Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tarrczyca

jakie leki sie bierze przy niedoczynnosci tarczycy?

Polecane posty

Gość Też chora
i znalazłam jednak swoje wyniki TPO: 7650,0 tylko nie mogę nigdzie znaleźc co one tak naprawdę oznaczają :-(

Gość ztw
najpierw robisz TSH, Ft3 i Ft4 [koniecznie "F"!] jezeli wyjdzie niedo. powinnas isc do endo [u mlodych kobiet tsh powinno byc ok 1-2] mozna tez do endo-gina 🌻 jeszcze u takiego nie bylam, a wybieram sie, bo mam takze inne problemy, chyba pco :( ja mialam tsh troszke ponad norme, prawie 5. jeszcze powinnam zrobic przeciwciala na hashimoto biore Letrox 100. powoli zwiekszalismy dawke zlekarzami, az doszlam do takiej, trzeba robic kontrole tych hormonow, co wyzej wymienilam - po jakims m-cu po kazdej zmianie dawki

\"- przy nadczynności wzrasta stężenie tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny, obniża się poziom tyreotropiny (TSH) - przy niedoczynności obniża się stężenie tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny, wzrasta poziom tyreotropiny (TSH). \" czyli miałam rację prawidłowe TSH 04-6,0 IU/ml - a to, to bzdura anty - TPO to przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej Ale niewiele mi to mówi. Wynik może być dodatni albo ujemny.... Też Chora - kiedy ja miałam objawy nadczynności, nie leczyłam się hormonami tylko Jodid 100, a te leki są bezpieczne... biorą je nawet kobiety będące w ciąży. Przeczytałam przed chwilą, że kiedy wynik TSH >2.0 istnieje duże ryzyko zachorowania na niedoczynność w ciągu 4 lat zresztą też ZTW napisała, że u młodych kobiet TSH powinno być od 1 -2, czyli u mnie jest za wysokie A FT4 i FT3 to moim zdaniem nie są najważniejsze badania, lepiej najpierw zrobić to a-TPO właśnie przy utajonej Nad, i niedoczynności te wyniki mogą być dobre a to nie musi znaczyć, że wszystko jest w porządku. Wkurza mnie to, że ważne informacje są dostępne w internecie dopiero po podaniu jakiegoś kodu a za dostęp oczywiście trzeba wcześniej zapłacić... ... albo tylko dla lekarzy. K........ nie mam prawa wiedzieć co mi jest ?! albo jak chce się poczytać o skutkach ubocznych pojawiających się po stosowaniu różnych leków - to oczywiście to też jest ściśle tajne.

Gość Też chora
widze ze mi wczoraj kawałek posta wcieło :-( "i znalazłam jednak swoje wyniki TPO: 7650,0" norma ponizej 60,0 :-( /Marzanna/ -> ja też się wkurzam na dostęp do informacji. Lekarze też niechętnie ci cos mówią bo .. niewiedzą? nie chce im się? cholera ich wie. Dobrze ze choc wiedzą ze chca więcej kasy ! Wczoraj pol nocy spędziłam szukając co to TPO i znalazłam tyle co ty - no rewelka !

Gość majka-1622
Cześć ja także mam niedoczynnośc tarczycy, biore letrox od kilku miesięcy i nic jeszcze nie schudłam, teraz mój wynik TSH mam 5,5 ale miałam 9,5 robie dużo rzeczy aby schudnąć: ćwicze, ograniczam posiłki, ale na razie nic z schudnięcia. Obecnie przytyłam 20 kilo z rozmiaru38 przytyłam do 42 , już nie wiem co mam robić może jest ktoś kto schudł i pomogły mu jakieś leki? oczywiście hormony odpadają, bo nie chce więcej przytyć .Jesli ktoś mógłby mi pomóc to prosze o odpis pozdrawiam i współczuje wszystkim z niedoczynnością wiem jak to jest.

Gość mojra123
witam ja leczę się na nadczynnośc od pół roku, biorę tyrozol20. niepokoi mnie jedna sprawa-lekarz opiera sie tylko na comiesięcznym badaniu ft4. Żadnych innych badań nie zleca. A dzisiejszy mój wynik to 0,45. Czyli wpadłam w niedoczynność!! czasami to mi ręce opadywują , moze trzeba prywatnie zacząć sie leczyć :(

Gość niedoczynna
Proponuje jednak pojsc do lekarza na prywatna wizyte.Sama lecze sie juz teraz tylko prywatnie i jest ogromna zmiana w podejsciu lekarza do pacjenta.Z tego co sie orientuje to leczenie niedoczynnosci jest duzo prostsze niz leczenie nadczynnosci wiec glowa do gory bedzie dobrze!

Gość mojra123
ale dlaczego tak nagle z nadczynności w niedoczynność weszłam? to wina źle dobranych leków czy tak sie zdarza? jutro mam wizytę u enda, ciekawe co powie. Mam mu zwrócić uwagę, żeby inne badania zlecił poza ft4??

Gość Zolzik
Witajcie Szczegolnie witam Też chora...(mozesz mi podac namiar na siebie GG lub meila)_Ja mam wizyte w lipcu w Piszczulina.Mam niedoczynnosc tarczycy i mase guzków.....od miesiaca biore euthyrox 25 z tego wzgledu z mam tez samoistny wysoki puls tio pomalu .....teraz w lipcu tez mam wizyte u endokrynologa zeby zoabczyc czy sie poprawilo TSH .Najpierw 1rok temu mialam zdiagnozowana chorobe Hashimoto w wyniku czego mam bardzo malutka tarczyce i teraz w maju poszlo w niedoczynnosc.... Zobaczymy co da mi Piszczulin....a u ciebie Chora jak wygladala 1wizyta???????

Gość OlAAA123
"tez chora" mówiłas o chomeopacie, ze pomogł? ja mam raz nadczynnosc tarczycyc a raz niedoczynnosc, takie ciagle wahania, leki mi wogole nie pomagaja, biore je juz od jakis 9lat. Teraz w gre wchodzi albo operacja, albo jod. Aktualnie mam nadczynnosc. Jestem z okolic Wrocławia, mogłabys dac namiary na tego chomeopate? i jak wyglada leczenie?

Gość zolzik
Eh..i jestem. Byłam u homeopaty,i pisze jak bylo.Otoz wizyta kosztuje 59zł.(w opolu) a nastepnie po rozmowie i badaniu teczowki oka powiedzial mi co sie dzieje.nio i zapisał leki.i za 2 miesiace do kontroli....wiec nie powiem wam juz czy dziala cos powiem za 2miesiace.....ale czuje sie lepiej. A to namiary na Opole ul.Radziewiczowny 6 Tel. 0774542073 zadzwon i sie o wszystko mozesz wypytac.

Gość no wlasnie czy ktos to kupuje
moje drogie czy po smaym badaniu TSH mozna stwierdzic niedoczynnosc tarczycy ?

hmm a jak to jest z niedoczynnoscią tarczycy mlodzienczą? mam 17 lat, mieszkam w okolicach morza (gdzie czesto u nastolatkow to sie zdarza) z objawow mam m.in/ nerowowsc,bole miesni i stawow tSh-5,43 (pisalo,ze norma jest do 4,2) sama juz nie wiem...:O Czy niedoczynnosc mlodzienczą da sie szybko wyleczyc samym jodem ? b.prosze o odp.

Gość uppppp
do zolzik------jak tam leczenie --przynioslo efekty?

Gość kranal
Pomozcie. Ja mialam niedoczynosc tarczycy Tsh 19,7. Od tego czau zaczely sie problemy. Zaburzenia rownowagi, kolysanie jak na statku, leki,Moze ktos ma podobne objawy.Sama nie wiem moze nabawilam sie przy tym nerwicy.

Gość zolzik
Hej.Ja te zawroty tez mam.Ale myslalam ze to od kregoslupa.Ale chyba nie....

Gość kk_czerwona
czytam co napisałyście i zastanawiam się jak długo jeszcze neurolodzy alergolodzy szpikowaliby mnie lekami, gdybym sama nie zainteresowała się problemem tarczycy, tym bardziej, że chorują na nią i babcia i mama. Zdiagnozowano mi depresje, stany lękowe i oczywiście alergie stąd te dziwne puchnięcia i problem z dopięciem ubrań. Trzęsienie rąk, apatia i zmiany nastrojów to oczywiście depresja :) a wzrost waga to przyjmowanie zbyt dużej ilości pokarmów i brak ruchu ( nie ważne, że od dziecka jestem łyżwiarką, a z zamiłowania trzy razy w tygodniu chodzę na basen - za mało się ruszam i koniec). W tym tygodniu idę do endokrynologa, wierzę, że moja waga się ustabilizuje (tyje około 7-8 kg rocznie) i uda się zapanować nad tymi uporczywymi objawami. Życzę Wam powrotu do zdrowia ! :)

Gość Anucha33
Witam wszystkie kobitki,czytam i czytam i co widze ze chyba jestem jedyna ktora choruje juz rok na niedoczynnosc tarczycy biore Letrox 50 caly rok takie same dawki nic inaczej i nigdy nie przytylam nawet grama,Jak to jest??.Pozdrawiam serdecznie

Gość mala czarna ***
Witam Też mam niedoczynnosc tarczycy i sadzac po objawach juz od lat. Nietolerancja zimna, sucha luszczaca sie skora, wypryski i wypadanie wlosow to juz chyba z 14 lat trwa. Zaden lekarz tego nie wyłapał a teraz chodze do homeopatyczki. Przepisala mi arnike i sj ( nie wiem co to za skrot). Jesli , ktos nie wierzy ze to działa to zapraszam do sprobowania. Ja po arnice (3 kulki) dostalam goraczki, bolu miesni - objawy pelnej grypy + angina ropna i trzymalo mnie 24 h. Po drugiej dawce znow bol gardla ale juz mniejszy. ponadto zalecila jod. Jak dla mnie osiagniecia medycyny, polegajace na braniu cale zycie leku lub wycinaniu tarczycy sa nie do przyjęcia.

Gość zolzik19
Hej dziewczyny, opr tych kołysań ja tez mam zawroty głowy tak od roku..ale o dziwo wyniki tsh mam w normie teraz mam nast kontrole w maju.....tez tak macie ze czasem stojac czujecie jakbyscie mieli zemdlec...

Gość Aga_niedoczynność
Leczę się prawie od 10 lat , moje TSH ostatnio wynosiło 26,6. Regularnie chodzę do lekarza i biorę leki Euthyrox. Jednak w moim przypadku niewiele one dają. Pozdrawiam ciepło.

Ja musialam jesc duzo ryby i zazywac jod, i nie jesc za czesto kapusty. Ale teraz mieszkam w kraju gdzie jest duzo jodu i gdzie sie je duzo ryby wiec jest git. :)

Gość szara-mysza
do Aga-niedoczynnosc: a jaką dawkę leku przyjmujesz? może jest za mała, dlatego TSH wciąż Ci rośnie? ja obecnie biorę Euthyrox 150, czekam na poprawę, ponieważ ostatnio mój nastrój jest nie do wytrzymania... pomimo regularnego brania leków (100mg) tsh zacęłlo ostatnio rosnąć, chociaż wcześniej już było lepiej. Nie wiem czemu tak się dzieje ale jestem dobrej myśli. Pozdrawiam!

Gość Palalo
Mam problemy z narczycą. ok.5 lat temu wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. teraz mam 18 lat i objawy nasilają się. Tętno normalne u mnie to 90/60 po wypiciu kawy. i Lekarz ze mną się wykłucał że taczycę mam w normie przy wynikach: Tyreotropina (TSH) wynik badania: 0,918 mIU/L zakres referencyjny : 0,550 4,780 P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) wunik bad. :9,19 IU/ml zakres referencyjny : < 34,00

Gość babylulu
na brałam euthyrox 25 ostatnie moje TSH 9.180 teraz mam podwojoną dawkę od 2 miesięcy biorę euthyrox 50. Za 4 miesiące mam kontrolną wizytę i ciekawa jestem jakie będzie TSH po zwiększonej dawce. Troszkę schudłam niecałe 4 kg

Gość AnnaM123
Ja mam TSH 12,7, w tej chwili biorę euthyrox 75. Lekarz (endokrynolog) na pierwszej wizycie zadał mi pytanie ile ważę, po czym kolejne - a czemu tak dużo? I kto tu jest lekarzem... No nic, w każdym razie moje pytanie jest następujące- co zrobić żeby schudnąć? Byłam u dietetyczki, jadłam przez 3 tygodnie to co kazała i nic. Potem kupiłam sobie torebki 'dieta light' po których podobno chudnie się 10 kg, ja schudłam 1,7kg i już mam je z powrotem. Nie mieszczę się nawet w moje ciążowe spodnie. Samoocena mi spada z każdym kolejnym kilogramem, a tu lato, upał, chciałabym pójść na plażę, ale... opory robią swoje i zostaję w domu. Pomóżcie co zrobić z tą wagą :( chociaż 10kg mniej, już nie mówię o całych 27 które przybrałam, w zasadzie nic nie jedząc.

Gość gość
pytanie było o niedoczynnośc a tu pieprzą w cały świat dziewuchy-też chora jak masz tsh 0,02 to masz niedoczynność ? ale chyba mózgu,jakaś tam ulka- jodit bierzesz na niedoczynnośc, ło boże

Gość gość
żeby schudnąć musisz mieć tsh uregulowane dawką leku na ok.tsh 1 do 2, innaczej nie schudniesz.Masz bardzo wysokie tsh to jaią dawkę leku bierzesz?

Gość gość
i jeszcze do też chorej-przeciwciała TPO 7650 wskazują na chorobę haschimoto tj.zapalenie tarczycy którego nie da sie wyleczyć