Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominikaaa22

Nagłe pogorszenie sie cery!!

Polecane posty

Gość dominikaaa22

Witam. Mam 22 lata i nagle na mojej buzi pojewiły sie ropne wypryski, wagry i grudki:( nigdy wczesniej nie miałam takich problemow z cerą tylko czasem pojawiały sie jakies pojedyncze wypryski, a teraz- nie dosc ze jest ich wiele na czole to i jeszcze na policzkach i te okropne grudki w okolicy brody i ust!!!!!!!!! juz mam tego dosc:( nie moge sie na siebie patrzec !!! Może wiecie co może byc porzyczyną takiego pogorszenia sie cery???? Prosze doradzcie cos Kochane.

Współczuję Ci bardzo.U mnie się to stopniowo zaczynało tak mniej więcej od 17,18 roku życia.Myslę,że to problemy hormonalne...chociaż mogą być też inne przyczyny.W każdym bądz razie źródło tkwi w organiżmie.Też mam prawie 22 lata i nadal to świństwo na twarzy.Chociaż ostatnio się zmniejszyło:) Profilaktycznie mogę Ci polecic maśc brevoxyl(20 zł apteka)ta maśc likwiduje zaskórniki.Chociaż może porządnie uczulić.Przemywaj twarz tylko przegotowana,lub mineralną wodą (2 razy dziennie)i wycieraj w ręcznik lub chusteczke jednorazówke.Nic nie wyciskaj!,żeby nie porobiły się przebarwienia i blizny.Pij dużo wody mineralnej i jakichś herbatek oczyszczających.Polecam zieloną.Podobno też z bratak jest dobra. Jak nie przejdzie wybierz się do dermatologa,a jak on nie pomoże to wtedy trzeba porobić badania na hormony i rózne dolegliwości.No,ale to dalsza przyszłośc.Moze przejdzie:)

aha...i odstaw tłuste kremy..może to jakiś nowy kosmetyk Ci nie słuzy?

Gość prawie żona22
a ja jestem prawie pewna że toi zaburzenia hormonalne wiecradze zbadac hormony a może okazac sie ze w tym tkwi cały problem.wiem po sobie ze kiedys mialam bardzo problemy ze skórą bo nagle miałam jakies zaburzenia i nadczynnosc pewnych hormonów.Pamietam ez to pojawiło sie nagle z dnia na dzien.Nasczscie wyleczyłam cere na dobre ale troche to trwało.Obecnie ciesze sie piękna cera i przeszłam na pewną cudowną dietkę i crea nadal utzrymuje sie w super stanie.jestem zdziwiona bo nawet nic mi przed okresem niewyskoczyło i ma zdrowy koloryt.Za to kiedys mialam znaczace problemy z trządzikiem naszcescie dziś to są juz tylko wspomnienia.Pozdrawiam

Gość jest taka opcja
że to wynik stresu, jakiejś presji, nieradzenia sobie z czymś Niestety wydzielanie hormonów i cały układ hormonalny powiązany jest z układem nerwowym. Jeśli dotykają nas problemy emocjonalne, często ma to odbiecie w rozregulowaniu układu hormonalnego, ogólnie skóra to obraz stanu naszej psychiki i czasem też układu pokarmowego, a dokładniej jelit

Gość agaaai
prawie zona22>>>a jaka to dietka??????:>

Gość prawie żona22
Dieta polega na wyeliminowaniu mięsa type wędlina itd.Można raz w tygodniu lub dwa na jakis czas zjesc mięso ale gotowane bo wędlina typu szynka jedzona na sucha zawiera przeciec moc szkodliwych subst(bardzo czesto bydło pasie antybiotykami czy hormonami).Należy całkiem wyeliminowac tłuste sosy czy majonez oraz ketchup.Substancje konserwujące itd w nich zawarte pogarszają stan skóry i zaburzają prace gospodarki hormonalnej(podwyższony cholesterol).Nalezy też odstawic slodycze .Jednym słowem wyeliminowac w wiekszym stopniu gluten.Tak więc co trzeba jeśc?Warzywa owoce(szczególnie rzodkiew i pomidory) ,brokuły szparagi ,zielone warzywa,ryby i owoce morza,kiełki zbóż zarodki pszenne dodane do jogurtu.Moim rytuałem stało sie jedzenie conajmniej dwóch jogurtów dziennie z otrebami granulowymi(niemoge sie obejsc bez otręb uwielbiam ich smak.trzeba całkowicie zrezygnowac z fast fodów i napojów gazowanych.Najlepiej jest pić 3 razy dziennie zieloną herbata na przemian z pokrzywą i zjadac conajmniej pół cytryny dziennie.Pić conajmniej dwa litry mineralki.Wiem jest mnóstwo wyrzeczeń ale taka dieta swietnie wpłyneła na moją skóre i samopoczucie .Paznokcie przestały sie łamac,włosy są zdrowe i nierozdwajają sie .Mamw iele energi i wiem ze przejscie na zdrwoą diete bedzie jescze bardziej owocowało w pozytywne skutki.Dodam że dzieki otrębom czyli błonnkikowi który powoduje rozciąganie ścian żołądka a jest najwqażniejszy podczas tej diety udało mi sie schudnąc 3 kilo.I teraz zamiast 53 kg przy wzroście 1.68 waże 50 kg.

Gość endi
Do PRAWIE ZONA22 hej napis zcos wiecej o tych zaburzeniach hormonalnych co było nie tak i jak je unormowałas dzieki

Gość prawie żona22
miałam podwyższony cholesterol dzieki niezdrowemu trybowi odzywiania.Miałam torbiele i cystki na jajnikach(mimo iz odskocznie od normy niewyszły w badaniach hormonalnych ) było coś nietak z przysadką mózgową i lekkie zaburzenie prolaktyny które wyszło po jakims czasie.Brałam krople hormonalne ale homeopatyczne przez jakies 6 miesiecy.Niestety wyleciała mi z głowy ich nazwa.Przeszłam na zdrowa diete i wcinam błonnik i wszystko jest oki.

Gość agaaai
prawie zonka.... sluchaj.. jak tak czytam to praktycznie odzywiam sie bardzo podobnie do Ciebie i nawet mam wzrost taki sam;) wage 46kg wiec szykuj sie bo jak dluzej potrzymasz z ta dietka to jeszcze zchudniesz (nie wiem czy nawet chcesz, bo ja uwazam ze moja waga jest ciut za mala) ale przyzwyczailam sie do swojej dietki ktora stosuje juz 8 miesiac! ja wyeliminowalam nawet rybki ale chyba do nich wroce... ale mam to same zdanie co Ty... jedzienie ma ogromny wplyw cere i pryszcze. nie wiem czemu ale pomimo stosowania tej dietki od jakis 3 miechow znow mam nawrot tradziku :(

Gość prawie żona22
Hm racja chudnie sie od niej to fakt ale zobaczymy mam zamiar nadal ją stosowac.Może używasz nieprawidłowej pielęgnacji.Ja porzuciłam wszystkie apteczne wysuszające badziewie.

Gość agaaai
no ostatnio wlasnie zminimalizowalam wszystkie wysuszajace leki. nakladam przede wszystkim krem nawilzajacy i glinke zielona... poczekam na jakies trwalsze efekty bo minimalne juz widze.. mam nadzieje ze to efekt zmiany pielegnacji. ;)

Gość prawie żona22
Dodam że ta dieta i odpowiednia pielęgnacja noi oczywiście te jajniki mi sie wyleczyły i dostaje w miare regularnie okres co 31-35 dni wpłyneły chyab namoją cere super pozytywnie.Oczywiście nieprzyjmuje tavbletek antykoncepcyjnych bo żle wpływały na moją cre .nieprzyjmowałam nigdy antybiotyku na trądzik czy jakis silniejszych aptecznych środków i cera zrobiła sie ładna.Ale dodam że niestety ma ze dwa wgłebienia malusieńkie na mojej gładkiej skórze bo miałam skłonnności do robienia sie takiego pryszcza czy zmiany na twarzy wiodcznej tylko pod pewnym kątem padania światła.Ale to przecież pikus bo cera i tak ładna.W zime używałm kremiku z delikanymi kwasami laroche posay.

Gość prawie żona22
no napewno bedzie coraz lepiej z twoją creą badz pozytywnej mysli.Ja myje twarz mydłem bambino a w wysuszone partie wcieram krem avene cicalfate.Dwa razy w tyg robie maseczke złuszczającą clinique i wcieram kremik z tej samej serrii(ale robie to bardzo rzadko).

Gość agaaai
ale widze ze Ty nie mialas powazniejszych problemow z cera jak teraz piszesz ze masz dwie male blizenki.. ja sobie np nie wyobrazam zebym miala ladniutka cere, bez przebarwien nawet gdybym nie miala juz pryszczy :| bo te male przebarwienia to latwo zchodza, kwestia czasu, ale mam tu na twarzy 2 takie wieksze i juz dluzszy czas mi sie trzymaja :(

Gość prawie żona22
Miałam ppoważne takie skupione w pewych miejscach kiedyś duże pryscze w formie torbielów.Ale z czasem po około 6 miesiącach zaczeły bladnąc.Pózniej zaczełam te miejsca delikatnie złusczac i sie ich pozbyłam wreszcie

Gość agaaai
:D jeeezu... to dajesz mi w tym momencie wielka nadzieje:D:D!! a czym konkretnie zluszczalas??

Gość prawie żona22
a kremem z laroche posay z kwasami owocowymi, raz byłam u kosmetyczki na peelingu ultradzwiekami .Noi smarowałam miejsca gdzie mialam przebarwionka po pryszczach kremem cicalfate z avene co przyspiesz gojenie.Przecierałam też miejsca po pryszczach tonikiem z clinique z oczarem wirgijskim.Obecnie niemam żednego przebarwienia jedynie pare piegusków na nosie hihi.Mam za to problem z pekjnietymi naczynkami i jak mi pęknie to czerwona plamka pod okiem schodzi mi miesiącami mam ją do tej pory.Pozatym polecacm jak wylecisz całkowicie trądzik na buzi maseczke złuszczająco z clinique.Ja chocioaz mam ładną juz cere uzywam jeje bo świetnie złuszca i skóra jest gładka jak pupka niemowlęcia

Gość prawie żona22
niezapomne jak zaraz po wyleczonym trądziku a mialam miejscowy skupiony wygladałam.Miałam pełno przebarwien sinych plamek i wogóle .Maskowałm to samoopalaczami ,pudrami i innymi badziewiami.Pamiętam jak taki jeden narcyz osiedlowy(solar,wypas bryka itd) z którym kiedys chodziłam ale dałam mu kosz skrytykował mocno moją cere.Cóz zrobiło mi sie przykro .Na szcescie teraz moja cera jest super i nawet podkład mi niepotrzebny.Używam jedynie kremu brązującego Jonsona i róż brązujący z drobinkami.

Gość prawie żona22
Obecnie mam cudownego chłopaka z którym jestem niecały rok i zamierzamy sie pobrac.Jeteśmy zareczenie i przeszcześliwi . wiem że to niezbyt długo ale co tam po co czekac.Oboje jesteśmy pewni swojej decyzjii.A tobie życze pozbycia sie tych przebarwień i wiary ze uda ci sie wyleczyc cere.

Gość agaaai
dzieki:D jesli czujesz ze to ten jedyny to rzeczywiscie trza isc za glosem serca;). co do tego nasmiewania sie to na szczescie nikt w ostatnim czasie nie dal mi tego do zrozumienia, mimo ze na poczatku roku (nowa klasa) mialam sliczna cere i teraz od 3 miesiecy gdzies, jest gorzej (o wiele) a moze dobrze to ukrywam?? chociaz jak dla mnei to i tak to widac. ale jeszcze kilka lat temu to mialam taki tradzik ze normalnie wiele osob niezbyt mile teksty puszczalo, ale potrafili zagadywac do mnie w realu i na gg chlopaki ze szkoly. pozniej znow byllo ze mna lepiej to na prawde mialam powodzenie... teraz w sumie podstawowym problemem jest brak pewnosci siebie przez te pryszcze mimo ze wiele osob mowi ze jestem ladna (ja NA PRAWDE tak nie uwazam), nie potrafie juz flirtowac i byc taka szalona i spontaniczna jak jeszcze te 3 miesiace temu. chce to zmienic, ale nie wiem jak.