Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość breaker2

po co drugie imie dziecku?

Polecane posty

Gość breaker2

Gość tak se.

Gość Kold Hard Bicz
Kiefer ma piec imion i prosze - jak dobrze mu to robi...

Gość brukselinka
by ułatwić identyfikację osoby. Janów Kowalskich jest na pęczki ale Janów Konradów Kowalskich zdecydowanie mniej a jeszcze jak dodasz Jan Konrad Kowalski syn Haliny i Marka to już w ogóle full wypas :P

Gość Kold Hard Bicz
Im wiecej ma sie patronow tym lepiej chyba no nie ?

Gość 11111111
ja nie mam drugiego imienia i nie zauważyłam aby kiedykolwiek mi było potrzebne a juz troche żyje na swiecie:)

Gość karolina_007
u mnie w rodzinie to tradycja poprostu: np babcia: Jadwiga, Cecylia - mama: Danuta, Jadwiga - ja: Karolina, Danuta i dziewczątko dzidzi moje będzie miało na drugie Karolina :)

Gość totalna beznadzieja
te dwa imiona. Wiem coś o tym bo sama mam dwa i wcale mi czasami nie do śmiechu. Mój urząd skarbowy próbował mi nadać drugi nip, właściwie to mi go nadano i jeszcze kazano mi przyjechać i tłumaczyć się dlaczego mam dwa nipy. Zresztą w każdym urzędzie muszę dziobać więcej niż przeciętny człowiek. To tylko dlatego nie podobają mi się podwójne imiona - przez te papierkowe gramolenie

Gość ja mam też 2 imiona
i nie podoba mi się.. same imiona zajmują"dużo" miejsca Karolina Magdalena a mój chłopak ma nazwisko 10 literowe to juz wogóle klapa :O

Gość też
karolina_007 --> fajna tradycja :) osobiście mam jedno imię i nie narzekam

Gość ja mam też 2 imiona
razem 29 liter:O

Gość zuzka333
Mam dwa imiona i cieszę się z tego. Nigdy nie miałam problemów z nimi w urzędach. Zwykle posługuję się pierwszym, choć w dowodzie i prawie jazdy mam wpisane oba. To drugie widnieje też na dyplomie magisterskim. W zasadzie celowo podałam je przy składaniu papierów na studia i warto było. Uniknęłam problemów i nie mylono mnie z dziewczyną o tym samym pierwszym imieniu i nazwisku. Drugie imię odróżnialo nas. Mnie osobiście podoba się zwyczaj nadawania dwóch imion, ponieważ cenię tradycję, a jest to zwyczaj staropolski szlachecki. Kiedys bywało tak, że im zacniejszy ród i wyżej utytuowany, tym więcej imion nadawano dzieciom. Zwyczaj ten również panował na Zachodzie i panuje nadal, np. w Wielkiej Brytanii członkowie rodziny królewskiej miewają nawet po 5 imion. W tej sytuacji 2 przy 5 to bagatelka.

Gość 11111111
to gratuluje zuzka333 -pochodzisz z zacniejszego rodu i wyżej sytuowanego niz ja bo ja mam jedno imię a Ty dwa :P

Bo to fajnie mieć dwa imiona. Szczerze powiedziawszy oprócz mojego męża nie znam nikogo innego kto miałby tylko jedno imię. Ale teściowa miała pięcioro dzieci to mogła sobie z imionami poszaleć :) , a on był ostatni to chyba już jej pomysłów zabrakło :)

Gość zuzka333
Bardzo głupia uwaga, nie sądzę, że pochodzę z zacnego rodu. Podkreśliłam tylko, że zwyczaj nadawania 2 imion wziął się z tradycji i na własnym przykładzie podkreśliłam użyteczność drugiego imienia, Ty Głąbie Kapuściany, że tak się wyrażę. Nie moja wina, że Twoi rodzice nie mieli fantazji i nie uważam, że jesteś gorszym człowiekiem. Nie należę do wymądrzalców.

Gość aha.......
... nie uwazasz go za gorszego czlowieka, tylko jego rodzicow za pozbawionych fantazji... nooo, szacuneczek ja uwazam drugie imie za zbedne... poza, oczywiscie, taka sytuacja, gdy rodzice bardzo chca nadac dziecku popularne imie, wtedy drugie przyda sie do odrozniania w szkolach, zakladach czy innych instytucjach tak poza tym, to drugie imie nie dosc, ze nie jest zwykle uzywane (wiec po co ta redundancja?), to jeszcze umie platac figle i byc bardzo klopotliwe przy wszelkich formalnosciach w urzedach - tam gdzie brakuje kratek na wpisanie wszystkiego, tam gdzie myla pierwsze imie z drugim...itp. pozdrawiam

Gość 11111111
zuzka333 to nie była głupia uwaga tylko zarcik,wiecej luzu bo sie zestresujesz w dzisiejszym świecie a skoro uwazasz ,ze nie jestem gorszym człowiekiem to nie wyzywaj mnie od głabów kapuścianych,to nie przystoi kulturalnym ludziom ja Ciebie w zaden sposób nie obraziłam,

Gość gumijagoda
ja nadałam mojemu synkowi dwa iniona bo bardzo mi się podobały BARTOSZ SEWERYN a córcia ma drugie imię po mojej ukochanej babci JULIA NATALIA ,FAJNIE brzmi a ja nie mam drugigo imienia ni wiem dlaczego bo moja siostra i brat mają