Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polibuda

Studia Humanistyczne? Strata 5 lat !

Polecane posty

Gość polibuda

Możecie mi powiedzieć po co w w kraju gdzie mamy 20 % bezrobocie, tak dużo ludzi studiuje na studiach humanistycznych? Może są przyjemne, łatwe itp ale na litość Boską po nich pracy nie ma... Tak nie napędzimy gospodarki. Studiować 5 lat by porem zmywać w Anglii...hmmm ciekawe.

Gość Chiara Izabella Gonzales
inzynierow tez jest duzo :P

a ja gdzie sie nie obejrze, tam wszyscy koledzy zdaja matemtyke i fizyke i startuja na polibude :P

Gość polibuda
Chodzi o tendencje ogólnopolską. Na państwowych politechnikach zamykane są kierunki z braku chętnych, ale płatne szkoły humanistyczne są już w co drugiej wsi.

a nie pomyslales o tym ze humanistow jest wiecej niz scislowcow ? i co, pojda na sile do polibude ? kazdy robi to co lubi. i nie kazdy po studiach humanistycznych wyjezdza sprzatac.

Gość Humanistka
A co humanistycznego syudiowales, ze mowisz, ze sa latwe?

Gość polibuda
ale po co studiować coś co się nie przydaje gospodarce i państwu, potem jest płacz, że 40 % absolwentów jest bezrobotnych... bezrobotni na własne życzenie i dotyczy to pewnych uczelni...

ja nie umiem ani matematyki, ani fizyki, wiec polibuda odpada i wiem to nie od dzis. A majac do wyboru siedzenie przez 5 lat w domu, badz studia humanistyczne wybralabym studia! wole byc bezrobotna z wyksztalceniem niz bez :P

Gość polibuda
tylko dlaczego społeczeństwo ma opłacać twoje studia, z których w przyszłości nie będzie miało rzadnej korzyści??? a teraz szczerze ile siedziałaś nad matematyką i fizyka ??? kiedys matma była obowiązkowa na maturze i ludzie jakoś ją zdawali..dziwne prawda ???

nie wcale nie dziwne... bo placilo sie jakiejs osobie a ona rozwiazywala zadania i w ogole mozna bylo spisywac od siebie :)

poza tym nie mozesz przewidziec co bedzie w przyszlosci... a moze osoba, ktora studiuje np. na politechnice wyjedzie pracowac za granice... a spoleczenstwo placi :)

ja studiuje kierunek humanistyczny - prawo i nie denerwujcie mowiac ze to jest kierunek latwy :/

Gość humanisci to inteligencja
a wy ze scizlych to wyedukowane prymitywy

Gość Kobieta z pazurem
-----> do polibudy Gdyby matematyka była na maturze obowiązkowa ja miałabym wykształcenie zaledwie podstawowe. Chyba nie wiesz jak to znaczy czegoś nie nawidzieć, bo tak właśnie jest nienawidzę matematyki: dodaję, odejmuję, mnożę dzielę, znam się na wykresach i rachunkach, ale nic poza tym. Wielokrotnie przed ważnym sprawdzianem z maty mdlałam, nienawidzę tej dziedziny nauki. Dla mnie wiadome jest to, że muszę iść na studia na których nie ma maty, dlatego studiuję resocjalizację. Nikogo nie można do niczego zmuszać, a swoją drogą lepiej być głąbem matematycznym, aniżeli nie umieć czytać, czy wiecznie robić orty:P

taa studia humanistyczne sa łatwe?? no ciekawe... mówisz że humaniści nie są potrzebni?? no to ciekawe kto uczy/ bedzie uczyć twoje dzieci w szkole np. języków obcych tak bardzo teraz potrzebych, kto pisze artykuły do do gazet które każdego dnia czytamy itp. może inzynierowie co?? zastanów się zanim zaczniesz pisać takie głupoty... pozdrawiam

Gość Kobieta z pazurem
Studia humanistyczne są proste?? Wyobrażasz sobie jak to jest sprężać umysł na filozofii?? kuć po nocach na psychologii?? uczyć się nudnej pedagogiki czy zakuwać lektury szkolne na filologii polskiej?? Jak ktoś jest specjalistą z maty, to studia matematyczne nie sprawią mu problemu, a jak ktoś jest humanistą, to nawet na psychologii i tak może mieć problemy, bo nauka ta łączy w sobie wiele dziedzin!!

Gość wiesz co ja uwazam
ze wybierajac kierunek studiow, nie powinno patrzec sie tylko pod kontem przyszlej pracy0jezeli Ty tak wybrales(as) to wspolczuje. Oczywiscie to jest wazne, ale nie mozna generalizowac, latwiej dostac prace po politologi niz np. po ochronir srodowiska. a ja wybieram kierunek studiow ktory mnie interesuje. ps.to praeda, humanisci to inteligencja polibuda---> politechnika warszawska?

Gość polibuda
humaniści dobrzy tylko w wygłaszaniu nikomu nie potrzebnej demagogii, prawo po części jest kierunkiem humanistycznym więc go nie wliczam...

ciekawe czy studenci matematyki wkuwaja na jedna sesje po 8- 300, 400 stronicowych ksiazek. bo studenci prawa - owszem.

i Ty wlasnie (bo ostatniej wypowiedzi to widac)reperezentujesz te druga grupe

(polibuda)

prawo po części kierunkiem humanistycznym?? pierwsze słysze to może oświecisz nas w której części prawo nie jest humanistyczne bo nie bardzo wiem a bardzo bym chciała się dowiedzieć??

Gość polibuda
Kobieta z pazurem to dlaczego nikt się nie lituje nad tymi co nienawidzą polskiego??? Dla mnie czytanie lektur, pisanie dyrdymałów na wypracowaniach to była katorga....a o wierszach już nawet nie wpomne!!!! Nikt się nie litował siedziałem rok i przed maturą i płakałem jak miałem się tego uczyć, ale siła wyższa chciałem mature, musiałem się poswięcić . Wkuwacie po te 400 stron a ja się pytam i co to daje. W Japonii kierunki inżynieryjne mają potworną przewage nad humanistycznymi... ktoś chce się spierać gdzie jesty lepiej??? Biedne kraje jak Polska powinny inwestować w rozwój a nie "pielęgnowanie" kultury

Gość tereferere
nigdy nie spotkałam sie z takim chamstwem jak ze studentami z politechniki (krakowskiej) w pociągu. i to wracali z wykladowcą. pijani robili rozroby, bili ludzi itp... nie wyobrazam sobie studentow np. polinistyki robiacych cos takiego jednak kiedys studia to bylo cos... teraz studiuje kazdy zeby dostac prace tak jak polibuda. bo bez wyksztalcenia nue ma pracy.. smutne

Gość polibuda ty prymitywie
no teraz to przegiales nazywasz bzdura kulture... nie no pewnie... masz racje najlepiej to byc analfabeta, za to "inżynuerem" żenada :o

MOja kolezanka po studiach humanistycznych dostala prace w swietnej firmie miedzynarodowej. Pracuje na odpowiedzialnym stanowisku, zarabia mnostwo pieniedzy, a przyjeli ja wlasnie dlatego, ze nie tylko umiala jezyki obce i miala pojecie o komputerze, ale przede wszystkim dlatego, bo byla oczytana i umiala rozmawiac o literaturze, historii, kulturach europejskich. NIe wiem, czego potrzeba rynkowi polskiemu. Ale wiem, ze firmy zagraniczne szukaja ludzi oczytanych, kulturalnych, ktorzy dzieki swoim studiom humanistycznym potrafia z kazdym porozmawiac na kazdy temat. Bo- nie oszukujmy sie- humanisci to zwykle ludzie, ktorzy nie maja problemow z nawiazaniem kontaktu, rozmowami, relacjami miedzyludzkimi. Tacy ludzie sa zwykle \"wizytowkami\" duzych firm i sa bardzo cenieni.

sorry, ale juz Starozytni Rzymianie widzieli potrzebe nauczania prawa na rowni z budowa akweduktow. wkuwa sie te 400 stron po to, zebys ty budujac most z usterkami nie poszedl siedziec ;)

Gość polibuda ty prymitywie
no teraz to przegiales nazywasz bzdura kulture, ksiazki itp... nie no pewnie... masz racje najlepiej to byc analfabeta, za to "inżynuerem" żenada :o