCIAZLIWA ALERGIA. ZACZELA SIE OD BRZUCHA TERAZ MAM TEZ NA REKACH OD JAKIS 1,5 ROKU...MASAKRA SWEDZI STRASZNIE I ZOSTAWIA SLADY, RANY NA CIELE. MOZE JEDNAK KOMUS PRZESZLA TA ALERGIA?? CO ROBIC ZEBY ZMNIEJSZYC SWEDZENIE??MOZE OPALANIE POMAGA??JA MAM I TAK JUZ MNIEJSZY OBSZAR UCZULENIA BO STARAM SIE NIE NOSIC ZBYT CZESTO SPODNI Z GUZIKAMI ALE TAK SIE NIE DA:(

Gość juaja
Uczulenie na nikiel mam od 10 roku życia, dzisiaj mam 16 lat. Początkowo miałam okropną wysypkę na brzuchu, moja mama bardzo się martwiła i poszła ze mną do lekarza. Okazało się, że nie mogę nosić metalowych guzików w spodniach, zegarka na gołą rękę i kolczyków z taniego metalu. Z kolczykami to akurat nie było problemu, w tamtym czasie nosiłam złote kółeczka i nic mi się nie działo. Gorzej ze spodniami i zegarkiem... We wszystkich spodniach mama ponaszywała mi łatki na te guziki. Niby pomagało, ale jeszcze nity, suwaki... Jeśli chodzi o zegarek to zazwyczaj noszę frotkę na ręku, a na to czasomierz. Z tą obciachową frotką rzadko kiedy się rozstaję, bo od razu uczulenie... Bardzo ciężko mi teraz nie nosić metalowych kolczyków, bardzo lubię kolczyki, a na srebrne nie bardzo mnie stać. Zresztą nie wiadomo, czy by mnie nie uczuliły. Przez pewien czas miałam problemy z cerą, myślałam, że to zwykłe pryszcze. Ale od czasu kiedy nie noszę metalowych kolczyków i mam dłuższą podkoszulkę (pod spodnie) to krosty ustąpiły, czyli to miało związek z niklem. Obecnie poluję na taką szeroką opaskę na brzuch, bo koszulkę cały czas muszę poprawiać, a chcę nosić paski do spodni. Czy dostanę coś takiego w sklepie? Czy mam iść do pasmenterii, kupić materiał i sama uszyć? I czy to coś da? Współczuję uczeniowcom na nikiel, bo na to chyba nie ma lekarstwa, a to cholerstwo występuje coraz częściej. Kiedyś czytałam, że to od jakiegoś grzyba się robi...

Gość juaja
Uczulenie na nikiel mam od 10 roku życia, dzisiaj mam 16 lat. Początkowo miałam okropną wysypkę na brzuchu, moja mama bardzo się martwiła i poszła ze mną do lekarza. Okazało się, że nie mogę nosić metalowych guzików w spodniach, zegarka na gołą rękę i kolczyków z taniego metalu. Z kolczykami to akurat nie było problemu, w tamtym czasie nosiłam złote kółeczka i nic mi się nie działo. Gorzej ze spodniami i zegarkiem... We wszystkich spodniach mama ponaszywała mi łatki na te guziki. Niby pomagało, ale jeszcze nity, suwaki... Jeśli chodzi o zegarek to zazwyczaj noszę frotkę na ręku, a na to czasomierz. Z tą obciachową frotką rzadko kiedy się rozstaję, bo od razu uczulenie... Bardzo ciężko mi teraz nie nosić metalowych kolczyków, bardzo lubię kolczyki, a na srebrne nie bardzo mnie stać. Zresztą nie wiadomo, czy by mnie nie uczuliły. Przez pewien czas miałam problemy z cerą, myślałam, że to zwykłe pryszcze. Ale od czasu kiedy nie noszę metalowych kolczyków i mam dłuższą podkoszulkę (pod spodnie) to krosty ustąpiły, czyli to miało związek z niklem. Obecnie poluję na taką szeroką opaskę na brzuch, bo koszulkę cały czas muszę poprawiać, a chcę nosić paski do spodni. Czy dostanę coś takiego w sklepie? Czy mam iść do pasmenterii, kupić materiał i sama uszyć? I czy to coś da? Współczuję uczeniowcom na nikiel, bo na to chyba nie ma lekarstwa, a to cholerstwo występuje coraz częściej. Kiedyś czytałam, że to od jakiegoś grzyba się robi...

witam.moze ktos cos doradzi jestem uczulona na nikiel i jeszcze na wiele innych rzeczy takie jak soja, proso, pszenica,jajka ,marchew,cebula ,pomidory jabłka,gruszki,pomarancze,banany,agrest,wisnie,maliny ,orzechy włoskie,myslałam ze moge te rzeczy zastapic innymi warzywami ale okazuje sie ze duzo warzyw zawiera nikiel ,wedliny zawieraja białka soji,pieczywa tez nie moge jesc nawet zytniego bo przewaznie jest domieszka maki pszennej,maka kukurydziannna tez odpada .moze ktos cos mi doradzi ja jestem juz załamana nie wiem co mam juz jesc ,cały czas mnie wysypuje choc unikam alergenow do tej pory piłam kawe i herbate ale wyczytałam ze w tym tez jest nikiel wiec tez odstawie.moze ktos zna warzywa lub owoce co nie zawieraja niklu?jestem bardzo szczupła osoba i waga spada ,rece w stanie strasznym rana na ranie ,usta i powieki ciagle wysypane:( brak sił :(

Gość Jonata
Witam, problem golenia łatwo rozwiązać. Można kupić tytanowe maszynki do golenia firmy WILKINSON. Dokładniej mówiąc, tytanowe są tylko wymienne ostrza. Jeżeli o mnie chodzi, to nie zaobserwowałam żadnych negatywnych objawów. Niestety są dosyć drogie, ale za to szybko się nie tępią. Pozdrawiam.

Gość Jonata
Właśnie niedawno wyszukałam, że nie ma niklu w czarnych jagodach i jest bardzo mało w truskawkach Chyba też jest bardzo mało w czerwonej porzeczce i żurawinie, ale nie jestem pewna. Może sama też poszukaj coś na temat tych owoców i daj znać co znalazłaś. Trzymaj się. :)

truskawki ,czarne jagody czy czarna porzeczka nie zawieraja niby niklu ale jak jest to sama nie wiem do końca,zreszta ja jestem uczulona i na truskawki.

Gość kitka..
a skad wiecie na co jestescie uczulone?

Mam pytanie do Lady Pank ,czy znaczy to ze produkty ekologiczne nie zawierają niklu?

Gość sachmett
...a wcale nie prawda, nikiel nie bierze się w owocach czy warzywach z zanieczyszczenia tylko po prostu jest i już, ekologiczne rzeczy napewno są dla każdego organizmu zdrowsze, ale jak my alergicy chcielibyśmy do naszej listy dołożyć jeszcze to co nieECO to już nic by nam nie zostało do jedzenia

Gość chyba to mam
Wcześniej nie miałam żadnych problemów z żadną alergią ale rok temu kupiłam zegarek i zauwazyłam takie objawy o których pisałyście małe krostki które pózniej strasznie swędzą i jeszcze czasami taki płyn się w nich zbierał!!! Najgorzej było latem kiedy było gorąco wtedy jakby się to nasilało więc zrezygnowałam z tego zegarka i kupiłąm na zwykłym pasku nie na bransoletce. Niedawno zauwazyłam coś podobnego na brzuchu i nie wiedziałam od czego!!!! Przecież nie ma żadnego metalu na brzuchu ale po tym co piszecie to pewnie od tego głupiego guzika od spodni mi się to zrobiło, nawet wczesniej nie pomyslałąm że to od tego może być!!!

a czy to mozliwe zeby pojawilo sie meganagle?? z dnia na dzien po prostu? sztucznych kolczyków nigdy nie moglam nosic bo puchly mi uszy wiec nosze tylko srebrne ale prawdziwa masakra to klamra od paska.. ostatnio troche mi sie schudlo i pasek jest mi raczej potrzebny wiec zakupilam sobie zwykly prosty z metalowa klamra a tu buuum.. swedzi starsznie a ja madra drapie.. nawet korale z metalowa zapinka noszone przez kilka godzin rostawiaja wysypke na karku. co mam zrobic? jakies maści? kremY/ testy? wapno? nie mam pojecia.. i wyczytalam gdzies ze w kosmetykach kolorowych tez znajduja sie jakies metale i co gorsze na powiekach kilka dni temy pojawily mi sie prawie niewidoczne krostku w kolorze skory. nie swedzi to ani nic ale to dos dziwne.. czy to mozliwe ze to tez uczulenie? nigdy go nie mialam! a czy to mija czy bede miala juz tak zawsze? :/ pomozcie!!!

boze.. tak czytam i czytam te wasze posty.. jakas masakra po prostu. dodam tylko ze od jakiegos pol roku jestem na diecie i biore roznego rodzaju leki. te najwazniejsze to siofor (mialam problemy z miesiaczkowaniem ktore wziely sie z jakiejs patologii na cukry i insuline itp) i meridia (ktora ma mi pomoc w diecie) poza tyl to spirulina omega zdarza mi sie pic rozne mieszanki ziolowe. co do diety to sa to glownie warzywa owoce nabial czasami ryz makaron woda soki. oczywiscie zdarza mi sie tez czasami zjesc cos slodkiego czy "normalnego". i tak jak pisalam wczesniej to moje uczulenie mam od jakichs 4miesiecy i tylko od klamry ostatnio od zapinek w koralach itp. no i 3 dni temu zauwazylam na powiekach.. bedzie gorzej?????? p.s. jak mialam 19 lat to zaatakowamo mnie cos dziwnego.. nigdy nie bylam alergiczka a wtedy dostalam strasznego uczuleia do dzis nie wiem na cos na rekach plechach i nogach (od kolan w dol) dostalam jakas silna masc i zniknelo po 2 tych.. zostaly blizny ale 2 lata temu bylam w grecji przez 2,5 miesiaca i zniknelo (podobno od megaslonej wody)

Gość uuuuuuuuuuczulona
Prawdopodobnie nikiel jest używany do zagęszczenia margaryn, jednego dnia odżucilam margaryny i przeszłam na czyste masło i poszłam na materac magnetyczny.Wzilam 2 x po 15 zabiegów i już cztery lata mam spoko, a myślałam, że się uduszę.

Gość marta198507
witam wszystkich alergików! sama jestem uczulona na nikiel i lecze sie od dłuższego czasu na samym początku były to typowe tabletki na alergie allertec clarityne itp .Po pewnym czasie moja alergia sie nasiliła i lekarz przepisał mi masc clobederm super naprawde polecam ją niestety jest ona na recepte. gdy alergia ustapiła oczywiscie unikałam kontaktu z niklem to pomyślałam sobie ze to koniec jestem zdrowa ale niestety włąsnie wróciłam od lekarza i przepisała mi nową maść BEDICORT G pierwszy raz ja bedę stosować ale mam obawy bo jest ona juz na sterydach to mnie martwi i wiem jedno ze nie mozna jej używać na ttwarz a tam tez pojawia sie uczulenie . Dodtakowa mam stosować do tego clarityne i prowadzic dietę unikać kontaktu z niklem .Jeżeli ktoś z was nie ma aż tak bardzo nasilonej alergi to polecam tą maść clobederm . prosze osoby które stosowały maść BEDICORT G o opinie , skuteczność działania oraz nieporządane skutki pozdrawiam Marta

Gość nikla
czesc mam duzy problem jestem uczulona na nikiel chrom kobalt bardzo mocno na nikiel. jestem po 6operacji haluksa przez niedopatrzenie lekarzy bo zgłaszałam ze mam alergie na metal nikt mnie nie słuchał doszło do lekkiego porazenia w nodze i miałam skreconą kosc (artrodeza) śrubami biowchłanialnymi gdzie wszystko puściło w kości zrobiła się dziura i teraz chcą operować noge jeszcze raz śrubami tytanowymi zapewniając mnie że tytan nie uczula!!!ponadto lekarz ktury doprowadziłnoge do tego stanu oznajmił mi że on mnie leczyć już nie chce jest to dla mnie hamstwo!byłam jużu tylu lekarzy prywatnie ale każdy mówi tak przepraszam za wyrażenie"tam gdzie spiepszyli nogę niech naprawiają"boję się że skończy się amputacją moja noga wygląda okropnie ból przy chodzeniu noga tak zeszpecona że patrzeć na nią nie idzie a jestem młodą kobietą imatką.do tego zrobili mi przeszczep kości gdzie mam napisane że to był mój własny a lekarz mi oznajmił że to kość była mróżona wszczepili mi ją bez żadnych badań czy to wszystko normalne .ordynator oznajmił że trzeba ratować nogę tytanem bo on nie uczula.jednym słowem do końca życia mnie okaleczyli.w tej chwili jestem na rencie rocznej i jak wyżyć za 500zł.jeżeli ktoś zna się na tych sprawach proszę poradzcie coś czekam na odpowiedzi