Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasia C.

H.U.R.R.A!!! Dwie kreski na teście-LUTY 2007 -ZAPRASZAM!

Polecane posty

Gość Amelka 07
Hej dziewczyny! Sylwia_pl,Karolina23 i Szyt - bardzo wam dziękuje za słowa otuchy-naprawdę na nie czekałam! Postaram się nie schizować i doczekać cierpliwie do następnej wizyty(za 4 tygodnie...).I tak nic nie mogę zrobić a nie chcę żeby moja dzidzia czuła że ma smutna mamę. Mam nadzieje że nastepne usg będzie ok.Szłam taka szczęśliwa na tę wizytę, bo czułam ruchy dzidzi(cudne) i ogólnie dobrze sie czułam no a teeraz znów mam niestety o czym myśleć. Ale to o czym napisałyście podniosło mnie na duchu. Może rzeczywiście jest za malutka ( to moja upragniona dziewczynka!!!)żeby wszystko dokładnie było widać. Poza tym lekarz znowu przypominał mi o warzywach(mają poprawic mi wyniki krwi) oraz nakazał więcej nabiału - teraz nasze dzieciaczki zaczna szybciej rosnąć i potrzebować więcej wapnia, a jeśli my go nie dostarczymy zabiorą nam z zębów i kości. Dziewczyny , przeglądałam jakiś czas temu zestawienie najpopularniejszych imion w Warszawie - na ostatnim miejscu ŻYRAF............Może któraś z was nie ma pomysłu jeszcze dla chłopca - możecie skorzystać... Jeszcze gdzieś było KWADRAT.Nieźle, co?!

amelka ale sie uśmialam z samego rana z tego Żyrafa :) :D :) :D ludzie to mają pomysły :) pozdrawiam i jeszcze raz apeluję NIE MARTW SIE NA ZAPAS pozdrawiam

Amelka - dobrze, że poprawił Ci się choć trochę humorek!!! Ponoć bardzo dużo zależy od nastawienia więc trzeba myślec, że będzie dobrze i wtedy na pewno będzie!!! Może masz psotną dzidzię i chowa co nieco przed Tobą:) Ja wybieram się do gin w przyszłym tygodniu w piątek i zapytam ją co ona o tym mysli i dam Ci znać:) A jak już nie będziesz mogła przestać się denerwować, to maszeruj na usg za jakieś dwa tygodnie...

a co do imion, to rzeczywiście niezłe:) Ciekawe kto w USC wydaje zgodę na wpisanie takiego imienia:) Ciekawe, czy Owal i Sześcian by przeszły:)

cześć Dziewczyny! Amelka- rozumiem Cię, ze się martwisz, nie ma co ukrywać, że każda z nas martwia by się, tylko że warto zrobic wszystko by myslec pozytywnie, przede wszystkim dla dzidzi! jestm przekonana, ze z następnego usg wrócisz szczęśliwa i uspokojona!Głowa do góry!!! A co do imion, to tak samo jak Szyt, o mało co nie spadłam z krzesła jak przeczytałam o imieniu Żyrafa :D U nas oki, leci powolutku.... wyczekuje kiedy Mąz wróci, bo tak strasznie za nim tęsknię. Nie moge się doczekać, żeby mnie przytulił (jestem strasznym pieszczochem :p)....a to dopiero jutro! Zaobserewowałam, iż mój Maluszek jest bardzo aktywny ok. godz 20:00 i trwa to nawet do godziny :) Bo w ciągu dnia to chwilkę się poprzewraca, kilka kopniaków i lulu ;) aha i jak coś zjem to też ma pobudkę...:) Pozdawiamy wszyskie Lutowe mamusie!!!! Wracamy do pisania pracy...;) 👄

Gość ZACIĄZONA
amelka -tez "żyraf" jest niezły!! jak miałam wizyte , to zapytałam sie połoznej , od kiedy powinnam czuć ruchy dzidzi i,ze wydaje mi sie ,ze czuje . a ona mi odpowiedziała,że jeszcze muszę zaczekać(mam 18 t.c) a to co czuja ,to moga byc rewolucje żołątkowe, to ja juz nic teraz nie wiem?:-( dziewczyny , opiszcie mi "co " czujecie , jak wam sie dzidzia rusza i kopie !! czekam :-)

no to ja napisze :) to co ja czuje w brzuchu to jest takie już dość mocne, czasem pukniecie, czasem jakby sie wiatrzaczek zakręcił, no nie wiem jak ci to opisac. jak jest spokój to jest, ale jak sie zacznie to trwa jakis czas. później np 5 mnin przerwy i znów sie zaczyna. szczególnie wieczorami. myśle, ze 18 tydzień to już! ale jak widzę co lekarz to inna teoria

Gość ZACIĄZONA
hej szyt!! dzieki za opis!! ja to czuję tak , jak by bulgotanie, jak bym miała w jelitach powietrze a one sie przemieszczało.

zaciażona--myśle, ze to to! :) u mnie tez sie zaczeło od bulgotania :) teraz ruchy czuć juz wyraźniej. widac, ze zaczyna sie cos dziac u Ciebie w brzuchu,a za tydzień będziesz już pewna, ze to dziecko :) tez tak miałam.

zaciażona--myśle, ze to to! :) u mnie tez sie zaczeło od bulgotania :) teraz ruchy czuć juz wyraźniej. widac, ze zaczyna sie cos dziac u Ciebie w brzuchu,a za tydzień będziesz już pewna, ze to dziecko :) tez tak miałam.

Gość ZACIĄZONA
szyt!! podniosłas mnie na duchu!! :-) mi sie tez tak wydawło,ze to "to" ,ale ta położna........:-( nie miałam robionego usg od miesiaca i się troszke martwię ,ze czuje tylko takie bulgotania a nie "ruchy" -ale jak mówisz ,ze to "to' , to ok!!

cześć lutówki:) dawno tu nie zaglądałam... musze sie wam pochwalic ze też odczuwam juz bulgotanie mojego malenstwa:) ponadto czasami czuje jak bije mu serduszko:))) juz niedługo bo 2 pazdziernika wybieram ie na usg połówkowe i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok no i dowiem sie płci:) osatnio zauwazylam ze zaczely mi sie pojawiac rozstepy na piersiach:( .. .na brzuchu na razie nic... napiszcie czy stosujecie jakies kremy i co polecacie??

czesc czesc:))))))) u mnie oki...... mysle ze antybiotyk nie zaszkodzil malenstu a mi troszke pomog/l:)))))) dzis bylismy na usg polowkowym:))) znam kilka wymiarów dziecka:)))))) fajurko ale plci nie znam nie wiem ale lekarz nie byl bardzo chetny aby nam powiedziec:((( (moze dlatego ze dopytywalismy) no coz bedziemy cierpliwie czekac...... obwod glowki 187 obwod brzuszka 174 dlugosc kosci udowej 41 lekarz powiedzial ze ma bardzo dlugie nogi...... wiec ja na to ze to chyba niezla laska z dlugimi nogami:)))) hehehehehe.... bylo bardzo wesolo na tym usg dzisiaj......... a wczoraj po raz pierszy czulismy ruchy przez brzuch))).... tak normalnie to czulam jak dziecko kopie i fika fikolki ale jak dotykalismy to nic nie bylo czuc...... a wczoraj tak maly szalal ze jak przymalismy reke na brzuchu to bylo juz czuc jego kopniaki...... super sprawa....... tak sobie lezelismy i bawilismy sie z malym:)))) po ostatniej wizycie przesuneli mi znowu termin porodu i teraz sama juz nic nie wiem...... na poczatku mialam na 20 stycznia potem na 4 lutego potem zmiana na 31 stycznia a teraz znowu zmiana na 20 stycznia i wez tu badz czlowieku madry kiedy urodzisz........ ech..... no coz trzeba cierpliwie czekac....... narazie spokojnie i ale czuje ze moze byc stresowo...... pozdrawiam i pisac co u was Mamuski:)))))))) buzka

Gość Amelka 07
Hej dziewczyny! Fajnie że to forum jest takie optymistyczne, naprawde poprawia mi nastrój!SYLWIA_PL ale jesteś kochana że zamierzasz zapytać swoja ginekolog o ten żołądek... Łudzę się że jest za wcześnie żeby było wszystko widać dokładnie...Ale rzeczywiście jak nie wytrzymam to pójdę jeszcze do innego lekarza przed 19.10.Trudno było mi znaleźć w internecie jakieś informacje dot. podobnego problemu, może to nawet lepiej bo jak na początku ciązy miałam problemy(krwiaka) i weszłam na objawy poronienia - przeczytałam że np.dziewczyny miały koszmary a potem okazało się że ciąża obumarła to przez tydzień między wizytami miałam okropne sny. Siła autosugestii jest wielka. Ale nie bedę zaśmiecać tego typu informacjami naszego forum. Co do ruchów mojej dzidzi są cudowne, czasem widzę jak brzuch nagle wyrażnie porusza się miejscowo do góry. Oczywiście spryciara nie chce tego robić kiedy uporczywie wpatruję się celowo ale i tak czasem ją złapię. Zaczęłam je czuć ok.2 tygodnie temu (w 18 tygodniu) takie bulgotanka i też nie wiedziałam czy to TO ale teraz rzeczywiście już je rozpoznaję. poza tym czy wiecie że nasze dzieciaczki już lubią czekoladę - czytałam że zauważono i zbadano że kiedy ją jemy zaczynają ruszać się szybciej! Więc nie miejcie wyrzutów sumienia kiedy jecie coś słodkiego - zawsze mamy usprawiedliwienie , że to dla nich.Chociaż ja staram się nie jeść bo tyję jak słoń. Na początku gin.stwierdził, że przytyję chyba ok.10 kilo a teraz mówi że raczej 20... ok, śpijcie dobrze

hej mamuśki! Dziś wraca mój Mąż do domku. Nareszcie!!!! :D :D Zaciążona- nie sugeruj się tą położną.... wg mnie to co opisałaś to ruchy maluszka! Będę mamą- co do rozstepów to ja do tej pory używałam oliwki dla dzieci. Starałąm sie smarowac rano i wieczó. Od dwóch dni smaruje się balsamem n rozstępy Ziaja 9mozna go stosowac od 4-tego miesiąca ciąży). czytałam o rozstepach na początku ciaży i niestety piszą, ze jesli ma się predyspozycje genetyczne to najlepszy balsam nie pomoże.... Nie wiem jak to będzie u mnie, ale wg mnie coś trzba stosować (czy się ma predyspozycje czy nie), bo przecież skóra się rozciąga i musi być elastyczna. fajna jestem- super, że macie to badanie juz za sobą i wszystko jest dobrze :) tak trzymać! Amelka07- co do tej czekolady, dokładnie to samo czytałam, jak się zje soć słodkiego maluszek się zacznie szybciej poruszać...ja tam sobie codziennie funduję choćby kosteczkę (lub dwie;) ) mlecznej czekolady! Co do mojej Dzidzi to ja również czuję jak sie rusza i szturcha kiedy położę ręke na brzusiu . Zaobserwowałam już \"falujący\" brzuszek przy kopniaczkach.... cool! :D Oczywiście mój Dzidziuś jest także przekorny i kiedy wpatruje się usilnie to cisza.....kiedy zakryje brzuszek- zaczyna znów buszować ;) miłego dnia 👄

Gość z-m-a-r-t-w-i-o-n-a
Witajcie dziewczyny. Jestem obecnie w 17 tc i od 2 tygodni czuję ruchy.Chciałam się zapytać Was jako doświadczone kobiety w ciąży(bo wasze ciąże są starsze) czy czujecie ruchy codziennie.Ja czuję już kopniaki tak ze 3-4 dziennie i prawie codziennie czuje ruchy.Ale są dni,że nie czuję prawie nic.Strasznie mnie to martwi,byłam u lekarza i niby wszystko jest ok ale nie miałam usg tylko badanie ginekologiczne.Nie wiem jak powinnam czuć te ruchy ile razy dziennie i może wiecie gdzie mogłabym uzyskać jakiś informacji na ten temat,może jakaś strona w necie bo ja nieznalazłam nic.Wizytę mam 06.10 więc jeszcze trochę czasu mam.Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam

witam! co do ruchów to u mnie wczoraj było ich zdecydowanie mniej :( martię sie! ale tak odczuwam je codziennie. na rozstepy stosowałm mustele, ale pani w aptece poleciła mi relastil, jest droższy, ale ponoć lepszy i też dla kobiet w ciaży. na innym topiku o wadze w ciąży napisałam o moich kłopotach z zatrzymamą wodą w organizmie. w pon. miałam 2,5 kg na plusie a już w środę 5! jak byłam teraz u ginki to zadzwoniła do niej pacjentka która puchła i ta kazała jej zagotować korzeń pietruszki i pić ten wywar (moczopędny) i w ogóle nie uzywać soli. ale też kazała stawic sie w szpitalu za dwa dni bo to moze być ztrucie ciążowe, z tym że tamta pacjętka miała rodzić za tydzień. dziś rano wypilam dwa kubki tego wywaru, a teraz co kilka minut chodzę do wc. od kilku dni zauważyłam wzmożone pragnienie, ale do wc chodziłam rzadko. podlecze sie sama, moze waga spadnie do jutra to nie bedę niepokoiła ginki. jak kucam to czuję, że łydki są spuchnięte. Kasia C--Twoje 12 kg to też pewnie wynik zatrzymania wody, bo w tłuszcz byś tak prędko nie obrosła. ja nie mieszcze sie nawet w swoje wielkie dżinsy które zachowałam sobie właśnie na ciąże ;) dziś rano sie troche pogimnastykowalam :) a czy Wy robicie jakieś ćwiczenia? ja chętnie rzuciłabym tą pracę w pi..u i chodziła sobie na basen albo na inne zajęcia dla cięzarnych do klubu fitness, no i zaczełabym sie lepiej odżywiac, bo w pracy nie mam zbyt wielu możliwości i jem głównie kanapki i jabłka. Kamilla--mój mąż też ma taki zawód, ze czesto go nie ma a do tego od tego weekendu zaczyna dodatkowe studia w łodzi i nie bedę go miala do drugi weekend (ale ja go na nie wysłałam :P )zapisuję go jeszcze na angielki dodatkowy :P nie lubie jak go nie ma, ale jak ma wiecej zajęć to mniej sie wtrąca do moich :P

No dziewczynki - z tymi ruchami to teraz tak będziemy mieć do końca ciąży...Jak będzie za mało, to się będziemy martwić, jak za dużo - to też...Myślę, że chyba nie ma żadnych norm ile ruchów na tym etapie powinno być, bo ponoć później to się liczy na godzinę czy jakoś... Wiecie co, zapisałam się na takie prenatalne usg : http://www.centrumzdrowiakobiety.pl/badania-usg.htm między 18-24 tygodniem ciąży. Tylko się zastanawiam czy cena za to badanie (250 zl) jest adekwatna do niego? Czy któraś z was robi takie badania? Bo nie wiem czy to standardowa cena czy jakaś zawyżona......

He he Aniu,to jest zdjecie z przedwczoraj i to moze oznaczac jedno,ze sie zmieniłam:))) A to z kolei oznaczac moze drugą CÓRECZKĘ:) Bo niestety od gina jeszcze nie wiem co bedzie:(

Gość Amelka 07
Z-m-a-r-t-w-i-o-n-a- z tego co wiem to odczuwanie ruchów najczęściej najwcześniej zaczyna sie ok.18 tygodnia, więc u ciebie jest i tak wcześnie.Poza tym nie ma norm i to chyba zależy od ruchliwości naszych dzidzi (lekarz powiedział że widać że moja jest bardzo ruchliwa i da mi popalić później, ale wcale aż tak często się nie rusza moim zdaniem tzn. nie czuję tego jakoś nagminnie).Myślę że dzieciątko jest malutkie i porusza się a ty tego nie czujesz po prostu aż przesunie sie tak że możesz to wyczuć.Na ostatnim usg ( w 20 tyg.) lekarz pytał czy czuję właśnie ruchy a nie czułam a ona właśnie ponoć brykała!Musi mnie po prostu mocniej zdzielić. Także nie martw się , jeszcze poczujesz mocniejsze ruchy! Oczywiście sama już znasz troszkę nawyki swojej dzidzi i gdyby cię coś niepokoiło to do lekarza na usg, na pewno cię uspokoi. Łatwo mówić żeby sie nie zamartwiać a sama codziennie myślę nad moim problemem, ale czasem spojrzenie z boku i podzielenie się swoimi wrażeniami naprawdę pomaga trochę... Pozdrawiam serdecznie główka do góry oby dzidzia zaczęła cię mocno kopać!!!

Gość z-m-a-r-t-w-i-o-n-a
Dziewczyny jesteście kochane!Bardzo dziękuję za odpowiedzi a dzisiaj już z rana czułam dwa a nawet trzy delikatne kopniaki;)Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję i trzymam kciuki za Wasze dzidzie:)

rany, co tu takie pustki i zastoje? kolejny skandal :P mnie ludzik już dość mocno kopie, tak ze czyję jakby mnie prąd popieścił :P czasami az bywa to nieprzyjemne, ale i tak lubię to uczucie bo wiem, że u ludzika wszystko w porządku! zaczełam 20 tydzień! no niech ten czas trochę przyspieszy, bo my sie już nie mozemy doczekac! wczoraj maż cierpliwie klęczał przy mnie i dotykał brzuch i czuł ludzika :) bo do tej pory jak mu mówiłam, że kopie to nie chciał mi wierzyc i mówił, ze ściemniam. dla facaeta pierwsze dziecko to abstrakcja, bo go nie czuje, nie widzi (bo brzuch jest jeszcze na tyle maly, że nie moze sobie wyobrazic jak mu mówie, ze ludzik ma ok 17 cm od główki do pupy), ale wczoraj poczuł i sie ucieszył. codziennie zastanawiamy sie jaką będzie miało buźkę, jakie uszka, rączki itp. nie sadziłam nigdy, że jak bedę w ciąży to tak oszaleję na punkcie tego dziecka! przy pierwszej ciaży tak nie przeżywalam straty, bo miałam puste jajo płodowe, ale teraz jak ludzik rosnie to sobie nie wyobrażam jego utraty. moja znajoma poroniła w 5 miesiacu! wyobrażacie sobie?! szok, musiała już odczuwać ruchy i być związana z tym dzieckiem, to była dziewczynaka na którą bardzo czekali bo chlopca już mają. na szczescie znów jest w ciąży, w grudniu urodzi i to będzie dziewczynka :)

Szyt - my już też wspólnie czujemy ludzika:) A dzisiaj to nawet w nocy obudziłam się i czułam jak maluch walczy:) W tym tygodniu wybieram się na usg połówkowe - juz nie mogę się doczekać, wierzę, że wszystko jest ok!!!!! A jak tam waga? U mnie nadal +3:)))

cześć Lutówki :) U nas wszystko okiW piątek wrócił mój Mąż, także Dzidziunia i Ja jesteśmy baaardzo szczęśliwi! Tatuś poczuł po raz pierwszy ruchy dzidzi-był pod wrażeniem! Maluszek jest spokojny, oczywiściwe szturcha mnie (na przykład dokałdnie teraz...), ale nie jest to bardzo mocne i w nocy ładnie śpi ;) Szyt-facetom jest trudniej to wszystko zrozumieć, i w sumie nic dziwnego, bo przecież to my nosimy nasze skarby w brzuszkach, jesteśmy z nimi 24/24h, czujemy jak się rusza.... Teraz, dzięki temu że moga już poczuć pod dłonią kopniaczki łatwiej będzie im to przyswoić :p Ja też mojemu ciągle opowiadam ile dzidzi ma cm (w przybliżeniu), jakie ma umiejętności i co ja czuje w brzuszku... .Często sam się dopytuje. Poza tym gdzie nie spojerzeć w naszym domu to wszędzie fachowe lektury dot. dzieci i widzę, że mój podczytuje.... :) Jutro zaczynam 20 tydzień.....wow! :D Miłego dnia! 👄

sylwia_pl waga słabo. co prawda spadła, juz nie jest +5 tylko 4,5 :o ale zaczełam więcej jesć. chyba wywar zadzialał bo już nie jestem taka opuchnięta. zazdroszczę ci twoich 3 kilogramów i to w 22 tyg! planowałam przytyć w całej ciąży nie więcej niż 10 kg ale to sie chyba nie uda. chciałam zapisac sie na fitness dla ciężarnych ale nic nie znalazlam w moim mieście-skandal! myślałam o takich ćwiczeniach z pilką, co to polecają w tv, ale niestey nic nie ma. na basen sie trochę boję chodzić, bo łatwo tam o zakazenie.