Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyciskarka pryszczy

Roaccutan - Kto się leczył?

Polecane posty

Gość dreams7
hej! napisz cos wiecej jaki miałaś trądzik, w jakiej lokalizacji, jak wyglądal. czy mialaś tłustą cerę? Próbuje wywoniskować który z trądzików najczęsciej powraca.

Gość izotek
Trądzik zaczelam miec bardzo wczesnie. Leczylam wszystkim, dopiero po Izoteku minął. Cere miałam b. tłustą, po wyleczeniu nie swiecila sie wogole, teraz po tych 3 latach zaczyna znowu. No i mam sporo pryszczy w miejscach w ktorych wczesniej nie mialam- na policzkach na przyklad. Tradzik mialam ciezki. A Ty jestes po kuracji Izotekiem?

Gość dreams7
U mnie jakaś odosopobniona historia. Trądzik miałam taki jak ma każda nastolatka ( 17-18 lat), wiec zaczęłam brać tabletki hormonane. Brałam bez przerw dwa lata, po odstawieniu miałam juz większy tradzik- właśnie na policzkach takie ropnie i nigdzie więcej. Mało tego mam cerę bardzo suchą, zawsze taka miałam. Zaczełam brać DIANE 35- kolejne dwa lata. Odstawienie- to juz był dramat. i znów nigdzie wiecej zadnej krosty tylko policzki tam gdzie brzebiega żuchwa, To dość specyficzne miejsce wystęowania wyprysków kobiet i do tej pory nie mogę pojac dlaczego wlaśnie tam wyskakują takie gule które bolą i bardzo dlugo dojrzwają. Nie było wyjścia- teraz łykam Izotek od 2 miesięcy. Nie mam nic na twarzy, bardzo sie boję ze to chwilowe i wszystko wróci. I znów paradoks- na poczatku brania Izoteku zaczeła mi sie przetłuszczac twarz, byłam w szoku. na obecnym etapie mam skórę zupełnie normalną- ani suchą a ni tłustą, ba! od miesiąca wogóle nie uzywam kremu nawilzającego. Moja lekarka nie wie co sie dzieje, wszystkich wysusza a mnie nie. Nie mam zadnych skutków ubocznych- tylko usta suche. U ciebie na policzkach tez jest tak w lini żuchwy?

Gość dreams7
To jest mój koszmar zyciowy. Boje sie ze nic mi sie w zyciu nie uda przez to cholerstwo. Powtórz kurację- ja bym tak zrobiła, nigdy nie badałam hormonów- tez moze byc jakas przyczyna, aczkolwiek u kobiet bez objawów wąsika tez trudno podejrzewać testosteron o przyczynę trądziku.

Hej, no to powitajcie mnie w klubie. Przeszlam dwie kuracje- najpierw Roaccoutanem, ktora jednak nie przyniosla trwalych efektow i tradzik powrocil a pozniej Izotekiem. Poki co odpukac, bo nawrotow brak. Buzia ladna, choc podniszczona :( Wiem, ze to gluio zabrzmi, ale ze wy zrozumiecie- prawada jest taka ze przez to swinstwo jakim jest tradzik zyje w ciaglym strachu, ze to powroci...

Gość izotek
Dokladnie wiem o co Ci chodzi- ja teraz wstaje rano i modle sie zebym nie miala kolejnej krosty, ze to tylko takie chwilowe pogorszenie a nie nawrot ehh;/ TeraZ pryszcze mam na bokach policzkow i na srodku. ZAczynaja sie takze na czole- przy samych wlosach...Nie wiem o co chodzi;/ JUtro jade do lekarza. Czy ktos z Was leczy/ł sie na Koszykowej w Warszawie?? Ja tam sie leczylam, ale nie wiem czy nadal przyjmuja. Do Dream7: Mozna zapytac ile masz lat? Bo u Ciebie jest duze prawdopodobienstwo, że to na tle hormonalnym. Byc moze bylas za mloda na hormony i teraz sie "pomieszaly". Moja znajoma ma "wasik", a poza tym ani jednej krosteczki i jakby brak porów- buzia jak u niemowlaka. Powinnas isc do endokrynologa albo ginekologa.

Gość izotek
Ayko86: Co masz na myśli podniszczona skóra? Zmęczona już izotretynoina? Ja po kuracji leczylam usta- jedna wielka popekana rana;/ Ile czasu bralas Roa i w jakiej dwace?? Po jakim czasie bralas Izotek, w jakiej dawce? Ile juz jestes po Izoteku? Dream7: a Ty jaka masz dawke Izoteku??? Ja mialam dawke 40mg przy wadze ok 62kg. Zjadlam 13 opakowan. I potem zaczelam odrabiac zycie ktore stracilam przez tyle lat. A teraz strach wrocil to jest okropne.

Gość dreams7
do Izotek Teraz mam 24 lata. Pewnie ze masz rację, mogę mieć coś z hormonami, aczkolwiek miesiączki mam jak w zegarku. ale pójdę napewno na badania. Niszczący jest ten strach o którym piszecie dziewczyny. Najgorsze jest to ze ja nie mogę tej przypadłości pojąć rozumem. U mnie w rodzinie nikt trądziku nie ma. ogólnie cerę mam czystą, nawet przed braniem izo zadnych rozszerzonych porów a wielkie wrzody na policzkach mi sie robiły.

Gość dreams7
Mam 40mg na dobę przy wadze 48 kg po prostu wczesniej leczenie skończę dziewczyny Usta jako tak, nie mam tragedii. Poza tym nic.

Gość izotek
Hm własnie dlatego nawet ze nikt w rodzinie nie mial powinnas zrobic te badania. Sama je teraz mam zamiar zrobic, moze teraz od hormonow sie pieprzy. Lepiej isc do ginekologa czy endokrynologa- jak myslicie?

Gość dreams7
prosto do endo idż. Szkoda czasu na ginekologa, chyba ze chcesz skierowanie. Ja tez pójdę- jak tylko obrobię sie w pracy..Musi być przyczyna. Nic sie od tak nie dzieje!

Gość izotek
Dziwczyny powiedzcie błagam gdzie sie leczycie tzn u dermatologa jakiego. Najlepiej taki ktory zna sie na leczeniu Roa. Ja leczylam sie na Koszykowej- jak ktos wie gdzie to jest to wie, ze byli tam swietni specjalisci...Ale nie ma tam juz poradni tradzikowej:(

Gość dreams7
Izotek jak Twoja twarz? lepiej, gorzej? bYłas u lekarza gdzieś? Ja jestem z łodzi wiec Ci nie pomogę z przychodnią

Gość Izotek
Hej, Dzieki:) Bede u deramtologa 24 wrzesnia, wiec zobaczymy. W miedzy czasie- w tm tygodniu pojdne do ginekologa lub endo po skierowanie na hormony. A z twarza jest tak ze rano robia mi sie juz nawet 2 syfy;( O ile robily mi sie czasem po kuracji. ale byly niebolesne i szybko znikaly bez masci itp a teraz kilka dni nie chca zniknac i bola- dokladnie jak przed leczeniem;( A jak u Ciebie? Bylas na badaniach na hormony?? Pozdrawiam:)

Gość dreams7
No to się zaczyna moja droga. Mam we wtorek dermatologa, poproszę zeby mi wypisała na które hormony mam iść. Z tego co ja się orientuję nie tylko te płciowe mogą powodowac trądzik. Tylko wiesz co? nawet jak Tobie i mnie wyszłedł mi za wysoki testo, lub prolaktyna to i tak jednyną metodą leczenia jest podawanie hormonów ( czytaj tabletki antykonceocyjne), o zgrozo!!!!! Miałas ten słynny wysyp w czasie brania izoteku? Pozdrawiam :)

Gość aniuskaaa******
tak czytam co wy piszecie tooo jakbym czytala o sobie...mam taki sam problem jak wy...jestem po 14miesiecznej kuracji izotekiem zakonczylam brac go w cerwcu i koszmar zaczyna sie na nowo:(wychodza duze bolace guzki:(az stach pomyslec:(boje sie bardo bardzoooo:(niewychodze z domu bo sie wstydze:(nie dosc ze moja buzka taka umeczobna po tej kuracji to jeszce od nowa syfy;/co rano sie budze to sobie sprawdzam buzke i cos nowego sie pojawia:(

Gość dreams7
14 miesięcy brałas izotek? Ło matko! w jakiej dawce/kg masy ciała? Strasznie długo. Gdzie miałaś te gule i czy miałaś przed kuracją tłustą cerę? 2 miesiące spokoju bez gul- jestem załamana

Gość Izotek
Ja kiedys mialam robiony testosteron i wyszedl kosmiczny wynik, to bylo w czasie gdy dowiedzialam sie o Izoteku/Roa- wiec zapomnialam o tym hormonie bo zobaczylam szanse w Izoteku a dermatolog nie zapytal czy mam problemy z hormonami itp. Wysypu chyba nie mialam- bynajmniej nic takiego czego sie spodziewalam, a wiem ze ludzie mieli mega wysypy. Pisalas ze na poczatku skora Ci sie bardziej przetluszczala nawet- jakby na odwrot? Bo wysypu tez nie masz? Robia Ci sie nowe pryszcze? Z hormonami o tyle przerypane by bylo, ze pomagaja ale tylko w czasie leczenia... Z kolei Roa reguluje prace gruczolow łojowych wiec czemu mialby nie pomoc na tradzik o podlozu hormonalnym;/ Nic juz z tego nie rozumiem. Czekam z niecierpliwoscia co powie Ci dermatolog. 14 miesięcy??? To pewnie 20mg mialas? Kurde najgorszy ten strach:(

Gość dreams7
Tak na poczayku tak mi sie przetłuszczała skóra ze az się świeciłam jak bombka, a nigdy wczesniej tłustej skóry nie miałam. Wysypu tez az tak strasznego nie miałam, ale odnowiły mi sie zmiany we wszystkich miejscach w których miałam te gule bolące. mniej wiecej z 4 na jednym policzku i ze 3 na drugim- ale to było naprawde mega coś. Obecnie biorę izo 2,5 mieisąca 40 mg/ dobę. Nie mam nic. Suchej skóry tez nie mam, Raczej normalną, w ogóle kremu nie uzywam. Powtórze kurację jeśli będzie trzba, nie zawaham się, z krostami na twarzy zyc nie bede. U facetów jakoś to mniej razi. Ale u nas bardzo. Oj z tym testosteronem to powinna byc dla Ciebie wskazówka skoro miałas podwyższony. Izo zadziała niezaleznie od przyczyny, ale jej nie zniszczy. na obnizenie testo mozna tez łykać np Poldanen- ziołowy lek na prostatę dla męzczyzn ale o tym napewno słyszałas. we wtorek solidnie przepytam tą deramatolog.

Gość dreams7
izotek, zapomniałam sie zapytać, brałas hormony wczesniej i ile masz lat?

Gość Izotek
Ciekawe jak to dziala ze jedni maja skore jak waz- tak sie luszczy przy braniu izo ale w sumie malo kto ma normalna cere- tak jak Ty, moze jeszcze Cie przysuszy- czego nie życzę hehe;) O tym leku na..prostate nie slyszalam- to nie jest hormon?? Ale to lek pobudzajacy zapewne, wiec nie wplywa on jeszcze gorzej- tzn nie podnosi poziomu tych meskich hormonow- testosteronu? Tradzik mam gdzies od 12-13r.ż. Jak mialam z 14 lat to pojechalam z mama do prywatnej endokr. ktora wyssała z nas z 1000zł...;/ I wyszlo ze mam bardzo nieregularne hormony- od tarczycy zaczynajac a na testosteronie konczac. Przepisala mi mnostwo lekow m.in Diane 35. Zaczelam to wszystko lykac:/ Do momentu az przypadkiem poszlam do pediatry, ktora sie za glowe zlapala. Oczywiscie "terapie" hormonalna zakonczylam- trwala naszczescie tylko 1,5miesiaca. Kurde teraz sobie mysle jak mozna 14letniemu dziecku z burza hormonow, co jest normalne w tym wieku- tyle swinastwa przepisac brr. Potem leczylam sie juz u dermatologa masciami i antybiotykami co nic nie dawalo poza chwilowym polepszeniem, w miedzy czasie bylam u ginekologa, ktory kazal testostreron zrobic- no i wyszedl ten mega wynik. Zignorowalam to, z wynikiem nie poszlam do ginekologa...bo dermatolog powiedzial o Roa. Teraz mam 20lat. Przepraszam, ze sie tak rozpisalam...ale to pomaga:)

Gość dreams7
to ziołowy lek- obniza poziom cholesterolu. Wiem ze niektórym osobom pomógł, mozna zamiast pic olej kukurydziany. później jeszcze ci coś napisze ciekawego

Gość Izotek
Dreams7 bylas u deramtologa? Co powiedzial?

Gość Izotek
Nie zauwazylam ze pozniej cos napiszesz;) CZekam:)

Gość dreams7
Do Izotek Byłam u dermatologa i dowiedziałam się absolutnej rewelacji , niestety na naszą niekorzyść. Otóż nawet gdy hormony są nieprawidłwe to przyczyna trądziku nie lezy po ich stronie. Problemem jest to ze gruczoły łojowe żle reagują na nie. Hormony mogą być dobre a trądzik i tak będzie. Izotek- tylko Izotek nas ratuje :) Jak twarz????? Pozdrawiam po przerwie!

Gość Izotek
To faktycznie pocieszyła;/ Eh...Ja dostałam maść DUAC u dermy i jak sie nie polepszy, bede myslec o ROA again...

Gość dreams7
Poważnie jest źle?

Gość Izotek
Może przesadzam, ale wole teraz się martwić i ratowac niz jak juz bedzie krytycznie. A DUAC pomaga:) Bardzo dobra maść, a mam porwnanie, bo mialam ich setki. Byc moze pomaga, bo skóra po IZO jest wrazliwa na leczenie. A jak u Ciebie??? Pozdrawiam:)

Gość leczę się izo
Polecam Wam stronę izotek.pl - dużo fachowych odpowiedzi. Co do skutków ubocznych: wszystkie śluzówki wysychają, zakaz zachodzenia w ciążę do 1 mca po skończonej kuracji, zakaz picia alkoholu, no chyba, że komuś nie zależy na wątrobie. Ja nie żałuję, że zaczęłam to brać, choć lekko nie jest.

Gość dreams7
Do IZOTEK I jak lepiej po Duacu? ??Ja juz koncze leczenie izotekiem. Boje sie panicznie