Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZASTANWIAM SIE

CZY PO USUNIECIU ZEBOW MADROSCI NA DOLE MIELISCIE KOMPLIKACJE???

Polecane posty

Gość ZASTANWIAM SIE

DZien dobry. Mam 24 lata, i krzywo wrosniete zeby madrosci,[jeden ma dziure juz:/]i dentystka powiedziala ze msuze isc do chirurga szczekowego zeby je usunac:/ czy sa jakies komplikacje jesli sie 1.ich nie usunie 2. jesli sie je usunie?

Mam usunięty 1 ząb mądrości, ale na górze. Wyrywanie u 100matologa, nie u chirurga. Ale dentystka mnie pocieszyła, że z dolnymi jest gorzej (jeśli chodzi o usunięcie) :0 W każdym razie po wyrwaniu górnego nie miałam żadnych komplikacji. Zabieg oczywiście ze znieczuleniem, bo inaczej, to sobie w ogóle nie wyobrażam :D Myślę, że jak masz dziurę, to lepiej usunąć. Próbowałam leczyć z. mądr., ale to są najsłabsze z zębów i tak wszystko się odnawia po jakimś czasie. Z drugiej strony (to jest moja opinia, czyli laika - ale wydaje się sensowna) - jak nie \"zacerujesz\" i tak to zostawisz, to przecież może się zarazić siódemka. Ale może warto spróbować \"łatać\"? Żeby chociaż na jakiś czas mieć spokój? Spróbuj porozmawiać z dentystą, a jak będzie twardo obstawiał przy swoim (aby wyrwać), to może odwiedź innego?

Gość 000
mam usunięte wszystkie zęby mądrości,jeden z nichmiałpołączone korzenie-usuwanie długie i trudne,później dziąsło nie bardzo się goiło napuchłam i lekarka wtedy przepisała mi antybiotyk,przepłukała dziąsło i nałozyła jakieślekarstwo-po tym juz sie zagoiło:),drugi ząb usuwałam chirurgicznie tzn miałam przecinane dziąsło wyjety ząb z korzeniem i nałożony szew-zagoiło się dosyć szybko, zęby mądrości są na ogół słabe i szybko sie psują dlatego często lekarze zalecają je usuwać a jeżeli Ty masz krzywo wrośnietego zęba to może on źle działac na pozostałe zęby np.wykrzywić je,jeżeli będzie na nie naciskał jeżeli lekarz kazał go usunąc to tak zrób ,jak pójdziesz do chirurga to on jeszcze raz oceni czy jest taka potrzeba:)

Gość i tutaj o zębach madrości
????? 3-ci dzień znowu wyrastają mi te posrane zęby (i tak od sześciu lat) ja już nie wytrzymam z bólu:O

Faktycznie, \"000\" ma racje, nie doczytałam, że są krzywo wrośnięte. Chyba będzie najrozsądniej się ich raz na zawsze pozbyć...

Gość ZASTANWIAM SIE
tzn tylko jeden jest krzywo wrosniety, a ten drugie nie. a w tym drugim ,normalnym mam ta dziure a jesli chodzi o 7 to juz dawno mam zalepiona dzuire[nie mam ani jednego zeba zdrowego,tzn tylko 4 z przodu]nie jest to wynik zaniedbania, alle sklonnosc po mamie, ktora w wieku 25 lat miala 3 usuniete bo sie chwialy

Gość 000
idź do tego chirurga on oceni i napewno jeżeli nie będzie takiej potrzeby to Ci nie usunie

Gość ZASTANWIAM SIE
tak ,na bank pojde- tylko dlatego tu weszlam na forum, by sie dowiedziec, czy lepiej usuwac czy nie... poniewzz czasem zeby madrosci wyrywane sa predzej czy pozniej tak? moja mama miala tez wyrywane ale jak juz tam zapalenie bylo-lepiej podobno wczesniej .... no ale ja sie wlasnie na tym nie znam .

Gość CIEKAWA AGATKA .
no i co z zebami?

Gość .....podnosdzee

Gość Ypodnosszee

ja mialam usuwane 2 dolne u chirurga szczekowego pod znieczuleniem na skiazeczke zdrowia. nic nie bolalo od razu przypisal mi antybiotyk wiec szybko sie goilo,potem zdejcie szwow i mialam plukac rozcienczona woda utleniona bo troche cos zle sie goilo. lepiej usunac krzywo rosnace zeby, ja nie mialam juz miejsca w mojej szczece:)

Gość Martik
Popieram poprzedniczke ja sama poszlam do dentysty zeby mi skierowanie na usuniecie dolnych osemek bo jak by mi rurosly to by masakra sie zrobila.To nic strasznego dadza znieculenie lekko przetna zrobia co maja zaszyja i tyle tylko odrazu popros o antybiotyk bo ja nie mialam do razu i na drugi dzien nie moglam ust otworzyc ale zaraz poszlam dostalam antybiotyk i po sprawie szybciutko sie zagoilo i tyle nic strasznego po prostu trzeba to zrobic!!

Gość ZASTANWIAM SIE
tylko ze ja slyszalam ,ze lepiej je miec te zeby bo potem jak sie bedzie mialo nop wiecie -sztuczna szczeke to potem jakies zawiasy tam mozna wpiac...a ja podejrzewam ze u mnie zeby szybko wyleca [mam po mamie, a dodatkowo podczas ciazy moja mama miala utrudniony dostep do mleka, serow ,czyli bialka] nie wiem juz sama czy pozbawiac sie tych dwoch zebow...;/ bo zab to jednak zab.

Gość podaa
a czy po usunieciu boli? bardzo? i jak długo?

Gość bryndziulka
podobno jakies suchodoly sie tworza::(

po usunieciu mnie np nic nie bolalo bo bralam ibuprom, najgorzej jest przez dzien i noc po usunieciu bo krew sie troche saczy, potem tzreba uwazac zeby nie gryzc ta strona i po tygodniu jak przychodzi zdjecie szwow jest ok. ja mialam cos z lewa osemka nie wiem czy to byl suchodol, po prostu juz niby wszystko sie zagoilo, ale wciaz gromadzilo mi sie tam jedzenie, wiec musialam to przeplukiwac strzykwka, ale w koncu zaroslo i jest ok. nie bojcie bolu, bo to nic strasznego, bierzecie 2 ibupromy i jest ok.

Gość BARBARA KA.
a potem co z komplikacjami?

No tak, faktycznie, musimy troche pomeczyc sie z tymi zebami. U mnie bylo tak, ze po usunieciu zeba przez pare godzin leciala krew z buzi i musialam tam wkladac waciki i takie serwetki medyczne. Ponadto dostalam 39 stopni goraczki nastepnego dnia, a to byl weekend, wiec, musialam, ze zwariuje. A wiesz co - jest taka dolegliwosc, nazywa sie granulema chyba, pojawia sie pod zebem, wiec, koniecznie zrob przeswietlenie dziasel, zeby zminimizowac ryzyko zakazen i infekcji. U mnie przeszlo po 4-ch dniach. I NIE WOLNO JESC PRZEZ 2 GODZINY PO USUNIECIU ZEBA !!! Jak zrobisz sie glodna, to napij sie herbaty lub cieplego mleka, ale nie wolno jesc !!!!

Aha, a propos antybiotyku bralam Dalacin C- fioletowe kapsulki. Znieczulenie pod czas usuniecia mialam miejscowe, ale podwojna dawke ! Da sie przezyc.

Gość NADWRAZLIWA 23 LATKA
ja chyba tez bede miala usuwane zeby madrosci:/ ja slyszalam ze te zeby okropnie sie krusza ,jesli qw czasie sie ich nie usunie to trzeba dlutowac....

Gość apropos
słuchajcie chciałabym usunąć wszystkie zęby madrości tzn jeden mi dokucza troszeczkę reszta właściwie nie ale kiedys dentystkami powiedzila ze mam przesunietą żuchwę i przez te zęby jezyk ma mało miejsca i przy syczących dżwiękach mogę mówić troche niewyraznie Moje pytanie: czy dentysta musi mi wypisaćskierowanie bez podawania jakichs powodow chce usunać te 8

Gość apropos
nikt mi nie odpowie?

Gość mam usuniete wszystkie 8
chirurgicznie, w narkozie. Nie miałam zdecydowanych wskazan, oprocz tego ze za ciasną szczeke na te ząbki no i to ze je strasznie trudno leczyc. Uwazam ze naprawde warto usunąc, te zeby najłatwiej się psuja a leczenie ich to horror (kumpela jakis ropien pod 8 miała, dentysta malo jej buzi nie rozerwał, bo nie mógł sie do zeba dostac!!) Polecam usuniecie przez chirurga jesli macie możliwosc, nie miałam absolutnie zadnych problemów, zero przeciwbólowych i antybiotykow (jestem uczulona), jedyny problem to "chomiki" jak przy swince przez około 2 tygodnie. Ból po wyrwaniu przez około 2 dni, zupełnie do wytrzymania, porównując z borowaniem w ósemce to mały pikuś!! no i jeszcze jeden plus: nie wydajesz kasy na leczenie 8!! ale uwaga jesli macie sporo miejsca w szczece i problemy z zebami to nie rwijcie, w przypadku ubytków zeby mogą się rozjechac!! ja mam bardzo ciasno ustawione wiec to raczej mi nie grozi dlatego sie zdecydowałam

15:29 mam usuniete wszystkie 8 \"chirurgicznie, w narkozie. Nie miałam zdecydowanych wskazan, oprocz tego ze za ciasną szczeke\" >>>Za ciasna szczęka to bardzo poważny powód do przeprowadzenia zabiegu. :) \"ja slyszalam ze te zeby okropnie sie krusza ,jesli qw czasie sie ich nie usunie to trzeba dlutowac....\" >>> dłutowanie to usuwanie zęba, który jest jeszcze w kości 08:35 MissUkraina Znieczulenie pod czas usuniecia mialam miejscowe, ale podwojna dawke ! Da sie przezyc. >>>Raczej nie podwójną dawkę, tylko dwa zastrzyki w dwa mięśnie. :) Zawsze się tyle daje. 08:15 dieselka Mam usunięty 1 ząb mądrości, ale na górze. Wyrywanie u 100matologa, nie u chirurga. Ale dentystka mnie pocieszyła, że z dolnymi jest gorzej (jeśli chodzi o usunięcie) :0 W każdym razie po wyrwaniu górnego nie miałam żadnych komplikacji. >>>Nie ma reguły. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Zazwyczaj to właśnie łatwiej usunąć dolne ósemki. Rozumiem, że to nie było dłutowanie tylko zwykłe wyrwanie zęba ? (Inaczej zabieg koniecznie musiałby przeprowadzić chirurg)

Gość apropos
a czy to moze byc prawda z tym niwyrażnymmówieniem własnie przez te durne ósemki!

możliwe, że to prawda. Ja z kolei niewyraźnie mówiłam po ich usunięciu, ale po kilku miesiącach wszystko wróciło do normy.

no fakt chyba zle sie wyraziłam z tą za ciasną szczęką:) o to mi chodziło że na skutek wyrastania ósemek pokrzywiły mi się pozostałe zęby, bo za ciasno miały:) w moim przypadku wyrwanie górnych trwało moment, z dolnymi był wiekszy problem--dłubanie w kości czy coś brrrr!!! wiec chyba raczej nie ma reguły...

no fakt chyba zle sie wyraziłam z tą za ciasną szczęką:) o to mi chodziło że na skutek wyrastania ósemek pokrzywiły mi się pozostałe zęby, bo za ciasno miały:) w moim przypadku wyrwanie górnych trwało moment, z dolnymi był wiekszy problem--dłubanie w kości czy coś brrrr!!! wiec chyba raczej nie ma reguły...

mam usuniete wszystkie 8 >>> ale ja pisałam poważnie :) Z tego samego powodu co Ty pozbyłam się tych zębów mądrości.. Z tymże stomatolog po obejrzeniu mojego zdjęcia RTG powiedział abym poszla na zabieg w najbliższym czasie i wypisał skierowanie. A do dentysty poszłam właśnie dlatego, że strasznie bolały mnie wszystkie zęby (naprawdę czasem ciężko było to znieść) i myślałam, że się psują... Okazało się, że dla tych ósemek nie było miejsca i podważały siódemki... Po zabiegu przez kilka dni miałam uczucie jakbym dostała z całej siły z pięści no i wielkiego siniaka i opuchliznę. Po zdjęciu szwów lekarka sprawdzała czy żuchwa nadal jest symetryczna... :O