Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Black cashmere

Renowacja starych mebli/antykow - porady

Polecane posty

Gość ganimatiass
Witam mam pytanko. Mam starą komode fornirowaną (żaden szczególny antyk) prawdopodobnie blat został zalany woda fornif pofalował sie i w wielu miejscach odkleił ( nie do odratowania niestety). Jak można zedrzec ten fornir bez niszczenia mebla?? Macie jakieś wypróbowany sposób?? Pozdrawiam wszystkich :)

Gość shogle
porady bezpłatne -renowacji antyków. shogle@tlen.pl . zapraszam serdecznie .

Gość ruski1111
Do shogle.........Proszę o adres email...

Gość etelia
Szanowni forumowicze, moze ktos z Was mi doradzi jak przemalowac 2 szafy koloru niemal czarnego. Nie pasuja one do drewnianych podlog i sufitow,(taki styl rustykalny). Nie mam zamiaru pozbywac sie drewna z mieszkania,bo po prostu je lubie. Te szafy to czesc mebli z lat 70-tych, na wysoki polysk, ale w dobrym stanie i pojemne. Czym pokryc ten czarny kolor, aby szafy byly bardzo jasne. Chcialabym na nich namalowac delikatny wzor kwiatowy, ale powiem szczerze nie lubie efektu 'postarzania mebli'. Szukalam w internecie informacji, ale farba olejna to troche kiepski pomysl.

Gość shogle
bezpłatne porady w temacie : renowacje antyków i meblii.pozdrawiam i zapraszam.

witam, czy ktoś może wie jak odrestaurować krzesła pokryte laką ? w bardzo gładkiej czarnej powierzchni są odpryski głębsze i przetarcia pod którymi widać drewno, nie są to zabytkowe meble ale z lat 50 i bardzo ładne, chciałabym je jakoś doprowadzić do porządku.

Gość eliza-92
Ja na ślub dostałam od rodziców krzesła wloskie z www.m-wloskie.pl i przyznam, że ja sama dbam o nie od samego początku! :) Służa mi bardzo długo! iiiii nie zamieniłabym ich na nic innego! :_)

Gość do elizy
meble włoskie zareklamuj sobie w tv a nie tutaj!

Gość kasiak22
Witam. Niedawno znalazłam na strychu, jak się później dowiedziałem ponad stu letnią drewnianą skrzynkę w której niegdyś umieszczało się zegar. Mój brat za 3 miesiące bierze ślub i pomyślałam, że to może być świetny prezent. Skrzynka nie jest w najlepszym stanie. Ozdobne części poodpadały, tzn ozdobny szpikulec który był mocowany na kołek- odpadł, dolna listewka ozdobna też odpadła. Czy mogę te części przykleić na zwykły klej do drewna? Skrzynka była pierwotnie pomalowana , jakąś ciemną farbą. Nie jest ona w najgorszym stanie (nadaje charakteru) ale widać, w miejscach zdobień, takie wypukłe nierówności. To nie odpadająca farba, tylko takie dziwne grudki. Nie wiem czy pozbyć się uszkodzonej powierzchni/powłoki skrzynki czy po prostu zakonserwować tę która jest? I jak wykonać te zabiegi. Są też niewielkie ślady po kornikach, dosłownie dwie dziurki, czym je najlepiej zamaskować?

witam dostałam niedawno masywną komodę, prawdopodobnie dębową. niestety jeden bok komody pękł wzdłuż, tzn. poszła szczelina w drewnie od dolnej ramy (komoda jest na nogach) prawie po sam blat... komoda mi się podoba i nie chciałabym się z nią mimo wszystko rozstawać, dlatego zastanawiam się, czy można to czymś skleić, tak aby się nie rozpadła i tak żeby to klejenie nie raziło za mocno po oczach (komoda jest ciemna a drewno w szczelinie jasne, wiec przydałoby się to jeszcze jakoś "zabarwic" na ciemny kolor po ew. sklejeniu). jaki klej kupić żeby próbować to skleić? z góry dziękuję za rady:)

Gość Meblara
Cześć :) Zaczęłam odnawiać starą szafę Biedermeier.Usunęłam już z niej grubą warstwę farby olejnej specjalnym żelem do usuwania farb.Spod farby ukazał się piękny fornir.Niestety fornir miejscami jest uszkodzony i odłazi..ale tylko na dole szafy. Moje pytanie: 1. co powinnam w dalszej kolejności zrobić po usunięciu farby? 2.czym mogę uzupełnić brakujący fornir i gdzie mogę to kupić? 3.czym mogę uzupełnić ewentualne braki w drewnie...miejscami brzegi są uszczerbione. 4.jakie są najlepsze środki?

Gość gość
A jaką bejcę możecie polecić do mebli w ogrodzie? Idzie zima i chcę je jakoś zabezpieczyć.

Witam! Dobrym rozwiązaniem będzie użycie Lazury Pro Ochronno-Dekoracyjnej marki Vidaron. Lazura to środek, który chroni, dekoruje i zabezpiecza drewno. Dzięki dodatkowi Teflon surface portector, preparat maksymalnie chroni drewno przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi. Jednocześnie Lazura nadaje meblom atrakcyjny wygląd o subtelnym satynowym połysku. Serdecznie zapraszam także na stronę internetową do poradnika: http://www.vidaron.pl/poradnik/trwala-ochrona-mebli-ogrodowych Pozdrawiam, Andrzej Opolski Online Ekspert marki Vidaron

Gość gość
A jaką firmę w Warszawie lub okolicach możecie polecić do renowacji mebli? Mam kilka pięknych komód, które szkoda mi wyrzucić, ale przydałoby im się odnowienie. Szukam kogoś z pomysłem i pasją.

Gość gość
Moi rodzice zamawiali meble do sypialni i przy okazji fachowcy zajęli się odnowieniem ich mebli w salonie, teraz wyglądają naprawdę niesamowicie. Nie pamiętam jak się nazywała firma, ale jak chcesz zapytam wieczorem.

Gość gość
Ok czekam na namiary, dzięki z góry!

Gość gość
Hej sorki, że tak długo, ale u mnie w ostatnich dniach totalny chaos. Mam dla Ciebie zdj. Podaj maila.

Gość gość
Mój mail: magdabis@wp.pl

Gość gość
Faktycznie rubimeble znają się na tym co robią! Jestem pod ogromnym wrażeniem, dzięki za zdj!

Gość gość
Czy ja też mogłabym dostać zdjęcia mebli od rubimeble.pl? Mój mail: agatus34@wp.pl

Gość gość
Generalnie ja jestem za tym, by stare meble impregnować, a później ozdabiać oryginalnymi dodatkami, np. uchwytami, nóżkami, itd. :) Dodaje im to nowego, świeżego uroku. Często tak odnawiam i kupuję akcesoria w sklepie http://www.eurofuturo.pl/ . Mają bardzo duży wybór podobnych rzeczy.

Gość gość
ja miałam kiedyś stare powojenne krzesła - zaniosłam je do tapicera i wyglądają przepięknie - jak nowe! polecam taką opcję www.tapicerbielucy.pl

Gość gość
przede wszystkim trzeba zdjąć bardzo wolno i delikatnie te grubą warstwe, doczyścić mebel i przeciągnąć farbą albo czymś co ochroni mebel. Jeśli jednak jakaś część jest nie do odratowania - warto ją wymienić na nową, takie części mebli znajdziecie tutaj: www.rudex.cze.pl .

Gość domik94
Odnawianie starych mebli to świetna sprawa, można stworzyć coś naprawdę świetnego. Uwielbiam się tym zajmować, to takie łączenie przeszłości z teraźniejszością i przyszłością. Najczęściej materiały zamawiam w jednej hurtowni tapicerskiej: http://hurtownia-akces.pl/139-wyprzedaze-promocje- , jest sporo promocji, a jakość pozytywnie zaskakuje. Powodzenia z Waszymi "gratami". :)