Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneczka 25

język niemowląt

Polecane posty

Gość aneczka 25

pytanie do dziewczyn, które wprowadziły w życie metody Tracy, czy zauważyłyuście jakieś niekorzystne zmiany u dzieci? Moja mała po tym jak zaczęłam ją karmić przed kąpaniem sukcesywnie zaczęła mniej jeść, nie wiem czy to z tego powodu czy złożyły się na to upały. Acha i w dzień nie da się jej uspać na dłużej niż godzina.

ja widzialam same pozytywy :) Ale nie kapalam po jedzeniu - bo uwazam ze to sredni pomysl. A w dzien musialam solidnie popracowac zeby maly spac dluzej niz godzine, ale on i wczesniej nie chcial spac dluzej...

Gość aneczka 25
czyli dawałaś jeść przed snem ale wkładałaś do łóżka zanim usnęło?

Dokladnie tak. NAsza rutyna - 7.30 kapiel, smarowanie kremikiem, pielucha, pizamka (to wszystko juz w pokoju z wygaszonymi swiatlami), jedzonko, kolysanka i do lozia. Oczywiscie jak zasnal w trakcie to nie budzilam, ale jak nie, to odkladalm i szyszalam i glsakalam juz w lozeczku. Tak samo w razie pobudki w nocy - jak karmilam, to na ogol usypial jeszcze w trakcie, jak nie karmilam, to tylko sprawdzenie czy pieluszka sucha, i szszszsz.

Gość czarnao
ja nie rozumiem stosowania jakicholweiek metod..wlasnego dziecka trzeba sie nauczyc, kazde dziecko jest inne, mnie zajelo 2 mce zebym zaczela rozrozniac potrzeby mojego malego, wiem dokladnie kiedy chce jesc mleko, kiedy gerberka, kiedy jest spiacy, kiedy zrobil nr 2, kiedy bola go zabki..do snu tez wiem jak go polozyc bo on ma swoje przyzwyczajenia, musi byc pieluszka kolo szyi, smoczek (ktory potem wypluwa), cos miekkiego np mis czy poducha do przytulenia, i najchetniej na boczku..nie twierdze, ze wszystkie metody sa zle ale najwazniejsze jest by dziecko samamu starac sie rozumiec, bo kazde jest indywidulanoscia, jedno spi cala noc, inne tak jak moj maly 5 mczny je co 5 godzin, pozdrawiam:)

Czarnao - gratuluje. Ja widocznie jestem jakaz opozniona w rozwoju, i lubie sobie na takie oczywiste tematy poczytac.

Moim zdaniem fajny temat, który mógłby być dalej kontynuowany, te dziewczyny,które wprowadzją plan mogłyby dzielić się swoimi obawami, pytaniami a te, które już wprowadziły mogłyby udzielać cennych wskazówek. Mam pytanie co robić kiedy wkładam małą do łóżka po ziewnięciach i tarciu oczek, przeważnie zaczyna płakać, a uspokajanie nic nie daje, brać jąna rączki czy czekać aż popłacze. Jak ją podnoszę to automatycznie przestaje, odkładam ryczy, więc w sumie non stop wkładam i wykładam z łózka. Wcześniej robiłam odwrotnie troszkę pozwalałąm jej popłakać i wtedy usypiała dopiero ze zmęczenia, krzycząc jeszcze przez sen. Acha i ile czasu podczas usypiania spędzacie z dzieckiem( czy musicie troszkę posiedzieć zanim się uspokoi), czy udaje wam sie włożyć dzieco do łóżka i rzeczywiście samo usypia, nie wchodzicie do jego pokoju? A no i co z dziennym usypianiem czy tak samo się sprawdza jak nocne, czy sa większe problemy. Bo moje dziecko zasypia albo w wózku albo przy piersi- wiem ze to karygodny błąd, ale inaczej wyję i wyję.

sz sz sz dlaczego uwazasz że zasypianie przy piersi czy w wózku w ciągu dnia to karygodny błąd ,mój mały tak zasypia

stosujemy się do książki język niemowląt prawda? No a tam odradzają usypianie dziecka przy piersi -dziecko wówczas sen kojarzy z jedzeniem-piersią, a w wózku no to bujanie, a od tego też nie powinno się uzależniać dziecka, bo chcemy je przeciez nauczyć samodzielnego zasypiania.

Gość Noemii
moje dziecko ma język w kolorze czerwonym i jest to raczej mały język, ale to pewnie dlatego że dziecko też jest małe, nie?

no bez przesady czy mam nie pozwalać dziecku zasnąć na spacerze tylko gonić do domu żeby usnął w łóżeczku?

nie o to chodziło ja z nią wychodzę po to na dwór żeby usnęła, chodze po dołach to celowe a nie przypadkowe

no ale jest problem bo jak jest tak gorąco to nie powinno sie z dzieckiem małym wychodzić np 0 12 bo właśnie o tej porze zasypia?

Gość martamama Wojtuńka
słuchajcie dziewczyny:ja zaczęłam stosować tę metodę i jestem bardzo zadowolona,a i mój szkrab(ma 4 miesiące)jest spokojniejszy pozdrawiam

Gość WSZECHMOGĄCA
ja książkę przeczytalam, ale niewiele mi pomogła, na szczescie poradziłam sobie po swojemu, z dzieckiem nigdy problemów nie miałam.

Gość mama Tomcia
witajcie, Mam pytanie

Gość mama Tomcia
Witajcie, Mam pytanie do martamama Wojtuńka, jaką metodę zaczęłaś stosować, ja mam synka (5 miesięcy) i jest ostatnio niespokojny ma problemy ze spaniem zanim uśnie, oczywiście kołysany na rękach to jest pół godziny płaczu. Podejrzewam że może mieć na to wpływ ząbkowanie, poniewaz strasznie sie ślini, wkłada wszystko do buźki. Proszę o odpowiedź pzdrawiam

Gość gość
czy któres z mam stosuja metode łatwy plan? u nas ksiazka tracy hogg bardzo pomogla w kwestii usypiania na noc kąpieli i jedzenia. nadal sie boksujemy z nocnym karmieniem mala ma 3 miesiace i karmienie przez sen o 23 nie dziala bo i tak sie budzi o 1 w nocy jak zawsze.