Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość honestly

czy macie uczulenie na nikiel?

Polecane posty

Gość nikla
dziekuje mam powikłania po haluksach nikt z lekarzy nie słuchał że mam alergie na metal mam w nodze śruby biowchłanialne z kwasu mlekowego wyczytałam w internecie że on zawiera nikiel czy wiecie coś na ten temat jeszcze raz dzięki za odpowiedz

Gość nikla
od roku stale szpital i kolejne operacje w tej chwili jestem po artrodezie nie wiem czy niebęde miała problemu z chodzeniem po staw jest usztywniony na stałe.moje życie obecnie opiera się na siedzeniu w domu poruszam się o kulach a jak za dużo chodzę noga strasznie puchnie niewiem jak to wszystko się skończy ogólnie noga mnie swędzi niewiem czy faktycznie te śruby w nodze mają w sobie nikiel niemogępozbyć się uczulenia z twarzy stosowała różne maści między innymi elocom ale zostają blizny jeżeli ktoś coś wie na ten temat proszę odpiszcie

Gość nikla
a tak wogóle jestem uczulona na nikiel chrom kobalt jest to bardzo uciążliwe robiłam testy miałam plastry na plecach 72h wyszły sączące rany brałam telfast180 ale efektów niema do dzisiaj może dlatego że niewiedziałam że nikiel występuje w pokarmie moja córka ma 11lat i też ma alergie na metal

Gość nikla
może ktoś napisać czy w kwasie mlekowym i w samym mleku występuje nikiel może jestem upierdliwa ale dla mnie to bardzo ważne

Gość sachmett
hej, z tego co twierdzi mój lekarz z instytutu alergologii w łodzi w mleku nie ma niklu, o ile mleko jest prosto od krowy kozy czy owcy itd. ale wystarczy że było wydojone do metalowego wiadra, przechowywane w metalowej bańce, później zlewane do metalowych kadzi w mleczarniach a dalej pakowane w kartoniki od wewnątrz aluminiowane a jak jeszcze do tego go ugotujesz w metalowym garnku to już w ogóle tym bardziej, to tyle co ja wiem, pozdrawiam

Gość nikla
dzieki ja tez pozdrawiam a o kwasie mlekowym nie slyszałas bo mam w nodze z tego sruby i nie moge poradzic sobie z uczuleniem a w internecie pisza ze kwas mlekowy zawiera nikiel wiec niewiem czy ten moj lekarz jest tak niedouczony bo inaczej nieidzie tego nazwac najlepiej niepoddawac sie zadnym zabiegom bo w moim przypadku zrobili ze mnie kaleke

Gość sachmett
podobno tytan jako jedyny z metali nie uczula i nie zawiera niklu, ale nie sprawdzałam, może powinni Ci tę śrubę na tytanową wymienić. ps. wyślę Ci e-mailem skany ze spisem rzeczy które zawierają nikiel i kobalt

Gość sachmett
a NIKIEL zawiera to co kiedyś napisałam plus nowości z tegorocznej wizyty w instytucie alergologii w łodzi owoce i warzywa - duża ilość niklu - wiśnie, orzechy, kukurydza, soja, warzywa konserwowe - mniejsza ilość niklu - gruszki, banany, rabarbar, pistacje, strączkowe( fasola, bób, soczewica itp), groch, pomidor, kalarepa, szparagi, pietruszka, cebula, czerwona botwina, grzyby, szpinak, warzywa liściaste (kapusta włoska, pekińska, czerwona, biała, brokuły, sałata) produkty zbożowe produkty z pełnego ziarna, kleiki produkty z owsa, w tym płatki owsiane (bardzo dużo niklu) gryka, proso proszek do pieczenia nabiał serwatka sery twarde (np. emmentaler, chester, cheddar, parmezan) sery półtwarde (np. tylżycki, edamski, roquefort, gouda) sery topione (bardzo dużo niklu) mięso drób ryby i ich przetwory podroby (również kiełbasa) skorupiaki (np. kraby, małże, ostrygi, homary) szczupak śledź, tuńczyk, sardynka, makrela (bardzo dużo niklu) art delikatesowe wszystkie produkty gotowe chrzan ocet (winny, stołowy, jabłkowy) wyciągi drożdży keczup i koncentrat pomidorowy (bardzo dużo niklu) sosy sojowe i sfermentowane produkty na podłożu soi (bardzo dużo niklu) słodycze, desery, produkty do smarowania chleba lukrecja wszystko co z orzeszkami ziemnymi (bardzo dużo niklu) wszystko co z czekoladą (bardzo dużo niklu) wszystko co z migdałami (bardzo dużo niklu) wszystko co z marcepanem (bardzo dużo niklu) margaryny (bardzo dużo niklu) napoje soki owocowe (głównie kwaśne) (bardzo dużo niklu) kawa, herbata( czarna i zielona), kakao (bardzo dużo niklu) wino, piwo (bardzo dużo niklu)

Gość nikla
no to przesrane a ja pije duzo kawy z mlekiem miedzy innymi bede musiala to wszystko ograniczyc bo mam klopoty z zoladkiem moj alergolog ma pacjenta gdzies bo nic mi nie powiedzial ze w pokarmie jest nikiel z reszta gdyby ktos z nich posluchal o alergii na metal prawdopodobnie juz bym miala noge sprawna dobrze ze jest internet bo wiecej sie tu dowie niz od lekarza szkoda ze on nie leczy...ha...ha ale niejest mi do smiechu siedze w domu zamiast korzystac z zycia wiem jedno ze nigdy nie zoperuje drugiej nogi chociaz haluks jest naprawde duzy zoperowana noga wyglada makabrycznie ciekawa jestem czy to zespolenie co mam w nodze nie zawiera niklu to byla 6 ingerencja chirurgiczna napiszcie jeszcze cos pozdrawiam wszystkich

Gość sachmett
na e-maila dostałam zwrot, ale tu na tym forum już wypisałam wszystko co tam było więc wystarczy poczytać, a jeśli chodzi o problemy zdrowotne to ja przez swoją alergię trafiłam do szpitala z ostrym zapaleniem żołądka i jelit jak sobie trochę pofolgowałam na wielkanoc, lekarze nie znaleźli żadnej innej przyczyny, a od swojego alergologa dostałam Cropoz w saszetkach, jak do tej pory jeszcze się nie powtórzyły aż tak silne dolegliwości, ale jak tylko wiem że zjadłam za dużo rzeczy które mnie uczulają to biorę leki (Cropoz i Telfast)

Gość nikla
no to teraz juz wszystko wiem dieta dieta ijeszcze raz dieta a herbate pijesz wogole bo z kawy mozna zrezygnowac chociaz bedzie ciezko a pic cos trzeba napisz jak bedziesz mogla hey

Gość sachmett
tak tak, masz rację, coś pić trzeba, a ja od kiedy się dowiedziałam że nie mogę pić czarnej herbaty (a piłam jej około 2 dzbanki dziennie) piłam zieloną, potem się okazało że zielonej też nie można, no i przerzuciłam się na herbatę czerwoną tylko że ROOIBOS, z tego co piszą to ma właściwości przeciwhistaminowe i nie zawiera garbników oraz wiele wiele innych bardzo pozytywnych właściwości, poczytajcie (niestety nie piszą nic o zawartości niklu) ale jest bardzo smaczna, polecam pomarańczową, lub samemu dodać miodek i cytrynkę no i jeszcze czasem białą piję, ale biała herbata jest robiona z tego samego gatunku roślin co zielona, tylko że zrywane są tylko najmłodsze listki (dzięki temu jest dużo jaśniejsza), a do zielonej pozostałe... polecam TETLEY (przepraszam za reklamę) bo pozostałe mają gorycz typową dla zielonych herbat

Gość nikla
dzieki za informacje jakbys jeszcze kiedys dowiedziala sie czy w kwasie mlekowym jest nikiel bylabym wdzieczna

Gość nikla
to znowu ja nic nie piszecie zaglądam tu myslac ze sie cos dowiem.niemoge patrzec w lustro caly polik mam w bólach nadgarstek dłonie i w dodatku tez wyskakuje mi uczulenie na operowanej nodze boje sie ze to wina tych srub biowchłanialnych moglabym drapac sie do krwi tak swedzi masci na mnie słabo dzialaja i telfast .pare dni temu dostalam dexawen na pogotowiu to mi troche zbledło.jak nie przejdzie do jutra bede musiala znowu brac zastrzyk

Gość nikla
wlasnie mialam dzisiaj testy niedosyc ze jestem uczulona na metal to jeszcze na trawy zboza wieprzowina jajko (bialko) no iaz dziwne bo na herbate dostałam od lekarza diete ale niektore pokarmy zawieraja nikiel a ja mam je jesc mam brac telfast 180 dwie tabletki odrazu troche to duzo wzielam jedna bo sie boje czy to wszystko na alergie musi byc tak drogie leki kremy itd... skad na to brac i jeszcze platna wizyta bo takie sa dlugie terminy porabane to wszystko wkurzylam sie

Gość agisus
hey czytalam te wszystkie posty i mam jedno zasadnicze pyt. Sama mam uczulenie od jakis 2,3 lat zaczelo sie od tego, ze nagle na podbrzuszu miaalm krostki, drapalam, zrobily sie rany z wydzielina i ropa, przestalam nosic paski z klamrami i ogolnie jest ok, na bizuterie tez nie mam wiekszego uczulenia czasem mnie ucho swedzi, i uwazam ze to nie az taki wielki problem, ale czy nie macie uczulenia na zyletki???? ja mam straszne krsoty i strasznie swedzi, mascie zmieniam bo po pewnym czasie przestaja dzialac bo sie skora przyzwyczaja, robia sie rany w miejscach gdzie sie gole szczegolnie pod pachami i przesuwaja sie na dekolt i piersi..nieiwem..czy ktos wie czy sa robione zyletki ze stali chirurgicznej czy cos, bo zyletki maja domieszke niklu w sobie i po prostu nie mgoe sie golic praktycznie, a wiadomo ze pod pachami to szczegolnie latem trzeba prawie codziennie i nie wiem co mam robic..

agisus, może przerzuć się na depilator? nic nie wiem o takich specjalnych żyletkach:(

Gość agisus
ale to boli...xD a w pewnych miejscach to sobie nie wyobrazam zbytnio..

Hej niklowiczki;-)Ja też mam to świństwo, jestem w trakcie drugich testów płatkowych i mam ten najgorszy stan, ble;-/ A od 15 lat wpierali mi, że to przewlekły trądzik! Aż uparłam się by zrobili mi testy i głupio mojemu dermatologowi było! Cholera muszę znaleźć dobrego alergologa, zmienić dietę i styl życia (trochę mnie to przeraża i przygnębia!). To co opisywała sachmett (że wylądowała w szpitalu) kurde ja też to miałam w kwietniu, tylko, że u mnie nie wiedzieli co to. Wiedzieli, że gdzieś jest stan zapalny w organizmie ale nie wiedzieli gdzie... ja cierpiałam, a oni przychodzi, konsultowali i rozkładali ręce! Wypisali mnie z takim samopoczuciem jak mnie przyjęli, nic przez tydzień nie jadłam to i lepiej się poczułam... ale koszmar przeszłam! No nic nie mam innego wyjścia, muszę się męczyć. Pewnie strasznie się chudnie na takiej drakońskiej diecie? Na mnie już i tak skóra i kości... ;-( Chociaż dopóki nie wymienię oprawek na tytanowe to i tak pewnie niewiele ta dieta pomoże? Może ktoś poda przykładową dietę, wypróbowaną a może ułożoną przez alergologa czy dietetyka? Czy używacie wody z kranu do mycia twarzy? Ja kupiłam wodę termalną bo po kranówce mam czerwoną twarz.

Gość nikla
niewiecie czy jak jest sie uczulonym na herbate mozna pic czerwona z dzikiej róży lub hibiskusa strasznie nawala mi żoładek chwilami wyrobic nie idzie a wczoraj troche sobie pofolgowałam jednak dieta jest bardzo wazna ale czasami nie idzie sie oprzec a potem czlowiek cierpi

czy bywa tu jeszcze sachmette? Proszę o szczegóły tej diety to dla mnie bardzo ważne, jesli mozesz to prosze podziel sie ;-)))

czy bywa tu jeszcze sachmette? Proszę o szczegóły tej diety to dla mnie bardzo ważne, jesli mozesz to prosze podziel sie ;-)))

Gość Anjah
Do agisus: u mnie od problemu z goleniem się zaczęło, ale na początku to zbagatelizowałam - pomyslałam, że to zwykłe podrażnienie po goleniu. W tej chwili golić się nie mogę w ogóle (chyba że przy jakiejś naprawdę ważnej okazji gdzie tego się nie da uniknąć -np. wyjście na ślub - i jedynie pod warunkiem, że od razu po goleniu stosuję maść ). Z tego co powiedziała mi Pani dermatolog, maszynki jednorazowe dla skóry wrażliwej są najmniej szkodliwe, odradziła mi zdecydowanie depilator, kremy, wosk i w zasadzie wszystko inne. Tyle że nawet maszynki u mnie odpadają. Najgorsze jest lato gdzie wstyd wyjść w krótszych spodenkach czy też spódniczkach.

Gość agisus
do anjah: o boże w tym momencie mnie przeraziłaś..jak żyjesz bez golenia się? kurde chyba się załamie..to jakaś masakra;/ i nic innego nie ma?:(

Gość darcia189
ja mam ten sam problem co wy...mnie to uczulenie wychodzi na calym ciele, nawet jak nosze srebro czy zloto....jak moge sie tego pozbyc???

jak się śmieję, jest to alergia na jeansy... a przede wszystkim na dżety :D

Gość niop
ja mam przejebane uczulenie nawet na wode bo i tam jest nikiel i nie wytrzy,muje juz

Gość mtea
Ja mialam robione testy , w formie plastrów przyklejanych na 72 h i wyszło,ze na nikiel jestem uczulona na nikiel, dwuchromian potasu i siarczan neomecyny. Szcerze to myslalam, ze to tylko chodzi o metal. skoro wyszło mi,ze jestem uczolony to nie powinnam jesc produktów bogatych w nikiel?

Gość hanej
TEŻ MAM TO UCZULENIE. MOIM ZDANIEM NIE DA SIĘ TEGO WYLECZYĆ. TO JEST JAKAŚ TOTALNA MASAKRA. JA MAM TO DOSŁOWNIE WSZĘDZIE. BYŁ CZAS,ŻE NA TROCHĘ ZNIKNEŁO. ALE POWIEM WAM,ŻE STRASZNIE WSPÓŁCUJĘ. LEKARZE TEŻ NIE DO KOŃCA WIEDZĄ CO ROBIĄ W TEJ SPRAWIE. JUŻ CHYBA LEPIEJ SAMEMU SOBIE RADZIĆ.

Gość Evvela
No okromna sprawa z tym niklem ;/ ja mam już to uczulenie od ok. 5 lat,wysypuje mnie na dłoniach,oraz ostatnio na rękach. Własnie zaczelam smarowac Elocomem i pomocniczymi kremami nawilzajacymi,kiedys chodziłam do dermatologa (teraz do poradni alergologicznej) i przepisywala mi mascie sterydowe,nawet nie wiedzialam,ze zawieraja sterydy,smarowalam nimi ręce ok3 lata! wiem to straszne! pozniej odstawilam oczywiscie,kiedy sie dowiedzialam. teraz podejrzewam,ze przez to mam nieregularne miesiaczki,wiec planuje wybrac sie do ginekologa. Wiec UWAZAJCIE Z MASCIAMI STERYDOWYMI!! ;/ szkoda,ze wczesniej nie bylam tego swiadomoma..trzeba sie do tego uczulenia przyzwyczaic i tyle..ale najgorsze jest to jak przychodzi lato,wiosna i wtedy uczulenie widac,az wstyd czasem..Pozdrawiam ! :)