Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ika25

odchudzanie...anoreksja...brak miesiączki...

Polecane posty

Gość samotna1985
Czesc mam takie pytanie czy osoby na anoreksje sa zawsze chude ? odpiszcie prosze

Nie zawsze są chude.To zależy bo ja na przykłąd parę lat temu ważyłam 40 kg przy wzroście 162 potem na jaki,ś czas waga mi wzrosła i teraz waże 47 kilo i mimo naprawdę ubogiej diety nie chudnę.Po prostu mam zrypany metabolizm.Ale myślenie i zachowania pozostały... :(

Gość Marrlena
Cześć. Mam problem. W tym miesiącu toche się odchudzałam.. to było nie regularne co kilka dni np półtora dnia głodówki. albo poprostu jeden posilek czy cos.. po za tym doszedł w tym miesiącu stres.. chłopak ze mną zerwał przez pól dnia leżałam płakalam i nic nie jadłam. na szczęscie teraz z chłopakiem jest wszystko ok jednak spóźnia mi się okres jakieś 2, 3 dni nie wiem co o tym myśleć. PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ...........

Gość Marrlena
Dodam jeszcze że wage mam wporządku kilka dni temu warzyłam 55kg przy wzroście 166cm

Gość anemia...31
witajcie dziewczyny ja też miałam anemię...zaniki miesiaczki i wiele innych problemow zdrowotnych. Od m-ca zaczelam kuracje a waga......skoczyła mi w góre...czuje sie świetnie:)...jeszcze 2 m-ce i bedę jak nowo narodzona :) pozdrawiam i trzymam kciuki za Was

hej.. mam problem.. od 3 miesięcy nie mam okresu i nie wiem co robić!? mam 15 lat od ponad 3 miesiecy odchudzam sie .. podczas tego czasu schudłam11 kilo ale nie wydaje mi sie zeby to bylo tak straszliwie duzo bo teraz wygladam i waze w normie 56 kilo przy wzroscie 173 nie wiem co o tym myslec! mama chce isc ze mna do lekarza ale wolałabym sama temu zaradzic czy jest jakis sposób??? błagam pomóżcie jak najszybciej czekam na odpowiedz...

hej.. mam problem.. od 3 miesięcy nie mam okresu i nie wiem co robić!? mam 15 lat od ponad 3 miesiecy odchudzam sie .. podczas tego czasu schudłam11 kilo ale nie wydaje mi sie zeby to bylo tak straszliwie duzo bo teraz wygladam i waze w normie 56 kilo przy wzroscie 173 nie wiem co o tym myslec! mama chce isc ze mna do lekarza ale wolałabym sama temu zaradzic czy jest jakis sposób??? błagam pomóżcie jak najszybciej czekam na odpowiedz...

Gość taa niedobra pupa
bo teraz wygladam i waze w normie 56 kilo przy wzroscie 173 nie wiem co o tym myslec! mama chce isc ze mna do lekarza ale wolałabym sama temu zaradzic czy jest jakis sposób??? błagam pomóżcie jak najszybciej czekam na odpowiedz... Na pewno ani nie wyglądasz, ani nie ważysz tak jak powinnaś. Masz sporą niedowagę. Wpisz sobie w google "kalkulator BMI". Oblicz BMI to zobaczysz...

no tak obliczyłam mam malą ale mi bardziej chodzi o to czy to ze sie odchudzalam moze byc powodem braku miesiączki i czy mam isc z tym do lekarza czy moge sama sobie z tym poradzic? jesli tak to jak?

Musisz iść do lekarza tutaj nie chodzi o ilość zgubionych kilogramów, tylko fakt że stało się to w dość szybkim czasie. Zaburzania hormonalne w takim wieku mogą spowodować nieodwracalne skutki jeśli nic z tym nie zrobisz. Ja sama byłam chora na anoreksje nie miałam okresu przez 2 lata bagatelizowałam to mówiłam że nigdy nie będę chciała mieć dzieci... ale to się zmieniło jestem już dorosłą osobą mam 27 lat niedawno wyszłam za mąż chcemy mieć dzieci ale nie wiadomo czy będziemy mogli. bo są kłopoty spowodowane moim odchudzaniem, a tak bardzo chcemy... ja nie byłam jakoś dramatycznie chuda... ale się katowałam i teraz mam skutki. dziewczyny błagam was zastanówcie się , nie popełniajcie tego błędu, leczcie się

Gość ana_bella
hej, ja od 5 lat mam bulimię, od roku zmiana - choroba ewoluowała na anoreksję bulimiczną, nie wiem jak mam z tego wyjsc, chodze po odpowiednich lekarzach, ale to nic nie daje :( nie umiem znalezc w sobie motywacji, zeby sie wyleczyc, zdrowo schudnąć (63kg/170 cm), o okresie nawet nie mysle, ani sie nim nie przejmuję bo juz jakis czas temu postanowiłam, ze nie chce miec dzieci i zdania nie zmieniam, wiec jesli nie to, to co moze zmotywowac? :(

Gość ja kiedys tez
tyle wazylam przy wzroscie 164 i okres mialam-nie panikuj

Hej, bardzo się cieszę że znalazłam miejsce gdzie mogę podzielić się moim problemem związanym z drastycznym odchudzaniem...przez 3 lata nie miałam miesiączki...wiem straszne i im dłużej o tym myślę tym bardziej sie nakręcam że będę mieć w przyszłości kłopoty z zajściem w ciążę. Dziś mam 19 lat i w sumie wszystko wróciło do normy, zastanawia mnie fakt czy przez to odchudzanie nie zaszły jakieś nieodwracalne zmiany. Proszę jesli możecie mi pomóc będę bardzo wdzięczna. Dodam tylko że odchudzałam się od 14 roku życia a zanik miesiączki trwał od klasy drugiej gimnazjum do pierwszej liceum - całe 3 lata. ważyłam wtedy ok. 45 kg - spadłam z 58 kg i w międzyczasie moja waga ulegała zmianie (raz na plus raz na minus). Pozdrawiam

Gość olutte
Hej. Niestety, dotknął mnie podobny problem jak większość z Was - anoreksja, której konsekwencją jest m.in. brak miesiączki. Nie miesiączkuję od września 2009. W ciągu 7 miesięcy moja waga spadła z 70 kg do 48 kg przy wzroście 174 cm. Wyglądam strasznie - widać mi przez bluzkę wszystkie kości, moja skóra pęka aż do krwi, mam fioletowe ręce, stopy i usta. Włosy, kiedyś bujne i grube, teraz mogę związać w żałośnie zwisający cienki kucyk. Moi rodzice bardzo się martwią, rozważają nawet wysłanie mnie do szpitala, gdzie leczy się anoreksję. Nie chcę tego, słyszałam, że to straszne miejsce. Mam dopiero 17 lat, nie chcę niszczyć sobie życia, tylko dlatego, że w gimnazjum słyszałam skierowane pod swoim adresem określenia takie jak "miss fat ass", albo dlatego, że pan od WF-u pozwalał sobie na niewybredne komentarze na mój temat. Zapewne wszyscy myśleli, że takie słowa spłyną po mnie jak po kaczce - w końcu uchodziłam za taką mądrą, inteligentną dziewczynę, byłam prymuską skupioną na nauce, więc dlaczego miały poruszyć mną opinie na tak banalny temat jak figura? Niestety, tak to już jest - anoreksja atakuje osoby, które mimo tego, że mają wielu znajomych i masę zainteresowań, w środku czują się niesamowicie samotne i puste. Pozdrawiam i życzę wszystkim anorektyczkom, by znalazły w końcu w sobie dość siły, aby na kolację w końcu przełknąć trochę więcej niż pół kromki chleba z twarogiem 0%. Ulżyło mi. ^^

Gość m@
Ja przez swoje odchudzanie wylądowałam na oddziale zamkniętym. co prawda jestem bardzo niska bo mam 153 cm ale moja najniższa waga to 29 kg. w ciągu 2 miesięcy w szpitalu przytylam 39 kg...po wyjściu z oddzialu oczywiście schudłam. teraz jednak postanowilam sie wziąc za siebie bo chce mieć dzieci. jednak martwie sie że nic z tego bo mam prawie 20 lat, ponad 40 kg a okres nie wrócil.....ginekolog stwierdzil że musze przytyć wiec przytylam....waże 43kg a okresu nie mam....ale wiem jedno-czuje sie w swoim ciele okropnie :( pomóżcie....chce mieć wreszcie miesiączke......

Gość m@
sory przytylam nie 39 kg tylko do 39 kg.czyli w sumie 10 kg

Gość defekt mózgó
zabrzmi to brutalnie ale nie mysl teraz o dzieciach ,pomysl o osteoporozie ktora pojawia sie u anorektyczek wlasnie po tym jak okres zanika i nie wraca powinnas sie przebadac w tym kierunku

Gość m@
jem duzo nabialu, jogurtów, mięso nawet jem....jednak wiem że osteoporoza mi grozi :( ale chcialabym wiedzieć czy jest to możliwe że po takim czasie a miesiaczki nie mam już5 lat....czy ona powróci?

Gość defekt mózgó
z tego co wiem to jednym wraca drugim nie jak długo nie masz okresu?

Gość defekt mózgó
nic takiego w tym tekscie co ci dalam nie widzę :( albo slepa jestem ale jak wpisałam w google "miesiączka u anorektyczek" to mi wyświetlił wynik gdzie był fragment tekdtu "..80% przypadków po ok. dwóch latach wracają miesiączki. ..."

Gość m@
ja wyszlam ze szpiltala juz 3 lata temu :( co prawda spadlam na początku z wagi ale teraz naprawde przytylam....43 kg wydaje mi sie być wagą w sam raz. a miesiaczki nie mam od 5 lat...wczesniej mi to nie przeszkadzalo ale teraz martwie sie i to bardzo....nie wiem...czy potrzeba mi jeszcze przytyć????

Gość defekt mózgó
myślę że przytycie może pomóc ale jak ty nie masz okresu od 5 lat to w ogóle powinnaś u lekarza dawno być i dostać hormony bo przecież podaje się hormony kobietom żeby własnie mialy okres nie czekaj tylko idz do lekarza bo to jest straszne co piszesz a co do wagi to powinnas jednak wazyc te 45 kg

Gość m@
wiem że to straszne co pisze.....ale bylam u ginekologa..robilam 2 razy testy na poziom hormonów. stwierdzil że są w normie...i tez wlasnie powiedzial że musze przytyć do 45-47 kg...przepisal mi raz luteine pod jezyk ale nie pomogła...stwierdzil że jak juz bede miala to45 kg i nie bedzie miesiączki to wtedy zaczniemy dzialać hormonami...teraz naprawde wyglądam normalnie, zaczełam studia pedagogicznie, nieźle sobie radze.... tylko miesiaczki mi brakuje do szcześcia :(

Gość defekt mózgó
mysle ze 47 byłoby idealne i zdrowe dla ciebie mozesz sie wspomagac jakimis wysokoenergetycznymi produktami z tym ze nutridrinki chyba najtansze nie sa ale mleko z duza iloscia kakao chyba ma niewiele mniej kalorii poza tym mozesz sobie do herbaty dodawac dzem malinowy(schlodzona smakuje jak kompot z owoców jest pyszna, goraca zas swietnie rozgrzewa) albo z owocow lesnych najlepiej lowicz 3-4 lyzeczki na szklanke a wlasciwie to tyle zeby bylo wystarczajaco slodkie- ten dodatek dziala u mnie :)

Gość defekt mózgó
mialo byc mleko z dodatkiem kakao ale ucielo

Gość m@
dziękuje za porady :)postaram sie skorzystać.... będąc na oddziale pilam nutridinki i nutrisony.... tylko ja sie obawiam jednego....czy mając 47 kg czy ja siebie zaakceptyje....

Gość defekt mózgó
rozumiem cie doskonale bo mam ten sam problem tyle ze okres mi nie ustał (o dziwo),ja startuje z wagi 40kg wzrost 163- i po 2 tyg. po prostu regularnego jedzenia codziennie mam juz rano 41,5.Jak zaakceptować? Myślę że nie zastanawiać się czy 2-4 kg będzie widać a wierz mi że nic nie będzie widać tylko nie można się cały czas oglądać. Poza tym kto powiedział że trzeba być najchudszym i mieścić się w spodniach dla dzieci ;) Ja sobie to tłumaczę m.in właśnie w taki sposób poza tym moja twarz bardzo ucierpiała -zapadnięta i bez wyrazu , żyły które jak jest ciepło tak mi się przebijają przez skórę że mam wrażenie że pękną i jest to bardzo nieprzyjemne, żylasty brzuch-a propos widziałaś kiedyś żyły na brzuchu? bo ja tak ale tylko na zdjęciach koszmarnie wyniszczonych anorektyczek :D powodzenia ci życzę i naprawdę jak przytyjesz 3-4 kg to świat się nie zawali ty nadal będziesz szczupła i co najważniejsze zdrowsza

Gość m@
wiem co czujesz....mając 29 kg również oglądalam swoje żyły. i ta zapadnięta twarz :( dzięki szpitalowi przytylam to 10 kg ale prawdziwa walka zaczela sie po wyjściu z niego....wiem ze juz wyglądam normalnie tylko okresu brak. u ciebie miesiączka nie ustala i to jest wielki plus....również musisz uwierzyć w siebie i znaleźć wewnętrzna motywacje. także życze ci powodzenia...

Gość piętnastolatkaaa
Witam dziewczyny. Mam niecałe 15 lat, ostatnio trochę schudłam i teraz ważę 44 kg przy wzroście 165 cm. Piersi mam małe ( rodzinne- mama 75A), ale tak to owłosienie łonowe mam, włosy pod pachami tak samo, śluz też, ale okresu nie mam. Nie jestem jakoś strasznie chuda, nie mam anoreksji, ale zastanawiam się, czy przyczyną niemiesiączkowania jest moja waga ?