Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka37

Moja 17 -to letnia córka chce brać tabletki antykoncepcyjne!!!

Polecane posty

Gość mamuśka37

Co zrobić? Parę dni temu była u ginekologa na pierwszym badaniu, mówi że ma jakieś upławy i okropnie przeżywa okres. Ostatnio strasznie bolał ją brzuch, nawet wymiotowała i miał rozwolnienie. Ale ja właściwie nie o tym chciałam, pani doktor zapisała jej czopki na upławy i tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie bolesnych miesiączek. Kurcze , mówie jej że nie stać mnie na tabletki anty co miesiąc, a ona na to że jej chłopak z którym chodzi od 2 lat dołoży połowę ceny!!! Jestem w szoku, co zrobić, raptem wyszło że śpią ze sobą od jakiegoś czasu, no spodziewałam się że za raczkę się raczej tylko nie trzymają ,ale co innego się domyślać a co innego mnieć to powiedziane otwarcie. Niewiem co im powiedzieć, jeśli powiem ok to tak jakbym na to przyzwalała, a jeśli powiem nie to i tak będą się kochać i nie daj Boże wpadną, a potem zgonią winę na mnie. Poradźcie proszę.

skoro ma bolesne miesiaczki to jej na zdrowie wyjdzie ;) .....ja kiedys okropnie przez pierwsze dni miesiaczki sie zwijalam z bolu, co miesiac mnie przez 3 dni w szkole nie bylo, od kiedy biore tabletki anty..w ogole mnie brzuch nie boli!!normalnie jak reka odjal...a moze by jakies tansze brala? pytasz sie czy pozwalac jej na to...no coz, niewazne co zrobisz i tak bedzie z nim sypiala, w koncu to jej sprawa, jej zycie....

Gość do mamuśki
To może otwarcie doradź im seksik oralny :D Odlotowe doznania, a i dzieci z tego nie ma :P Co Ty na to, Mamuśku37?

Gość .. . . . .. .. ... .. .
sory, ale lekarz zapisał lekarstwo to albo córce kupuj, albo się nie burz że ktoś się na to dołoży. zresztą durna prowokacja...necik jest a na leki nie ma dno i pół metra mułu

Gość mamuśka37
morphina wiem, czytałam że tabletki antykoncepcyjne pomagają w bolesnych miesiączkach, ja nigdy aż tak ciężko nie przechodziłam i nikt w mojej rodzinie. Ale głównie chodzi mi o sam fakt,że myślałam że mam małą dziewczynkę w domu a tu raptem się dowiaduje że to już właściwie kobieta i współżyje z facetem, czy to nie za wcześnie?

Gość halo ona ma 17 lat
a nie 7 :O Czas otworzyć oczy.

Gość 17 lat...
to jednak młody wiek. Ja osobiście nie jestem za tym,aby tak młode dziewczyny już uprawiały seks,ale skoro już tak jest,to lepiej niech zażywa te tabletki-nie będziesz przynajmnie się martwic,że zajdzie w ciąże w tak młodym wieku

Gość nooo malutka dziewczynka
... hehe, ty sama masz 37 lat? W wieku 20 zaszlas w ciaze???? Bo tak mi sie wydaje, nick mamuska 37 na to wskazuje. Ja mam 27 lat a pierwszy raz zrobilam to majac wlasnie 17. Bardoz dobrze, ze dziewczyna ma glowe na karku i chce brac pigulki, bo jeszcze niedlugo przytrafilby sie jej dzidzioch, podobnie jak w niekrotkim czasie potem jej mamusi....

nie za wczesnie..nawet wedlug prawa legalne, bo zabronione do 15tego roku zycia:P to nie jest juz dziecko, tylko mloda dama!

to, ze nikt w rodzinie u ciebie tak bardzo miesiaczek nie przezywal to nic nie znaczy! u mne moja mama i babcie tak nie mialy...tylko terka sa jakies takie dziwne pokolenia;) zwroc uwage, ze sa inne czasy....inne poglady na te sprawy, mlodziez jest bombardowana wiedz ana temat sesku, i nic dziwnego, ze coraz wczesniej zaczynaja wspolzyc...radzilabym jedynie porozmawiac z corka, bo wiem z wlasnego doswiadczenia, ze brak swobody w rozmawianiu o tych sprawach z matka jest najgorsza rzecza jaka sie moze zdarzyc...

Gość mamuśka37
do nooo malutka dziewczynka dobrze wnioskujesz, tylko tak to jest że dla swoich dzieci zawsze by się chciało jak najlepiej, żeby nie popełniały tych samych błędów co my.... Więc chyba będę musiała skądś wyciągnąć tę kasę na tabletki, z tą pracą jak radzi Papierowe... tez dobry pomysł i tak chciała iść gdzieś na lato także może nie będzie tak źle. Myślę że się zgodzę na to

Gość mamuśka37
morphina ona się strasznie krępuje ze mną o tym rozmawiać , właściwie musiałam wszystko z niej wyciągać, niewiem co robię źlę, myślę że nie jestem aż taką heksą, rozmawiamy o wszystkim, o chłopakach, o koleżankach, o szkole, raczej otwarcie tylko o seksie nie może się przełamać, mówi że o tym woli porozmawiać z koleżanką.

Gość kattty25
Rowniez zaczelam brac tabletki w wieku 17 lat. Ale niektore sa tanie,np.Daine35 bo sa czesciowo refundowane.Moze niech ginekolog zapisze jakies z tych tanszych, ktore rowniez sa dobre.Wiem,bo sprawdzilam

Gość mamuśka37
a ile kosztują te Daine 35 ?

Gość pogratulować świetnego
kontaktu z córką, pewnie nie rozmawiałaś o tym z nią wcale więc nie bądź zdziwiona, zamiast ubolewać ciesz się ,że jest dojrzała i jej chłopak też i że myśli o swoim zdrowiu i swojej płodności. Ja na szczęście miałam tak,że rozmawiałam o tych sprawch z moimi rodzicami odkąd byłam mała i na prawdę nie było to dla mnie nic dziwnego,że moja mam na pierwszą wizytę poszła ze mną do ginekologa, który przepisał mi tabletki, właśnie w wieku 17 lat. Ale na to trzeba pracować od małego, żeby było wzajemne zrozumienie i szacunek, a nie budzić się z ręką w nocniku jak dziecko ma 14, czy nawet 17 lat, o seksualności i fizjologi trzeba umiejętnie rozmawiać w każdym wieku, wtedy uniknie się takich rozczarowań o których piszesz...

Gość june
Moze ona boi sie rozmawiac z Toba o seksie bo czuje podswiadomie jaka bedzie Twoja reakcja...a ta musisz przyznac nie jest aprobujaca. Wiem, ze to jest szok dla matki uslyszec, ze jej dziecko nie jest juz malym dzieckiem, ale niestety trzeba sie do tego przyzwyczaic, ze czas idzie do przodu a nie stoi w miejscu. Uwazam, ze powinnas zmienic swoje nastawienie do corki i jej zycia intymnego-na bardziej pelne zrozumienia, akceptujace. Spytaj sie corki, czy jej jest dobrze, czy ten chlopak ja kocha, itp...ale tak w neutralny wyluzowany sposob a nie z zamiarem prawienia moralow. Natomiast jesli chodzi o tabletki to tu wlasnie bym byla bardziej ostrozna-tabletki sa wielka ingerencja w organizm, i powinny byc uzywane w ostatecznosci...badz ostrozna z Diana (ja ja bralam i to jest raczej tabletka, ktora ma leczyc tradzik a nie sluzyc tylko jako srodek antykoncepcyjny, po jej odstawieniu mialam straszne nawroty tradziku), wybadaj jakie lekarka przepisala corce i postaraj sie poczytac na ich temat, czy sa dobre, itp, itd.

Gość mamuśka37
pogratulować... miałaś to szczęście że mogłaś rozmawiać z rodzicami, ze mną nikt na te tematy wogóle nie rozmawiał to i pewnie ja też nie potrafię z tego właśnie powodu, ale staram się, próbuję...

Gość mamuśka37
june lekarka zapisała jej tabletki o nazwie yasmin, czytałam tu na cafe wiele pochlebnych opinii.

Gość wisteria
przeciż jest nowy wiek,niech zażywa tabletki..to na tym lepiej wyjdzie . i ona będzie spokojna co do ciąży i Ty mamuśka, będziesz spokojniej spąć ,dajmy sobie spokój z tą moralnością.Jak jej zabronisz to wpadnie,a Ty sobie tego nie wybaczysz, a jak będzie miała tabletki to i życie spokojniejsze ,i sen lepszy.To nie zbrodnia, dobrze,że o tym będziesz wiedzieć....

Gość mamuśka37
Dziękuję Wam kobietki za wszystkie rady, te krytykujące i te pocieszajace, pomogłyście mi otworzyć oczy, uświadomiłam sobie że muszę inaczej spojrzeć na córkę. Pozdrawiam i życzę bezstresowego wychowywania Waszych pociech.

Gość midka
Yasmin to najnowsze tabletki jak napisala poprzedniczka. takze mi je proponuja za kazdym razem jak ide po recepty , zawsze pyta " moze pani sproboje nowych" .Wciskaja mi te nwoe drogie, gdy ja jestem zadowolona z tych co biore , dobrych i przystepnych cenowo. Wydaje mi sie ze mozesz przekazac córce by postarala sie o tansze tabletki. niech lekarz jej zrobi badania i przepisze dobierajac wg badan albo po prostu dobierze takie dla pierwszej antykoncepcji u mlodych dziewczyn. Mi dobieral lekarz pierwsze cilest, a obecnie biore novynette. te drugie są bardzo "lekkie:" pod wzgledem hormonow i znośne. ale oczywiscie to kwestia indywidualna jak organizm zareaguje. do Yasmin zawsze moze przejsc pozniej. wiec jesli martwisz sie o fundusze proponuje tansze, rownie dobre bo sprawdzone i masowo uzywane przez wiele kobiet. np novynette, harmonet, minulet, sa jeszcze innne oczywiscie.

Gość kattty25
Diane ok. 13 zl

Gość kattty25
A Cilest duzo drozsze i w ogole mi nie sluzyl. Brzuch bolal przez caly czas i zle sie czulam.Opuchnieta itp. A po Diane zadnych objawow ubocznych

Gość chzia mizia
ja to zazdrosze takiej mamuski, bo janigdy nie moglam i raczej nigdy nie bedemoglapogadac sobie tak otwarto ze swoja mama. mam 18 lat i biore tabsy, ona oczywsicie nic nie wie, i lepiej chyba. Nigdy nie rozmawiala zemna o antykoncepcji.Tylka czesto powtarza"nie zrob glupsta,masz skonczyc szkole","uwazaj na siebie".Czesto mnie to juz denerwuje, bo powiedzilabym jej, ze mam wszystko pod kontrola i chyba lepiej znam sie na antykoncepcji niz ona,bo ja uzywam tabsy, aona gumki(kiedys przypadkiem znalazlam w jej szafeczce nocnej).Kiedys chcialam wejsc na ten temat i powiedziec, ze wiem jak sie zabezpieczac i wogole,a ona do mnie,ze sienie wstydze rozmawaic znia o takich rzeczach, bo ona by sie spalila ze wstydu rozmaiwac ze swoja mama.A jak bym jej powiedzila, ze biore tabsy, to chyba zabronilaby mi sie spotykac z moim facetem.dziwnamam mamuske ale co sie zrobi.Ja bede rozmawiac ze swoimi dziecmi na takie tematy, zeby wiedzialy wrzystko i one sie nie baly i ja.

witaj mamuska37 szczerze mówiąc rozumiem Cie , kazda mama jest w szoku jesli córcia zaczyna dorosłe życie urodziłam dziecko jak miałam niecałe 18 lat i mama nigdy ze mna nie rozmawiała , wręcz była oburzona i ciągle zabraniała popełniłam błąd że nie podeszłam do tego rozwaznie teraz ja i moje dwie córeczki ponosimy konsekwencje mojej głupoty za wcześnie zaczęłam, nie zabezpieczałam sie i zwiazek nie przetrwał próby czasu bardzo kocham swoje dziewxczynki, ale wiem że powinnam była albo zacząć później albo się zabezpieczac , wtedy córki miałyby ojca a tak już drugi rok tęsknią za nim nie rozumiejąc dlaczego odszedł a tatuś się nie wyszalał najzwyczajniej w świecie przepraszam że piszę nieskładnie ale jetem w pracy i nie za bardzo mam czas pozdrawiam

Gość .ajklsfhksdjh
yasmin do bardzo dobre tabletki dla mlodych dziewczyn !!!sama je biore mam cos prawda 19 lat ale bardzo jestem zadowolona:)nie tyje sie od nich bo nie zatrzymuja wody w organizmie!!

Gość mamuśka37
Cieszę się że odzywają się tu kobiety w różnym wieku, to wszystkim nam napewno pomoże. Następnym razem zabiorę córkę do mojego ginekologa i razem wybierzemy tabletki, tak by było chyba najlepiej, tylko czy ona nie będzie sie wstydzić ze mną pójść, ale pierwsze koty za płoty jak to się mówi, temat tabu zaczęty..... Paulka masz naprawdę fajną wyrozumiałą mamę, tez bym chciała aby moja córka kiedyś tak o mnie powiedziała. Montia, ja akurat też jestem w takiej sytuacji jak Ty, tez jestem sama, tyle że pewnie sporo starsza od Ciebie.

hmm choc nie pochwalam zeby mlode 16-17 panienki sie je...ly to uwazam,ze te tabletki to bedzie mniejsze zlo,bo nie ebdziesz potem nowego bachora miala na glowie :P

hmm choc nie pochwalam zeby mlode 16-17 panienki sie je...ly to uwazam,ze te tabletki to bedzie mniejsze zlo,bo nie ebdziesz potem nowego bachora miala na glowie :P