Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale ja nie wiem o co chodzi

Ryba naklejona na samochodzie?

Polecane posty

Gość ale ja nie wiem o co chodzi

Co oznacza, spotykana teraz dosc czsto na ulicach, ryba naklejona z tyłu samochodu?

Gość no wlasnie
mnie to wciaz tez zastanawia. Tez juz chcialam tutaj zpytac ale zostalam wyprzedzona ;-)

Gość hhhhhhiiiiiiii
Z tyłu niektórych samochodów widziałeś(aś) nalepki w kształcie rybek. Takie same symbole można czasem spotkać w innych okolicznościach. Jest to znak rozpoznawczy pierwszych chrześcijan. Chrześcijanie w ciągu pierwszych kilku wieków po narodzeniu Chrystusa nie posługiwali się znakiem krzyża. Pierwsze litery wyrazów Jezus Chrystus Syn Boży, Zbawiciel tworzą słowo "ryba" oczywiście nie w języku polskim, lecz w języku greckim. Pozostaje tylko jedna kwestia skoro żyjemy w katolickim kraju, dlaczego jedni chrześcijanie mieliby odróżniać się od innych przez używanie jakichś nalepek? Na to pytanie odpowiedział sam Jezus ( Ponieważ chrześcijanin = naśladowca Jezusa Chrystusa) jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może wejść do Królestwa Bożego (Biblia, ewangelia Jana). Nowe narodzenie jest kluczowym przeżyciem chrześcijaństwa. Każdy, kto nazywa siebie chrześcijaninem musi być na nowo narodzony. Nie będąc narodzonym na nowo wiele tracisz z życia i przyjaźni z Bogiem. Przede wszystkim tracisz szansę na pójście do nieba. Chrześcijanie wierzą, że tylko będąc na nowo narodzonym na pewno nie pójdziesz do piekła! Czy to zbyt śmiałe stwierdzenie? Może jesteś nawet obrażony(a)? Twierdzenie to pochodzi z Biblii. Mówi ona, że wszyscy zgrzeszyli i nikt nie dorasta do Bożego ideału. Bóg zaś uznaje nas za niewinnych, jeśli zaufamy Jezusowi Chrystusowi, który w swojej dobroci za darmo usuwa nasze grzechy. Tak więc przyjaźń Jezusa to polisa na życie. A symbol rybki to znak rozpoznawczy tych, którzy tę polisę mają.

Gość dziecinko
To znaczy ze wlasciciel samochodu jest chrzescijaninem.

\" Rybka \" na samochodzie jest znakiem wszystkich chrześcijan i oznacza, że wrazie wypadku osoba prowadząca pojazd pragnie posługi kapłańskiej.

Gość hm a może
kiedys taka ryba to był znak chrzescijan... a teraz nie wiem. może też cos z tym związane?

Gość _______________
Hehe, a co? Myślisz że to znak fanów akwarystyki, czy co?

Ludzie, rybka na samochodzie oznacza że w razie wypadku kierowca zgadza się na pobranie jego organów do przeszczepów.

Gość znajoma z sasiedztwa
wiem ze takie rybki na samochodzie maja wyznawcy kosciola adwentystow dnia siodmego.to znak chrzescijanstwa.

Gość a czy ktos
ma moze adres stronki, na ktorej taka rybka jest pokazana. Interesuje mnie dokladny wzor, chodzi przede wszytskim o wielkosc.

Gość _______________
Fraszka, nie chrzań. Myślisz że gdyby takim samochodem jechał ktos inny niz właściciel i miał wypadek, to od razu wypruliby mu organy do przeszczepów?! Do czegos takiego nie wystarczy nakleka! Trzeba podpisać odpowiedni dokument!

Gość hhhhhhiiiiiiii
Bzdura z tym oddaniem narządów. chyba wystarczająco to opisane jest powyżej? osoba która zgadza się na transplatacje organów ma przy sobie zawsze karte wielkości karty do bankomatu na ktorej pisze, że się na to zgadza. poza tym ja np. zgadzam się, ale moja siostra nie, a jak ona niedaj Boże miałaby wypadek to pobraliby od niej bo po? Bo ktoś zobaczył rybke na samochodzie?:D:D:D

Gość ciekawsze naklejki beda
miały osoby ,ktore zostały zatrzymane na jeżdzie pod wplywem alkoholu, na rok zabiora prawko , a nastepny rok beda jezdzily z naklejka ,,JEŻDZIŁEM PO PIJAKU", ale to narazie projekt ;)

Gość Anna11333
a czy ktos wie co oznacza zielony liść? taka naklejka?? tez kilka razy widziałam i sie zastanawiałam

Gość a moze ktos wie
Gdzie zalatwia sie takie dokumenty,jesli ktos chce byc dawca?

Gość _______________
ten listek to "świeży", niedoświadczony kierowca

Gość hhhhhhiiiiiiii
Zielony listek czy też koniczynka oznaczają poczatkujacego kierowce. Od 2007 roku kazdy kierowca po zdanym egzaminie będzie dostawał taką nalepke. Którą można będzie odklejac i naklejać z samochodu na samochód którym poczatkujący kierowca będzie jeździł.

Gość dziecinko
A z tym narzadami to nieprawda.

Anna11333--> Zielony listek, z tego co sie orientuje oznacza kierowce, ktory np: dopiero co zdal prawo jazdy i nie czuje sie jeszcze zbyt pewnie na drodze. Zwykle inni kierowcy sa (przynajmniej powinni) byc bardziej wyrozumiali dla uzytkownika z taka nalepka.

Gość no i taki swiezo upieczony
kieroiwca a większa szanse zostac dawca organów:D:D:

fraszka82 :) odnajdusz calkiem nowe znaczenia nalepek :)

Gość 222jak
taka rybke na aucie maja Zielonoswiadkowcy to takie wyznanie:) papa pewne na 100%

Ryba rzeczywiście jest symbolem chrześcijan ale przyklejona na samochodzie oznacza, że w razie wypadku kierowca zgadza się na przeszczep organów!

Ludzie co zescie sie uparli na ten przeszczep... Czy to gdziekolwiek jest zapisane, ze ryba naklejona na samochod, to wyraz zgody na przeszczep. Dla mnie to chore (sic!)

Gość wyspa
rybka to po prostu symbol Chrześcijanina. Ja mam taką na rowerze, dostałam podczas jego święcenia w naszej parafii ;)

Gość bardzo lubię
a u mnie zauważyłam z rybkami jeżdżą chętni na podryw