Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość ciapciap
musisz sie liczyc z tym, że predszkole kosztuje około 150 funtów tygodnio

Gość Lamia*20
A szkoły tez są płatne??

Gość nickinicki
jakie masz na myśli szkoły? bywają prywatne różnegorodzaju płatne szkoły, studia też są płatne w anglii. państwowe szkoły podstawowe i śrenie są bezpłatne. zapewniają dziecku książki i zeszyty. ty musisz kupić jedynie mundurek

Gość nickinicki
aha, płatna jest dodatkowa opieka nad dzieckiem (świetlica) poza godzinami zajęć, czyli przeważnie poza godzinami (9-15)

Gość nickinicki
a jak jest płacony CHB. dzisiaj dostałam pierwszy raz, zapłacone za 4 tygodnie. czy on jest płacony co cztery tygodnie(różne daty wpływu), czy np. danego dnia miesiąca ( i wtedy albo za 4 albo za 5 tygodni-w zależności ile wyjdzie pełnych tygodni)????? właśnie nad tym się zastanawiam napiszcie jak to jest u was.

Gość zabytkowo
chb jest placony co 4 tygodnie zawsze to masz zawsze te samo date albo 2-3 dni roznicy zalezy ile miesiac ma dni ja zawsze mam do 5 kazdego miesiaca

Gość bzybzy
cześć dawno mnie nie było nadrobiłam przeczytałam zaległości. BYŁAM W KOCHANEJ POLSCE :) Do zwykły_człowiek o co ci chodzi?

Gość bzybzy
przecież to żadna tajemnica spytać o dodatki

Gość agrestówka
część dziewczyny,dawno mnie tu nie było i szczerze mówiąc troszkę zatęskniłam ale też mam pytanie na pewno banalne dla Was które tu jesteście od dłuższego czasu,ja od niedawno i mam masę spraw do załatwienia,co mam zrobić,gdzie iść lub zadzwonić,żeby zapisać się do lekarza podstawowej opieki,jakie dokumenty przygotować?

Gość mata66
agrestowka idziesz do przychodni-mowisz,ze chcesz sie zarejestrowac w przychodni i oni ci daja taki papier,w ktorym wypelniasz podstawowe twoje dane i tyle.za jakis czas przysylaja ci karte z twoim lekarzem rodzinnym.zadnych dokumentow ja bynajmniej nie potrzebowalam.

ja odnosnie tej rejestracji w przychodni nie zeby mata cos zle napisala my poszlismy z mezem.dostalismy druczki zgloszeniowe do wypelnienia.odrazu zostawilismy w okienku.pani dala nam jeszcze jedne formularze do wypelnienia w domku i wyznaczyla wizyte.dala rowniez pojemniczki na probki moczu zeby je przyniesc na te wizyte ale my zapomnielismy ich wziac(ale okazalo sie ze to niekonieczne).podczas wizyty zostalismy zmierzeni , zwazeni i zapytani o kilka rzeczy(nie wiem jak maz ale mnie pielegniarka pytala o antykoncepcje ,papierosy i alkohol-te informacje rowniez wpisuje sie w \"damski\" formularz-maz nie mial tylu pytan na swoim). no i kilka pytan odnosnie dzieci bo z dziecmi bylismy,oczywiscie ich mierzenie i wazenie tez.a no i zmierzenie cisnienia.dostalismy broszurke z przychodni z numerami telefonow i nazwiskami lekarzy i podkreslonym nazwiskiem naszego lekarza rodzinnego czyli GP ale mozna korzystac z innych i mozna naprzyklad miec zyczenie widziec sie z lekarzem kobieta(sa rozne sytuacje..) wystarczy tylko wspomniec o tym przy umawianiu sie na wizyte. na te karty czy co tam czekamy juz 3 miesiace(podobno wszyscy wyczekali swoje) ale i bez nich mozna smialo korzystac z przychodni. musz esie jeszcze rozeznac jak to jest z ginekologiem i dentysta ale narazie nie byli mi potrzebni wiec sie nie spieszylam.a moze ktoras z was wie to niech pisze. pozdrowki

Gość agrestówka
Mata, Eternity! dziękuję za podpowiedzi,bardzo mi pomogłyście,myślałam,że to dużo bardziej skomplikowane ,jak się okazuje to da się przeżyć :-) Trzymajcie się i pozdrowionka

Gość nickinicki
dentysta podobnie jak GP.znajdujesz odpowiadającego ci dentystę (np. ze względu na bliskość domu lub inne przyczyny). upewniasz się, że nie jest to dentysta prywatny, ale dentysta NHS. dostajesz formularz do wypełnienia (robisz to na miejscu lub przynosisz później). nie potrzebujesz żadnych dokumentów. formularz zawiera pytania o chorobach np. nadciśnienie, padaczka , czy masz uczulenia, czy palisz . w moim przypadku za ponad miesiąc umówili nas na wizytę kontrolną i lekarz sprawdził stan uzębienia, założył kartotekę zębów na kompie. na tej wizycie nic nie płacicie. lekarz umawia potrzebne wizyty i w recepcji dają daty potrzebnych wizyt i kosztorys ew. leczenia. zawsze można prosić o tłumacza, przy każdej wizycie. to tyle.

Gość nickinicki
a wracjąc do GP. wypełniłam formularz zgłoszeniowy i długo długo cisza. nikt mnie nie chciał oglądać, badać ani nic się nie działo. nie mam informacji kto jest moim GP. w zeszłym tygodniu po prawie 3 miesiącach przyszły "żółte listy" dla każdego członka rodziny , w których był napisany numer ubezpieczenia pod którym jest zarejestrowana każda osoba i ew. druk na zmianę przychodni(GP). nie mam żadnych kart- chyba że to jest karta. co o tym myślicie

Gość bzybzy
dokładnie! z druczkami dostaje się pojemniki na mocz (przy wizycie u pielęgniarki ona robi od razu badanie z tego moczu i od ręki wykrywa czy jest coś nie tak). Pyta o przebieg chorób, waży, mierzy i ewentualnie daje skierowanie na badania (ja dostałam na krew). Można oczywiście zamówić sobie tłumacza do lekarza - prosimy o niego w przychodni PRZY REJESTROWANIU SIĘ - ich obowiązkiem jest go załatwić na wyznaczony termin. Ja miałam tłumacza kobietę mimo że znam język ale wiecie jak jest z terminami lekarskimi. Tłumaczka super - wszystko za mnie załatwiła i jest ZA DARMO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Gość bzybzy
a jeżeli chodzi o dzieci to u mnie kserowali książeczkę zdrowia dziecka z polski (stronę z bilansami i stronę ze szczepieniami - BARDZO WAŻNE)

Gość agrestówka
dziewczyny jesteście niezastąpione dzięki za te info o lekarzach,pozdrawiam pa

Gość agatka102
muszę dodać, że u mnie w Luton ginekologiem jest lekarz ogólny, tak jak i pediatrą niestety :( , czyli taki lekarz uniwersalny od wszystkiego. Spotkałyscie się z tym?

dzieki za info o dentyscie gienia bede musiala poszukac bo za miesiac powinnam isc do kontroli bzybzy- przypomnialas mi ze zapomnialam o kartach szczepien dzieci.przed wyjazdem wzielam je z polskiej przychodni i to sobie skserowali(olowkiem dopislam tylko tlumaczenie na angielski tych wsztystkich chorob na ktore jest karta) a dzis dostalam list z przychodni zeby zaniesc im znow liste szczepien(to juz drugi raz-pierwszy raz przyszlo z urzedu i wysylalam im kopie tych kart ).i jest cos napisane o Child Health Record Book(Red Book)-to chyba chodzi o ksiazeczke zdrowia?mam tylko te polska. tylko wkurze sie bardzo jak zaniose im te liste szczepien i za jakis czas znowu beda prosic o to samo.ile razy mozna-raz skserowane i zostawione w przychodni,raz wyslane do urzedu i teraz znowu.balagan niezly

Gość agatka102
jesli chodzi o darmowego dentyste, to was uprzedzam, ze wstawiają czarne plomby, wiec lepiej warto zęby leczyc prywatnie albo wstrzymac sie i wyleczyc je w Polsce, chyba ze jest cos pilnego

Gość nickinicki
eternity ja dzisiaj dostałam pocztą wyliczenie tax credits i poleciałam do bankomatu i forsa też już jest. a jak u Ciebie? teraz napiszę coś dla wszystkich jak ubiegacie się o Tax Credits to w miejscu gdzie się wpisuje dochód za zeszły rok można (a nawet trzeba wpisać) przewidywalne dochody- jeśli ten dochód za poprzedni rok nie dotyczy całych 12 miesięcy. ja nie wiedziałam lub nie doczytałam i wpisałam dochód z P60, który nie był za pełne 12 miesięcy i od tego dochodu wyliczyli mi zasiłki. UWAGA -jeśli występuje nadpłata zasiłków(czyli zarobki w danym roku podatkowym są większe niż podane do wyliczenia) to trzeba wszystko zwrócić. czyli jeśli ktoś zrobił błąd tak, jak ja, lub jeśli zmniejszają się wam dochody na rodzinę lub zwiększają należy to zgłosić jak najprędzej. ja właśnie napisałam list, bo nie chce potem zwracać za cały okres. ale wiem, że niektórzy nie mają o tej sytuacji pojęcia i potem płaczą jak im przychodzi zwracać forsę, a ona już wydana !!!!!!!!!!!!!!! LEPIEJ INFORMOWAĆ NA BIEŻĄCO O JAKICHKOLWIEK ZMIANACH.

Gość nickinicki
SPRAWA DENTYSTY a jak się by poprosiło lekarza NHS to pewnie za opłatą dodatkową też by wstawił białe plomby, co? ODNOŚNIE KART Z PRZYCHODNI czy ktoś mi odpowie, czy dostaliście też takie "żólte listy" jak ja, i potem przychodzi karta? GINEKOLOG a genio to przyjmuje w przychodni, czy przy szpitalach? jak się zarejestrować ?(pytanie dla praktykujących) może ktoś zna odpowiedzi? bo to forum wspólnymi siłami stało się chyba najlepszą skarbnicą wiedzy (jak na razie) w internecie. tematy i pytania wynikają z praktyki a nie teorii POZDRÓWKA

Gość asia123
czesc wszystkim...ja z moja rodzina jak sie rejstrowalismy do przychodni to tez dostalismy jedynie do wypelnienia formularz i to bylo wszystko, zadnych pytan, zadnych wizyt u lekarza, nawet synka(ktory skonczyl 2 latka) nikt nie chcial ogladac....nie wiem czy to chodzi o to ze sa takie roznice w dzialaniu przychodni, czy to po prostu jakies przeoczenie i nalezy sie upomniec o wizyte kontrolna???? Dodam ze juz z synem trzy razy zaliczylismy lekarza i szczepienie...nie mamy zadnych angielskich ksiazeczek zdrowia, nawet dziecku nie zalozyli. Troche wydaje mi sie to dziwne...

Gość mata66
nickinicki-ja nie dostalam tych zoltych listow-od razu przyszla mi karta i w sumie nie czekalam na nia dlugo.dopiero za jakis czas wezwali mnie na te badania-typu wazenie i mierzenie i pare pytan wlasnie dotyczacych palenia i jeszcze tam jakies-juz nie pamietam... a moja coreczka ma ksiazeczke zdrowia w ktorej wpisuja wszystkie szczepionki i wizyty lekarskie-ale to moze dlatego ze ona sie tu urodzila i dali mi ta ksiazeczke w szpitalu-moze sie o nia trzeba upomniec-jesli dziecko sie tu nie urodzilo... dziewczyny-czy ktoras z Was rodzila tutaj?bo mam pare pytan odnosnie zasilkow,ale niewiem czy sie rozpisywac,jesli zadna z Was tu nie rodzila:)

Gość bzybzy
W angli już 6 latek (tak jak mój syn) traktowany jest jak dorosła osoba. Nie ma dla niego osobnego pediatry i książeczki zdrowia. Ma normalnie założoną kartę jak ja z mężem i chodzi do tego samego lekarza. Karty dostaliśmy po tygodniu .............. ..................i leczenie u DENTYSTY MAMY ZA DARMO ja (niepracująca) mój mąż (pracujący) i syn. Oczywiście białe pląby też z dopłatą no i ocywiście na NHS Leki do 16 roku życia WSZYSTKIE łącznie z witaminami ZA DARMO A tak wogóle jak pobiera się TAX CREDIT to dentysta jest zawsze za darmo a uświadomoła mnie Pani tłumacz która urodziła się w tym kraju (obecnie ma 47lat) i jest obcykana we wszystkim :) super jest mieć kontakt z taką osobą,chozi ze mną po urzędach i załatwia za mnie wszytsko:) Aha u mnie ginekolog jest w szpitalu (daleko) :( Ale była u niego koleżanka i jest niezbyt przjemnie

nickinicki-ja jeszcze nic o taxie nie wiem.mija drugi tydzien jak podalam im ten NIN.w zeszlym tygodniu dzwonilismy to powiedzieli ze te papiery gdzies poszly dalej ale nic wiecej nie wiedza.dzis musze starego pogonic zeby zadzwonil. nie musze chyba dodawac ze zajefajnie byloby skasowac pieniazki jeszcze przed swietami. a ty jak dlugo czekalas na kase? jesli chodzi o przychodnie to my zadnych listow zoltych nie dostalismy.kart tym bardziej.moja znajoma rejestrowala sie w zeszlym roku i do tej pory nic nie dostala ale korzysta normalnie i to nawet dosc czesto bo corcia jej czesto choruje.jakies szczepienia tez juz zaliczyla. ja musze isc jeszcze raz z tymi moimi kartami szczepien .spodziewam sie ze przynajmniej ta mlodsza bedzie musiala isc na jakies szczepienie(dopiero 5 latek skonczyla i w Polsce teraz omina ja dwa szczepienia w najblizszych miesiacach) bzybzy a ztym ginekologiem,ze bylo nieprzyjemnie to co?moze akurat lekarz nieprzyjemny?bo mam nadzieje ze dyskomfort tego typu nie ejst standardem.tos mnie kurde teraz nastraszyla.a ja musze isc.tzn nie ze az tak musze ale przydalaby sie kontrola(spiralka-wole miec pewnosc ze wszystko oki)

nickinicki-ja jeszcze nic o taxie nie wiem.mija drugi tydzien jak podalam im ten NIN.w zeszlym tygodniu dzwonilismy to powiedzieli ze te papiery gdzies poszly dalej ale nic wiecej nie wiedza.dzis musze starego pogonic zeby zadzwonil. nie musze chyba dodawac ze zajefajnie byloby skasowac pieniazki jeszcze przed swietami. a ty jak dlugo czekalas na kase? jesli chodzi o przychodnie to my zadnych listow zoltych nie dostalismy.kart tym bardziej.moja znajoma rejestrowala sie w zeszlym roku i do tej pory nic nie dostala ale korzysta normalnie i to nawet dosc czesto bo corcia jej czesto choruje.jakies szczepienia tez juz zaliczyla. ja musze isc jeszcze raz z tymi moimi kartami szczepien .spodziewam sie ze przynajmniej ta mlodsza bedzie musiala isc na jakies szczepienie(dopiero 5 latek skonczyla i w Polsce teraz omina ja dwa szczepienia w najblizszych miesiacach) bzybzy a ztym ginekologiem,ze bylo nieprzyjemnie to co?moze akurat lekarz nieprzyjemny?bo mam nadzieje ze dyskomfort tego typu nie ejst standardem.tos mnie kurde teraz nastraszyla.a ja musze isc.tzn nie ze az tak musze ale przydalaby sie kontrola(spiralka-wole miec pewnosc ze wszystko oki)

Gość nickinicki
z tego co pamiętam, to ty powiadamiałaś o NIN-e dzień przede mną telefonicznie. a ja tylko wyłałam list. czekałam niecale 1.5 tygodnia. i w jeden dzień i papiery i forsa ze zwrotem. a od poniedziałku już co tydzień ma być. generalni e poszło u mnie bardzo szybko, bo trzy tygodnie od wizyty w JOB Center

Gość nickinicki
bzybzy- małe sprostowanie do twojej wypowiedzi dentysta NHSjest za darmo, ale jak przyznany jest Working Tax Credit. jeśli, ktoś ma tylko CTC- na dziecko, ale jego zarobki nie kwalifikują go do pobierania WTC to za dentystę musi płacić z tym, że i tak jest tańszy niż prywatny.(koszty dotowane przez państwo)

Gość zabytkowo
witam mam do was pytanie jestem w angli od roku i nie pobieram rodzinnego w polsce od tego czasu no i dzisiaj przyszedl mi list do polski z torunia dzial swiadczen rodzinnych i naposali ze w ciagu 14 dni mam im przeslac ksero aktow urodzenia dzieci akt malzenstwa staly adres zameldowania w polsce no i ksero mojego dowodu i nie wiem dlaczego niby napisali ze dostali ze dostali wiadomosc z wielkiej brytanij wiadomosc ze tu pobieram rodzinne ale na co im te ksera dokumentow mial moze ktos taka sytulacje blagam napiszcie bo moge do nich zadzwonic dopiero w poniedzialek a umieram z ciekawosci dlaczego to przyszlo pa i czekam na wiadomosc dzieki z gory