Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość honestly

czy macie uczulenie na nikiel?

Polecane posty

Gość sachmett
Witam wszystkich :) odp dla marta198507: BEDICORT G używam zawsze kiedy swędzenie nie daje mi spokoju, działa szybko, więc nie trzeba go długo stosować, rzeczywiście jest bardzo silny i na początku jak musiałam nim smarować całe nogi i ręce to Alergolog kazał mi ją mieszać z "DERMOBAZĄ" (podobno podkład do wszystkich maści robionych w aptekach i bez recepty), ale teraz używam jej raczej rzadko, w małych ilościach i nie rozcieńczonej Delikatniejszą maść, np. na twarz dostałam "LOCOID LIPOCREAM" a wcześniej miałam ADVANTAN tak czy inaczej po BEDICORCIE są najszybsze efekty

Gość sachmett
"nikla" Ty już pisałaś o tej swojej nodze z tego co pamiętam, ale Cię wrobili, tak to jest jak sobie robią z ludzi króliczków doświadczalnych, ale ja też się spotkałam nie raz, że lekarze patrzą na mnie jak na idiotkę jak im pokazuję wykaz w czym jest nikiel (u mnie dochodzi do tego jeszcze kobalt, lateks i roztocza) ...a jak zimą szukam białych, beżowych nie farbowanych ubrań to w ogóle mają mnie za dziwadło ...a jeśli o TYTAN chodzi to ja też gdzieś czytałam, że według najnowszych badań, nie zawiera niklu i nie uczula podaję link do sklepu który sprzedaje biżuterię tytanową i opisują właściwości tytanu przy alergiach https://www.tytanowa.pl/f/pl/o_alergii.html nie wiem czy można w to wierzyć, ale co nam pozostaje, pozdrawiam

Gość wielki problem mam
Przez jakiś metal, prawdopodobnie właśnie nikiel miałam masakryczną, ropiejącą wysypkę na brzuchu i nijak nie mogłam tego wyleczyć. W końcu się zagoiło, ale została blizna, czy ktoś wie w jaki sposób można się tego pozbyć? Mam nadzieję, że nie zostanie mi to na zawsze, wygląda to odpychająco.. :/

Gość Przepise moj post z innego for
Witam! W końcu dobrnęłam do końca. Bardzo duzo ważnych uwag przeczytałam na forum. Dziś miałam odczyt testów. Mam kilka pytań. Pierwsze, najważniejsze, czy te testy są dobre? Ja miałam "truetest" naskórkowy test płatkowy. Dwa plastry na plecach i 24 alergenów. Uczelenie na nikiel podejrzewałam kilka dobrych lat. Ale dalej nosiłam kolczyki (miałam ich sporo na twarzy) najpierw zwykłe tworzywo z ryneczku, później srebro później stal chirurgiczną zaczęłam wkładać, aż w końcu wyjęłam wszystko..Zdrowie ważniejsze i za stara na to jestem :) Poźniej co raz mniej stykałam się za alergenem alre czasami sie zdarzalo i uczulenie było. Ostatnimi czasami nie miałam niczego niklowanego, ale poświętach obsypało jak szalona (czyzby jedzenie?) Moze napisze co mi wyszlo. Najgorszy oczywiscie 1) NIKIEL!!!! 2) Żywica epoksydowa 3)Parafenylenodiamina 4)tiomersal minimalnie słabsze: 5)mieszanina kain 6)Etylenodiaminy dichlorowodorek 7)kobaltu chlorek 8)Żywica p-tertbutylofenolowo-formaldehydowa 9)Mieszanina pochodnych węglowych 10)Quaternium-15 Doktorka nie powiedziała co mam jeść czego nie mam jeść tylko kilka bzdurnych uwag, tak od niechcenia (prywatnie i czas nasz się kończył no i płaciłam za testy a nie porady) Czy musze ograniczyć pokarmy? Powypisywałam z tych list czego nie jeść,ale jak z resztą? Jak ja mam żyć? Przecież jestem jednym wielkim uczuleniem A! I powiedziała, że proszki TYLKO Jelp i Cocolino...

Gość Anoleoni
Tamtebn post był z innego forum. Ja uczulenie mam z 10 jak nie więcej lat (chyba) też najpierw był guziczek a teraz chyba najbardziej marchew mnie uczula (z pokarmów) musze to zbadać. Szukam wielu informacji, gdzie tylko się da, jak ułożę jakąs dietę, to od razu ją tu napiszę.

Gość sachmett
hej, na str.2 pisałam w czym znajduje się chlorek kobaltowy (niestety bardzo często osoby uczulone na nikiel reagują też na kobalt ze względu na reakcję krzyżową) pozostałych niestety nie znam tzn. wiem co to jest żywica np. ale o reszcie Twoich alergenów to nawet nie słyszałam

Gość sachmett
a jeśli chodzi o testy to ja też takie miałam, najpierw na rękach, potem na plecach, a ogólnie to mój lekarz powiedział, że tak naprawdę to powinnam sama wszystko testować, że niby takie plastry to można w aptece dostać (jeszcze w żadnej nie spotkałam) i każdy np. kosmetyk w taki sposób sobie zaaplikować, tak czy inaczej po paru latach już się mniej więcej wie co można a czego nie, co uczula mniej a co bardziej i na co sobie pozwolić

Gość Anoleoni
Po paru latch ... :) trzeba się chyba z tego śmiać , bo inaczej to ciężko by z nami było :) No właśnie nazwy są niezbyt znane. Szukałam na internecie i nawet mądre google nie znało kilku :) Muszę przejść się do innego dermatologa, może będzie potrafił coś powiedzieć. Tylko oczywiście brak czasu by chodzić po lekarzach, kolejki u lekarzy i dostanie się, ech, aż się odechciewa leczyć... Aha, a tak w ogóle to dostałam kartkę, gdzie występują te alergeny, ale nie była to obszerna lista, o niklu było np napisane, że jedzenie z puszki i te wszystki produkty niklowane, ale nie było listy innych pokarmów. Tak samo bodajże żywica, że w panelach , to spytałam się pani doktor, czy to znaczy. że mam nie chodzić boso po panelach, czy świeżo kładzionych nie mogę "wąchać" a ona na to "to trzeba się producenta paneli spytać, jak się wytwarza ten alergen" i tak jest z wieloma alergenami... Muszę po prostu iść do lekarza co zna się na rzeczy. Ale mam jeszcze takie pytanie, jeżeli chodzi o kosmetyki. SWkoro jesteśmy uczuleni na nikiel czy lista tez się zawęża ? Mam w tym momencie bardziej na myśli kremy, balsamy, szampony, mydła, choć może jakieś tam tusze też. I jak tak to jakiej nazwy w skłdzie nie może być? Właśnie też się dowiedziałam, żę Quaternium-15 występuję w kosmetykach, ale też nie wiem pod jaką nazwą, a sądzę, żę gdyby to mi powiedziała pani doktor, to by było ułatwienie... A najgorsze w ogóle jest to, że mam parcę na kasie, ciągły kontakt z monetami...

Gość Anoleoni
I mam do Ciebie sachmett jeszcze taką ogromną prośbę. Widzę , że juz długi czas stosujesz dietę czy byłabys w stanie napisać co jesz?

Gość sachmett
Jeśli chodzi o kosmetyki, to niestety w moim przypadku sporo ich odpada, bardzo silnie reaguję na soję, która jak wiemy zawiera nikiel, no i wciskają ją do wszystkiego. Niestety tak naprawdę nie jestem w stanie wam powiedzieć czy to przez nikiel źle toleruję tyle kosmetyków, bo uczulają mnie też kobalt i lateks (białko gumy naturalnej). Tak więc kosmetyki też metodą prób i błędów, najlepiej w trakcie bardzo sztywnej diety bezniklowej najpierw wyeliminować wszystkie i co jakiś czas wprowadzać coś nowego (nie wiem co jaki czas, bo to sami powinniście wiedzieć jak szybko występuje u was reakcja na alergen). W moim przypadku reakcje negatywne pojawiają się czasem momentalnie, czasem po kilku godzinach, czasem po kilkunastu godzinach, a czasem dopiero na drugi dzień. Dlatego myślę, że nie częściej wprowadzajcie coś nowego jak po 2 dobach.

Gość sachmett
Z kolei jeśli chodzi o dietę, no to mam zawsze w apteczce Telfast (antyalergiczny), Cropoz(osłonowo przed alergenami), Linex (osłonowo i naprawczo dla układu pokarmowego), no i właściwie codziennie biorę Calcenato (zestaw wapna, cynku, magnezu i wit.D3 - wapno jak wiadomo wskazane przy alergiach, o właściwościach cynku też już było na forum), a przy ostrzejszej diecie jeszcze jakiś Multisal, albo Vitaminer (bo inaczej łamią się paznokcie i wypadają włosy, bo jakby nie patrzeć trochę uboga ta nasza dieta) Jeśli już mamy pod ręką, w razie czego, powyższe leki to tak naprawdę możemy zjeść wszystko. Jednak, żeby nie robić sobie samemu na złość zalecam raczej unikać alergenów, bo jak to się może skończyć też już pisałam. Jem mięsa: kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, rybę zwykle pangę lub łososia warzywa: to zwykle włoszczyzna do zupy, z której jemy tylko marchewkę, reszta ląduje w koszu (wiem marnotrawstwo), marchew robię też na parze, ziemniaki są ok. pod każdą postacią, ogórki kiszone albo konserwowe, ale robione przez moją mamę, więc bez żadnej chemii, a jeśli surowe to też prosto z pola, bo te szklarniowe to chemią jadą i bardzo źle się po nich czuję, rzodkiewka, cukinia owoce: to zwykle cytrusy (jeśli ktoś lubi grapefruity to trzeba pamiętać że osłabiają działanie leków antyalergicznych), czasem jem jabłka, w sezonie jagody, truskawki, maliny, śliwki, suszone są całkiem dobre szczególnie jabłka, no rodzynki również (trzeba tylko zerknąć żeby miały jak najmniej dodatków konserwujących) jeśli chodzi o rzeczy z puszek to ważne żeby jak najszybciej po otwarciu przełożyć do innego pojemnika najlepiej plastikowego (tak powiedziała mi kiedyś jedna doktórka, że reakcja jedzenia z metalem zachodzi dopiero gdy powietrze dostanie się do środka) na wszelki wypadek przekładam, jak już muszę użyć czegoś z puszki, ale raczej unikam tak w sumie to dużo można pisać jak się obronię (mam nadzieję w czerwcu) to może w końcu wybiorę się do jakiegoś dietetyka i ułożymy jakąś dietę

Gość Anoleoni
Dziękuję Ci bardzo, naprawdę bardzo. Na pewno się przyda!

Gość agaaa9
Witam. Ja jestem również mam alergię na nikiel. Zdiagnozowano ją u mnie ponad miesiąc temu. Mam problem i nie wiem czy jest to normalne czy też powinnam uddać się do lekarza. Być może ktoś tutaj miał podobnie... Mianowicie po około miesiącu stosowania Zyrtecu i krótszym Bedicortu G objawy (krosty i rumienie) rzeczywiście zniknęly. Lecz teraz (ostatnie 2 dni) swędzi mnie mocno całe ciało. Nie przesypiam przez to pół nocy. Skóra stała się delikatna i nawet przy lekkim potarciu robi się czerwona, a gdy podrapię mocniej pojawiają się chwilowo jasne wybrzuszenia, wyglądem mogę porównać to do ukąszenia kamara, lecz różnej wielkości... i małe kropki i długie kreski/palmy. Nie wiem z czym to ma związek i jak mogę temu szybko zaradzić... chciałabym w końcu przespać całą noc. Może ktoś miał podobne objawy? Proszę o pomoc, co najlepiej byłoby w tej sytuacji zrobić.

Gość natalama87
ja chociaz diagnozy nie mam (okjres pylenia itp a u mnie poza metalami dochodzi za pewne cos jeszcze) to nikiel uczula mnie jak w banku :) tez biore tabletki, unikam kontaktu z klamra od paska.i zauwazylam ze powiek nie moge malowaz zadnymm cieniem.. wiec nie robie tego. co do swedzenia to mam podobnie. mam sucha skore, co jest dla mnie nowoscia. i ogoglnie swedzi mnie cale cialo. jak podrapie to robie sie dosc wyrane czerwone slady ale po chwili znikaja. gdzieniegdzie tylko jakies wieksze plamy, akurat na szyi i dekolcie ;/ masakra w ogole.

Gość agaaa9
Właśnie, mam takie same objawy. sucha i delikatna skóra, zaczerwienienia i jakby pręgi po drapaniu... jest na ten świąd jakieś lekarstwo, bo ostatnie noce nie przesypiam. Mocno swędzi mnie ciało. Smaruję się oliwką Johnson's, ale to daje tylko krótkotrwały efekt. Co zrobić aby skóra stała się ponownie normalna? Czy to schodzenie może mieć związek z antybiotykami, które znajdowały się w maści i teraz skóra nie ma odpowiedniej ochrony? Proszę o pomoc... bardzo bym chciała, aby mi choć trochę ulżyło, żebym nie budziła się już w nocy. To swędzenie jest okropne.

Gość picolada
Parafenylenodiamina (sztuczna henna) (PPD) występuje w farbach do włosów, czasowych tatuażach, niektórych kosmetykach (ja uważam na mascary, kredki itp.), ubraniach (używana do farbowania ciuchów), tuszach drukarskich, znieczuleniach (krzyżowe- beznokaina? Jakaś taka nazwa. Skrót PABA) (przed każdym znieczuleniem należy powiadomić lekarza o znieczuleniu, aczkolwiek wyczytałam że to tylko w maściach. Ale lepiej i tak powiedzieć :)), kremach do opalania. Ja już zostałam poinstruowana, że kosmetyczną ani fryzjerką zostać nie mogę, bo one styczność z henną mają. Chciałabym się zajmować fotografią, a tu się dowiedziałam, że PPD występuje też w jakiś tam farbach do wywoływania fotografii. Czuję, że będę musiała się dobrze zabezpieczyć, bo z fotografii zrezygnować nie mam zamiaru ;) Ogólnie da się z tym żyć. Ja używam specjalnego tuszu do rzęs, co prawda nie kosztował majątku, bo chyba do 20zł, a jest lepszy niż drogie tusze innych firm, które mnie uczulały. Kredka najzwyklejsza, bo tutaj akurat mi nic nie wyskakuje :) Farbować włosów nie mogę, już raz farbowałam i miała tego całoroczne skutki w postaci wysypki :) Co do kremów do opalania to nie wiem, bo na plaży już byłam i w ciągu tygodnia smarowałam się tylko raz, ale wysypka wystąpiła, jednak nie jestem pewna czy to od kremów czy od słońca. To na razie tyle moich rad :) Pozdrawiam!

Gość snikersik12394
Hej dziewczyny !;p ja też niestety zmagam sie z uczuleniem na nikiel od ponad 2 lat :((Moje uczulenie objawia się tak : najpierw w miejscu zetknięcia się skóry z alergenem skóra robi sie zaróżowiona potem strasznie swędzi , a gdy sieę podrapię to robia się bąble potem to rozdrapuję pojawia sie krew a na końcu krostki które znikaja dopiero po zastosowaniu maści.Najwięcej uczulenia występuje u mnie w miejscu noszenia kolczyków ,przegubach rąk i na łokciach czasem na brzuchu.Jeśli chodzi o biżuterie bez niklu to :Avon,Kolibra,czasem trafi się w sieciówkach np;H&M,New Yorker wtedy pisze:tested alergic coś w tym stylu ;)Jeśli chodzi o srebro to mnie uczula z wyjątkiem próby 925, zloto wogóle;p Najgorsze jest to że nie mogę nosić ładnych kolczyków,pasków, zegarków:((Z jedzeniem nie ma problemu :)) zauważyłam że uczulenia z czasem jest coraz mniej ;D Z moich znajomych nikt tego nie ma jak u was ??Pozdrawiam :*

Gość aniutka1979
Słuchajcie, a miał z was ktoś uczulenie na nikiel w aparacie ortodontycznym.? Miałam założony aparat i po jakims czasie na całym ciele , głównie na brzuchu i plecach a potem też na nogach i w skórze głowy zaczęły mi wychodzic swędzące bąble, jakby mnie pokąsały komary. Miałam różne testy i wyszło, że to nikiel, a ortodonta mi powiedział, że to niebywałe, bo podobno śluzówka ma taką właściwośc , że zmniejsza kontakt i nie powinno byc uczulenia. Ale alergolog kazał ściągną caparat i faktycznie nie od razu a po jakimś czasie uczulenie zniknęło. Więc załozono mi aparat bezniklowy, ale pojakims czasie historia sie powtórzyła, nie wiem może i zamki są bezniklowe ale te inne druciki przytrzymujące i nie , i stąd reakcja. Jak ktoś miał podobny przypadek to proszę o komentarz. Dziekuję

Gość Moniczek
Dziewczyny, pozwolcie,że się przyłącze - mnie ten problem też dotyczy. Witam wszystkich! U mnie zaczeło sie od niklowanych guzików od spodni. Jeszcze wtedy nie wiedziałam co to i biegiem do dermatologa. Zapisał mi jakąś maść (niestety nie pamiętam nazwy .. ale chyba coś Nitro ...) w każdym razie była świetna. Ale co z tego ze bede leczyła skutki jak nie mogle zlikwidować przyczyny? Naszywanie łatek też nie wiele daje. Jednak musze powiedzieć, że w porównaniu z niektórymi dziewczynami nie jest tak żle. Ja mam poblem tylko z tymi guzikami (krostki wychodza mi w okolicach pępka) i na uszach - od sztucznej bizuterii (a tak ją lubie). Czasami przemywam te uszka od kolczyków woda utlenioną - czasami pomaga, czasami nie. w każdy razie w innych miejscam mi to cholerwsto nie wychodzi. Ale mam jedno pytanie - Często kiedy nosze sztuczne kolyczki i zaczyna mi się paprać w okolicach dziurki w uchu zawsze pod uchem powiększa mi się węzeł chłonny. To pewnie taka reakcja. Ale czy któraś z was tez tak ma?

Gość NN - Nikomu Nieżyczę -
U nie zaczęło się w dzieciństwie (byłam domową testerką czy srebro jest dobre i czy biżuteria nie zawiera niklu) bo po kilku godzinach a czasami kilkunastu minutach wychodziły krostki... więc wiedziałam czegomam unikać i pilnowałam się więc było ok. Natomiast teraz mam 28 lat mój organizm przesycił się zawartością niklu i na całym ciele mam okropną wysypkę. Lekarz zalecił oczulanie i oczywiście dietę. Znalazłam tu mnóstwo informacji za co wielkie dzięki!!!!!!!!!! Ale przeraża mnie myśl o odstawieniu czekolady, orzechów, pistacji - moje ulubione!!!!!!!!!!!!! Mam nadzieję, że niedługo znowu będę mogła pozwolić sobie na szaleństwo jedzeniowe. Jeszcze raz wielkie dzięki dla Was za to forum i informacje!!! Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka!

Gość elbereth
Hej, mam uczulenie na nikiel i kobalt od około 15 lat, mogę nosić tylko złoto wysokiej próby. Uczulenie nigdy nie znika!!! Po prostu nie objawia się, jeśli nie działa alergen ( czyli nie nosi się niczego co zawiera ten metal). Niestety nikiel występuje powszechnie w wielu przedmiotach codziennego użytku. Trzeba się pilnować, ale nie jest tak źle. Kiedyś nie nosiłam absolutnie żadnego metalu a teraz mąż kupuje mi złotą biżuterię ;))

Witam wszystkich !!!! Mnie też dopadło uczulenie na nikiel. Przeczytałam całe forum nie tylko to ale inne. Wszędzie piszą czego mamy nie jeść. Ale jest tyle produktów nie wymienionych w których nie wiadomo czy nie ma niklu ???? Wpisujcie swoje spostrzeżenia na ten temat. Zastanawiam się nad: dżemem truskawkowym albo porzeczkowym czy też jagodowym bo jak wyczytałam wcześniej te owoce można jeść, ale dżemy maja kwas cytrynowy no i nie wiem. A co pić oprócz wody mineralnej oczywiście???? czy herbatki ziołowe można typu: hibiskus, róża z miętą i cytryną, mięta, rumianek, melisa, yerba mate. Znalazłam zbieżności co do ryb: raz piszecie że nie można tuńczyka a raz że łososia a gdzieś przeczytałam że można. A smażone rzeczy na oleju rzepakowym np. kujawskim - np. kotlety drobiowe w panierce. A jakie ciasta własnej roboty można może macie jakieś przepisy???? Zastanawiałam sie nad sernikiem z galaretka tylko nie wiem jak jest z galaretkami czy można, a kokos. A jakie alkohole pijecie ????????

Witam! Mam uczulenie na nikiel od ponad 2 lat a lecze sie dopiero od roku.Kiedy bylam z pierwsza wizyta u dermatologa przepisala mi jakies masci na grzybice. nie pomoglo. Poszlam znowu (glupia zamiast isc gdzie indziej) derm. chciala mi zrobic testy ale ze bylam w ciazy wyniki mogly by wyjsc zle ze wzgledu na hormony ciazowe wiec wypisala mi jakas masc po ktorej nawet cienia poprawy nie bylo. Dopiero jak urodzilam(7miesiecy musialam sie meczyc!!) z testow wyniklo ze to nikiel. To nie jest smiertelne, da sie z tym zyc ale czasami juz nie mam sily. Uczulenie mam na rekach wiec gdy musze wykonac najmniejsza czynnosc chce mi sie plakac. Nawet dziecka nie moge wykapac a jesli juz musze ale az chce mi sie plakac. NAPOCZu wygladalo to tak jak u was. wedzenie, zaczerwienieniee z wysiekiem. Pozniej robila mi sie w tym miejscu skorupa ktora odpadala i z powrotm to amo. Tera to wyglada tak, ze luszczy mi sie naskorek a przy zginaniu palcy skora peka i to czasem bardzo gleboko. Mialam nadzieje ze to da sie wyleczyc a kiedy czytalam wasze posty to przyznam ze nawet sie poplakalam:(

Gość elżbietaaa . Warszawa
ja tez to mam .. ; (( ale najbardziej dostaje wysypki poprzez noszenie pasków .. wtedy zaczyna sie horror. inaczej nazwac sie tego nie da. w nocy budze sie zeby chociaz ciut podrapac bo przez te swedzenie nie wytrzymuje .. codziienie nosze opatrunki w lato wstydze sie odkryc brzuch bo obrzydza mnie sam widok tegoo .. jednym zdaniem da sie do tego przyzwyczaic ale nie zycze tego nikomu .. ! wiec dbajcie o siebie na tyle ile umiecie ..

Gość Klaudia;P
bylam u dermatologa i bylam po prostu pewna ze nie bede mogla nosic paskow ktore zawieraja nikiel... ale wystarczy pomalowac klamerke bezbarwnym lakierem do paznokci;D

Gość reszka.
Mam identyczny problem. Nosze tylko metalowe kolczyki i czasem pasek, choc tego drugiego unikam. Kolczykow nie da sie uniknac, bo nie stac mnie zeby miec pol tony zlotej czy srebrnej biżuterii. Malowanie kolczykow bezbarwnym lakierem do paznokci jest uporczywe. Ale zawsze przed zalozeniem smaruje okolice dziurek w uszach DOKLADNIE maścią, którą kiedyś dostalam na recepcie od lekarza rodzinnego (mialam pękające bąble na rekach po kontakcie z krzakami pomidorow - pomidory maja bardzo duzo niklu). Maść nazywa się LATICORT. Ewentualnie polecam ELOSONE działa na podobnej zasadzie. 5 minut przed zalozeniem kolczykow posmarowac i na dzien dwa jest spokoj. Im czesciej powtarzasz tym zadziej pozniej trzeba smarowac. Nic nie szczypie i nie swedzi ropy tez nie ma :)

Gość Asiulka1305
No jak wszyscy tu ja również mam uczulenie na nikiel właśnie odbyłam małą kurację w szpitalu i właśnie z testów płatkowych że mam wyprysk kontaktowy na nikiel. Ja niestety muszę zmienić całe swoje życie również poszukać innej pracy ponieważ nie wiem czy wiecie ale w pieniądzach występuje duże stężenie niklu i to one najprawdopodobniej nas uczulają :D ja mam aktualnie dwie maści robione jedną z kremem bornym i hydrocortisonem a druga mocznikową i do tego wszystkiego jeszcze diprogenta. Lekarz prowadzący również uświadomił mnie że tego typu schorzenia bardzo dobrze leczy słońce i będę miała również naświetlania :) więc póki słońce to się opalajmy. Pozdrawiam i życzę żdrówka i przede wszystkim cierpliwości z naszym chorubskiem

Gość nikla
hej jestem od miesiąca na diecie schudłam 5kg.czy przy alergi na nikiel można jeść ciemne pieczywo.niejem jasnego ziemniaki tylko w zupie.mam ostatnio nieprzyjemny zapach z ust.czy to ma jakiś związek z alergią na nikiel dzieki za odpowiedz

Gość Majka;D
Witam ;) Z problemem uczulenia na nikiel borykam się już ok 6-lat. Na początku było to swędzenie od pasków ,gózików, szt.birzuteri. Nie miałam pojęcia że to może być alergia:/ W końcu powychodziło mi na dłoniach tak bardzo że nie mogłam sobie poradzić dostałam serie sterydówENCORTON +maści sterydowe tyle ich było że nazw nawet nie pamiętam(przytyłam ok 10 kg) Masakra:( Teraz najskuteczniejszym dla mnie lekiem jest Telfast 180 i maść Clobderm. Co jakiś czas coś tam mi wyskakuje Głównie na rękach, swędzi jak cholera. Dłonie mam przez to takie zniszczone jak bym miała ze 60 lat a mam tylko 25. Bardzo ciężko z tym żyć nie moge sobie tego wyobrazić że nigdy już nie będzie jak kiedyś, a dodam że z zawodu jestem Fryzerką :/ Pozdrawiam wszystkich z tym problemem...:)

Gość Malaga16
ja mam uczulenie na nikiel.. jestem "mocną" alergiczką .. dziewczyny musicie isc od dermatologa i umuwic sie na testy :) ja mialm takie plastry przyklejane do plecow i przez 3 dni je mialm nisic i nie moglam sie myc :/ :P ale wyszedl mi nikiel a to jest przeklenstwo normalnie bo nikiem jest prawie we wszystkim ale dostalam leki i jest ok . rany na brzuchu znikly (rok mialam owtarte rany :/) jest to bardzo uciazliwe ale da sie z tym zyć .. trzeba tylko uwazac co sie je :)