Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liv21holland

CIEZARNE KOBIETKI W HOLANDII

Polecane posty

Gość liv21holland

witam! szukam kontaktu z ciezarnymi w holandii.odezwijcie sie!:)

Gość Ma-Rita
Ja wprawdzie dopiero staram sie o dzidzie, ale mieszkam w Holandii i jesli masz ochote mozemy czasem poklikac :)

Gość liv21holland
bedzie mi bardzo milo:) w jakim miescie jestes albo w ktorej czesci holandii?jesli mozna spytac?:) powodzenia w staraniu sie o dzidze:)

Gość Ma-Rita
Mieszkam w Zuid Holland, "kwiatowe" rejony, mam bardzo blisko do Keukenhof (10 min samochodem). Jesli moge zapytac, w ktorym tc jestes i jak czy zadowolona jestes z tutejszej opieki medycznej? Pozdrawiam :)

Gość liv21holland
Ja nieszkam blisko Amersfoort na wschod od Amsterdamu. Jestem w 15 tyg. a jesli chodzi o opieke medyczna...hmmm...Troche to komplikowane, bo nie mialam z nia jeszce do czynienia.Powod jest prosty: 2 lata pracowalam w Holandii, a na poczatku tego roku przyjechalam z chlopakiem do moich rodzicow do Anglii-tu zaszlam w ciaze, ale juz za 2 tygodnie wracam z moim "wiatraczkiem" do Holandii-do domu. Ale z tego co slyszalam w Holandii system opieki na kobietami w ciazy jest podobny do tego w Anglii,tzn. nie lekarze tylko polozne(tym sie nieco martiwe).Roznica natomiast polega na tym, ze w Anglii rodzi sie w szpitalu, a w Holandii-NIESTETY-w domu.Ajesli rodzi sie w szpitalu-do 4 godzin po porodzie musisz szpital opuscic.Przerazajace to troche.Wiele dziewczyn bardzo narzeka na holenderska opieke w zakresie ciazy i porodow, ale ja staram sie myslec pozytywnie-wkoncu jakos Ci holendrzy sie rodza. Ale sie nagadalam:) Pozdrawiam.

Gość Ma-Rita
Z tego co wiem z polozna nalezly sie z nia skontaktowac miedzy 10 a 12 tc. Mozesz zapytac o to swojego lekarza domowego jak juz wrocisz do Hol.On na pewno poda Ci wiecej informacji. Pociesze cie,ze w Holandii wcale nie musisz rodzic w domu. Mozesz rodzic w szpitalu jesli tak chcesz. Jesli masz podstawowy pakiet ubezpieczeniowy to jest to zawarte w Twoim ubezpieczeniu. Ja obawiam sie bardzo tej opieki podczas ciazy. Jestem tu juz prawie 4 lata i jeszcze nie udalo mi sie dostac do gina.Zwykle badania robie u gina w Polsce. Tu cytologie poleca sie kobietom od 30 roku zycia i to raz na 5 lat!!!!! To jest moim zdaniem chore. Ja odwiedzilam lekarza domowego jak zaczynalam moje starania i na nic to sie zdalo. Zadne badania jego zdaniem nie byly potrzebne. Zalecil tylko folik. :(

Gość liv21holland
Ja caly czas lece na dwa fronty,tzn. regularnie latam do Polski na badania-teraz, gdy jestem w ciazy szczegolnie-tak na wszelki wypadek.Zawsze to jakis support i mniej nerwow.Wlanie dostalam koperte z moimi wynikami badan, ktore robilam w czasie Wielkanocy w Polsce.Zaraz dzwonie do mojej ginekolog zeby to skonsultowac:) A jesli chodzi o Twoje starania to Cie kochana pociesze. Przede wszystkim NIC na sile.Czesto tak jest, ze jak sie bardzo stara i wciaz o tym mysli to nic nie wychodzi.Ja juz nawet chcialam robic badania na bezplodnosc. I wkoncu jak sobie odpuscilismy i powiedzielismy sobie"ok-narazie stop-poczekamy z dzidzia"-zaczelismy sie zabezpieczac i...2 miesiace nie minely Durex nawalil i bach-ciaza:) Kilika moich znajomych tak mialo-poprostu sie zrelaksuj i o tym nie mysli-przyjdzie w najbardziej zaskakujacym momencie:)

Gość Ma-Rita
Do moich staran staram sie podchodzic na luzie, bo jak sama piszesz nic na sile. Chcialam porobic badania, bo lepiej w razie czego leczyc sie przed ciaza niz pozniej jak dzidzia jest w drodze. Lekarz w Polsce bardziej sie interesowal moim cyklem i w ogole...Tu nawet nie chce mi sie chodzic do domowego, bo tylko mnie wkurza ich podejscie : brac paracetamol i duzo pic. W zeszlym roku mialam zapalenie moczowodow, sprawa diabelsko bolesna a moja owczesna pani doktor powiedziala,ze trudno jej stwierdzic co to jest, kazala brac paracetamol i byc cierpliwa. Myslalam,ze ja zamorduje!!I w koncu wyladowalam w szpitalu na Spoedende hulp. Tu przynajmniej zrobili mi badania.

Gość Hanullllka
Hej dzziewczyny- wprawdzie nie jestem ciezarna, ale mysle o dzidziusiu w blizszej lub dalszej przyszlosci no i mieszkam w holandii. Mam nadzieje ze moge do Was dolaczyc:) Wedlug mnie to tu opieka medyczna jest wogole fatalna i boje sie co bedzie jak zajde w ciaze. Na razie musialam zmienic metode antykoncepcji z tabletek na plaster- gin w polsce mi polecil ze wzgledu na watrobe i zoladek. No i poszlam tu do lekarza kurde domowego bo do gina to cie wysla jak juz chyba umierasz....no i ten nawet nie wiedzial dobrze co to jest ten plaster, jak dziala i wogole...a mi go tak ot bez badania i wiedzy na zyczenia wypisal i nie widzial w tym nic zlego...normalnie jestem przerazona...nasi polscy lekarze sa o niebo lepsi!!!!

Gość Ma-Rita
Witamy Hanullllko :D Ufff,co za ulga,ze nie tylko ja uwazam tutejszych lekarzy domowych (o specjalistach sie nie wypowiadam,bo nie mialam do czynienia) za konowalow do potegi. Ich powinni wyslac drugi raz na studia. Czasem mam wrazenie, ze czekaja abym ja sama postawila sobie diagnoze i zaproponowala lek a oni tylko wypisza recepte. A w ogole Hanullllko to z jakiej czesci Hol. jestes (jesli moge oczywiscie zapytac?) i jak dlugo juz tu mieszkasz? Pozdrowionka :)

Gość Hanullllka
Hejka Ma-Rita:) Jestem tu prawie rok, mieszkam w Emmen (to na wschodniej granicy. Ja wlasnie wczoraj bylam u lekarza i wyszlam tak wkurzona ze sie nie wypowiadam...poprostu totalna porazka a uwazaja sie za najleprzych lekarzy na swiecie. To jest zenujace ze lekarz, ktory niby ma sie opikowac takze kobietami wertuje ksiazke zeby sprawdzic jaki to wlasciwie lek ma wypisac!!! No i nie robi zadnych badan i wogole...ach szkoda gadac bo sie zaraz denerwuje. W kazdym razie pewnie dlatego holendrzy boja sie otoworzyc granice, bo jak nasie specjalisci (lekarze i nie tylko) to nikt juz nie bedzie chcial do holendrow chodzic:) Pozdrawiam cie cieplutko:)

Gość liv21holland
hej dziewczyny!Wiatm Hanulke! O tak- z lekarzami nie jest latwo w Holandii wiec jak wyzej wspomnialam z polskich lekarzy nie rezygnuje-troche to kosztowne tak latac-no ale-zawsze to pewnosc fachowje opieki.Czego nie zrobia w Holandii, to zrobia w Polsce-trzeba sobie radzic:) A z tym paracetamolem i woda to sa smieszni-juz historie o tym kraza! Ja jak mialam zapalenie pecherza w Holandii to dzieki Bogu( i ku mojemu zdziwieniu!)dostalam antybiotyk.Moze juz zle ze mna bylo;) Ciekawe jest tylko to, ze holandia jako kraj wysoko rozwiniety(ktory zreszta kocham pod kazdym wzgledem-poza opieka zdrowotna) ma tak niski poziom medycyny?Ale ponoc deficyt lekarzy spowodowany jest tym, ze sa oni cholernie drodzy, wiec szpitale ograniczaja ich liczbe do minimum.Co oczywiescie odbija sie na pacjentach.Staram sie o tym nie myslec-bo w moim stanie denerwowanie sie nie jest wskazane:) Kazdy kraj ma swoje mankamenty w Holandii to medycyna, a w Polsce wszystko poza nia!Wiec zyjmy w Holandii,leczmy sie w Polsce-to chyba najlepszy kompromis!pozdrawiam!

Gość Hanulllka
Witam jeszcze raz:) Tym razem juz z domku-jak mnie w pracy zlapia ze na kafeterii przesiaduja to nie wiem;) liv21holland- racja, trzeba sobie tutaj jakos radzic, ja tez odwiedzam ginekologa w pl:) A poza tym to tez lubie holandie i holandrow ( a zwlaszcza jednego:) ) i fajnie mi sie tutaj mieszka:) Pozdrowionka:)

hej:) moj synek ma miesiac i dwa tygodnie..napisze wam o wszystkim jak bede miala tylko chwilke:) ciesze sie ze jestescie:) buziaki

Gość liv21holland
Illeli! Z nieba mi spadlas:) czekam na Twoje info z niecierpliwoscia:)

Gość Hanullllka
Hej Illeli:) Fajnie ze jest nas wiecej to mozna powymieniac sie doswiadczeniami. Mi bardzo brakuje tutaj kontaktu z fajnymi polskimi babeczkami;)

Gość Ma-Rita
Dzien dobry wszystkim :D Illeli, fajnie, ze do nas doloczylas :) Bedziemy mogly powymieniac sie troche doswiadczeniami.Pozdrowionka

Gość liv21holland
dzien dobry kobietki:) zycze wszystkim przyjemnego dnia! P.S. Ma-Rita ale ranny paszek z Ciebie:)

Gość Ma-Rita
Ech...Jakos spac nie moglam. W poniedzialek mam miec okres i jakos sie denerwuje.Tescik lezy w szafie i kusi zeby go zrobic ;) Liv21holland moze Ty masz doswiadczenie z Clear Blue. CZy mozna go zrobic troche wczesniej tzn przed przewidziana @ ? Na ulotce pisze zeby zrobic w terminie @.

Gość liv21holland
zrobilam Clear Blue zanim mialam dostac okres i wykazal, ze nie jestem w ciazy.tydzien pozniej powtorzylam i byl pozytywny:) Tak wiec z wlasnego doswiadczenia moge Ci poradzic, zeby poczekac i zrobic w terminie.Zycze cierpliwosci. Mam do ciebie pytanie-czy jestes mezatka z holendrem i czy bralas slub w Holandii?Mozesz odpisac na moj e-mail.Pytam bo po potrzebuje rady.

Gość Ma-Rita
Liv dzieki za odpowiedz, chyba poczekam te pare dni. Moj facet jest Holendrem,ale nie jestesmy malzenstwem. Moze jednak bede mogla Ci w czyms pomoc. W razie czego mozesz zawsze wyslac mi mail :)

Gość liv21holland
ok.dzieki serdeczne za e-mail:) narazie skonczylam sniadanie, lece pod prysznic i wychodze-musze dzidziusia przewietrzyc poki jest ladana pogoda, bo tu w Anglii nigdy nic nie wiadomo-raz swieci slonce, a za chwile moze padac. P.S. Jak zrobisz test w dzien, w ktorym powinnas dostac okres, a wyjdzie "niet zwagner", a okresu nie dostaniesz przez nastepny tydzien do powtorz test.Tez tak mialam.Ni e mowie, ze tak bedzie, ale zdarza sie.

Gość Hanullllka
Hejka, caly dzien mnie nie bylo bo mam wlasnie przeprowadzke, no i rolety wieszalismy. Ja tez mam faceta holendra:) no ale tatusiem to jeszcze nie bedzie. Pozdrawiam:)

Gość liv21holland
No to Hanulka pracowity dzien mialas:) Mnie tez czeka przeprowadzka za 3 tyg.-z Anglii do Holandii.Na szczescie to o co ja sie musze martwic i dzwigac to dzidzia i torebka:)Reszta zajma sie chlopy:) A co do forum to przysiegam-im wiecej tu czytam,tym bardziej sie boje-polog,cesarka...brrr...A swoja droga wiecie moze jak to wyglada w Holandii: powiedzmy, ze zdecyduje sie rodzic w domu-no i okaze sie, ze konieczna jest cesarka-co wtedy?Beda mnie ciac w domu???Przeciez to operacja!Paranoji dostaje.Z "Dr Quenn" mi sie to kojarzy:(

czesc dziewczyny.jestem ania.tez mieszkam w holandii w haarlemie i staram sie o dzidzie.narazie idzie jak po grudzie ale mam nadzieje ze w nastepnym cyklu mi sie uda.to prawda ze jak kobieta bardzo tego pragnie to nic z tego, bo ja juz probuje od 2 lat i nic z tego.moj maz chce poczekac jeszcze dopoki nie wybudujemy domu ale juz od dawna o tym mysle i zdecydowalam ze to juz czas.pozdrawiam pa

Gość liv21holland
Witaj Aniu! Ciesze sie, ze jest nas coraz wiecej:) Mowi sie, że "latwo to sie dzieci robi" -z doswiadczenia wielu kobiet mozna by stwierdzic, ze to "powiedzenie" to nic bardziej blednego! Najgorzej jak sie bardzo chce.Wiec sie zrelaksuj i do dziela;)

Gość Hanullllka
Witam kobitki. Witam Aniu- fajnie ze jest nas coraz wiecej:) Ale goraco dzisiaj nie??? liv21-holland Z tymi porodami w Holandii to jest tak ze jak sie chce to mozna rodzic w domi i jesli sie cos dzieje to maja chyba 15 minut zeby cie dowiezc do szpitala, ja bym sie jednak na porod w domu nie zdecydowala. Moja kolezanka urodzila tu dwojke dzieci- oba w szpitalu i bardzo sobie chwalila. Mowila ze opieka w szpitalu jest swietna, wszyscy sie troszcza tak jakbys byla sama jedna rodzaca. Poza tym fakt ze wychodzi sie w tym samym dniu do domu, ale zostaje z toba polozna, ktora sie musi toba i dzidzia przez nastepne 10 dni zajmowac wiec w sumie duza ulga (a szczegolnie dla nas, kiedy babcie sa w polsce lub anglii:). Ogolnie to ona jes pozytywnie nastawiona i mowi zeby sie nie martic:0 Pozdrawiam.

Gość Ma-Rita
Czesc dziewczynki. Witamy Aniu w naszym topiku :). Ja mieszkam blisko Haarlemu, jakies 10 min pociagiem i bywam tam regularnie. Tez staram sie o dzidzie, na razie dwa cykle,ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja,ze jutro dostane @ :( Wiec od nastepnego cyklu nowe staranka ;) Liv nie martw sie porodem. Moim zdaniem lepiej rodzic w szpitalu, to bezpieczniej i pewniej. Moje dwie szwagierki chcialy rodzic w domu a w koncu wyladowaly w szpitalu. Lepiej oszczedzic sobie niepotrzebnego stresu. Znieczulenie mozna tez dostac (oczywiscie dodatkowa oplata).Poza tym uwazam,ze tutejszy personel w szpitalach jest lepszy od naszego jesli chodzi o obycie z pacjentami. W Polsce wciaz slyszy sie horrory na temat tego,co sie dzieje na porodowkach ;) Pozdrowki

Gość Hanullllka
No wlasnie zgadzam sie z Ma-Rita. Podobno nie jest za fajnie rodzic bez znajomosci i lapowek w panstwowym szpitalu w pl. Tutaj podobno jest o niebo lepiej pod tym wzgledem. Wiec glowa do gory:) Ale zgodze sie jednak z tym ze opieka ginekologiczna nad ciezarna i nie tylko pozostaje wiele do zyczenia... jakies to wszystko dziwne dla mnie.

czesc kobitki.dziekuje ze mnie przyjmujecie jako jeszcze nie ciezarna a starajaca sie.mam problem bo ostatnio sie staralam i chyba moje plany poszly w leb, bo dostalam @ 4 dni za wczenie i stasznie mnie bola jajniki:-o jak dalej tak pojdzie to pojade do polski do mojego ginekologa bo czuje ze cos jest nie tak.przez ostatni tydzien myslalam ze umieram.maz mnie pociesza ze nie dlugo przyjdzie czas na dzidzie ale znam go od 9 lat i wiem ze u niego nie dlugo to znaczy dlugo,wiec musze wziasc wszystko w swoje rece ale to nie takie latwe.