Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naczelnamiasteczka

Po czym rozpoznac OWULACJE???

Polecane posty

Gość ania1502
mi tesciowa robila na poczatku taka potrawke z kurczaka albo mieska wolowego (naprzemiennie) z marchewka (czasem tez z groszkiem) takie gotowane z rosolkiem i do tego zageszczala to maką z maselkiem i jadlam to z ziemniaczkami albo z ryzem i bardzo to lubie i teraz sama to czesto robie;)polecam

hej dziewczyny:) kolejny dzień a mój mały jeszcze nie chce wyjśc dziś mi sie sniło,ze lekarz mi powiedział,że sie urodzi tydzień po terminie... no ciekawe...:) A co do jedzenia podczas karmienia piersią , to moja koleżanka jadła nabiał, marchewkę gotowaną, zupe koperkową, która podobno super działa,żeby dziecko nie miał kolki i zeby mama miała dobra przemianę materii ( wiecie o co chodzi) a i taki delikatny rosołek, no i mięso gotowane lub pieczne w piekarniku. a po 2 m-cach zaczeła wprowadza po mału jakies tam inne rzeczy a i nie jadła owoców pestkowych i cytrusów i zakazała jej połozna zeby miodu tez nie jadła... a ja tak lubię miód!

Gość 1wute1
amerrka :) to jakas magiczna data ;) bo w ten dzien moi dziadkowie obchodza tez rocznice slubu ;))) wiecie co? umiecie mniej wiecej policzyc kiedy doszlo u was do poczecia? bo ja wlasnie wyczytalam ze dzieciaczek rodzi sie 266/267 dni od momentu poczecia, a ja zaznaczalam sobie wspolzycia z mezem, i tak mi wlasnie wychodzi ten 17 pazdzienrik - czyli tak jak przewidziala lekarka.. ale watpie zeby udalo sie tak dokladnie trafic... a co wy o tym myslicie??

No wlasnie mozna jakies takie potrawki robic. Ale groszek ejst chyba wzdymajacy to akurat niekoniecznie co? Ja też lubię miód!!! Herbatę tylko z miodem pije....a mozna w ogole pic herbate normalna? I z cytryną? I martwie się, że truskawek nie będę mogła jeść:( Wute no ja też tak słyszałam ze 266 dni po poczęciu ale wiesz poczęci to niekoniecznie ten dzień kiedy się ludzie kochali bo to mogło być parę dni pozniej zanim plemniczek dotarl tam gdzie mial dotrzec.

oj... dziewczyny :) co do tego jedzienia to moj maz 3 dni piekł mieso robił mi marchewke gotowana ryz kasze chociaz tego nie nawidze !!! a po 3 dniach sie tyle naczytalismy i nasłuchalismy ze zrezygnowalismy z tego narazie nie jem nabiału nic ani mleko ani serki nic... bo niby to uczula smarzonego pomidorów itd wsumnie duzo zeczy nie jem :( a czekolada!!!! jej.... co ja bym dała zeby zjesc :)

Gość ania1502
Monikk wydaje mi sie ze nabial nie uczula- nie moga go jesc te mamy ktorych maluchy maja skaze bialkowa czyli widac ze zle reaguja na zjedzony przez mame nabial. A co do groszku to amerka- taki zielony groszek to chyba nie wzdyma...przynajmniej ja zadnych problemow po nim nie mialam, to tylko taki groch jak np na grochowke wzdyma. herbate pije kazda- najwiecej zieloną, a czarną nie wiecej niz raz dziennie- trzeba tylko pamietac ze teina to tez kofeina, wiec ostroznie- tak jak z kawą- a ja kupuje sobie nescafe bezkofeinowa i tylko taką piję;) miodu niby nie mozna, ale ja sie teraz przeziebilam, wiec glownie na herbatce z miodem lece- czasem nawet daje cytryne- no ale moja mala ma juz 3 miesiące wiec moge sobie pozwolic na takie eksperymenty. Ogolnie to mozna by jesc wszystko, tylko wprowadzenie niektorych pokarmow zbyt wczesnie grozi alergia, wiec po co maluchy maja miec pozniej problemy;)

Monikka mi się wydaje, że przesadzacie troszkę:) Z tego co ja wiem to mozna nabiał, tak jak ania pisze, zwłaszcza przetwożony czyli serki, ser, twarożki. Pieczone mięso na pewno można i nie tylko białe. Ja Ci powiem nie czytaj tysiąca różnych rzeczy bo to nie ma sensu bo dieta karmiącej matki to jest taki temat, że wszędzie wycztyasz coś innego i ciężko sie stosować do wszystkiego naraz bo wtedy wyjdzie Ci, że nic nie możesz jeść. Nam położna na szkole rodzenia mówiła, że normalnie można jeść wszystko i najleiej stosować taką zasadę, że po prostu lekkostrawnie i tyle i że co Tobie szkodzi to bardzo prawdopodobne, że dzieciaczkowi zaszkodzi no to wiadomo, że tego nie jeść ale tak w ogole to wszystko można byle z rozwagą właśnie tak jak ania mówi. Mysle, ze nie ma co wpadac w paranoję tylko zdrowy rozsądek zachować i też się nie dać zwariować. Tak naprawdę jakbyś zaczęła czytać co powinna jeść ciężarna to też by można zwariować. Słyszałam o jednej dziewczynie co nei jadła w ciąży nic na co dziecko może być uczulone czyli: mleka jajek, cytrusów ani czekolady ani jajek! No to przecież to są główne rzeczy które ja jem:D Ja oczywis cie nie jestem ekspertem od tych spraw ani żadnym autorytem i nawet jeszcze doświadczenia praktycznego nie mam ale też się tym bardzo interesuje i tak naprawde jak posłuchałam osób które rzeczywiscie mają doswiadczenie w tych sprawach czyli np położnych to w wszysyc mówią, że normalnie jesc tylko ze lekkostrawne rzeczy. No wiadomo, ze nie czekolada, nie truskawki, nie smazone i nie bigos czy grochówka, ale to tylko tak na początek a mysle, że im dziecko starsze tym więcej rzeczy można wprowadzać do diety nawet tych cięższych i kawałek czekolady i mandarynke. Ja tak przynajmniej myślę.....i bede sie stosowac do tych rad....chyba, ze sie okaże moje dziecko bardzo alergiczne not o wtedy zaczne eliminować ( a jest to możliwe bo mąż jest uczulony na kurz np a moj brat to w ogole na rozne rzeczy, więc istnieje prawdopodobienstwo, ze nasz Piotrus będzie alergikiem ale ja sie nastawiam, ze nie bedzie, ze bedzie zdrowy po mamusi:) ) No a wrócilismy od lekarza dzisiaj i nasz synek waży już 3500!!!!! Utył 700g w dwa tygodnie!!!! Widać, że święta mu pposłużyły:) Aż się boję, że będzie za duży jak będę rodzić. Teoretycznie gin mowi, ze urodzę przed terminem, czyli niedługo ale ja myślę, że jednak urodzę w terminie i to tym moim czyli nie z miesiączki czyli parę dni później. Troszkę się boję, że będzie za duży synek a ja taka mała i będę miala problem z urodzeniem ale gin powiedział, że takie droben kobiety łatwiej rodzą niż duże więc mnie trochę pocieszył....

Amerkkaa mój mały w zeszły czwartek wazył 3600 takze sobie wyobraź jakiego ja byka będę rodzić :))a ja tez jestem mała i drobnej budowy, no teraz to mam przeogromny brzuch hehe...a mój gin tez powiedział,że niby te osoby szczuplejsze bardzo szybko rodzą...no ale wszystko wyjdzie w praniu, bo jak on tyle wazy to a nie wiem... moja mama do mnie teraz codziennie dzwoni czy juz się coś dzieje haha....na razie mam jakies tam bóle i widzę,że mi się brzuch obnizył bo jak siedzę to mi lezy na nogach i tak mi się ciężko chodzi ogólnie. Monikk ja uważam tez ze powinnaś nie jeść tylko tych podstawowych zakazanych rzeczy czyli nie jesc smazonych rzeczy, wzdymających, kawy a nabiał to chyba raczej jest wskazany z tego co mi połozna mówiła no chyba ,że tak jak Ania napisała dziecko ma skazę białkowa.

Gość 1wute1
powiem wam, ze z tym nabialem to w ogole jakies dziwne opinie sa.... ja niedawno przeczytaklam gdzies ze w ciazy nie powinno sie jesc za duzo nabialu, bo to szkodzi dzieciaczkowi... i specjalnie spytalam o to lekarza podczas ostatniej wizyty, i powiedziala ona, ze nabial jest wrecz wskazany, gdyz dzieciaczek zabiera go teraz duzo od mamy, wiec trzeba go czyms uzupelniac... wiec wydaje mi sie ze po ciazy tez mozna go jesc, jesli nie ma w/w skazy bialkowej :)))

A ja właśnie nei wiem czy mi sie brzuch obniżył czy nie....czasami wydaje mi sie, ze tak a czasami nie widzę jakiejś specjalnej różnicy...na pewno o wiele ciężej mi się chodzi i mam takie uczucie, że mi dziecko dołem wyleci hi hi hi:) No u mnie to jak ja do kogoś dzwonie to wszyscy ani czesc ani nic, tylko "rodzisz?!" no i potem możemy dalej rozmawiać:D he he he Ja to myślę, że jeszcze nie urodzę tylko tak parę dni po terminie.....chociaż mój gin jest przekonany, ze urodzę przed terminem, nie wiem czemu ale on juz mi od miesiaca prorokuje, ze zaraz bede rodzić...ale jak sie go pytam dlaczego tak mysli to nie potrafi podać konkretnych przyczyn. Ja za to jestem prawie pewna, że urodzę te kilka dni po terminie, tzn urodze w rzeczywistym moim terminie....

Gość Dzastina222
NICK...........WIEK.....CYKL.....I-II@.......MIASTO(WOJ).. ...DZIECI xxxasiaxxx....24.........28.......06.03.......Łódzkie. . ................0 ANULKA........23.........15........10.11.......Śląskie .. . .................0 Anica..........35..........3.........15.09........Dolno l ąskie............0 Dzastina222..25.........14.........09.03..........Dolnoś l ąskie............ BRZUCHATKI NICK........WIEK....TYDZ...ilosc star...TERM .POR....dzieci..brzusze Olga55.........27..........37........10.. ....14kwiecień.............. Korin...........26..........39.........2........15 kwietnia.....0.....syn Amerrka.......27..........39.........2.......19 kwietnia............Piotruś becia86........23..........31.........3... ...17 maj.........0.....coreczka edi573.........31...........15.........6.........5 wrzesien . ..1.....? Pola ...........28..........17.........5.........20 wrzesnia.... ... 1wute1.......26...........11..................17 październik......1.......... DZIECIACZKI.....data ur...........waga..........wzrost.......imie TIKO.................................................... ..................... ANIA............2 STYCZEN.........3640g..........53cm........Julcia Jolita84.........6 luty...............2570............50...........Adaś Tesciara.......17 luty..............2650.............50..........Igunia Falbanaa......2 marzec............3250.............57 ..........Maja Monikadd.....27.marzec..........4080..............58..... .....Ksawery Witam się z wami.. Troszkę mnie tutaj nie było i widzę że już mamy fajną gromadkę dzieciaczków na świecie... Ogromne gratulację dla mamusiek:) Mam problem dziewczyny... Otóż biorę Duphaston od 18 dc przez 10 dni.. I zawsze po odstawieniu dostawałam @ w przeciagu 2-3 dni... Dzis nie ma jej 7 dzień. Mam 35 dc, tempka 37.3 cały czas się utrzymuję, mam typowe objawy ciążowe, ból w podbrzuszu, kłucie jajników, lekkie mdłości wieczorem i najbardziej mi dokucza wyostrzony węch a i śluz mam mleczno-przeźroczysty.. Ale dziś zrobiłam test i za bardzo nic ciekawego na nim nie ma... Niby jest druga kreska ale tak blada że trzeba się mocno przygądać... Ratunku dziewczyny, nie wiem co robić...Czy jak pójde jutro na beta hcg to wynik będzie wiarygodny? Ginek kazał mi zrobić test dopiero jak @ będzie mi się spóźniać dwa tygodnie...Ale nie wytrzymałam i zrobiłam dziś...i mam za swoje. Z synem też test mi wyszedł pozytywnie po 2 tyg od spóźniającej się @. Jak myślicie czy sytuacja się powtarza??? Pozdrawiam was..:)

Beta hcg na pewno Ci jutro pokaże prawde ale jeżeli chociaż słabiuteńka kreseczka druga pojawiła się to znaczy, że jestes w ciąży:) Ja myślę, że jesteś i gratuluje:D

Gość teściarka
kochana Dżastinko - ja myślę że wszystko jest w jak najlepszym porządku tzn. - jeśli test pokazuje II kreski to jest malutka fasolka :) nawet najsłabsze kreseczki już coś znaczą ;) gratuluję :)

Dzastina, moja druga kreseczka byla widoczna na poczatku tylko pod swiatlo i po odczekaniu wiecej niz 5 minut, jesli jest chociazby jej cien to znaczy ciaza :D Idz na bete, ale sie ciesze ze ci sie udalo! Co do jedzenia ja jem wszytko, pije cole, kawy, herbate, szklanke redsa od czasu do czasu, jem czekolade, cytrusy, mnostwo nabialu wszelkiej masci... nie lubie tej nagonki na wyjalowione diety u matek karmiacych, ja sie czuje dobrze, dziecko ma sie dobrze wiec o co kaman. Za to jak dziecko ma kolki czy alergie to faktycznie trzeba uwazac, wiadomo. Nie dajmy sie zwariowac ;)

A dodam ze moje dziecie tylo przez pierwsze tygodnie okolo 400 gram tygodniowo karmione tylko na mojej piersi.

Gość Dzastina222
NICK...........WIEK.....CYKL.....I-II@.......MIASTO(WOJ).. ...DZIECI xxxasiaxxx....24.........28.......06.03.......Łódzkie. . ................0 ANULKA........23.........15........10.11.......Śląskie .. . .................0 Anica..........35..........3.........15.09........Dolno l ąskie............0 Dzastina222..25.........15.........12.04..........Dolnoś l ąskie............ BRZUCHATKI NICK........WIEK....TYDZ...ilosc star...TERM .POR....dzieci..brzusze Olga55.........27..........37........10.. ....14kwiecień.............. Korin...........26..........39.........2........15 kwietnia.....0.....syn Amerrka.......27..........39.........2.......19 kwietnia............Piotruś becia86........23..........31.........3... ...17 maj.........0.....coreczka edi573.........31...........15.........6.........5 wrzesien . ..1.....? Pola ...........28..........17.........5.........20 wrzesnia.... ... 1wute1.......26...........11..................17 październik......1.......... DZIECIACZKI.....data ur...........waga..........wzrost.......imie TIKO.................................................... ..................... ANIA............2 STYCZEN.........3640g..........53cm........Julcia Jolita84.........6 luty...............2570............50...........Adaś Tesciara.......17 luty..............2650.............50..........Igunia Falbanaa......2 marzec............3250.............57 ..........Maja Monikadd.....27.marzec..........4080..............58..... .....Ksawery Przyszła dziś wstręciucha... ale mam nadzieję że ten cykl będzie lepszy.. kiedyś się uda:) dziękuję wam dziewczyny za wsparcie:)

Gość ania1502
Falbana- to nie do konca jest tak z tym jedzeniem, że jak malutkie nie reaguje zle to mozna jesc- po to sie nie wprowadza pewnych pokarmow do diety karmiacej mamy, że zbyt wczesnie wprowadzone moga spowodowac (badz zwiększyc ryzyko) pozniejszej alergii na dany skladnik. Ponadto kubki smakowe nie są jeszcze gotowe i w pelni wyksztalcone na pewne smaki.pozdr

NICK...........WIEK.....CYKL.....I-II@.......MIASTO(WOJ).. ...DZIECI xxxasiaxxx....24.........28.......06.03.......Łódzkie. . ................0 ANULKA........23.........15........10.11.......Śląskie .. . .................0 Anica..........35..........3.........15.09........Dolno l ąskie............0 Dzastina222..25.........15.........12.04..........Dolnoś l ąskie............ BRZUCHATKI NICK........WIEK....TYDZ...ilosc star...TERM .POR....dzieci..brzusze Olga55.........27..........37........10.. ....14kwiecień.............. Korin...........26..........39.........2........15 kwietnia.....0.....syn Amerrka.......27..........40.........2.......19 kwietnia............Piotruś becia86........23..........31.........3... ...17 maj.........0.....coreczka edi573.........31...........15.........6.........5 wrzesien . ..1.....? Pola ...........28..........17.........5.........20 wrzesnia.... ... 1wute1.......26...........11..................17 październik......1.......... DZIECIACZKI.....data ur...........waga..........wzrost.......imie TIKO.................................................... ..................... ANIA............2 STYCZEN.........3640g..........53cm........Julcia Jolita84.........6 luty...............2570............50...........Adaś Tesciara.......17 luty..............2650.............50..........Igunia Falbanaa......2 marzec............3250.............57 ..........Maja Monikadd.....27.marzec..........4080..............58..... .....Ksawery

Korina jak tam? Jeszcze jesteś z brzuszkiem czy już dzidziusiem na zewnątrz?:) Ja ciągle z brzuszkiem:)

Moj synek :) jakos sie chowa :) juz od wczoraj jestesmy sami i powiem wam ze nie wiem w co rece włozyc wczoraj od 8 rano do 12 nie spał marudził! zasna na 2 godz i znowu cyca i poszedł spac na 2 godz. i znowu cyca i tak w koło. Wczoraj zaczeły mu sie robic jakies pryszczyki na buzi a dzis ich jest masa !!! cała buzke na w czerwonych pryszczykach ciałko jest czyste tylko buzia co to moze byc ?????

Oj Monikka ja Ci neistety nie powiem nic na temat wysypki, może dziewczyny już dzieciate coś Ci poradzą:) Tak myślę, że KORINA się nie odzywa to może już jest po:) ja to chyba się nigdy nie doczekam... Mam takie pytanie dziewczyny do Was: czy Wam się pogorszył wzrok w ciąży? Ja zawsze miałam taką malutką wadę wzroku, nie kwalifikującą się na okulary ale taką, że gorzej widzę trochę niż inni i teraz w ciąży widzę dużo gorzej niż zawsze, bardzo wyraźnie mi się pogorszyło. Gdzieś tam czytałam, że tak może się zrobić w ciąży i że potem to wraca do normy. Czy któraś z Was coś wie na ten temat?

Gość ania1502
Monik jesli są pryszczyki w jednym miejscu- to normalne- przemywaj tylko letnią przegotowaną wodą, ew. spirytusem wysuszaj i tyle- dzieciom nic sie nie robi- skontaktuj się przede wszystkim z lekarzem pediatrą twoim i zapytaj- może to być ewentualnie trądzik niemowlęcy- ale na to też nic się nie robi poza przemywaniem wodą i spirytusem 2-3 razy dziennie. Jeśli wysypka jest na całej twarzy to może to być uczulenie- pewnie coś zjadłaś- teraz musisz ustalić co to było- ja jestem jednak za rozważną dietą przez pierwsze miesiące, bo jak dziecko ma alergię to nie ma żartów. Trzecia możliwość to potówki- po spaniu np- zejdą same, ewentualnie można je przemyć wodą i spirytusem, żeby szybciej wyschły. jakby coś to pisz

Gość 1wute1
amerrka, dobrze że Ty się odezwałaś, bo gotowa byłam pomyśleć, że Cię wzięło ;))) a korine to chyba napewno ;))))) wasze terminy już są, więc wszystko możliwe ;))) co do pryszczyków - to nie wiem, moja miała potówki, i wtedy miała na szyi troszkę krostek, na pleckach, nie pamiętam czy na buzi... a co do wzroku - to nie mam zielonego pojęcia... dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale ja odkąd urodziłam dziecko korzystam z pewnej strony, na którą ZAWSZE mogę liczyć. jest to strona z lekarzami, którzy udzielają odpowiedzi na nurtujące Was pytanie w przeciągu 1h - jak właśnie czegoś nie ejstem pewna, to piszę do nich, i oni mi udzielają rady, już z 5 razy korzystałam z tego i naprawdę mi pomogli, więc polecam w rtakich wypadkach jak monika ma i wszystkich innych. podaję Wam adres: dziecko24.pl a wczęsniej www ;)

1wute1 zalogowałam sie na tej stronie ale nie wiem jak mam znalesc teraz swoje pytanie i odp na nie ????

Gość 1wute1
wpisz w takim czerwonym okienku z lewej strony swój nick... powinno ci wyskoczyc jakies kryteria wyszukiwania i wtedy zaznacz 'po nicku' i pokaze tylko tematy z twoim nickiem.

hej, mam takie pytanie cykl trwa u mnie ok. 28-30 dni, okres powinnam dostać 2-4 dni temu, ale nie mam jeszcze żadnych objawów (nie boli mnie brzuch, piersi, tak jak było to zawsze). pamiętam, że w poprzedni czwartek bolał mnie brzuch, w tamtym czasie miałam ciągnący się śluz co wskazywałoby na owulację. skoro miesiączka następuje 14 dni po owulacji to powinnam od czwartku doliczyć te 14 dni i dopiero spodziewać się okresu, czy mam zacząć martwić się już teraz?

Gość edi573
NICK...........WIEK.....CYKL.....I-II@.......MIASTO(WOJ).. ...DZIECI xxxasiaxxx....24.........28.......06.03.......Łódzkie. . ................0 ANULKA........23.........15........10.11.......Śląskie .. . .................0 Anica..........35..........3.........15.09........Dolno l ąskie............0 Dzastina222..25.........9.........02.12..........Dolnoś l ąskie............ BRZUCHATKI NICK........WIEK....TYDZ...ilosc star...TERM .POR....dzieci..brzusze Olga55.........27..........37........10.. ....14kwiecień.............. Korin...........26..........39.........2........15 kwietnia.....0.....syn Amerrka.......27..........37.........2.......19 kwietnia............Piotruś becia86........23..........31.........3... ...17 maj.........0.....coreczka edi573.........31...........21.........6.........5 wrzesien . ..1.....synek Pola ...........28..........17.........5.........20 wrzesnia.... ... 1wute1.......26...........11...................17 październik......1.......... DZIECIACZKI.....data ur...........waga..........wzrost.......imie TIKO.................................................... ..................... ANIA............2 STYCZEN.........3640g..........53cm........Julcia Jolita84.........6 luty...............2570............50...........Adaś Tesciara.......17 luty..............2650.............50..........Igunia Falbanaa......2 marzec............3250.............57 ..........Maja Monikadd.....27.marzec..........4080..............58..... .....Ksawery Witajcie dziewczyny wasnie tydzien temu dowiedziaam sie ze bede miec 2 synka,liczylismy z mezem na dziewczynke ale cieszymy sie ze jest zdrowy i dobrze sie rozwija bo przeciesz to jest najwarzniejsze:).Dziewczyny moze znacie jakis sposob na spuchniete nogi bo mi ostatnio trocha nogi puchno.Gratulujewszystkim mamom ja tez juz nie moge sie doczekac mojego syneczka!Pozdrawiam wszystkich pa:):):)