Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liv21holland

CIEZARNE KOBIETKI W HOLANDII

Polecane posty

Witam dziewczeta :D Ja zaczynam jutro 19 tydzien, wiec jeszcze duzo przede mna :D Czuje sie super, mam nadzieje, ze z maluch tez. W nastepny poniedzialek mam wizyte u poloznych,a 28 wrzesnia USG polowkowe. Narazie dzielnie trwam przy postanowieniu, ze rodzic bede w domu :D Porodu sie nie boje (na razie he,he). Jak pisala Kasztanka zdrowie malucha najwazniejsze, ja jakos dam rade. Mam pytanie, czy podczas badan krwi robiono Wam tez toxoplazmoze (powinno byc wpisane w karte ciazy), bo mnie nie i zastanawiam sie czy nie poprosic o skierowanie przy kolejnej wizycie. Trzymajcie sie cieplo :D :D

Hej Maritka! Zobaczysz jak to szybko poleci:) koncowka tylko zaczyna sie dluzyc. Co do tej toksoplazmozy-szczerze nie mam pojecia czy mi tutaj robili. Mieli moje wyniki z Anglii odnosnie toksoplazmozy wiec moze tu juz nie powtarzali. Zapytaj. Jak nie zrobili to mozesz poprosic. Mysle, ze nie beda robili problemu. A jak brzuszek?Widac juz?:) Ja w polowie ciazy tez sie swietnie czulam, ale teraz tu mnie boli, tam mnie strzyka;), ale to normalne:) Dzidzius najwazniejszy! Pozdrawiam i pisz co i jak po wizytach! Caluski!

MA-RITA Ja miałam robione badanie na toxoplazmoze przy pierwszej wizycie, równiez na hiv i jakies tam inne choroby. takze myslę, że sie powinnas o to upomniec. LIV super pomysł z porodem w wodzie, tez bym chciała gdbym mogła, u nas w szpitalu niestety nie ma takiej mozliwosci. Ja słyszałam same dobre opinie o rodzeniu w wodzie i widziałam poród w wodzie jedynie w holenderskiej telewizji także szczegółow jakis nie znam, więc Ci nie pomoge, musisz zapytać. Ja wczoraj byłam u połoznej, zostało mi 10 dni do terminu. Połozna mówi, że Mały ma około 3300gr, także spokojnie sobie może urośnie do standardowego 3500 przez te 10 dni. Ja już od dwoch tygodni nie tyję, brzuszek tez nie urósł na zewnatrz, tylko się brzdąc wypycha. Połozna jest super, uspokoiła mnie bardzo, mam nadzieje, ze wszytsko bedzie ok. pozdrawiam

Hej Brzuchatki i Mamusie! Niestety porod w wodzie nie jestet mozliwy:( Dziwne, bo w jakims informatorze czytalam, ze w tym szpitalu jest taka mozliwosc, ale okazalo sie, ze nie. Pomimo tego szpital super. 2 sale porodowe-bardzo przyjemne(mozliwosc 1 osoby towarzyszacej, mozna tez sluchac wlasnych plyt podczas porodu;) ). Sale poporodowe 2 lub 4 osobowe(wiadomo jednak, ze tloku nie ma, bo wiekszosc w domach rodzi). Wyznaczone sa osobne godziny odwiedzin dla rodziny i znajomych(z tym, ze ojciec dziecka moze przebywac do woli) Jesli nie ma komplikacji nie zostaje sie w szpitalu dlugo, ale tez nie \"wyrzucaja\"zaraz po porodzie. Mozna spokojnie wziasc prysznic, nakarmic Malenstwo, przespac sie. W razie gdyby dzidzius musial znalezc sie w inkubatorze-mama ma moze Malenstwo widziec na monitorze w swoim pokoju za pomoca web cam. Co do znieczulenia-nie trzeba placic. Mozna o nie poprosic i wtedy rozpatruja czy faktycznie jest potrzebne, bo porod sie przedluza, czy ze za chwile bedzie \"po\"i nie jest to konieczne. Jednak jesli rodzi sie w nocy o znieczuleniu mozna pomarzyc, bo anestezjologa nie ma w szpitlu(przyjezdza tylko do naglych wypadkow). Generalni ewrazenie bardzo pozytywne. Teraz napewno nie zdecyduje sie rodzic w domu. Na sali porodowej jest cale to osprzetowanie do mierzenia skorczow itp. Wogole po tej wizycie w szpitalu juz tak nie boje sie porodu:) Jak widzialam te Malenstwa to mialam ochote wskoczyc na to lozko porodowe i juz urodzic. Czuje sie gotowa-teraz czekam az Malenstwo bedzie gotowe. Jeszcze przynajmniej miesiac. Ma-rita-zorientuj sie kiedy sa drzwi otwarte dla ciezarnych w szpitalu blisko Ciebie-naprawde polecam takie spotkanie informacyjne. Bedziesz wiedsziec co i jak. A jak Ty Kasztanko? Rodzisz juz?:) Pozdrawiam serdecznie!

LIV jeszcze nie rodzę ;-) został mi tydzień i jakoś tak czuję, że chyba Mały jeszcze ten tydzien sobie posiedzi u mamusi. Przygotowuję sie dzielnie do porodu, pije herbatkę z liści malin, czytałam na sieci, że bardzo pomaga w rozluznianiu macicy i skórczy, oprócz tego się smaruję na dole specjalnym olejkiem z Welendy. Masuje sie odcinek pomiędzy odbytem i pochwa, aby zabezpieczyć nacięciu....zobaczymy. Moja połozna powiedział, że tylko kiedy będzie naprawdę trzeba, wtedy nacinają....staram się też spacerować i nie leżec non stop, bo w życiu się ten poród nie zacznie ;-) Ja też LIV, jakoś mało się od ostatniej wizyty boję, czekam na tego naszego szkraba z utęsknieniem ;-)

Hej Liv, Kasztanka 🖐️ :D Liv, wlasnie sprawdzilam czy w szpitalu, w ktorym ewentualnie mialabym urodzic organizuja takie otwarte dni i rzeczywiscie maja takie wieczory dla kobiet po 26 tc, kiedy mozna obejrzec sale porodowe i ogolnie dowiedziec sie wielu rzeczy. Czyli z tym anastazjologiem jest tak jak myslalam, przyjezdza w razie emergency, no coz...trudno... Ja nadal trwam przy postanowieniu porodu w domu :D Kasztanka, a co to za olejek z Weledy (to tak na przyszlosc :D )?? Czy pytalyscie czy w szpitalach,w ktorych bedziecie rodzily mozna rodzic na specjalnym stolku w pozycji pionowej? ja zapytam poloznej,czy one przynosza taki stolek ze soba (wiekszosc tak, ale zawsze lepiej sie upewnic). Acha i jeszcze jedno, czy jecie te francuskie sery plesniowe z zielona albo niebieska plesnia? Ja jem o ile sa zrobione z pasteryzowanego mleka. Ale na jakims forum wyczytalam , ze podobno sa zabronione :O Calusy :D :D Pa pa

Hej! No faktycznie Kasztanko Twoj dzidzius trzyma sie terminu;) Ale to lepiej:) Co do tego olejku-Welenda ma ich troszke-przybliz prosze, o ktory chodzi. Tez sie bede smarowac:) Ma-Ritko-o tym stolku nic nie wiem. Czytalam, ze tak latwiej sie rodzi. Jednak rownie dobrze mozna sobie kucna lub na czworka-tak mi sie zdaje... O serach plesniowych slyszalam, ze nie mozna jak sa z mleka niepasteryzowanego, ale nie zaglebialam sie w temat, bo ich nie lubie. Caluski i milego weekendu kobietki!

MA-RITA Ja tez byłam w szpitalu ogladac sale itd. po prostu sie dzwoni i jak akurat nic sie nie dzieje na oddziale to mozna przyjsc i wszystko zobaczyc. Pytalam o to krzeselko do rodzenia i maja je w tym szpitalu i mozna uzyc. Generalnie to Twoja polozna o wszystkim decyduje, przynajmniej tutaj, i nikt ze szpitala nie decyduje jak masz rodzic, wszystko jest miedzy toba i polozna. Tak mi powiedzieli, i moja polozna to potwierdzila. Moja polozna powiedziala, ze rodzenie na tym krzeselku nie jest zbyt wygodne, bo miednica jest sztywno i nie jest latwo sie otwierac, juz lepiej na kucki. Tak naprawde to wazne jest jej nastawienie i czy w pelni akceptuje to jak bedziesz chciala rodzic, i oczywiscie pomoc Ci w pelni. LIV Welenda ma specjalny olejek do masowania krocza przed porodem Perineum Massageolie (stosuje sie od 34 tygodnia)

Hej dziewczynki! Czy ktoras ma pojecie gdzie mozna nabyc cos takiego jak koszula nocna do karmineia??? Przysiegam tylu rzeczy nie ma w tej Holandii, ze masakra. Z jednej strony sa zaawansowani-maja opieke po porodowa o jakiej w Polsce mozna tylko pomarzyc, a z drugiej strony nie ma takich podstawowych rzeczy jak majtki poporodowe czy koszula do karmienia. Jak tak sie trzymasz Kasztanko? Ma-ritka jak samopoczucie? Pozdrawiam serdecznie.

Witam Panie :D U mnie OK :D Juz od 2-3 tygodni porzadnie czuje malucha :D Juz potrafi niezle dokopac :D Dzis wizyta u poloznych-OK, rutyna:cisnienie, waga itp. Co do koszul, Liv, moze kup cos na suwak. W Hunkemuller sa takie pizamki, gdzie bluza jest na suwaczek. Co do majtek to nie wiem, moze poloznej zapytaj gdzie takie mozna kupic (apteka???), a nie mialas takich majtek w Kraampaket?? Ja jade w grudniu do Polski, wiec w razie czego tam kupie caly zapas takich majteczek :D Kasztanka, co u Ciebie?? Czekamy na wielka wiadomosc :D :D Pozdrawiam :D Pa

Ma-Rita! Gratuluje kopniaczkow! Na mnie za kazdym razem jak Mala kopnie wylewa sie fala czulosci. Teraz juzbardziej sie rozpycha niz kopie-czasem bolesnie, ale i tak sama rozkosz wiedzie gdzies wystajaca piastke lub stopke:) W Kraampakket majtek nie bylo. Zapytam poloznych, a jak nie ma takich to sie obejde. A koszule to moze faktycznie na guziczki lub zamek. Ciekwe jak Kasztanka? Pozdrawiam serdecznie!

Liv, mozesz zawsze kupic normalne czysto bawelniane majtki w Hemie. Kup jednak wiekszy rozmiar zeby zmiescila sie ta podpaska poporodowa wielkosci ksiazki telefonicznej :D :D No wlasnie, ciekawe jak tam Kasztanka :D

Ja juz kupilam w H&M czysto bawelniane majteczki- XS i wiesz co? Ksiazka telefoniczna sie nie zmiesci!:) Musze zaopatrzyc sie w konkretne seksi majtasy co by ten wklad poporodowy sie zmiescil-brrrr....

hej dziewczyny.... no jeszcze sie trzymamy, zostaly 4 dni do soboty, niby do terminu, zobaczymy, czy maly bedzie taki akuratny i sie urodzi o czasie czy sobie bedzie zarty z mamy robil i dalej w brzuszku siedzial ;-) oby nie.... apropos majtek, pani na wykladzie o rodzeniu nam takie pokazywala, i mozna je kupic chyba w aptece, a juz napewno daja je w szpitalu, czasem przed porodem jak wody odchodza to tez kobiety chodza w takich majtasach z wielka pielucha miedzy nogami ;-) Ja sie zaopatrzylam w Polsce, w 10 sztuk, takze mam jakby co.... Dzis bylam znow o poloznej, nie powiedzialysmy sobie do zobaczenia w przyszlym tygodniu, bo mam nadzieje,ze ten moj synus sie zdarzy urodzic w miedzy czasie....Jak na razie nic na to nie wskazuje ;-)

Oj Kasztanko-ten Twoj synus to punktualny bedzie:) Najwazniejsze, ze wszystko ok. Ja kupilam sobie w Hemie w razie czego bawelniane majtasy:) Normalnie musze Wam sie pochwalic, ze na naszym pazdziernikowym forum mamy juz pierwsza dziedzie-przyszla na swiet przez cesarskie ciecie dzis rano, a druga dzidzia w drodze-kolezance z forum niedawno odeszly wody:) Tez juz bym chciala, ale na mnie jeszcze czas:) Pozdrawiam! Trzymaj sie Kasztanko dzielnie!

Gość owsianeczka 1
Witajcie mamusie wrocilam i odezwe sie jak juz troche ogarne pozdrawiam

Gość hankaaaac
hej ! mam do Was OGROMNA prosbe, czy ktoras z Was moglaby mi przetlumaczyc , w zasadzie popwiedziec o co chodzi w pewniej aukcji? http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//koopjes.marktplaats.nl/kinderen_en_baby_s/kinderwagens_en_wandelwagens/52647687.html%3Freturn%3DeJwtilEKgzAQBe8i6KcxWi1EpNSLSKyhhqwxuCnRlt69GywszMxjpeDio0XRouDXi0jGbQ2o2tl7Jxgzq1M2X%252BRmvAMpPeYWmNF2UpuyA90ox2PA%252FxTkU1mMc5DUcDZ7NEWVz36B2w4dzybsgKfVvW7qtOqhJKWHqJ70rV3UnTTyOGkCcXl5pO5X1FRl5jqetN8fLFw%252FJg%253D%253D%26df%3D1%26fta%3D bylabym BARDZO wdzieczna :)

Hej! Nie mam bladego pojecia! Mezus do 21 w pracy-jak wroci to go zapytam. Pozdrawiam! \\wiatm drogie panie! Kasztanko i jak tam?:) Juz po? Jak znajdziesz kiedys chwilke to napisz co i jak. Ja jutro zaczynam 35 tydzien. Babaka z kramzorg ma przyjsc rano-zobaczymy jak to bedzie. Pozatym dziurka mi sie w zebie zrobila i jutro mam tez dentyste-buuu... W srode kolejn wizyta u poloznych-podwojna-beda mowic o porodzie-co trzeba zabrac ze soba do szpitala itp. Dzis ostatecznie \"uwilam\" gniazdko mojej krolewnie:) I padam ze zmeczenia. Ma-Rita-jak sie czujesz? Caluski!

Gość hankaaaac
liv dziekuje za zainteresowanie :) bylabym bardzo wdzieczna jezeli moglby mi ktos pomoc :)

Tlumacze ogloszenie- Hankaaac Do kupienia piekny mutsy urban rider, kompletny: Gondola (prawie nie uzywana) Siedzonko spacerowe Oslonka od deszczu Uchwyty do zamontowania Maxi Cosi Torba Oslonka od slonca Specjalny cieply ochraniacz na nozki Uitvalbeugel-nie znam tego wyrazu po polsku,chodzi tu o to zabezpieczenie zeby dzieckonie wypadlo ze spacerowki regulowana raczka instrukcja obslugi Malo uzywany zpowodu zakupu podwojnego wozka Zaproponuj dobra cene a jest twoj. Liv-jak na razie czuje sie dobrze. W czwartek mam USG polowkowe, wiec bede wiedziec wiecej. Buziaki

Gość hankaaaac
Ma-Rita nawet nie wiem jak Pani dziekowac!!!!!!!!!!!!! 🌻 mam jeszcze jedno prosbe, moglaby Pani zaproponowac 200 euro???? bylabym dozgonnie wdzieczna :)

Hankaac-najlepiej jesli skontaktuje sie Pani ze sprzedawca zamiast umieszczac propozycje ceny na stronie. Wystarczy kliknac w prawym gornym rogu okno: Neem de contact op met adverteerder. Wpisac swoje imie, adres mail i tekst i wyslac (Verstuur).

No to Ma-Ritka juz Ci pomogla! :) Ma-Ritko-napisz po polowkowym. Moze plec poznasz?:) No chyba, ze wolisz niespodzianke? Pozdrawiam serdecznie!

Gość hankaaaac
dziekuje za odp, juz napisalm, tylko to co moglam, czyli podalam propozycje ceny mam jeszcze jedna (obiecuje, ostatnia-juz nie bede tu nikogo nekac :) ) prosbe :Prijs:€ 200,00 znaczy "kup teraz" http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//koopjes.marktplaats.nl/kinderen_en_baby_s/kinderwagens_en_wandelwagens/47800272.html jezeli tak, to moglaby Pani napisac co ja musialabym podac zeby wozek byl moj? dodam ze na dole zalicytowalam, podalam tyle ile jest w aukcji i co teraz? bardzo prosze o pomoc :(

Prijs 200 euro-Cena 200 euro To po prostu cena a jaka osoba chce sprzedac wozek. Najlepej zawsze proponowac nizsza cene np.175 euro. Z doswiadczenia wiem, ze zwykle osoby sprzedajace obnizaja cene. Nie ma sensu proponowac wiecej niz 200 euro. Na Marktpaatsu jest tyle wozkow na sprzedaz, wiec konkurencja duza :D

Liv :D🖐️ Na pewno napisze jak wygladalo USG polowkowe. Szczerze mowiac troche sie denerwuje, czy wszystko OK. Oczywiscie chcemy znac plec malucha :D Buziaki :D

Gość hankaaaac
Ma-rita wielkie dzieki :) jejku co ja bym bez Ciebie zrobila otrzynalam maila : Dit is een kopie van uw vraag aan: leenensaskia 200 � ?? ten wozek za 200 eura chcialabym kupic, nie wiem co to znaczy, poratujcie mnie :)

Gość hankaaaac
chodzi chyba o to ze ja zaproponowalam 200 euro, moze nie zrozumial :( albo ja czegos nie rozumiem, prosze napisz mi jak napisac po dunsku ze za ten wozek proponuje 200euro