Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

padlinka

jaka jest norma glukozy w ciazy po pierwszym i drugim badaniu?

Polecane posty

moje wyniki to: glukoza na czczo 78.0 glukoza po godzinie 145.0 mam nadzieje zze nie mam powodu do niepokoju, co? Napiszcie jak u was bylo, plis..

Padlinko >> nie wiem, czy Ci pomoge, bo ja mialam test z obciazeniem 75g glukozy i mam na wyniku na czczo norma od 70 do 115 mg/dl a po 2h do 140 mg/dl ja mialam odpowiednio - 82 i 108 nie wiem, czy przy badaniu z 50g glukozy norma po godzinie jest taka sama jak tu po 2h ale gdzies slyszalam, ze ogolnie wynik nie powinien przekroczyc 140mg/dl lekarz pewnie poradzi Ci, zeby zrobic ta krzywa z 75g glukozy - tak sie zawsze robi, jak wynik przy 50 jest \"dziwny\" ale nie martw sie na zapas - moze tylko jadlas dzien wczesniej cos, co podnosi cukier - np wedzona rybke, ona na dlugo cukier podrzuca, na pewno na wiecej niz przepisowe 6h pozdrawiam :-)

Gość laaweendaa
Jeśli chodzi o wynik badania przesiewowego (po wypiciu 50g glukozy) norma wygląda tak: - na czczo nie powinno przekroczyć 105 mg%, czyli jest ok. - po 1 h, prawidłowy wynik nie powinien przekroczyć 140 mg% W Twoim przypadku przekroczył nieznacznie więc nie ma się o co martwić. Lekarz skieruje Cię na powtórne badanie, tym razem z 75g. glukozy. Przed badaniem (ok. 3 dni) należy ograniczyć spożywanie cukru. Prawidłowe wyniki pownny wyglądać następująco: - na czczo do 105 mg% - po 1h do 180% - po 2h do 140% Ja po 50g miałam 85mg%/172mg% - czyli baaardzo dużo!!!!! a po 75g już tylko 81mg%/157mg%/111mg% i wszystko okazało się w porządku. Także na Twoim miejscu nie martwiłabym się wynikiem. Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrówka!!!!! 🌼

dzieki dziewczyny, faktycznie uspokoiłyscie mnie.. ktoska-----na pewno bedzie dobrze 🌻

Gość izka25
moje wyniki to: test obciążenia glukozą 50g: na czczo 94 mg/dl po godzinie 145 mg/dl a test obciążenia glukozą 75g: na czczo 77 mg/dl po godzinie 89 mg/dl i po dwóch godzinach 139 mg/dl Wynik wydaje mi się trochę dziwny przy badaniu 75g, bo po godzinie powinien być chyba większy niż po dwóch, ale mieści się w granicach więc chyba nie ma się co martwić:-)

Gość Cegłówka
Czytam dziewczyny te wasze wpisy i się zastanawiam jak jest z moimi wynikami ja mam takie. - na czczo 98mg/dl - po 1h z glukozą 75g 129,0 mg/dl - po 2h z glukozą 75g 110,0 mg/dl Czy któraś z was może mi powiedzieć co mam sadzić o tych wynikach??Z góry dziękuję:)

Gość gość
Sa w normie,bo norma do 140

Gość gość
aceton w moczu oznacza, że jesz za mało węglowodanów. Energia dla Ciebie i dziecka powinna być dostarczana w jedzeniu, energia bierze się z węglowodanów (cukrów). Jak jest ich za mało to organizm zaczyna spalać własną tkankę tłuszczową.

Gość Patka83
moje wyniki to przy 75g: glukoza na czczo - 83mg/dl glukoza po godzinie - 193,5mg glukoza po 2 godz - 143,9mg Boję się, że mam cukrzycę ciążową. Wysokie te wyniki są.

Gość gość
no niestety czeka Cię dieta radzę od razu odstawić słodkie biały chlebek, bułki, kluseczki i owoce bogate w węglowodany typu winogrono czy banany itp lekarz pewnie wyślę Cię do dietetyka

Gość fiona1918
moje wyniki po obciążeniu 75g glukozy to: - na czczo 112 mg/dL - po 1 h - 128 - po 2 h - 106 Co ja mam o tych wynikach sądzic, szczególnie o tym na czczo?

Gość lidku2
witam wszystkie panie tak czytam Wasze wpisy i czuję coraz większy strach moje wyniki wyszły następująco: glukoza na czczo: 86 po godzinie 75 g: 74 mg/dl po 2 godzinach: 69 mg/dl jak dla mnie to trochę za niski a mój niepokój wzrasta po Waszych wpisach. Co mam o tym myśleć? Następna wizyta dopiero w przyszłym tygodniu