Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justinka_

Nowotwór

Polecane posty

Gość Justinka_

Proszę was,czy moglibyście mi powiedzieć,jakie są m.in.pierwsze objawy nowotworu.Błagam o odpowiedź.

Gość a takie
spadek wagi, złe samopoczucie, brak apetytu plus objawy miejscowe, a o jaki rodzaj nowotworu ci chodzi?

Dziecko , różne są objawy różnych nowtworów.najlepeij napisz , co Ci sie dzieje w dziale zdrowie , chociaz pewnie to i tak hipochondria :o

Gość Justinka_
Martwię się,ponieważ od pewnego czasu nie mam apetytu,schudłam.Nie martwiłabym się tym tak bardzo,gdyby nie to,że od ok.pół roku na brzuchu mam dziwną krostkę,jest bardzo twarda w dotyku,masywna,ma ciemną barwę i zauważyłam,że się powiększa :(.

Gość wkleja się tak babo
Do onkologa na biopsję idź . Nie sądzę ,że to sprawa onkologiczna, ale lepiej zrób. Nowotwór na skórze jeśli jest niewielkich rozmiarów , nie dawałby takich objawów.

Gość a takie
kochana to nie pytaj na kafeterii tylko idź do dermatologa. On ci najlepiej doradzi. Wiem , ze się boisz, ale pamietaj, ze im prędzej tym lepiej. Poza tym przyczyn braku apetytu moze być wiele, chudnięcia również:)

Gość a takie
dokładnie, mala plamka skórna nawet gdyby była nowotworem nie sprawi, ze schudniesz

do onkologa lepiej , niż do dermatologa.Poza tym morfologia+podstawowe parametry z biochemii- mocznik , kreatynina , AST , ALT , glukoza

I przede wszystkim zrób badania krwi na skierowanei lekarza, na razie może być lekarz pierwszego kontaktu. Wcale nierzadko bywa tak, ze nowotwór jest a początkowo wyraźnych objawów nie ma.

Gość wkleja się tak babo
To może być tłuszczak albo kaszak.

Gość Justinka_
Ja właśnie niedawno zrobiłam badania krwi,i wyszły dość dobre.Chyba najlepiej pójdę do lekarza z tym,chociaż bardzo się boję.

prędzej włókniak , chociaz one raczej nie maja barwnika.Tłuszczak jest raczej pod skóra , nie na powierzchni. A pojawiło sie niedawno , czy miałas to wczesniej?

Gość Justinka_
Miałam już dość długo,ale teraz zauważyłam,że sie powieksza i swedzi strasznie :(.

no to moze do chirurga i usunąc , a potem histopatologia , bedzie wiadomo , co to było?Ja bym wycieła

Włókniaki nie wyglądają jak krosty. Często są takie wiszące i nie stykają się całą powierzchnią ze skórą.

Nie zawsze , piszesz o uszypułowanych

Niech zrobi biopsję będzie wiedziała, bo przez internet nikt diagnozy nie postawi. Prawdopodobnie to jest jakiś niezłośliwy nowotwór typu kaszak, włókniak lub tłuszczak.

jesli zmiana niewielka bez sensu robić biopsje , IMHO lepiej od razu usunac z bezpiecznym marginesem niezmienionej tkanki i wtedy oddac na HP .No ale ja ludziów nie leczę :P:P

Gość do maleńka 21
a dlaczego wy od razu zakładacie że to nowotwór jest ? :O może to jakis większy syf jej się zrobił :P poza tym ona napisała że ją to swędzi a nowotwory chyba nie swędzą nie ? chociaż w sumie to nie wiem w każdym razie nie widze konieczności aby z każdą niepokojąca zmianą na skórze chodzić od razu do onkologa czy na biopsję wydaje mi się że to lekka hipochondria jest

Gość do maleńka 21
Carrie ---> a jeśli można spytać to gdzie miałeś tego węzła powiększonego ? i czy miałeś (aś) jakies inne objawy ? bo mój chłopak ma już od ponad 8 miesięcy taką kulkę za uchem nie wiem może z 0,9 mm średnicy i poza tym nic kompletnie mu nie jest ale kiedyś pokazał to swojej lekarce i ona stwierdziła, że to może być właśnie węzeł chłonny i żeby się tym nie przejmował bo wielu ludzi ma powiększone węzły chłonne i nawet o tym nie wiedzą

otóż mogą swędzieć. Ale co my tam bedziemy rozczulac sie nad jakas krosta , nowtwór jest o wiele bardziej interesujacy. Carrie , usuniecie węzła to powazniejsza sprawka , niz wycięcie zmiany skórnej.poza tym wezły spełniaja wazna funkcje w organizmie , a taka zmiana nie ma żadnej.Do pieca z nia.Oczywiscie , jesli nie jest to zwykły pryszcz.Wtedy masc z antybiotykiem wystarczy.

Gość wole bez nicka
Ja ostatnio mam bóle pod biustem tak jakby mnie biustonosz cisł i bliżej pach i piersi mnie tak dziwnie rwż boje się czy to nie ezłu chłonne mam zamiar iśc do ginekologa i poprosic o skierowanie na USG piersi i węzłów.Czy ktoś miał podobnie.

do maleńka----> a jak zeby i gardło? Nie ma gdzieś tam , albo nie było , stanu zapalnego?

Gość może to jest
czerniak?też groźne no ale przy tym sie nie chudnie

Gość do maleńka 21
Carrie ---> czyli myślisz że skoro mojemu chłopakowi nic innego nie dolega to nie ma powodu do obaw ?? sorki że tak nudze ale ja się potwornie boję na samo słowo nowotwór :( tylko, że jemu na prawdę nic się nie dzieje poza tą kulką zresztą moj 4 letni chrześniak ma 2 takie kulki z tyłu na szyi i to chyba nawet większe i lekarka też to zbagatelizowała :( aha i dodam , że mojemu chrześniakowi się one powiększają jak sie przeziębi na przykład

Gość do maleńka 21
Arava ----> hmm wiesz nie przypomina sobie tzn jakiś rok temu miał stan zapalny zęba i ropę i niestety zeba musiał usunąć ale wtedy tej kulki jeszcze nie miał chyba zauważyłam ją gdzies w listopadzie dopiero jak obciąl włosy na króciutko bo wcześniej miał takie dłuższe a ta kulka jest zaraz za uchem więc mozliwe że wczesniej była tylko nie było jej widać gardło hmmm w sumie nie wiem bo on dosyć często chrząka a jak się pytam czy go gardło piecze lub boli to mówi, że nie i tłumaczy mi że mu się w gardle jakis śluz zbiera tak jakby wydzielina z nosa jak np po nocy wstaję myślałam że to może jakiś gronkowiec ale skąd ta kulka ? :(