Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyciskarka pryszczy

Roaccutan - Kto się leczył?

Polecane posty

Gość acha
Witajcie ja za 5 dni koncze brac roaccutanem:) efekty rewelacyjne wporownaniu z tym jak wygladala moja twarz przed rozpoczeciem kuracji! mimo skutkow ubocznych jaki mialam( bole plecow i stawow , oczywiscie suchosc ust , pojawiajaca sie wysypka na ramionach i dloniach jakby uczulenie ,zaczerwieniona twarz) to naprawde nie zaluje a wrecz polecam !!! stanow depresyjnych wogole nie mialam zreszta jak moglam miec skoro moja buzka z dnia na dzien wygladala coraz ladniej! Moj lekarz od samego poczatku zapisal mi dosc duza dawke bo az75 mg na dobe ale dzieki temu moja kuracja trwala tylko 4 i pol miesiaca wybralam prawie150mg na kg masy ciala mam nadzieje ze to cholerstwo juz nigdy nie wroci!!! moj lekarz twierdzi ze od zakonczenia kuracji po 6 tygodniach moge starac sie o dziecko czy sa tu jakies dziewczyny ktore po zakonczonej kuracji urodzily dzieci ? jesli tak to po jakim czasie od odstawienia leku ?pozdrwiam wszystkich i zycze pieknych buziek

Gość dreams7
Izotek jesteś jeszcze na forum, zajrzyj czasem. Ciekawa jestem jak u Ciebie leczenie Duac-em. Wróciło po izo na dobre czy jest ok??

Gość problemowy
witajcie, brałem roaccutan przez 13 mieiecy, przepisową dawkę na wagę ciała, a nawet troche więcej.leczenie zakonczyłem w grudniu. teraz jest marzec i wrócił mi tr ądzik na twarzy ale w takiej dziwnej grudkowej postaci. nie mam wielkich wyprysków ale na twarzy dużo malutkich krostek. Nie wiem co to jest ale lojotok na twaryz nasili mi si bardzo choc nie powinno go byc.dermatolog twierdzi ze to nie ma zwiazku z odstawieniem roa ale ja mysle ze ma.

Gość daggg
moja kuzynka leczyła się tym lekiem. to była tragedia! bardzo przytyła,nie może mieć dzieci i do tego zdiagnozowali u niej raka. zastanówcie się przed braniem tego leku. ja osobiście jestem osobą,która również ma straszny problem z cerą. próbowałam już wszystkiego [obecnie biorę 3 miesiące tetralysal +plus zewnętrzne specyfiki w tym m.in. duac], jednak na leczenie roaccutanem nie zdecyduję się nigdy. pozdrawiam i życzę wytrwałości!

Gość goovnoh
leczylem sie rokutanem jakos miedzy ogolniakiem a studiami (2004). Specjalnie ze Stargardu jechalismy do malego miastka za granica niemiec, pare kilosow od Szczeca, bo bylo taniej, niz w Polsce. Przedtem nic nie dzialalo. Nie odczowalem zadnych sk. ub. Pozdrawiam. Tom.

Gość Marko702
Roakutanem leczyłem się w latach 1993 do 1994 który był nowością i przełomem w leczeniu trądzika lub gronkowca złocistego jak kto woli.Były to czasy po upadku komunizmu i wielkim postępie w każdej dziedzinie także w dermatologi i leki takie jak roac, dostępne były tylko na zachodzie.Za lek zapłaciłem 1000 marek 75 kg - to 150 tabletek roacutanu którego zakupiła mi ciotka będąc w Niemczech u znajomych. Była to ogromna suma jak na te czasy,ale cze było warto,na pewno tak .Gdyby lek był stosowany 10 lat wcześniej nie było by żadnych blizn które teraz mam i które były leczone różnymi maściami regeneracyjnymi ,udało się tylko w 50 % przywrócić ubytki w skórze na twarzy po 15 latach skrupulatnego pielęgnowania.Ale o tym nie chce tylko pisać.Roacutan w tych czasach to był hit i nadzieja na wyleczenie się z trądziku(bo nie było nic innego) choć po kuracji przyszedł nawrót choroby z podwójną siłą która z biegiem czasu powoli ustępowała.Skutki uboczne roac to tycie podczas stosowania suche wargi .Po dłuższym czasie wystąpiło lekkie uszkodzenie trzustki, objawiło się tym że nię szło wypić zwykłej kawy nie mówiąc już o jakiś mocnej.Po tej kawie robiły się jakieś zatrucia dołki pod oczami.Zgaga dokucza mi do dzisiaj niewiem czy jest to po roac czy po czymś innym.Ogólnie mówiąc po terapi czułem się gorzej przez jakiś czas ale warto było zastosować lek choć były skutki uboczne .

Gość piottrek
ja się leczyłem i efekty są niesamowite, całkowite wyleczenie!! co do skutków ubocznych to potencjalnie o wiele groźniejsza jest zwykłą aspiryna a już napewno wielokrtone powtarzane terapie antybiotykowe. ten lek to prawdziwe WYBAWIANIE i BŁOGOSŁAWIEŃSTWO dla dotkniętych trądzikiem. naturalnie najlepiej Izotretinoina produkowan przez roche z racji tego, iż jest na rynku najdłuzej i ma najlepiej opisane działanie.

Gość piottrek
a co do osoby pod nickiem dagg... to powiesz ze nie ma nic gorszego niż ludzką ciemnota!!! jest wiele możliwych efektów ubocznych ale przytycie albo rak? trzeba mniej jeść, a wiecej sie ruszać, a co do nowotowru to juz mi nawe nie chce sie komentować

Gość Lilia89
Witajcie, dawno nikt nie zostawiał postów na tym forum, ale mam nadzieję, że może ktoś tu jeszcze zajrzy. Zamierzam brać Roa lub Izo, jeszcze nie byłam u dermatologa z tym pomysłem, ale mam nadzieje, że się zgodzi. Diane 35, Tetralysal, Duac, AcneDerm, Skinoren, Zincas Forte, wit.PP, Dalacin, i wiele wiele innych świńst się nabrałam od 13 roku życia. Potem zabiegi kwasami (glikolowy i migdałowy), mikrodermabrazja, laser IPL itd. Niektóre leki w ogóle nie pomagały, a niektóre tylko chwilowo. W wieku 18 lat przestałam chodzic do dermatologa. Dziś wypryski głównie mam na brodzie, żuchwie i rzadziej na policzkach, ale chciałabym się w końcu tego pozbyć, bo życie przelatuje mi miedzy palcami, nie potrafię się z niego cieszyć.. Czy moge sama zaproponowac dermatologowi, aby przepisał mi Roa lub Izo? Dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

Gość ganter
Z tradzikiem meczylem sie kilka lat, zadne antybiotyki, masci mi nie pomagaly. Po wyjezdzie do Niemiec na studia poszedlem do miejscowego dermatologa. Przepisal mi roaccutan, ktory bralem przez 6 m-cy (co miesiac mialem badania krwi), mialem b suche usta i bole brzucha ale poza tym wszystko bylo do zniesienia i wytrzymalem do konca kuracji. Problemy z tradzikiem sie skonczyly - minelo juz 7 lat od konca kuracji. Mam bardzo sucha skore twarzy, bez kremow nawilzajacych skora jest napieta jak maska a czolo w dotyku przypomina papier scierny. Jakia jeszcze place za to cene? Mam bardzo zle wyniki watrobowe juz od lat, poza tym cierpie na straszne bole stawow i przewlekla depresje (przed roaccutanem bylem okazem zdrowia tak fizycznego jak psychicznego). Z powodu ciaglych bolow stawow zostalem juz przebadany na wszystko (od reumatyzmu po nawet borelioze) lekarze stwierdzili, ze nie moga znalezc innej przyczyny poza... roaccutanem. Mam 33 lata i zeby normalnie funkcjonowac skazany jestem na branie silnych lekow przeciwbolowych (obecnie opioidy + leki przeciwzapalne). Z depresji udalo mi sie wyjsc ale fizycznie (bole stawow i kregoslupa) czuje sie jak bym mial 2 razy tyle na karku... Jak pomysle co zyskalem (twarz bez tradziku) a co stracilem to zaluje ze nikt mnie nie ostrzegl co mnie moze czekac po zaprzestaniu przyjmowania tego leku. 7 lat temu codziennie uprawialem jogging, co 2gi dzien plywalem a teraz ledwie moge sobie pozwolic na spacer i to po zazyciu lekow pbolowych. Moja najlepsza przyjaciolka tez to brala i to 3 serie, problemy z tradzikiem owszem sie zmniejszyly ale nie ustapily. Zaplacila za to najwyzsza cene - stracila dziecko - i to kilka lat po zaprzestaniu kuracji. Wszystko bylo na poczatku w porzadku, podczas kolejnej wizyty kontrolnej lekarz stwierdzil smierc plodu. W jej rodzinie jeszcze sie to nigdy nie przydarzylo ale jej tak. Ma wyrzuty sumienia ze brala to swinstwo... Prosze zastanowcie sie czy warto ryzykowac i uwazajcie na siebie! Pozdrawiam -S.

c.d.mialam straszne problemy z cera,najpierw wszystkie mascie,antybiotyki nic nie pomagalo,potem diane a w miedzyczasie roacc.(lekarz stwierdzil gronkowca)z tego co pamietam kuracja trwala ok pol roku cos takiego,mialam suche usta,z poczatku pogorszenie cery ze niby ten lek wypycha wszystko na zewnatrz!och to byl okrpony czas w moim zyciu zwlaszcze ze milam wtedy ok 18 lat i zamiast cieszyc sie mlodoscia chowalam sie od ludzi i nie moglam patrzec w lustro@masakra!!:( po kuracji ok,zero pryszczy tylko straszne blizny....jakies 2 lata po leczeniu sopkoj a potem od poczatku ale juz mniej,ale co z tego skoro do tej pory mam problemy czasem naprawde zle to wyglada kiedys milam wiecej na polikach i skroniach teraz broda i przy uszach:(!!!!mam 28 lat urodzila zdrowe dziecko(na cale szczescie)myslalam ze w tym wieku juz bede miala spokoj a tu znow!!!taraz zaczynam kuracje diane i stosuje zewnetrznie ZINERYT!ktory jest super naprade pomaga ale zdaje sobie sprawe ze to tylko zaleczenia problemu ktory jest w srodku

musze przyznac ze po kuracji roaccutanem mialam straszne bule zoladka,przez wiele lat,przytylam ok 10 kg(od 3 lat dopiero udalao mi sie zrzucic)poprrostu mialam wzmozony apetyt,do tego choc jestem szczupla mam zle wyniki choleterolu co jest skutkiem ubocznym po roacc... podsumowujac nie wiem sama z jedenej strony pomogl ale z drugiej wcale nie!bo tradzik wrocil(troche slabszy) ale te skutki uboczne....drugi raz bym nie zaryzykowala...jak macie pytania to piszcie na ataga12340@wp.pl

Gość Różowe_Korale
Ja sie tym lecze od jakis 3 moze 4 miesiecy. Poprawa jest bardzo duza. Ze skutkow ubocznych to suche usta, pojawia sie krew w nosie, suche rece bardzo podatne na zimno, bol w kolanach. Na poczatku mialam suche oczy ale przeszlo. Caly czas biore dawke 20 mg Roa ( Isotretinoin ). Po jakims czasie bardzo spadlo mi zelazo. Biore tabletki dodatkowe na to. Mialam tez robiona ostatnio gastroskopie i z zoladkiem wszystko w jak najlepszym porzadku. Tez mnie martwi nawrot... Ale jak czytam ze ktos pisze ze nie warto tego leczyc... Zastanowcie sie. Ja probowalam od ok 14 roku zycia naprawde wszystkiego... Nic nie pomoglo. Mam 24 lata i ostatnia moja proba to bylo olejowanie twarzy. Zanosilo sie na to ze zaczelo nawet sluzyc skorze na okolo 3 miesiace. Do pewnego monentu. Jak mnie nagle wysypalo na twarzy byly strupy, ropa, krew i obrzydliwe dziury... Na pytanie czy nie warto? Odpowiadam ze warto. Nawet gdyby mialo mi wrocic i mialabym leczyc czyms innym... zawsze warto. Nie zycze naprawde nikomu takiego bolu gdzie nie mozna nawet twarzy dotknac. Jak mialam to przemyc to stalam przed lustrem i ryczalam jak bobr... Juz nie wspomne o tym ze nawet nie wyszlam z domu... do pracy... szkoly.... znajomych.... nigdzie.... Siedzialam zamknieta w 4 scianach sama i szalu dostawalam :/ Gorsze skutki uboczne mialam jak probowalam stosowac antykoncepcje jeszcze przed leczeniem. Na szczescie leki biore bez i idzie przezyc. Nie odkladajcie tradziku na pozniej ze to jest do przezycia... Te jakies tam wypryski potrafia sie zamienic w tak tragiczny stan ze naprawde nie warto odwlekac. Ja juz bylam na skraju zalamania po poltora miesiaca z tym czyms na twarzy.

Gość gość
Weszłam na forum bo pojawiły mi się zmiany trądzikowe, od skończenia kuracji roaccurane minęło 20 lat! Przez 10 nie miałam problemu nawet z zaskórnikami, potem zaczęły się pojawiać a po 15 latach tu i tam krostki. Rzadko. Dziś minęło 20 lat i niestety pojawiają mi się znów zmiany cystowe od 2 miesięcy. Ten lek jest wart jeśli masz straszne zmiany skórne jakie i ja miałam!!!! Nigdy nie żałowałam, efekty uboczne znikome. Nie płaciłam nic pokryła mi to kasa chorych ale chyba dlatego ze nic innego przez lata mi nie pomogło :( warto było w 100%, z zajściem w ciąże nie miałam problemu i Mam dwójkę zdrowych dzieci i ciąże przebiegły dobrze.

Gość Generation Y
"Przyjeżdża policja. Mąż odcina internet i w ostatniej chwili wyważa drzwi do pokoju. Tuż przed momentem, gdy w panicznym strachu chciałam skakać z okna z malutkim dzieckiem ;((((((((((((!!! Wyobrażacie sobie ten koszmar? Co strasznego mogło się wydarzyć???" Zapraszam na bloga, w którym opisuję wszystko, co się ze mną działo przez ostatnie lata "dzięki" Roaccuttane, Izotek i Aknenormin... testmillennials blogspot com

Gość gość
roakutan brałam ponad 8 miesięcy nie miałam żadnych skutków ubocznych prócz przesuszenia to było kilka lat temu ale teraz chyba ten lek jest w pl zakazany wiem że koleżanka która też bierze izotretynoinę i ona smaruje się kremem dodatkowo na trądzik (nazywa się sewolin czy sewolum coś takiego) i mówi że jest lepiej i nie ma większych problemów