Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majaa

Clostilbegyt-dziewczyny brałyście te LEKI?

Polecane posty

Dziewczyny, odkopałam moje USG z 17 dc. Trzon macicy jednorodny echogenicznie. Endometrium niejednorodne wys 0,73 cm. Jajnik prawy 20x14 mm jajnik lewy 22x17 mm prawidłowej wielkości. Pola przydatków wolne, zat. Dougasa wolna od płynu. No i co to oznacza?

Gość gośćMania
Natalia, ja miałam podejrzenie PCO i niepękające pecherzyki, niski progesteron i bylam w trakcie diagnozy. Czekalam na nowy cykl z milionem skierowań na hormony a tu bach, niespodzianka w cyklu z wątpliwą owulacją :) biorę dupchaston i euthyrox.

Gość magdzik_d
Mania czyli coś jest z tym estradiolem a zastrzykiem z pregnylu. Ja wczoraj rano miałam estradiol 160. Dzisiaj rano miałam wziąć zastrzyk ale wolałam sprawdzić dzisiaj jeszcze raz estradiol ( laboratorium mi psikusa zrobiło i wyniki będę mieć jutro). Teraz nie wiem czy czekać na wyniki do jutra czy zrobić zastrzyk wieczorem.

Gość gośćMania
Z tego co zrozumiałam estradiol jest sprawdzany, by wiedzieć, czy pęcherzyk jest dojrzały, czy wszystko z nim ok i ma szansę dać odpowiednią komórkę jajową - gotową do działania ;) Jeśli nie, to pęcherzyk pęknie, komórka się uwolni, ale może nie być chyba w pełni zdolna do zapłodnienia. Chodzi o przebicie balonika w najlepszym momencie, a nie przebicie dla przebicia ;) Ten lekarz podobno robi takie wyliczanki i ma dużą skuteczność. Jest z Pomorza.

Natalia, a nie masz na tym opisie jakis informacji o pecherzykach? To by bylo najwazniejsze. Magdzik, pamiętaj zastrzyk działa po jakim czasie. 24-36 godzin?

Gość magdzik_d
Natalia endometrium masz ok, ale zero info o pęcherzykach a brak płynu w zatoce douglasa może świadczy o tym, że owulacji jeszcze nie było. Meegan wiem właśnie, że zastrzyk działa po 24-36 h , może w tym czasie estradiol nadgoni, chociaż wszędzie pisze, że dojrzały pęcherzyk ma 200.

Magdzik, a idziesz jeszcze na usg? Zeby zobaczyc jak tam wyglada ten pecherzyk? Kiedy lekarz kazal wziac zastrzyk?

Meegann, informację o pęcherzyku dostałam ustnie- był jeden i w 17 dc miał 11 mm,a obecnie jestem w 33 dc. Moim problemem jest bardzo niski progesteron, na który w tamtym roku (październik i listopad) dostałam duphaston na dwa cykle. Od tego roku moje cykle to kolejno: 38, 40, 34, 35 i 31 dni. Obecnie jestem w 33 dc. w tamtym roku miałam już fajnie cykle w okolicach 28-30 dni, a od tego tragedia:(

Mania, no to podobnie jak ja z tym progesteronem. Na jak długo dostałaś duphaston i od którego dnia cyklu? Ja ostatnio miałam brać od 16-25 dc. Tak sobie myślę, że zrobię jakieś badania hormonalne prywatnie, jakby coś to zmienię lekarza, bo się wykończę:/ Jak byłaś w trakcie diagnozy to jakie badania Ci zlecili i w jakim dniu cyklu? Miałaś monitoringi albo brałaś Clostilbegyt?

Gość gośćMania
Dziewczyny, znalazłam coś takiego: W monitorowaniu owulacji badanie estradiolu w połączeniu z badaniem USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków, a także określenie odpowiedniego momentu do podania leków powodujących ich pęknięcie.

Gość magdzik_d
Meegan ja zastrzyk miałam wziąć dzisiaj rano ... wczoraj ten estradiol wyszedł 160 . Dzisiaj powtórzyłam badanie ale w innym laboratorium ale po pobraniu okazało, że wynik będzie dopiero na jutro. W poniedziałek popołudniu pęcherzyk miał 15 mm wg jej wyliczeń dzisiaj rano miał mieć ok 19 mm. kolejne usg mam dopiero w następny poniedziałek (Pani doktor w piątki nie ma). sprawdzić czy owulacja była.

Gość magdzik_d
zieki za info Mania

Gość magdzik_d
Planuje wziąć zastrzyk dzisiaj wieczorem. Dzięki dziewczyny za pomoc :-)

Gość gośćMania
Natalia, ja progesteron miałam w 23 dc chyba mniej niż 0,15 bo laboratorium nawet nie podało dokładnej wartości. Okazało się, że nie było wtedy owulacji. Potem po domniemanej owulacji (na usg był pęcherzyk 15 mm, a 4 dni później nic nie było, więc podejrzewali, że nie pękł, tylko się zaczął wchłaniać) miałam około 12, to uznali, że wątpliwa owulacja, bo wyniki na granicy. 2 dni później miałam około 15, a teraz w 41dc miałam bHCG 100, a progesteron prawie 20. I dopiero teraz dostałam Duphaston 2 razy dziennie. Dostałam skierowania na badania dot. diagnozy PCO i endometriozy: Estradiol - E2 Glukoza na czczo we krwi żylnej Hormon folikulotropowy - FSH Hormon luteinotropowy - LH Hormon tyreotropowy - TSH Progesteron - P Testosteron - T Tyroksyna wolna - fT4 DHEA (dehydroepiandrosteron) surowica Siarczan dehydroepiandosteronu - DHEA-S Antygen CA-125

Natalia, pecherzyk przyrasta ok. 2 mm na dobe. Jesli dobrze pamietam. To jak w 17dc mial 11 mm to w 19dc-15 czyli w sam rad do pekniecia. Nawet w 20dc mógł mieć 17 i teoretycznie powiedzmy ze moglas mieć owul. w 20 dc. To okresu mozesz sie spodziewac albo i nie po 34 dniu cyklu. Ja tez przewaznie mialam cykle 28 30 dni. Ostatnio miala. 38. Owulacja nie stwierdzona ale mogla byc kolo 24 dnia cyklu. Bylam u lekarza to byly perzechyki i lekarka przewidywala owu na 24 dc. Podsumowujac. Nic straconego. Nie bylas na sprawdzeniu czy pekl? Poczekaj z 3 dni. Jak nie dostaniesz @ to beta albo test. I oby byl pozytyw.

Gość Meegann
Magdzik, chyba na Twoim miejscu tez bym zrobiła sobie zastrzyk jeszcze dzisiaj.

Gość magdzik_d
Meegann zastrzyk zrobiłam wczoraj o 19, a estradiolu wynik będzie dzisiaj kolo 12 to zobaczę ile przyrasta w ciągu 24 h

Mania, dziękuję:) W którym dniu cyklu miałaś zrobić te badania? A jeśli je robiłaś prywatnie, to ile Cię to kosztowało?

Gość gośćMania
Miałam robic w 3dc. Ja korzystam z Medicoveru, więc miałabym je w pakiecie. Ale jak sprawdzałam koszt to każde z nich ok 50 pln, ale ceny sie rożnią między placowkami.

Meegann, na monitoringu jeszcze nigdy nie byłam, jak się o to zapytałam, to pani doktor mówiła, że na razie nie ma czego monitorować ( a przecież kiedyś mi pokazywała piękne pęcherzyki, w tym jakiś dominujący!!!), zapisała mi Glucophage i czekam na wizytę na początku września. I myślę, że wtedy coś ruszy. Od 1 czerwca biorę metformax, od niedawna glucophage (nie ma skutków ubocznych takich jak metformax) i wiesz co? To mój pierwszy cykl bez bolesnych syfów na brodzie! Oczywiście przedtem je wyciskałam i później miałam sino-fioletowe blizny, a teraz zniknęły! Chyba że się jeszcze rozkręcą, ale to już powinno się dziać. Weszłam dziś na wagę i 2 kg mniej (ale dwa dni temu miałam 2 kg więcej, więc to mało miarodajne). Dziękuję Ci za tę odpowiedź, nie znałam tych faktów i nie brałam pod uwagę , że tak późńa owu też może być. Będę informować o rozwoju wydarzeń:)

Natalia ja za badanie LH, FSH, Estradiolu, Testosteronu, DHEA, Androstendionu, i Prolaktyny płaciłam 211 zł. u mnie w laboratorium większość tych podstawowych badań jest w granicach 20zł tylko androstendion i DHEA były droższe bo to chyba bardziej skomplikowane i czekałam na wyniki coś koło 2 tygodni. AMH w moim labo kosztuje 200zł !! a całą morfologie, glukozę, i hormony tarczycy robię na kasę chorych bo moja rodzinna Pani doktor bez problemu wypisuje skierowanie. Co do moich wrażeń z glucophage to nadal są pozytywne. słodycze nadal mogą nie istnieć dla mnie i jem ogólnie mniej. niby waga za dużo nie spadła ale mój brzuch zrobił się bardziej płaski i dzisiaj bez problemu dopięłam się w sukience w którą 2 miesiące temu nie mogłam się wbić :D a obecnie nie jestem na żadnej diecie i nie ćwiczę a wcześniej ćwiczyłam i to ostro a waga stała w miejscu.

Natalia, ja w 3 dc robilam tsh, fsh, lh, estradiol. A w 24 dc progesteron, prolakryne i testosteron. Polecem zbadac witamine d. Niedobor witaminy d to moze byc naturalna antykoncepcja. Magdzik, super. Trzymam kciuki. Nikita, a jak tam sytuacja u Ciebie? Mania, dzisiaj robisz bete?

Gość gośćMania
Miałam robić betę, ale w końcu nie pojechałam. Jutro mam wizytę u gina, to od razu może też zrobię. Zobaczę czy i jakie badania mi zleci, to od razu machnę wszystko. Nic pewnie na USG nie będzie widać, bo wg kalkulatora wg owulacji jestem w 4 tc, a wg okresu w 6 tc, bo miałam bardzo późno owulację. Staram się zachowywać spokój, chociaż za dużo się wcześniej naczytałam i teraz boję się różnych rzeczy. Ale czuję się dobrze, żadnych plamień nie mam, tylko brzuch mnie boli czasem i tak kłuje w okolicy jajnika.

Mania nie denerwuj się, wszystko będzie dobrze :) szkoda że nie zrobiłaś bety bo już byś mogła pokazać ginekologowi że przyrasta. Rzeczywiście na USG może jeszcze nic nie być widać chyba że powiększoną macice.

Gość magdzik_d
Mania, jeśli lekarz się dopatrzy czegoś na usg to małej kropki :))) na pewno cię zbada ginekologicznie sprawdzi czy macica jest rozpulchniona itd.. a to wykazuje ciążę :). Powodzenia i oby kropeczka była widoczna :)!!! Mój wynik estradiolu z wczoraj to 220 tak ze mogłam robić zastrzyk spokojnie rano... estradiol wtorek rano 160,4 estradiol środa rano 220. Zdziwiłam się, że aż tyle wzrasta w ciągu doby.

Magdzik, dobrze ze wzielas wieczorem. Bedzie dobrze. Trzymam kciki.

Gość gośćAsia
Hej podlacze sie do was jesli mozna. Staram sie o dziecko juz od roku i jestem pod opieka kliniki nieplodnosci. I mam dylemat. Mam monitoringi cyklu teraz w tym cyklu ide w 10 dniu zobaczyc co tam sie dzieje. Zapewne dostane menopur na 11 i 12dc. I co dalej... Powinien byc monitoring ale go nie bedzie bonnie ma miejsca. Myslicie ze cykl bedzie stracony? Nawet nie bede wiedzkala czy pecherzyki urosly. Nie dostane tez no c na pekniecie eeh. Co robic:(

Czesc Asia. Witamy wśród nas. A jaka jest Twoja historia? Wiesz co tam sie u Ciebie dzieje? Dopiero zaczynasz leczyc sie w klinice, a wczesniejsze starania to wlasne bez lekarza? Mialas wczesniej monitoring? Albo badania progesteronu zeby stwierdzic ewentualna owulacje? Moze mierzysz temperature zeby zobaczyc czy cos sie dzieje w temacie owulacji? Ja zawsze uważam ze kazdy cykl to jest szansa. Sa tu dziewczyny, ktore podczas cyklow odpoczynokowych zaciazyly. Zobaczysz co Ci lekarz powie. Ps. Nie wiem co to za lek.