Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ZASTANWIAM SIE

CZY PO USUNIECIU ZEBOW MADROSCI NA DOLE MIELISCIE KOMPLIKACJE???

Polecane posty

Go艣膰 o ozeeeeeeeeeeeee
to lepiej juz nic nie robic.. i czekac az sie tam ropa zrobi:/ bo mam ten sam problem - w jednym mam dziure i krzywo wrosniety no ale po za tym mi on nie przeszkadza....

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aliseeee
Prosze powiedzcie mi czy szczepilyscie sie przeciw zoltaczce( 3 szczepionki z odstepami) zanim mialyscie usuwany chirurgicznie zeby???? Ja tez mam do usuniecia... dzis tyle bolu bo znow sie wybija i tak juz kilka lat, a nie ma miejsca... Juz mi dentyscie powiedzieli,ze mam za mala szczeke....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 NIE BOJCIE SIE
Hej, wlasnie bylam u chirurga na wyrwanie zeba madrosci, dziewczyny NIC NIE BOLALO!!, najpierw zrobil mi przeswietlenie, okazalo sie ze jest torbiel i musze wyrwac zeba, zab byl troche na wierzchu, wiec musial przeciac dziaslo, pozniej wyrawl zeba i zszyl dzisalo za tydzien mam isc na sciagniecie szwow. Oczywiscie wszystko bylo robione pod znieczuleniem. Zaplacilam 300zl (troche duzo ale przynajmniej mam juz go z glowy). Po zabiegu przez 2 dni mialam bardzo lewa strone spuchnieta (jakbym jedzenie zachomikowala) ale przykladalam lodem, i zazywalam tabletki przepisane przez chirurga (zaplacilam 30zl, pamietajcie ze na recepcie musza byc 2 pieczatki z przodu i z tylu wtedy zaplacicie polowe mniej w moim przypadku bylo by 15zl ale niestety nie mialam 2 pieczatek), i oczywiscie nie moglam jesc, bylam na samych zupkach pomidorowych :), ale juz po 3 dniach czuje sie super, troche mi szwy przeszkadzaja, ale jest wszystko wporzadku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sajmon
mnie czeka teraz usuniecie ostatniego madrosci na dole:-( na gorze wyrywala mi ciotka i bylo ok natomiast na dole musialemisc do chirurga:-( byly problemy dlatego teraz sie boje i sam nie wiem czy nieisc na narkoze wyrac...bo jaknarazie to mie juz boli od tygodniai jade na ketanolu forte...do przedwczoraj pomagalo ale wczoranszej nocy to juz koszmar bol glowy cala szczeka ucho...masakra mam dosyc....jutro albo wpiatek juz ide trudno...tylko nie wiem do kogo tzn do ktorego chirurga? zna ktos wmyszkowie dobrego chirurga zebnego? jak cos to pisac na gg 269274 dzieki i pozdrawiam wszystkim haha

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hej lufdzieeee
a czy trzeba placic za zastrzyk przeciwbolowy jesli mam skierowanie od dentysty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ponawiam pytanie o zastrzyk
czy trzeba placic za niego czy jest refundowany?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pikpik

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aliseeee
Ide we wtorek na usuniecie osemki chirurgicznie...:( Lewa dolna,az sie boje.... Juz mam przepisany antybiotyk ktory mam zaczac brac dzien przed zabiegiem.W ten sposob zacznie dzialac.No ale kiedy moge usunac kolejna osemke?????- tez dolna, tez nie ma miejsca juz sie wybija ponad 4 lata oby dwie i sie wybic nie moga. Troche je widac tylko nawet po nacinaniu dziasel..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aliseeee
We wtorek ide na chirurgiczne usuniecie dolnej osemki.... :( Pozniej druga, ale kiedy mozen ausunac druga osemke ?? Po ilu mc od usuniecia pierwszej??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bullet
Ja mia艂em usuwan膮 jedna 贸semke (zosta艂y jeszcze trzy ).Wiecej ju偶 nie dam sobie usun膮c , b贸l kt贸ry poczu艂em po godzinie od zabiegu by艂 niedoopisania , to bylo chodzenie po scianach i nawet ketonal nie pom贸g艂 .Tak wiec zwija艂em sie z b贸lu 2 tygodnie .Wiele razy bolal mnie z膮b ale takiego b贸lu jak po wyrwaniu 贸semki to nigdy nie czu艂em , z膮b by艂 du偶y ,dentysta szarpa艂 sie z nim jakies 25 minut .Teraz wole jak mnie troche zabek poboli porzez 3 dni raz w roku niz isc i wyrwac i zwijac sie z b贸艂u przez dwa tygodnie .Nie wiem jesli jeszcze kiedys mi wyrw膮 zeba to powiem zeby sobie ten ketonal w dupe wsadzili i przepisali mi tramal a jak tramal nie pomo偶e to sie powiesze .Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Ja mia艂am usuwan膮 贸semk臋 doln膮 17.04.2008. ba艂am si臋 strasznie bo grozi艂o mi d艂utowanie a ju偶 na sam膮 mysl tej nazwy ciarki przechodzi艂y. Polecono mi chirurga. By艂am w szoku. Posz艂o sprawnie, ze znieczuleniem, z przygotowaniem z szyciem, z instrukcj膮 i zwolnieniem..... by艂am tam 45 minut. NIC NIE BOLA艁O. Od razu zanim mia艂o zej艣膰 znieczulenie mia艂am wzi膮膰 antybiotyk, ketonal, przeciwobrzekowy 偶eby 艂agodnie przej艣膰 ze stanu znieczulenia, 偶eby nie bola艂o. Faktycznie, czu艂am troche cos ale to nie by艂 b贸l. Normalnie mog艂am funkcjonowa膰, sprz膮tac, i艣c z psem na spacer. Nast臋pnego dnia spuch艂am i zacze艂o pobolewa膰 ucho. Tylko nie wiem co z tym uchem, czy to przez 贸semk臋 usuni臋t膮 czy przez ok艂ady zimne? mo偶e trzyma艂am ko艂o ucha i mi si臋 zazi臋bi艂o?? czy mia艂 kto艣 co艣 podobnego??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nedzq
Witam. mi rosna zeb y madrosci i musze je wyrwac bo mam za mala szczeke , i te zeby madrosci wyciskaja mi moje zeby , i mam pytanie czy dzien po wyrwaniu zebow boli mocno ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i to jak
mnie bolalo jeszcze tydzien i musialam brac antybiotyki, bo dostalam zapalenia szczeki!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kwinta0
Ja mam rocznikowe 16 lat i od sierpnia lecz臋 z臋bny poprzez kana艂owe masakra. Mam bardzo krzywy zgryz na dole i b臋d臋 musia艂a usun膮膰 dwa z臋by m膮dro艣ci. Jestem do艣膰 zestresowana. Czy zoli ju偶 po zabiegu jak znieczulenie zaczyna puszcza膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 angelomio
a ja mam pytanie troche z innej beczki. Mialem usuwany zab,chyba 7. Na drugi dzien po usunieciu nic mi nie bylo. Na trzeci dzien wyskoczyla mi lekka opuchlizna. Czy to cos powaznego? Czy normalne ? Powiem ze nie dostalem zadnych antybiotykow od stomatologa, tylko kazala mi wziasc na noc cos przeciwbolowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 plaplapla
mysle ze opuchlizna po wyrwaniu zeba to normalka bo przeciez jakies nerwy sa chyba naruszane,przyk艂adaj sobie cos zimnego.dzis mia艂am wyrywanego zeba m膮dro艣ci...sam zabieg nie boli,ale jak wr贸ci艂am do domu i znieczulenie zacze艂o znikac to az mi z艂y do oczu nap艂ywa艂y,bola艂o ale przepisa艂a mi ketonal forte i bardzo dobrze zadzia艂a艂,jakis antybiotyk tez dosta艂am i cos tam jeszcze,opuchlizny nie widze zadnej,ale zobaczymy jak dzis w nocy bedzie i jutro.pani chirurg mi m贸wi艂a ze najgorszy jest nastepny dzien po zabiegu.dzis w trakcie dnia troche krew sie s膮czy艂a,nie wolno jesc mocno przyprawianych rzeczy ani ciep艂ych,najlepiej zimne papki...najbardziej niemi艂e z tego wszystkiego to by艂o podanie znieczulenia:Ptroche jestem obola艂a po stronie gdzie z膮b by艂 wyrywany u mnie akurat cos ciezko z nim by艂o.w 4 kawa艂kach mi go wyje艂a.pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 plaplapla
jeszcze dodam ze tak jak kolezanka wyzej dobrze zrobi艂a bior膮c lek przeciwb贸lowy zanim znieczulenie ca艂kowicie zesz艂o...ja nie kupi艂am sobie jeszcze ketonalu wracaj膮c od chirurga i siedzia艂am w domu wstawi艂am pranie itp...ale zaczelo znieczulenie schodzic i sie zacze艂o:( od razu ca艂a g艂owa boli i dziwnie pulsuje po stronie usuniecia,lepiej nie czekac tak jak ja,siedzialam z p艂aczemn czekajc az siostra wr贸ci z uczelni i polezie do apteki.uwazac z myciem z臋b贸w co nie oznacza zeby ich nie myc wcale,jutro ide na kontrole.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anusia Gabi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anusia Gabi
Z zebami m膮dro艣ci tak naprawd臋 r贸偶nie bywa. Ja np. jestem ju偶 tydzie艅 po usuni臋ciu i ci膮gle mnie potwornie boli. Mam pech, bo zaatakowa艂y mnie beztlenowce i ci膮gle ropieje. prpounuj臋 zatem zakupi膰 od razu zi贸艂ka do p艂ukania i nast. dnia po zabiegu powolutku p艂ukac. Tylko ostro偶nie, co by skrzepu nie usun膮c. A jak ci膮gle bedzie boalo to szybciutko po antybiotyk, najlepiej cos z klindamycyna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anusia Gabi
Acha no i og贸lnie samo usuwanie to piku艣:D. TAKZE NIE MA CO SIE BAC< IM SZYBCIEJ TYM LEPIEJ:DZdecydowanie jednak zawsze nale偶y sie udac do chirura, a nie zwyk艂ego dentysty, nawet je艣li ten ch臋tnie si臋 podejmie usuniecia tej 贸semeczki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niski poziom energii
ja mialam wszystkie usuwane, z gory i dolu, bo tez mi krzywo inne zeby przez nie rosly i za ciasno w zgryzie, i zadnych komplikacji nie bylo!!!! usuwalam albo u chirurga albo u dentysty ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez 2 osemek
moja d艂uga historia..... 3 lata temu wdala mi sie ropa miedzy 6a7 wracalam z urlopu i ktos polecil mi dentyste mial byc super... mia艂! zamiast leczyc mi te zeby powiedzial ze 8 jest do wyrwania! no wiec mi ja wyrwal a raczej torturowal przez dokladnie godzine! dostalam ok 5 dawek znieczulenia ktore z powodu ropy nie dzialalo na zeby tylko wszystko poszlo mi w gardlo i prawie zaczelam sie dusic! wiec ta osemke wyrwano mi zywcem! lekarz nawet nie raczyl zrobic zdjecia, pomijajac ze dar艂am sie tam w niebog艂osy i nawet w艂osy mialam mokre po wyjsciu - bylam cala spocona, nie mowiac juz o makijazu ktory sp艂yn膮艂 podczas godziny p艂aczu!!! to byl niby chirurg... masakra jakas mam bardzo duze zeby i dolne 8 ros艂y w bok, wzielam sobie te 8 "na pamiatke" jak ja zobaczylam to myslalam ze zemdleje z膮b ogromny korzenie tez i zakrzywione by艂y jak haki! a on mi to na zywca rwal potarga艂 mi cale dziaslo i nawet nie zaszyl- chyba temu ze bylo tak roztargane ze nie bylo co zaszywac! 2 tygodnie bylam na L4! w ta dziuro-rane wchodzilo mi jedzenie i nie szlo tego wyplukac zaczelo mi gnic tam jedzenie i jak z tym pojechalam do niego to powiedzial ze "tak ma nic" TAKZE IDZCIE TYLKO DO SPRAWDZONYCH DOBRYCH CHIRURG脫W!!! ... HISTORIA DRUGIEJ 8... moja cudowna dentystka ktora jest super, nie podjela sie wyrwania kolejnej 8 wiec wyslala mnie do chirurga- szczerze mi go polecila, op艂aca艂o sie zaplacilam 400z艂 znieczulenie ciecie, na koniec szycie, gosciu rewelacyjny rozsmieszal mnie caly czas a samo osuwanie trwalo kilka minut! dopuki trzymalo znieczulenie to bylo ok, cala buzia krwi ale to normalne, wieczorem byla masakra bo plakalam z bolu, dostalam 2 antybiotyki, bylo to w poniedzialek a wczoraj tj srode lecialam samolotem- wracalam tam gdzie mieszkam, lot jeszcze nie najgorzej ale wygladam jak chomik i dzis tj czwartek czuje poprawe, opuchlizna minimalnie zeszla - wciaz przypominam chomika i mniej boli natomiast nie jestem w stanie oprocz papek nic jesc ani isc do pracy.... natomiast w porownaniu do pierwszej 8 to bylo super mimo bolu przez ostatnie 2 dni, bolec pewno jeszcze bedzie ide jutro po L4 ale na 2-3 dni tylko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja _
Witam jestem w艂asnie po usuni臋ciu 8 i mam problem i nie wiem czy to noramlne w miejscu gdzie zab sie znajdowa艂 jest cos bia艂ego,boli mnie ciagle jestem od paru dni na proszkach przeciwb贸lowych.Do tego wydobywa si臋 ma艂o przyjemny smak z tej dziury.Mam 4 贸semki i wszystkie nadaja si臋 do usuni臋cia ale nikt tego mi nie zrobi poniewaz sa zdrowe tylko jedna sie popsu艂a a prywatnie to koszt ok 500,600 z艂 zeby sa wykrzywione przez t臋 8 i poki co tylko jednej sie pozby艂am.Nasza realia leczenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mala89
siema wlasnie usunelam chirurgicznie zeba madrosci na dole po lewej stronie zabieg byl bezbolesny trwal chwile :) ale potem zaczelo bolec i boli do dzisiaj mimo to ze minelo 3 dni ;/ nie wiem czy tak powinno byc ze ejstem napuchnieta boli i szczekoscisk mam ;/ mam antybiotyk przeciwbolowe leki i jakies tam ochronne jeszcze mam 2 szwy ktore usuwam za 5 dni a ja nawet buzi otworzyc nie moge i martwi mnie to :( moze ktos ma jakies rady dla mnie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 N-Znajoma
Je艣li chodzi o szcz臋ko艣cisk to czyta艂am, 偶e po d艂utowaniu to jest normalne... Ja 1,5 tygodnia temu mia艂am wyrywan膮 g贸rn膮 8-mk臋 u chirurga szcz臋kowego - sama si臋 wybra艂am prywatnie od razu ze zdj臋ciem. Zap艂aci艂am 150z艂 a wyrwanie u niego innego z臋ba to koszt 80z艂. Ba艂am si臋 strasznie, zwleka艂am a偶 1,5 roku od czasu jak zacz臋艂a si臋 psu膰, ale zosta艂a ju偶 tylko po艂owa korony i co par臋 dni zacz臋艂a mnie pobolewa膰 g贸rna i dolna szcz臋ka i do tego w臋z艂y ch艂onne, szyja po tej stronie... leki przeciwb贸lowe przestawa艂y dzia艂a膰, wi臋c w ko艅cu si臋 zebra艂am i posz艂am jak na skazanie. Mia艂am znieczulenie w 3 miejscach - dwa nak艂ucia od strony policzka i jedno w podniebienie. Ca艂a wizyt膮 艂膮cznie z pogaw臋dkami trwa艂a nieca艂e 20 minut. Nic nie bola艂o. Jak lekarz odszed艂 od fotela pomy艣la艂am tylko "Co??? to ju偶 po wszystkim?" Nie mog艂am w to uwierzy膰 :D i to tego tak si臋 ba艂am? ;) Korze艅 by艂 ogromny, ale prosty :) Po jakich艣 dw贸ch godzinach zacz臋艂o mi schodzi膰 znieczulenie, ale nie wzi臋艂am NIC przeciwb贸lowego, bo nie lubi臋 opycha膰 si臋 takimi lekami je艣li b贸l jest do wytrzymania. Nast臋pne dni te偶 prze偶y艂am bez proch贸w :) Pobolewa艂a mnie troch臋 ranka i szcz臋ka na zgi臋ciu, ale mo偶liwe, 偶e by艂o to spowodowane kilkugodzinnym przytrzymywaniem wacika i unikaniem ruchu szcz臋ki aby unikn膮膰 pocierania wacikiem o rank臋. Krew s膮czy艂a si臋 oko艂o 9 godzin i posz艂am spokojnie spa膰. Rano na poduszce by艂o jeszcze troszeczk臋 krwi, ale nast臋pnego dnia ju偶 nic si臋 nie s膮czy艂o, tylko jeszcze delikatnie pobolewa艂o zgi臋cie szcz臋ki i w臋ze艂 ch艂onny pod doln膮 szcz臋k膮, wi臋c uchyla艂am j膮 tylko delikatnie, 偶eby m贸c w艂o偶y膰 艂y偶eczk臋 z mi臋ciutkimi p艂atkami. Aha i na pocz膮tku stara艂am si臋 pi膰 przez s艂omk臋, 偶eby nie rozp艂uka膰 艣wie偶ego skrzepu. Na drugi dzie艅 ju偶 prawie normalnie jad艂am. Oczywi艣cie drug膮 stron膮, ale do tego przyzwyczai艂am si臋 ju偶 wcze艣niej jak zacz臋艂a mi si臋 ta 8-mka rozpada膰. W tej chwili rana si臋 zagoi艂a i zosta艂a jeszcze dziurka, wi臋c oszcz臋dzam na razie t膮 stron臋. Podsumowuj膮c by艂o o niebo lepiej ni偶 podejrzewa艂am. 呕adnej opuchlizny ani komplikacji i prawie nie pami臋tam o tym, 偶e co艣 tam by艂o robione. Nawet brak tego z臋ba nie jest bardzo zauwa偶alny ;) Zosta艂 mi jeszcze 1 g贸rny z膮b m膮dro艣ci, kt贸ry w艂a艣nie zacz膮艂 si臋 psu膰 i zastanawiam si臋 co z nim zrobi膰. M贸j dentysta powiedzia艂, 偶e mo偶na go leczy膰 albo wyrwa膰 a chirurg, jeszcze przed wyrwaniem tej pierwszej i przyjrzeniem si臋 od razu zasugerowa艂 zrobienie zdj臋cia ca艂ej szcz臋ki (偶eby sprawdzi膰 czy dolne nie s膮 po艂o偶one poziomo) i wyrwanie, bo to s膮 s艂abe z臋by. Razem z rentgenem to koszt 200z艂, na razie mi nie dokucza, wi臋c jeszcze si臋 wstrzyma艂am... Jest w og贸le sens leczy膰 贸semki? Dorad藕cie co by艣cie zrobili na moim miejscu???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja_ovitz
Wczoraj usun膮艂em 8 - prawy d贸艂. Koszt 350 z艂, zabieg trwa艂 1:15 h. Nie bola艂o, ale po znieczuleniu 偶yje na ketonalu. Lekarz przepisa艂 jeszcze jaki艣 antybiotyk. 21.09. mam do usuni臋cia drugi... Opuchlizna jest obfita, ale przynajmniej da si臋 wytrzyma膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pati770
Witam! Ja mia艂am usuwane 2 dolne 贸semki( jedna w maju druga jakis tydzien temu). Kazdy z膮b to inny przypadek. Usuwanie pierwszej 8-ki trwa艂o 0,30 h, a tej drugiej 45 min.Obie by艂y nie wyrosniete , tzn trzeba by艂o ci膮膰 dzi膮s艂o i zak艂ada膰 szwy. Mia艂am przepisany abntybiotyk Dalacin c, i przez pierwsze 3 dni nie rozstawa艂m si臋 z ketanolem i zimnym ok艂adem. Oczywi艣cie chomik si臋 zrobi艂 z jednej jak i z drugiej strony, wi臋c wszyscy znajomi mieli ubaw bo wygl膮da to bardzo 艣miesznie. G艂owa do g贸ry 4- 5 tego dnia juz nie jest tak 藕le!!! jutro ide na zdj臋cie szw贸w, troche jeszcze mam spuchniete gard艂o ale juz mnie nie boli, pozosta艂 jedynie lekki 艣ciskoscz臋k...Powodzenia wszystkim:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko po zabiegu.
witam ;) mama 17 lat.. wczoraj mia艂am usuwanego z臋ba m膮dro艣ci z dolnej prawej strony. z膮b przez kilka lat pojawia艂 si臋 i to chowa艂.. wko艅cu 2 tygodnie temu zacza艂 mnie bole膰, naszedl rop膮, spuch艂am jak chomik. bra艂am antybiotyk, aby uspi膰 b贸l. wczoraj m贸j stoomatolog uznal, 偶e wyrywamy, dosta艂am znieczulenia, a ca艂y zabieg wyrwania z臋ba trwa艂 jakie艣 45 sekund... :)))) powiedzia艂, 偶e to najszybciej wyrwany z膮b m膮dro艣ci w ukladnie warszawskim : D mia艂 z艂膮czone korzenie i by艂 bardzo du偶y, mam 3 szwy. wczoraj dosta艂am tabletki musuj膮ce przeciwb贸lowe. powiem, 偶e facet mi m贸wi艂, 偶e b臋dzie bola艂o, ale przyznam szczerze, jestem na 艣rodkach przeciwb贸lowych i antybiotyku - czuj臋 tylko opuchlizn臋 twarzy. wczoraj wieczorem wygl膮da艂am jak chomik - dzisiaj - jest ju偶 lepiej. jak kto艣 jest z Dolnego 艢l膮ska, to pewnie b臋dzie kojarzy艂, o kt贸rego stomatologa chodzi. jednak mo偶na prze偶y膰 i to :) pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko po zabiegu.
witam, mam 17 lat.. wczoraj mia艂am usuwanego z臋ba m膮dro艣ci z dolnej prawej strony. z膮b przez kilka lat pojawia艂 si臋 i to chowa艂.. wko艅cu 2 tygodnie temu zacza艂 mnie bole膰, naszedl rop膮, spuch艂am jak chomik. bra艂am antybiotyk, aby uspi膰 b贸l. wczoraj m贸j stoomatolog uznal, 偶e wyrywamy, dosta艂am znieczulenia, a ca艂y zabieg wyrwania z臋ba trwa艂 jakie艣 45 sekund... powiedzia艂, 偶e to najszybciej wyrwany z膮b m膮dro艣ci w ukladnie warszawskim : D mia艂 z艂膮czone korzenie i by艂 bardzo du偶y, mam 3 szwy. wczoraj dosta艂am tabletki musuj膮ce przeciwb贸lowe. powiem, 偶e facet mi m贸wi艂, 偶e b臋dzie bola艂o, ale przyznam szczerze, jestem na 艣rodkach przeciwb贸lowych i antybiotyku - czuj臋 tylko opuchlizn臋 twarzy. wczoraj wieczorem wygl膮da艂am jak chomik - dzisiaj - jest ju偶 lepiej. jak kto艣 jest z Dolnego 艢l膮ska, to pewnie b臋dzie kojarzy艂, o kt贸rego stomatologa chodzi. jednak mo偶na prze偶y膰 i to pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiulka78
Lepiej najpierw sprawdzi膰 jak s膮 po艂o偶one z臋by m膮dro艣ci, a dopiero potem decydowa膰 czy trzeba je usun膮膰, czy mo偶na zostawi膰. Bo nawet jak nic nie boli to nie znaczy 偶e z 贸semkami jest wszystko OK! Taki z膮b m膮dro艣ci mo偶e sobie rosn膮膰 w ko艣ci ca艂kowicie niewidoczny i trawi膰 s膮siedni z膮b. Dopiero jak zaczyna bole膰 z膮b obok, to robi si臋 co艣 "nie halo" i idziemy do dentysty, kt贸ry robi zdj臋cie i okazuje si臋, 偶e mamy z膮b m膮dro艣ci rosn膮cy poziomo prosto w z膮b obok, jak np. tu http://www.anident.pl/usuwanie-osemek.html . Wtedy z膮b m膮dro艣ci i tak do usuni臋cia, prawie na pewno kana艂owe w si贸demce, a niekiedy nawet (jak ju偶 jest zbyt p贸藕no) trzeba j膮 usun膮膰. Dlatego id藕cie do stomatologa i zr贸bcie sobie pantomogram (rtg - nic nie boli), czy nie macie zatrzymanych z臋b贸w m膮dro艣ci!

Udost臋pnij ten post