Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HmMMmmMm8

Egipt czy Tunezja?

Polecane posty

jeśli ktoś chce jechać do Egiptu to sprawdzony jest hotel 5* Sunrise Palacio. Bajka nad morzem i laguną...

Nasz hotel byl chyba 4,5-gwiazdkowy (tak go ocenili w katalogu- ja bym mu dala z czystym sumieniem 5!). Placilismy za tydzien od osoby chyba 600 euro. Ale nie jestem pewna (maz placil)- ceny wahaja sie w zaleznosci od sezonu i dlugosci pobytu. Drugi tydzien zawsze jest tanszy od pierwszego. Tak naprawde nie mam pojecia ile naprawde zaplacilismy. Bo polaczylismy to ze zwiedzaniem Egiptu w pierwszym tygodniu (rejs po Nilu z wycieczkami)- tak wiec w sumie nie wiem ile co kosztowalo. Ale cale 2 tygodnie (rejs+plaza) kosztowaly 2000 euro- w najbardziej drogim sezonie (jesien). Lato w Egipcie jest relatywnie tanie!

Gość HmMMmmMm8
No i decyzja zapadła :D Wybrałam Tunezje i Sousse ;) i hotel El Hana Beach **** (podobno nie najgorszy) Calutkie 2 tygodnie :D Jeśli chodzi o Tunezje , to jakie wycieczki fakultatywne poleciłybyście? Bo ja zastanawiam sie m.in. nad 2 dniowym Safari (125 USD ) warto za taką cene wybrać tą wycieczke? ;) A i jeśli chodzi o Sousse, jakie są plaże i morze? Czyste?;) I czy wybrać (za dodatkową opłatą- tak mi się wydaje) pokoj z widokiem na morze? Pozdrawiam 🌼

Gość madellen 23
Jesli chcesz wybrac sie teraz w te wakacje, to polecam Egipt a Tunezje odradzam ze wzgledu na silnie wiejący tam wiatr o tej porze roku .

Gość madellen 23
Przyjaciolka wrocila niecaly miesiac temu i wlasnie zaczyna sie ta pora ze wieje jak cholera. w egipicie bylam w kwietniu, na plw. synaj - raj ;) jeszcze chce tam wrocic.

Jesli Egipt to polecam z całego serca rejs a później plażowanie w HUrghadzie (lub w Sharm, zalezy z jakim biurem). Niektóre biura w tym tygodniu zwiedzania mają opcję z Kairem, jesli nie jest mozliwość pojechania do Kairu z biurem miejscowym za ok. 30 $ (1 dzień). NIGDY Z REZYDENTEM! Jedno ale : Od 1.06.06 biura miejscowe w Hurghadzie mają zakaz organizowania wycieczek do Kairu i Luksoru- sprawa jest w sądzie i turyści czekają na rezultaty. Jeśli nie wygrają to zostaje niestety wycieczka z rezydentem za ok. 60 $. Na rejsie byłam rok temu w maju. Pogoda fantastyczna, statek super ( www.pharaohotels.com - Statek La reine du Nile). Jesli Turcja to tez objazdówka bo Alania (która jest najpopoularniejsza) to niestety żadna Turcja. Turcja to piękna Kapadocja i niesamowity Istanbul, Pamukkale i wiele innych, które na takim objeździe można zobaczyć. Byłam 2 lata temu na takiej opcji i tez polecam. TEraz wróciłam z tygodniowego pobytu w Alanii i gdyby był to mój jedyny pobyt w Turcji to nie zachwyciłabym się. Dlatego uważam, ze opcje 7+7 jak najbardziej oddają klimat danego kraju. A późiej na wypoczynek mozna tam wracac. DO Tunezji wybieram się na przełomie września/pażdziernika i prawdopodobnie jak dobrze pójdzie na opcję 7+7 Libia i w Tunezji wypoczynek. Podczas wypoczynku KONIECZNIE na 2 dni na Saharę. Z tego co sie już dowiedziałam to po prostu trzeba zobaczyć. Strona biura miejscowego, które organizuje te wycieczki : www.sahelvoyages.com a tutaj zdjecia zrobione przez osoby które były z tym biurem : http://gramuzyka.pl/tunezja/about.php Uważam ze za te 150 $ WARTO! Patrząc na zdjęcia przeżycia murowane. Pozdrawiam i życze udanego urlopu.

Gość pppppppppppp

Stacy ja też lece z GD! Do Libii wogóle sie nie obawiam, wręcz nie moge się doczekać. Znajoma wróciła i jest zachwycona, jak zreszta mówila nikt z autokaru nie chcial stamtąd wyjeżdzac. POdczas zwiedzania nie ma nigdzie tłumów. Byłam w Egipcie na rejsie. Fantastico! Turcja chyba najbardziej \"cywilizowana\" i poza tym piekna. Jedź na wycieczkę typu 7+7 to jest to! Zwiedzasz kraj a później odpoczywasz drugi tydzien. Naprawdę warto. Jak poedziesz do Tunezji to koniecznie 2 dniowa Sahara , pooglądaj tu zdjęcia http://gramuzyka.pl/tunezja/about.php Znasz biuro podróży w Zieleniaku w GD? Mają tam niższe ceny niz np. w samej Triadzie. Babka daje jeszcze z 5 % upustu na wycieczki.

Z dzieckiem to inna sprawa. W takim razie Turcja. Sprawdź biuro GTI, mają dobre hotele i takie typu resort gdzie sa zjeżdżalnie i inne atrakcje dla dzieci. TO sa bardzo dobre hotele sieci Riva, sa trochę daleko od centrum Alanii (jakies 15 km). W pażdzierniku w Tunezji juz może być różnie z pogodą, ja jade tylko dlatego, ze w czerwcu nie mieli juz miejsc na moje terminy i pojechałam do Turcji. Poza tym na objazd to idealna pogoda. Możesz jechac na sam wypoczynek do Egiptu do Sharmu np w listopadzie jak u nas już całkiem zimno sie zrobi. Mają tam ładne hotele. Nie wiem jaką kasą dysponujesz ale w Hurghadzie (tzn niedaleko) w Egipcie jest miasteczko El Gouna. Tam jest bajkowo! Mówi sie na to mała Wenecja. Poszukaj w ALfie Star. Wieczorem oswietlone ulice, pełno zieleni, mostków, niektóre hotele są w postaci domków z których bezpośrednio schodzisz do wody. Ceny są wysokie ale może cos znajdziesz. Tam na pewno odpoczniesz i się odstresujesz :) Zieleniak niestety 11 pietro!

Gość a ja wole
a ja chcialam do Libanu, ale ta wojna... :(

To może się spotkamy w samolocie, bo ja jadę 26.09 a wracam 10.10 miłej lektury :)

nikt Tobie nie broni Libanu, juz po wojnie, pełno \"zabytków\" trochę adrenaliny :D

Stacy 🖐️ Odezwij sie koniecznie i powiedz co wybrałas. Ja jeżdżę z koleżanką. Dziś juz nie mogę się dodzwonic do biura i zapytać o promocje ale beda jutro w Gazecie Wyborczej. Kup tez sobie i poogladaj oferty różnych biur w dodatku Turystyka. Żeby mi tylko miejsc w samolocie starczyło :) bo sie znowu wścieknę 😡

bylam w sharm sierpien piekarnik hotel iberotel fanara nie ma sie do czego przyczepic idealny tylko all inc.rafa odjazd zaraz przy hotelu

Stacy ja jadę z wycieczką oczywiście. Mowie o miejscach w samolocie bo nie zawsze z GD są na te terminy ktore chcesz. To nie Warszawa, ze wszystkie biura stamtad lataja i masz wybór.Bierz wersję All inclusive jak jedziesz z dzieckiem i na leżenie w hotelu. Wtedy masz 3 posiłki, podwieczorki i kawe, herbate, zimne napoje do bólu. Nawet od 23 zupę czasami. Z dzieckiem to jest super rozwiązanie. Może niech tylko lody sobie daruje żeby nie dostać zemsty (rozwolnienia). Pamiętaj zeby wziąśc na to tabletk. Rozgladaj sie za hotelem. Weź katalogi i czytaj na tych linkach o Tobie podałam. Wbrew pozorom hotel wcale nie tak łatwo wybrać. Pozdrówka :)

Kupiłam !!!! La la la la ..... :D :D :D 26.09 jadę do Libii i Tunezji. Ale się cieszę !!!! Stacy kupuj dolce bo sa tanie :)

Gość nowineczka
Paris za ile,na ile,z jakim biurem?HB czy ALL? ja od miesiace nie wiem gdzie jechac we wrzesniu,bo mam po 1800 na osobe najwyzej,ale to max!i chcialam na 2 tyg,tylko,ze wszyscy mowia ze nie warto HB,tylko ALL bo zbankrutuje na picie.......z jakiego biurem jest najtaniej?

Ja kupiłam objazdówkę za 1770 zł więc nie dużo , 2 tygodnie HB. 7 dni jestem na zwiedzaniu w Tunezji, i nastepne 7 w Tunezji w tym na 2 dni jade na Saharę (taki mam plan bynajmniej). musze doliczyc 100 E za wstepy w Libii i reszta kieszonkowego. Ja miałam raz w życiu ALL i dla mnie to nie zdaje egzaminu, ja za duzo jestem poza hotelem, a wiadomo , ze jak masz zaplacone to biegniesz na żarcie bo przepadnie. Jesli jedziesz z dzieckiem to inna sprawa , no i na leniuchowanie na plaży również. We wrzesniu to jedź do Turcji , nawet All powinien byc dobry cenowo , zobacz w GTI i Wezyrze (jak jestes z Wawy). Tunezja to właśnie róznie bywa z ta pogodą , ja na objazdówke to mi tak nie zalezy, wygrzałam sie w czerwcu w Turcji. No i Sahara nie bedzie meczaca. Jak wybierzesz Egipt i chcesz sam wypoczynek to Sharm. Chyba, ze np tydzien to proponuje rejs , tam jest i relaks i zwiedzanie w rozsądnej cenie, ale w Triadzie.

Aha , a gdzie niby na to picie zbankrutujesz jak w Egipcie woda kosztuje 1,5 l 3 zł, a w Turcji tak samo albo 4 zł, to tak duzo?

Gość nowineczka
chodzi o napoje do posilkow w hotelu,podobno sa bardzo drogie a nie wolno wnosic swoich....

Nowineczka jesli jedziesz z cała rodziną to pewnie sie ALL opłaca. Powiedz gdzie masz zamiar jechać?

Gość nowineczka
chcialabym do Tunezji,Turcji,Hiszpanii,Grecji lub Egiptu:) ale chcialabym jak najmniej wydac,jestesmy mlodzi i to duzy wydatek interesuje mnie wypoczynek taki zeby pogodzic relaks z rozrywka.W dzie plazowanie,sporty wodne itp a wieczorami zabawa,moze jeszcze jakas wycieczka fakultatywna(delfinarium w Egipcie to dla mnie marzenie zycia) Chcialabym na 14 dni i tak do 1700zl no jak najtaniej.....bo jeszcze kieszonkowe(nie wiem ile trzeba?),we wrzesniu.

Nowineczkaa poczekaj jeszcze do wrzesnia i zobacz ceny. Kup gazete Wyborczą sobotnią i poczytaj jakie sa lasty teraz i jekie beda we wrzesniu 9 na pewno taniej). Ja uważam, ze kraje \"dolarowe\" są dużo tańsze niż UE. Tam nie jest drogo i nie trzeba duzo kieszonkowego. Ja przykładowo byłam w czerwcu w Trucji na tydzień wersja ALL za 980 zł. Uważam, że tanio. Tak pewnie bedzie we wrzesniu. W Turcji w Alanii jest tak jak mówisz, w dzien plaża a wieczorem same dyskoteki w porcie i spacery :)

Gość neuroza
Byłam w te wakacje w Egipcie i jestem absolutnie olśniona. Spełniłam swoje marzenie z dzieciństwa. Wycieczka była objazdówką, więc mogliśmy zobaczyć na własne oczy świadectwa historii, które wcześniej zanliśmy tylko z podręczników. Tego się nie da porównać z niczym innym :)

Cześć, byłam w tym roku w Tunezji w Hammamecie i mogę z czystym sumieniem polecić.Mieszkałam w Hotelu Thalassa Shalimar 4+ jest naprawdę dobry (aczkolwiek wydaje mi się że europejskie gwiazdki nijak się mają do ich:)).Życze udanych wakacji i pozdrawiam:)

Gość fififka
A ja też się do frakcji Egipskiej przyłącze :) Może to kwestia wakacji z moim kochaniem, więc jestem nieobiektywna, ale strasznie mi się podobało. Byliśmy w Tabie, świetne miejsca, szczególnie dla wielbicieli sportó wodnych :]

A ja się zawiodałam Tunezją, Libią jeszcze bardziej..... Do Egiptu jeszcze wrócę.... :)

Gość tamariki
A do tego Egiptu to na włąsną rękę jechałyście, czy z jakimś biurem? Sama bym się chyba bała, w końcu kultura zupelnie inna i wogóle...