Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Renata20

nie potępiajcie Radia Maryja,ja odnalazłam się w życiu dzięki Radiu Maryja !

Polecane posty

o matko!!!! Grzeszna hedonistka????? Jezu przegięcie, ile masz lat?? nosisz berecik?? tragedia

Gość tragedia tragedia
nie rozumiem dlaczego mamy nie potępiac radia maryja skoro to radio a właściwie pewien ksiądz krytukuje wszystkie inne media. Mi osobiście radio maryja nie przeszkadza i nawet sama czasami słucham jak nic innego nie odbiera jak kłade się spać ok 1-2 i wielokrotnie słyszałak krytykowanie innych mediów innych gazet itp. to dlaczego od nas obywateli się wymaga nie krytykowania tegoż radia stare przysłowie mówi "Nieczyń drugimu co tobie nie miłe" więc zastanówmy się czy ten topik wogle ma sens zmiencie najpierw swoje nastawienie do innych a potem wymagajcie aby inni to radio traktowałi z szacunkiem. Jak juz pisałam wcześniej nie potępiam radia bo mi nic do tego kto ma chęc to słucha kto nie to nie, myślę że te radio jest przydatne ludziom starszym i chorym to jest ich okno na świat. Ale skoro to jest radio katolickie nie powino być w mim nienawiście a to wielokrotnie zdawało się słyszeć, dlaczego nie da się w tym radiu wypowiedzieć przeciwnikom tegoż radia, wielokrotnie słyszałam jak prowadzący przerywał rozmówcy który coś źle powiedział o radiu. I jeszcze co mi sie nie podoba w tym radiu to to że zabardzo miesza się do polityki to wkońcu radio katolickie, a księża w polsce nie mogą brać udziału w życiu politycznym wyjątkiem jest oczywiscie Toruńcity

Gość Magda84
NO COMMENT Kościół ma większą władzę niż Sejm i Senat, Kościół to mafia! a te "co łaska" to po prostu haracz Aha... Wierze w Boga...ale nie w Kościół. I on to rozumie.

Gość agnostic front
...trzy słowa do ojca prowadzącego . . .

ja slucham w miare możliwości codziennie o 13 10 aktualnosci dnia i tam uczciwi profesorowie omawiaja aktualna sytuacje po,lityczna w Polsce. dzieki temu sie dowiem o wiele wiecej prawdy i wiele wiecej madrych istotnych spraw niz czy aneta krawczyk to ma dziecko z wielbladem czy z malpa. a nienawisc to sie wylewa z TVN 24 I TVN. wzorce ubeckiej propagandy z tych stacji az bija.

Mieciu mój kochany! Dziecko moje najwierniejsze! W Niebiosach będziesz mial miejsce po mojej prawicy, pod jednakże jednym warunkiem: . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . Uprasza się uprzejmie abyś dokonal przelewu stosownej kwoty (sugerowany datek co laska - równorzędność tegorocznego merola) na konto bankowe numer: 50 1020 6660 6660 6660 0666 0666 0666 :classic_cool:🖐️

Gość Do polactwa
Ciemniaki wylaczcie wasze TelaWiwzory i zacznijcie czytac ksiazki napisane przez Polakow - dzieki czemu poznacie prawde i wyrobicie swoje wlasne zdanie. Ps. Z-Komuchy nienawidza prawdy, nienawidza RM. To oni was omotali, z czego bardzo sie ciesza czytajac wasze antypolskie wypowiedzi.

Droga Renato 20 ! My chyba słuchamy dwóch różnych stacji. Przyznam się , że lubie sobie posłuchać RM i o. Dyrektora , bo jak mawia Zb. Wodecki jest lepsze niż dziesięć czarnych kaw i tak potrafi człowiekowi podnieść ciśnienie , że już więcej dopingu nie potrzeba . I tak jest . Prawdy oczywiste są tak podane , że człowiek rzeczywiście łapie się na tym czy Oni czasem nie mają raqcji . Typowe i znane zachowanie w sektach religijnych. Radio M . zmanipulowało i sprowadziło na niebezpieczne obrzeża wiary jakieś 8 % dobrych katolikówi , dobrych ludzi , którzy żyli zgodnie z Dekalogiem , uczestniczyli w życiu religijnym swoich parafii i tak wlaściwie im Radio M . do niczego nie było potrzebne. Na boku zostawiło ogromną rzesze wątpiących , słabych , grzesznych. Ba , dało im argumenty do jeszcze większego odsunięcia się od kościoła. Ci , którym dobre , katolickie radio było potrzebne zostali porzuceni i napiętnowani.... A wszyscy grzeszymy... Radio M zajęło się w sposób szczególny tymi 8% kierując ich w kierunku ortodoksji i bardzo niebezpiecznego we wszystkich wiarach świata fanatyzmu religijnego. Czy P. Bóg wymaga od nas fanatyzmu ??? Czy szczęśliwego , radosnego życia. Kiedyś twierdziłem ,że w sferze modlitewnej jest potrzebne ludzią starym , chorym itd.. Ale kiedy wsłuchałem się w te modlitwy i towarzyszące im wypowiedzi , kiedy zobaczyłem ile w nich pesymizmu , depresji , smutku , jakiegoś żalu , a całkowity brak radości to zmieniłem zdanie. Przecież nasza wiara jest radosna , choć oparta na męczeńskiej śmierci Jezusa . Człowiek umierający , szykujący się na spotkanie z Bogiem , katolik, winien być przecież w tych ostatnich dniach radosny . Nawet tej radości brakuje mi w RM. Co do publicy6styki to wypowiadał się nie będe . To trzeba usłyszeć. Mądry ksiądz na lekcjach religii zadał nam pytanie : kto milszy P. Bogu ? Ten co stale lata do kościoła , wciąż się modli , nie zna zła tego świata , umartwia sie , czy ten co idzie do kościoła tylko w niedziele i żyje wesoło , radośnie , korzysta z dobrodziejstw i piękna wszelakiego tego świata , poznał zło , otarł się o nie, popróbował je i z miłości do Boga wycofał się . My chyba Renato słuchamy różne radia...

Napisałem co myślę o Radiu M. O zakłamanym ojczulku Dyr. wypowiadał się nie będe . On dał swoje świadectwo już nie raz i nie dwa . A tak wogóle to takie topiki jak Twój Renatko z daleka pachną pisaniem na zamówienie. Mało tam szczerości , a dużo sztuczności...

Gość
Wiedzialem,-autorko,ze zaczna sie nawet przeklenstwa po twojej wypowiedzi.A ja podpisalbym sie pod twoimi slowami.Takie mamy dzis czasy.Opisane sa one w kilku miejscach... To mowi Jezus do Vassuli Ryden...Porownaj z rzeczywistoscia.Moze tez ze slowami tych,ktorzy mowia:\"ja tez jestem wierzacy,ale...\" \"Niech ci, którzy mają uszy, słuchają, co Duch mówi dziś do Kościołów. Niech przyjdą wszyscy, którzy są spragnieni. Pisz i mów Moim kapłańskim duszom: «Bunt już się dokonuje, ale w tajemnicy, gdyż ten, który go powstrzymuje, najpierw musi zostać usunięty, wtedy Buntownik ukaże się otwarcie». Powiadam wam, miłujcie Mój Kościół, jak Ja Go miłuję. Jak Ja ofiarowałem Samego Siebie, aby Go całkowicie uświęcić, tak i wy również, Moi kapłani, ofiarujcie siebie za Niego, naśladujcie Mnie. Mówię to wam wszystkim i wiem, że owce, które należą do Mnie, będą słuchać Mojego Głosu i nie zawiodą Mnie. Zwracam się do was dzisiaj, aby powiedzieć wam z głębi Mojego Serca te same gorzkie słowa, które skierowałem do Moich uczniów podczas Ostatniej Wieczerzy: «Jeden z tych, który siedzi ze Mną przy stole, buntuje się przeciwko Mnie. Mówię wam to teraz, zanim się wszystko stanie, abyście – kiedy to nadejdzie – uwierzyli, że Ja jestem Tym, Który to dziś mówi.» Moje małe dzieci, nie pozwólcie, aby wasze serca były zatroskane, ufajcie Mi i nie lękajcie się. Ojciec ześle wkrótce Chrzest Ognia, który wypali zbrodnie tego świata. Nadejdzie godzina, kiedy ludzie mocy wejdą do Mojej Świątyni, ludzie, którzy nie przychodzą ode Mnie. Właściwie już jest ta godzina. Ja, Jezus Chrystus, pragnę ostrzec Moich kapłanów, Moich biskupów i Moich kardynałów, pragnę ostrzec cały Mój Dom przed wielkim uciskiem. Mój Kościół zbliża się do wielkiego ucisku.\"

Gość ja tez tak
ja tez kocham Radio Maryja.Z wypowiedzi atakujacych je widze,ze ci atakujacy nigdy go nie sluchali,lub wysluchali bedac w permanentnej nienawisci do Kosciola i Boga jakiegos fragmentu audycji.Cala reszte dorabiaja na podstawie opinii oczywistych wrogow Kosciola takich jak np Danuta Waniek,ktora nawolywala do ...zamkniecia tego radia.Powod dla niej byl oczywisty:gloszenie prawdy jest niebezpieczne dla ludzi takich jak miedzy innymi ona.Reszta chyba kazdy rozumie...

Gość maniek z bramy
jestem tez za oczywiscie.

Gość Maniek z bramy
gdy tak czytam wasze opinie tu,w tym topicku, nieraz nie wierze ze to wlasnie piszecie.Czytam wtedy jeszcze raz i widze,ze niestety to prawda.Nie rozumiem w dalszym ciagu dlaczego niektorzy ludzie,posiadajacy nawet niezle wyksztalcenie(tym po studiach sie nie dziwie,bo ich wychowali odpowiedni profesorowie...),w kazdym razie powiadzialbys:no nie tuman/ka.Piszecie jednak opinie takie np.,ze: ksiadz Rydzyk robi jakies pieniadze na Radiu Maryja.Niby ksiadz a zyje w luksusie.Widzialas cos takiego?A ty widziales?Nie moge uwierzyc,ze wystarczy iz jakis "polityk"reprezentujacy opcje wroga w stosunku do propolskiej prawicy napisze oszczerstwa o tym jak to ojciec Rydzyk jezdzi Meibachem,czy kupuje helikopter,a wy juz w to wierzycie.Ja nie moge w to uwierzyc i czesto przecieram oczy ze zdumienia... Inny zarzut,to sianie nienawisci.A gdzie jakies fakty na potwierdzenie?Znow taka sama sytuacja:komunista pisze kosmiczne klamstwa,a niektorzy biora to za dobra monete i powtarzaja pozniej te klamstwa,bedac o nich jeszcze na dodatek "przekonanym"! A jakze.Ale zeby ktoras/ys sie choc ciut wysilil i posluchal chociaz jeden dzien...Nie!!! Za trudne,bo przeciez mozna powtorzyc np.za Wyborcza:sieje "nienawisc,antysemityzm".A jezeli ja wam powiem,ze to radio probuje jakos rozwiazac problem wzajwmnych uprzedzen,niecheci miedzy nami a Zydami?Czy ktos sadzi podobnie jak Wyborcza,Newsweek,Polityka czy jeszcze tam jakas "pluralistyczna" prasa,ze problemu nie ma?Czy jezeli ktos mowi prawde,lub usiluje ja powiedziec to jest jakims ksenofobem i cholera wie czym tak jeszcze?

Kto w obronie Radia M posługuje się cytatami Vassuli Ryden to tak , jakby nóż w plecy wbijał. Ta greczynka , mieszkająca w Szwajcarii , wyznania greckoprawosławnego wygłasza teksty ze swoich niby objawień . Jest poczytna w pewnych kręgach i też dość sprawnie zarabia duże pieniążki . Jest wielkim problemem ( podobnie jak Radio M. ) dla biskupów i Stolicy Apostolskiej . Jej pisma posiadają ogromną ilość błędów doktrynalnych , przekłamań , ale są bardzo chwytliwe i poczytne. Z takimi osobami Stolica Apostolska , biskupi , księża mają stale wielkie kłopoty ( zakonnice w Kazimierzu , objawienia w działkowej altance itd..) Tyle , że ta Pani jest bardzo sprawna w operowaniu słowem i dość operatywna w biznesie...

Gość tak z ciekawości
...co zrobią doborowe jednostki o. RYdzyka , tzw.moherowe berety kiedy Watykan definitywnie każe mu zamilknąć , a przełożony zakonu redemtorystów wypieprzą go na bruk .... Będzie sprzeciw przeciwko Watykanowi ?

Hierarchowie kościoła szczególnie od II wojny światowej działają powoli , ale i skutecznie. Pewnie gp nie wywalą , ani nie zamkną mu buzi . To jest jednak prawie 2 mln fanatycznych słuchaczy . Bardzo niebezpiecznych i nieobliczalnych . Kościół nie chce w mediach takich obrazków jak ten gdzie facet krzyżem atakuje reporterów. Coś wymyślą . Myślę , że większy problem powstanie po wywołaniu awantury niż jest obecnie.

Gość tak z ciekawości
...czy o. Rydzyk mówiąc o Pani Prezydentowej > CZAROWNICA < mial na myśli jej ciemne cech charakteru , czy też miał na myśli jej wygląd zewnętrzny... Pytam , bo nigdzie nie zostało to wyjaśnione , a jest to sprawa ważna ! Jeśli dotyczyła ta wypowiedż cech charakteru to się nie zgadzam , ale jeśli o. Rydzyk miał na myśli wygląd zewnętrzny to....

Gość kwakwa kwa
co miałaś na myśli kończąc zdanie na "....to..." ?

Gość tak z ciekawości
..to... możemy negocjować

z tego co przeczytalem to wnioskuje ze nie wiecie nawet gdzie na skali radiowej jest RM, i prezentujecie opinie oszolomow i komuchow i solidaruchow. Przesluchajcie cala dobe to okaze sie ze tylko modlitwy i opowiesci zakonnic, lezalem w szpitalu w towarzystwie moherowego bereta i zmuszony bylem sluchac, wiec bardzo dobrze wiem o czym tam sie gada

Gość szprota999
a ja sluchalam radia maryja tak ok 23 - 24. to bylo przerażające, bynajmniej żadnych modlitw nie było. dzwonily stare babcie i napieprzaly na Żydow i owsiaka.

Gość
a przeczytajcie to,co sadzicie? \"Znak Antychrysta na czole i ręce «To są czasy, w których zwolennicy tego, który sprzeciwia się Chrystusowi są znaczeni jego znamieniem na czole i na ręce» - mówi Maryja 8 września 1989 roku, nawiązując do tekstu z Apokalipsy (Ap 13,16). Słów tych nie należy rozumieć - jak robią to niektórzy - dosłownie. Maryja wyjaśnia w orędziu (410): «Znamię na czole i na ręce wyraża całkowitą zależność tego, kto je nosi. Znak ten wskazuje wroga Chrystusa, czyli antychrysta. Noszenie jego znamienia oznacza całkowitą przynależność oznaczonej osoby do zastępu tego, który sprzeciwia się Chrystusowi i walczy z Jego Boskim i królewskim panowaniem. (...) Czoło oznacza inteligencję, umysł, siedzibę ludzkiego rozumu. Ręka oznacza ludzkie działanie, bo rękami człowiek tworzy i pracuje. Tak więc osoba oznaczona jest znamieniem antychrysta w swoim umyśle i w swojej woli». Człowiek pozwalający się oznaczyć znamieniem na czole to taki człowiek, który przyjmuje - jak wyjaśnia Maryja - doktrynę negującą Boga i odrzucającą Jego Prawo, przyjmuje ateizm, podąża za modnymi ideologiami, staje się głosicielem błędów. Człowiek, który pozwala jakby oznaczyć się znamieniem na ręce to ktoś, kto działa w sposób niezależny od Boga, poszukuje tylko dobra materialnego i ziemskiego, nie postępuje zgodnie z planem Boga. Człowiek, który został jakby oznaczony pieczęcią na ręce to ten, kto pracuje jedynie dla siebie, gromadzi dobra materialne. Czyni sobie boga z pieniądza i staje się ofiarą materializmu, dąży jedynie do zaspokojenia własnych zmysłowych pragnień, staje się ofiarą niepohamowanego egoizmu. \"

Gość Praczka marna marniutka
przeciez wiekszosc pracuje dla szefa...

Gość
do tycjan24-skoncz moze z tymi konfabulacjami.To co napisales o Radiu Maryja jest taka sama\"socjalistyczna prawda\"jak to co napisales o Vassuli Ryden.Przeczytaj to.To specjalnie dla ciebie: \"assula Ryden PRAWDZIWE ŻYCIE W BOGU (tom 14) Orędzie Pokoju i Miłości tytuł oryginału: True Life in God tytuł przekładu francuskiego: La vraie vie en Dieu tłumacz: Ewa Bromboszcz (przekład z francuskiego) redakcja i konsultacja teologiczna: ks. dr Michał Kaszowski ISBN: 83-86092-76-9 objętość: 304 strony (format: 145 x 205 mm) data i miejsce wydania: 2003 (wydanie I), Katowice cena katalogowa: 15 zł Kolejny tom orędzi Prawdziwego Życia w Bogu, jakie otrzymuje dla świata Vassula Ryden. Tom 14 kończy się datą 30 kwietnia 2003 r. i jest wyjątkowy pod względem treści, gdyż Zeszyty 108-110 zawierają PIEŚŃ NAJŚWIĘTSZEJ TRÓJCY, kontynuującą jakby Pieśń Oblubieńca. W tomie tym coraz wyraźniej zarysowuje się w dyktowanych Vassuli słowach charakter oczekującego ludzi duchowego oczyszczenia na podobieństwo ognia, który rozpali każdego cierpieniem i tęsknotą za Bogiem, a doprowadzić ma każdą duszę do głębokiej przemiany i zespolenia już tu, na ziemi, z Bogiem-Miłością. We wstępie: KORESPONDENCJA VASSULI Z KONGREGACJĄ NAUKI WIARY, która na prośbę kard. J. Ratzingera ma zostać upubliczniona na całym świecie właśnie przez zamieszczenie jej w niniejszym tomie Orędzi. Oznacza to zatem, iż kard. Ratzinger: * wyraził zgodę na druk książki z kolejnymi Orędziami; * wyraził zgodę na jej rozpowszechnienie; * wyraził zgodę na jej czytanie. W przeciwnym bowiem razie poprosiłby o wydrukowanie tej korespondencji w formie osobnej broszury lub w pismach dotyczących \"Prawdziwego Życia w Bogu\", ukazujących się w wielu językach. Decyzja ta powinna upewnić tych czytelników, którzy przeżywali różne rozterki związane z zachętą do ostrożności, kierowaną z różnych stron do czytelników \"Prawdziwego Życia w Bogu\". Można zarówno czytać, jak i rozpowszechniać te książki. Kongregacja Nauki Wiary – przed daniem Vassuli odpowiedzi obiecywanej na koniec roku 2003 – nie przewidziała innej formy rozpowszechnienia wymienionych z nią listów, z powodu tego, iż Vassula jest osobą prawosławną i jako taka nie może podlegać ocenie, tym bardziej publicznej, dokonywanej przez Kongregację w stosunku do autorów katolickich (zob. też: Zasady badania prawowierności nauki), których listy w toku procesu badania i wyjaśniania przez Kongregację, publikowane są najczęściej w \"Osservatore Romano\". Inne artykuły o stanowisku kard. Ratzingera wobec pism Vassuli Ryden i Noty: * «Możecie nadal rozpowszechniać jej pisma» * Nie może być potępienia bez autentycznego dochodzenia * Spotkanie biskupów brazylijskich z kard. Ratzingerem

> konfabulacja = termin medyczny ; wypełnianie luk pamięci przez zmyślanie sobie historii , wydarzeń , których naprawdę nie było. To co napisalem o RM - gdybyś nie miał (a) problemów z czytaniem ze zrozumieniem - jest moim osobistym ( może subiektywnym ) poglądem. Mozna się z nim zgadzać lub nie , ale na pewno nie jest to konfabulacja. To co napisałem o Vassuli Ryden bez trudu można znaleść w internecie i jest to 100 % wiadomości jaki na jej trmat posiadam. Ponieważ udzieliłeś(a) tu dość obszernej informacji na temat tej Pani i starasz się bardzo wykazać erudycją w tym temacie , a mnie nie chciało się sprawdzać po internecie prawdziwości Twoich słów wykonałem telefon...... Dla Twojej informacji - jeszcze jakiś rok temu dość dużo \"udzielałem \" się na kafeterii. \'Chwaliłem\" się wtedy , że w najbliższej rodzinie mam czterech księży . Najstarszy , doktor , prałat , ponad 40 lat kapłaństwa to wielki zwolennik RM . Popełnił na jego eterze kilka wypowiedzi. Sredni - misjonarz- zachowuje daleko idącą powściągliwość co do wypowiedzi na temat RM , a ci dwaj najmłodsi są zdecydowanymi wrogami sposobem uprawiania polityki w RM . Może wiesz , może nie ale księżą jak policjanci lubią chodzić parami . Tak ,że w naszym domu różnych księży przewinęło się całe mrowie . Telefon wykonałem do wuja Prałata. Temat : Vassula Ryden. Rozmowa była długa , bo wuj lubi pogadać . Powiem krótko : wyszło na moje . Żadnego oficjalnego stanowiska Watykan nie udzielił . Cisza . Biskupi i kszięża mają z tym problem. Nic złego Pani nie pisze , ale dużo ujęć tematów nie jest zgodne z doktryną kościoła . Tyle z mojej strony. Ja Panią Ryden głowy nie będe sobie zawracał . Gdzie tu miejsce na \" socjalistyczną prawdę \" ? Czytaj jeszcze więcej , ale ze zrozumieniem i poszerz bibliotekę ! Na początek proponuję Doktora Żywago . Jest tam piękne zdanie ( cytuję z pamięci ) \" Nie lubię ludzi , którzy nigdy nie upadli ani się nie potknęli. Ich cnoty są martwe i bez wartości. Życie nie odkryło przed nimi swego piękna \" Przeczytaj to zdanie 100 razy , albo tak jak ja naucz się go na pamięć . To jedno zdanie z Doktora Żywago przeczytane ze zrozumieniem wystarczy za całą Vassule Ryden.

Gość Boluś z w-wy
Niech se yagon poczyta ks. dr Tischnera , anie jakąś vistule

Gość
tycjan24-no,moglibysmy podyskutowac o... Vassuli,poniewaz z tego co udalo mi sie znalezc-zostala ona uznana przez Biskupa Ratzingera,a on jak mniemam-wiesz,jest obecnie papiezem Benedyktem XIV.Jest to dla mnie znaaaacznie wiekszy autorytet niz twoj wujek pralat,jego bracia itd,itd,nawet gdyby bylo ich setki.Wiernosc papiezowi.Tego sie trzeba trzymac,a nie jakiemus komus z twojej rodziny.Co do Radia Maryja-slucham od lat.Z moich obserwacji wynika,ze jego wrogowie,czy tez osoby nieprzychylnie do niego nastawione,to albo komunisci(do nich zaliczaja sie tez liberalowie),albo osoby nie majace wlasnego zdania,a polegajace na zdaniu tych pierwszych.To jest radio,do ktorego kazdy moze zadzwonic i sie wypowiedziec.Na skutek takiej formuly pewne rzeczy sa nie do unikniecia.Zarzucacie to temu radiu.Zarzucacie,ze gloszone sa tam jakies opinie ktorych nie podzielacie.To sa sluchacze.To sa ich telefony.Dlaczego jednak nie widzicie pozytywnej dzialalnosci jako caloksztaltu tego radia?Tego nie da sie inaczej wytlumaczyc jak tylko uprzedzeniem,badz tak jak juz wspomnialem powielaniem pewnych stereotypow. Na twoje zarzuty odnosnie mnie-nie buduj zbyt pochopnych opinii w ogole,o mnie tez,

Gość to juz teraz wiemy
Yagon skad tyle pogardy w twoich wypowiedziach na forum. Jakos dziwnie pasuje do siebie, to, ze jestes sluchaczem radia Maryja i wielkim zwolennikiem Mlodziezy Wszechpolskiej, ktora niejednej duszyszczce juz dokopala (doslownie)

Gość
\"to juz teraz wiemy Yagon skad tyle pogardy w twoich wypowiedziach na forum. Jakos dziwnie pasuje do siebie, to, ze jestes sluchaczem radia Maryja i wielkim zwolennikiem Mlodziezy Wszechpolskiej, ktora niejednej duszyszczce juz dokopala (doslownie) \"\" Jak mam z kims takim polemizowac? kto \"wy wiecie\".Wy- PZPRowcy?bo to chyba o to chodzi.To chyba celny typ.