Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tony28

Oparzenie promieniami słonecznymi.

Polecane posty

Za długo przebywałem na słońu, oprócz zaczerwienienia skóry, pojawiły się pęcherze z żółtawą substancją (pewno surowica) Ból jak cholera, nic nie idzie ubrać, wszystko drażni. Pytanko, jaki najlepiej użyć preparat i czy można poprzekuwać te pęcherze wysterylizowaną igłą. Bardzo proszę o pomoc.

Bron boże tego nie przebijaj.I najlpeiej skocz do apteki po cos po oparzeniu slonecznym.Bardzo dobry jest preparat z lirene\"ratunek po przedawkowaniu slonca\"Ale w aptece popros o masc z d-pantenolem i alantoina.A teraz w domu mozesz sobie nasmarowac oparzone miejsca zimnym kefirem i zrob sobie zimny a nawet lodowaty pryzsnic!

Dzięki za radę, a tak mnie kusi je poprzekuwać, mam wrażenie że te napęczniałe pęcherze są powodem bólu. Kurczę, córka poszła po maślankę do sklepu (taką schłodzoną) a ja nie wytrzymałem i ją całą wypiłem, a miałem zostawić coś na dnie na te oparzenia, jak poszła po drugą to sklep zamknęli. Szczerze mówiąc, to co kupiłem w aptece mało pomaga (pentenol-forte, alantan-plus) teraz użyłem sudokremu i tak jakby się coś poprawiało, ale swoje też robi czas (minęło już 72 godziny)

na takie pęcherze i wysypkę po słońcu dobra jest też najzwyklejsza maść nagietkowa

u mnie na oparzenia rewelacyjnie działa pianka panthenolu spray. miałam oparzenia 2stopnia ręki i oparzenia słoneczne. Dlatego w tym roku jest on nieodzowny w podróży wakacyjnej.

Gość margherita80
sposoby na oparzenia : 1. weź aspirynę, która usprawni krążenie, obniży temperaturę i stan zapalny (2 tabletki co 4 godziny) 2. zrób kompres chłodzący najlepiej użyj do tego żelu aloesowego lub balsamu po opalaniu, w ostateczności użyj zimnej wody, naturalnego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka 3. innym sposobem na kompres jest przyłożenie na bolesne miejsce plasterka ziemniaka, ogórka lub jabłka 4. ulgę w poparzeniach przynosi także papka z mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą 5. na obrzmiałe powieki przyłóż kompres z mocnej i schłodzonej herbaty 6. przy silnym świądzie użyj antyseptycznego pudru lub płynu zmniejszającego świąd (do kupienia w aptece) 7. dobrym sposobem jest chłodna kąpiel z łyżką sody oczyszczonej, pamiętaj, aby nie wycierać po niej skóry zbyt intensywnie 8. pij! Pij jak najwięcej wody, tak by organizm mógł obronić się przed odwodnieniem i wysuszeniem 9. nie wychodź na słońce, dopóki objawy oparzenia całkowicie nie znikną! 10. nie popełniaj drugi raz tego samego błędu, skóra po poparzeniu już nigdy nie będzie tak samo zdrowa używaj mocniejszego niż wcześniej filtru! ja osobiście stosuje tak jak lilka007 panthenol spray

Gość spaaaaaaaaaaaaaaam
Kutfa, wykopcie wątki sprzed 10 lat, żeby sie zareklamować... cholerni spamerzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111