Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bratmojejsiostry

przepuklina jądra miażdzystego

Polecane posty

Gość Przemek1988
Witam wszystkich serdecznie:) W wtorek miałem przeprowadzony zabieg stabilizacji dynamicznej L5 S1 . Dziś mamy już niedziele a ból nogi podczas próby wstawania jest okropny:( Czy mieliście też takie objawy? Jak długo po takim zabiegu dochodziliście do siebie? Czy ten ból przejdzie? Moze ktoś miał podobną sytuację:(?

Ostatnio tylko ja tu bazgrolę, ale chyba z tego siedzenia w domu mam gadanego :-))))). Przemku, nie martw się. U mnie ból nogi trwał pełen miesiąc, każdego dnia widać było malutki prawie niezauważalny kroczek, ból przechodził w bardziej tępy. Jestem dwa miesiące po, ale i teraz jeszcze plecy bolą i czasem noga. Także nie załamuj się. Musisz być cierpliwy. Wszystkiego dobrego :-)).

Gość Przemek1988
a miałaś to samo co ja?? gdzie miałaś zabieg?

Przemku, tu Wszyscy w forum są albo przed ,albo po, albo udaje im się umknąć przed przebrzydłym skalpelkiem :-)))). Miałam na tym samym poziomie, ale bez stabilizacji, nie wiem, gdzie Ty miałeś, ale ja w Bydgoszczy. Także się nie martw u mnie minęły już prawie dwa miesiące i jeszcze w pełni sprawności nie odzyskałam, ale ćwicząc zauważam, że każdego dnia jest lepiej.

Przemek1988 witaj, niektórzy nie doszli do siebie jeszcze, walczą cały czas. Ja od czerwca 2010. Ból po operacji jest, uważaj, nie szarżuj. Delikatnie wstawaj i tylko na potrzeby fizjologiczne na początku, wyleż się, teraz potrzebujesz odpoczynku, to na 100%. pozdrawiam

Gość Spadłam
Kalinko miałabym kilka ,ale nic to nie da,bo nasze organizmy ogólnie nafaszerowane są chemią i z jedzenia i z leków. Powinno sie jeśc dużo rzeczy zawierających naturalną żelatynę z naciskiem na słowo naturalną :)Weżmy na ten przykład wywar z golonki :D co z tego jak po tym doopka będzie rosła :) Trzeba wywalić niezdrowe tłuszcze ,włączyc więcej warzyw ,ale tez co z tego jak w tych warzywach od chemi sie roi,chyba,że masz je własne bez tych świństw.Ja zamiast ziemniaków jem brązowy ryż choć do końca nie wiem co w nim siedzi :) jem brokuły < dużo bo lubię >w nich też chemia wiadomo....:D Co do sanatorium sama rehabilitacja ok ,ale tak jak pisałam uwaga na te nieodpowiedzialne ćwiczenia zbiorowe ja byłam w Szczawnicy .Poza tym naogladasz sie tam ehhh :)uważam,że jaby ZUS czy NFZ przeznaczyło by nam te około 5 tyś na rehabilitacje stacjonarną byłby większy pożytek. Nie wiem czy jedziesz z ZUS czy NFZ bo to sie różni . Jutka kiedys pisałam o tym,że MC to każdy rehabilitant zna polowicznie,Do MC trzeba mieć odpowiednie certyfikaty taki kurs kosztuje ok 7 tyś i mało który rehabilitant go ma i może powiedzieć,że na prawdę zna tą metode,reszta to laicy.MC ma dużo do zaproponowania,ale nie dla każdego ta metoda.Teraz wiesz dlaczego Twoja rehabilitantka zna tylko 2 podstawowe ćwiczenia ?bo te to każdy zna i może powiedzieć,że zna metode MC :) Przemek to w skrócie dla Ciebie, Jakkolwiek stabilizacja dynamiczna jest bardzo bezpieczną procedurą medyczną to należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia nieporządanych następstw jak w przypadku każdej procedury medycznej najczęstszym z nich jest nawrót dolegliwości bólowych pomimo prawidłowo założonego implantu. Podsumowując stabilizacja dynamiczna jest zabiegiem stosunkowo bezpiecznym dającym dobre wyniki w starannie dobranych przypadkach. Jednakże jest to procedura stosunkowo nowa i jak dotychczas brak jest publikacji potwierdzających dobre wyniki w obserwacjach wieloletnich. Przemku bądź dobrej myśli przecież nie minął nawet tydzień,a Ty chciałbys tańczyć :D Musisz odczekać swoje jak my wszyscy:P

do Spadłam --> ale ta "moja" ma certyfikat i jest poza tym umieszczona w tabeli certyfikowanych, uwierzytelnionych terapeutów na stronie Instytutu McKenzie. To dla mnie było rekomendacją. No i skoro ona mówi, ze nie poradzi to już nie wiem co dalej? Czy tylko operacja?

Dzięki kochana Spadłam za wskazówki żywieniowe, od razu schrupałam dwie marchewki .Cały czas obiecuję sobie, że ograniczę cukier , kawy i słodycze, ale tak mówię każdego dnia :-))). Niby jeszcze wychowałyśmy się na naturalnych produktach, ale to nic nie dało :-P , a dziś pełno chemii. Mam pogotowane stópki w galarecie, gdy sobie przypomnę, to wcinam, ale nie wiedziałam, że mogę po nich być szafeczką. Cóż, więcej mebli nie będę potrzebowała, reszta mieszkania będzie w stylu minimalistycznym :-))))). Tak mnie zaciekawiłaś, czego to mogę się spodziewać w kurorcie, hmmm????? Lekarz uprzedził mnie już, że w razie czego mam prawo odmówić wykonywania danych ćwiczeń, sama nie wiem jakich nie mogę?? (pewnie w razie bólu) Masz rację z tymi pieniędzmi, ale na sanatorium poczekam jeszcze kilka miesięcy i obaczymy, ocenimy. Wiem, że babeczki czasem wracają z niego z zapaleniem mięśni. Powiedz mi, proszę, czym różni się sanatorium z NFZ od tego z ZUS-u, które jest lepsze? Jutko, mi pokazywała jeszcze rehabilitantka przeprosty boczne na leżąco, ale one są dobre, gdy dysk wypadnie w prawo lub w lewo. Może spróbuj pójść na basen (ciągle o nim truję) , tylko zapytaj rehabilitantkę jakim stylem możesz pływać i czy w takim stanie jest to dopuszczalne? Trzymaj się dzielnie. Pozdrawiam Was .

Witam, Od pewnego czasu zaglądam na Wasze forum,jestem po drugiej operacji kręgosłupa mam wstawioną stabilizację Diam.Niestety ból nadal się utrzymuje.Nie potrafię siedzieć, teraz po stabilizacji mam też dolegliwości bólowe powyżej miejsca operowanego...szukam dobrego neurochirurga z okolic Śląska,który zdiagnozowałby mój stan.Lekarz,który mnie zoperował nie widzi problemu...twierdzi,że operacja się udała(kosztowało mnie to ok.15tys.zł)Zostałam zwolniona z pracy,czuję się o wiele gorzej niż przed operacjami.Byłam operowana w Mikołowie ok.rok temu.Teraz mam małą rencinę i życie w bólu... Proszę poradźcie coś...bo już mam dosyć tego wszystkiego

Do pozytywna40. Żal mi Ciebie kobieto. Nie wiem czy można tu pisać numery telefonów -663- ale złóż -00- ten numer -73- w całość -73- i zadzwoń podając swój nick z tego forum. Nie czekaj na nic tylko dzwoń i powiedz o problemie. Nie zapomnij podać swojego nicku !!!

Gość Spadłam
Jutka wiesz przecież,że wśród specjalistów są i antyspecjaliści .Mnie jak ,którys nie odpowiada to zmieniam na innego .Rehabilituję sie już ponad 3 lata i wierz mi ,że przeszłam już kliku i od roku trzymam się najlepszego spośród tych ,których znam.Jest cała gama innych ćwiczeń pokazywała Ci inne ?Nie wiem czy musisz mieć zabieg ,ja tu tylko jestem biedny " żuczek " :)Są zabiegi przeciwbólowe miałaś ? Są tak zwane plastro-taśmy naklejane na 3 tyg.Proponowała Ci skoro to specjalistka od MC ?A może zmień Ty rechabilitanta ,bo inny poradzi więcej . Kalinko zaraz tam szafeczka :) jak nie masz sklonności do tycia ,to nie będziesz nawet małą komódką :D Ja nie mam tarczycy to muszę uważać,bo jest spowolniony metabolizm . To co powiedział lekarz o ćwiczeniach ,powiedział prawdę-brawo dla tego pana :)Sanatorium z NFZ trwa 2 tyg i max 4 zabiegi dziennie i nie musisz uczęszczać na dodatkowe pierdoły ,które obowiązują tych z ZUS i zbierać niepotrzebne pieczątki,podpisy na karcie . ZUS-obowiazkowe uczestnictwo w tak zwanych sesjach muzyki relaksacyjnej,która to mnie irytowała i nie wiem co w tym ZUS widzi ,poza tym tu możesz mieć i 10 zabiegów dziennie,i turnus trwa 21-24 dni,do NFZ cos doplacasz ZUS pokrywa całość i zwraca najniższy koszt przejazdu w obie strony . A reszta no cóż ludzie sie tam bawia,piją i ogólnie tańczą bez podpierania się i utykania ,tych na prawdę chorych jest mała garstka :D :D Pozytywna daleko mieszkasz od Katowic ? Mam namiary sama nie korzystałam,ale leżałam z ludźmi od tego pana doktora i wszyscy zgodnie twierdzili ,ze to wspaniały człowiek ,a przede wszystkim znający sie na rzeczy.Na tamte czasy wizyta 150 zł nie wiem jak teraz .On wykonywał operacje,których inni sie podjąc nie chcieli. Zuzak Ty pisz co tam daja pod tym numerem ? :) Jak będę miała możliwosc zajrzę jeszcze do Was,teraz ide myć okna ,bo jest na plusie dziś :) W razie pytań pisać :P

Kochana Spadłam, to już nie wiem, co jest lepsze, lekarz pewnie będzie załatwiał mi przez NFZ, a nie stać mnie teraz, by dopłacać. Skoro ZUS oferuje 10 zabiegów, to chyba lepiej, ale muzyki relaksacyjnej też nie zniosłabym? 4 zabiegi, to trochę mało jak na miejsce, gdzie jesteś cały dzień nastawiona na rehabilitację?

Gość pozyttywna40
Do Zuzakd, Dzwoniłam,niestety nikt nie odbiera..spróbuję jeszcze później przekręcić..a mogłabyś coś bliżej opisać? czy to numer do lekarza,czy może jakaś rehabilitacja? Dziękuję za odpisanie

Gość pozyttywna40
Spadłam, Mieszkam niedaleko Katowic ale do dobrego lekarza mogę nawet przez pół Polski,byleby tylko pomógł..

Gość Spadłam
Pozytywna. Henryk Majchrzak - wybitny specjalista z dziedziny neurochirurgii Podaje adres gdzie profesor H Majchrzak przyjmuje prywatnie: Katowice ul. 3 Maja 34 I piętro, w czwartki od 15, telefon rejestracji 032 2510593 Zadzwoń zapytaj mam nadzieję,że numer i adres jest aktualny.To jest jak zejdziesz głównymi schodami z dworca PKP trzeba skręcić w lewo . Pracuje w w szpitalu w Sosnowcu,ale tam sie dostać na wizytę nie ma szans .Jak uzna za potrzebne to sam Cie skieruje . Kalinko.Żebyś pojechała z ZUS to sam ZUS musi Cie skierować,a ilość zabiegów zależy ile lekarz uzna ,że potrzebne .Jestes na L-4 ? świadczeniu rehabilitacyjnym ? Idź do ZUS i popytaj jakie masz szanse.ZUS wzywa na komisję i to ta kieruje bądź nie.Tam jest jeszcze kilka innych pierdół oprócz tej muzyki :D Na miejscu w sanatorium jest lekarz ,który Cię bada i co będziesz miała zalecone zależy tylko od niego . Każą słuchac tej muzyki na leżąco ,odpręzyć sie i zasnąć ,ja dostawałam przy tym białej gorączki :D 30 min to dla mnie była kara nie żaden relaks ,choć byli i tacy co spali i chrapali < mężczyźni> ale oni zazwyczaj byli po " baletach " > niedospani, więc było im wsio co im grają :D

Gość Spadłam
Kalinko zapomniałam dodać,że z ZUS nie ma limitów zabiegów takich jakie ma NFZ i tak ZUS trwoni te pieniądze ,a potem my z Pozytywną mamy takie małę rentki :P Ja mam 601 zł haha szału nie ma co ? Pozytywna ,a u Ciebie jak ? Boshe 26 lat uczciwej pracy . Proste ćwiczenie stojąc w kolejce,na przystanku w domu patrząc w okno :) Spinamy pośladki wciągamy brzuch i wytrzymujemy 10 sekund nie zapominając oddychać.Rozluźniamy i powtórka z 10 razy i tak można kilka razy dziennie gdziekolwiek macie chwile wolną :) A teraz muszę w drogę,zespuł sie wąż prysznicowy,gdyby była kolejka do kasy to sobie w między czasie poćwiczę coby żadnej chwili nie zmarnować :D 🖐️

Do Spadłam. To przygotowania do świąt idą u Ciebie pełną parą, okienka już pewnie pomyłaś, Kobitko oszczędzaj się tylko :-)))). Rencinkę masz bardzo małą, ale tak działa u nas cały system. Ja pensji dostawałam 800 zł. , bo ciągle byłam na zwolnieniu. Z końcem grudnia tracę pracę, ale to długa historia, a nie mam siły walczyć z pracodawcą. Od stycznia jeszcze jeden- dwa miesiące przysługuje mi wypłata z ZUS-u (muszę dokładnie poobliczać zwolnienia), a potem wiem, że jeszcze można wziąć 2 m-ce urlopu, tylko trzeba złożyć wniosek. Najgorsze, że ZUS wypłaca pieniądze z ogromnym opóźnieniem. Ćwiczonka, o których piszesz znam, ale w innej pozycji, gdy leżysz na brzuchu i napinasz mięśnie pośladków. Zimą to jeszcze można stojąc w kolejce, ale latem, gdy coś założymy obcisłego :-))) Z całej tej choroby jest rzeczywiście jeden plus, dawno nie miałam tak jędrnych pośladków, jak po tych ćwiczeniach :-)) :-)) :-))). Jeszcze raz dzięki Spadłam. Ach, mobilizujesz mnie do pracy :-) Miłego dnia, pozdrawiam Was, pa

Gość lilianka123
bardzo prosze Was o odpowiedz na jedno krótkie pytanie, to dla mnie istotne.Czy Wasze rwy kulszowe, bóle w nogach to idą z tyłu nogi czy z boku?Moze i naiwne pytanie, ale jesli ktos zechce mi odpowiedziec bede bardzo wdzięczna, pozdrawiam wszystkich, czytam Was regularnie:)

Gość Przemek1988
bokiem:(

Gość Spadłam
Kalina Jaki urlop ? po wykorzystaniu 181 dni L-4 Ty składaj o świadczenie rehabilitacyjne ubezpieczenie jest ważne jeszcze przez pół roku od rozwiązania umowy z ostatnim pracodawcą .Chyba,że ja czegos nie doczytałam co Ty piszesz ? Do sprzątania mam pomagierów :D Pozytywna DIAM to ten silikon H ? Dlaczego operowałaś się ponownie za taką kasę ? Lilianka mi tyłem ,a bokiem tylko w piętę :D serio . Przemek ja wiem ,że Tobie to już wszystko bokiem ....ale usmiechnij sie czasami ,bo wszystko przed Tobą :) Trzymajcie sie dzielnie do jutra,bo mi juz za plecami syn dyszy " limit na dzis sie skończył " :) w takim razie do jutra ,bo jak się tylko zwolni miejsce to go tu znów podsiądę :D :D

Gość furman 35
POZYTYWNA czy operowal cie Stanislaw Kwiek a jesli nie to jesli mozesz to podaj nazwisko swego oprawcy

Gość furman 35
POZYTYWNA centralny szpital kliniczny katowice ul medykow recepcja poradni neurochirurgicznejtel 32/7894925 najlepiej dzwonic 10-12 najlepsi neurochirurdzy od dyskow doktorzy; Krawczyk lapie sie przypadkow beznadziejnych tzw /dok haus/ Czeslaw Zralek doktor Ligarska /kobieta / znakomity neurochirurg oraz z- ca ordynatora odzialu adiunkt katedry przy CSK docent neurochirurgii dok Stanislaw Hendryk moj lekarz prowadzacy ordynator oddzialu doc dok hab Adam Rudnik najwiekszy autorytet w tej dziedzinie oraz wielu innych to na NFZ terminy odleglle ale warto tel na blok opoeracyjy32/7894000 teraz privat Rudnik Adam gabinet katowice ul Witosa 21 osiedle Witosa tel na recepcje32/3521040 mam jeszcze numer na jego prywatna komore Zralek Czeslaw przychodnia luksmed katowice ul ligocka 3a tel 32/2095531 32/2053393 koszty prywatnych wizyt to okloa 200zl terminy oczekiwania ok 1mc ja na nfz na zabieg czekalem 5 miesiecy pierwszy raz konsultacje mialem na oddziale neurologii w lutym a skierowanie na zabieg 15.06 termin zabiegu lipiec /sierpien idac do nich musisz miec w miare swierzy rezonans inaczej szkoda czasu bo kaze ci zrobic rezonans Do Majchrzaka ni dotrzesz glownymi schodami z dworca PKP poniewaz estakada jest w remoncie mosisz wyjsc do pl andrzeja i obejsc pod mostem ale do Sosnowca rzeczywiscie nie ma szans sie dostac /to juz zaglebie he he hetam rzadza inne zasady od nich przyjezdzaja na zabiegi do katowic/ do LILIANKA posladek udo lydka ewidentnie z tylu oraz stopa lewa strona pod kostka i gora/podbicie/ ale to juz przeszlosc

Gość furman 35
Wychodzi na to inplanty stabilizacje diamy i inne tego typu newsy delikatnie mowiac nie wypalaja caly czas tradycyjna metoda czyli wyzucenie stwardnialego J M jest najskuteczniejsza do POZYTYWNA naprawde jestem ciekaw kto zwinol taka kase i tak spartolil robote swego czasu tez sie zastanawialem czy nie isc na zabieg privat bo juz nie moglem ale nie poszedlem stwierdzilem ze to nic nie zmieni a 15 kawalkow to dla mnie sporo nie wiem jak dla ciebie pozdro

Gość furman 35
SPADLAM ale ci huuuuuuuuuuumorek dopisuje przed swietami

Gość furman 35
Juz niemoge doczekac sie tego sanatorium jedno poszpitalne drugie nfz /ach te imprezki/

Gość lilianka123
dzieki Wam za odpowiedzi, bo juz zaczynałam sie gubic, mam i tu i tu, podobno większosc dolegliwosci nie nie od dysku...wiec to by sie zgadzało...zobaczymy. co do DIAM, mnie kilku lekarzy powiedziało to samo, zaznaczam, ze uznanych specjalistów, a nie jakichs tam neurologów---zrobiła sie w Polsce moda na diam i wstawia kto moze, a jesli chodzi o l5 S1 to równie dobrze mozna wstawic guziki, efekt ten sam....uczciwie rzecz biorąc za operację z diamem lekarz dostaje kilka dobrych złotówek więcej.Tak, tak, musicie o tym wiedziec, ze lekarz, kazdy dostaje dodatkowie pieniądze za operację, nawet wtedy, gdy wykonuje ją na NFZ.Tak mi to opowiedział pan profersor z warszawy, nazywając to bardzo dosadnie--kurestwem, za przeproszeniem.co do srub, czasem sa konieczne, przy bardzo zdemolowanym kregosłupie, jasna sprawa, ale z diamem uwazajcie. Chciałam napisac jeszcze jedno--poza duzymi przepuklinami i ewidentnym konfliktem korzeniowo dyskowym, bóle kręgosłupa moga pochodzic z bardzo wieli struktur.z mięsni, więzadeł,stawów, bardzo duzo z miednicy i takie bóle równiez mogą promieniowac na konczyny.Trudno jest to rozróznic podobno.Oto odpowiedz na pytanie, dlaczego w tak wielu przypadkach ból po operacji pozostaje....tak na mój głupi rozum:)ale z czego pochodzi ból moze wyizolowac z duzym prawdopodobienstwem tylko doswiadczony terapeuta np.manualny, osteopata itp.Na pewno nie lekarz, który tylko patrzy na zdjęcie.Pomyslcie o tym, zanim zdecydujecie sie za operację.Moze komus te informacje sie przydadzą.Pozdrawiam:)

Gość lilianka123
furman35, pozazdroscic zdrówka, skoro myslisz juz o imprezacg:)ach, kiedy mnie to czeka i czy w ogóle jeszcze kiedys.....pozdrawiam Cie szczególnie ciepło, Twoje wpisy są super, czytam wsszystkie:) Chosiu, poczytaj mój post, moze operacja druga nie bedzie konieczna.Trzymaj sie dzielnie:)

Witam, Dziękuję Wszystkim za szybką odpowiedź !! Juz wyjasniam dlaczego Diam i dlaczego za kasę...z prostego powodu,miałam dobrą pracę i nie chciałam jej stracić.Po wystąpieniu ostrego bólu chodziłam do pracy jeszcze przez miesiąc...biorąc ketonal i tramal.Poszła do lek.i tak po kolei,badanie,przepuklina itd.Lekarka skierowała mnie na rehabilitację..ni pomogło i pojawiły się problemy z pęcherzem.Dostałam skier.do szpitala i tam na Izbie Przyjęć lekarka mnie odwiodła od operacji tradycyjnej..powiedziała,że często ludzie wracają na Oddział.Dała mi namiary do cudotwórcy,który robi te zabiegi mało inwazyjną metodą..no i pojechałam do niego i tak się zaczęło..Najpierw było usunięcie przepukliny met.YESS,pryw.bo na Kasę Chorych czeka się trzy lala a na mnie czekali w pracy!Nie miałam wyjścia,lekarz który mnie operował mówił,że w ciągu mies.będę w pracy...po operacji okazało się,że jest gorzej niż przed...znowu wizyta pryw.i znowu to samo..Operacja, implant,miało pomóc...i miał być szybki powrót do zdrowia.Tak się nie stało.Na dzień dzisiejszy boli w miejscu implantu i powyżej w odcinku piersiowym...dzwoniłam do Pana dr.i polecił się zapisać na NFZ na usunięcie nowych przepuklin ale o skierowaniu na świeży rezonans nic nie wspominał? kolejka ok.3 lat..Poszłam na konsultację do dr.Ładzińskiego i on stwierdził,że można było przewidzieć efekt tej operacji...ponoć mój przypadek nadawał się do operacji tradycyjnej i poprawiać po Panu dr.K...u nikt nie będzie chciał.W między czasie dostałam zwolnienie z pracy.

Gość lilianka123
droga pozytywna bardzo Ci współczuje takich doswiadczen, ale mysl [pozytywnie:)jestem pewna, ze mozna jeszcze to poprawic, wrócisz do pracy, ale musisz dac swojemu kręgosłupowi więcej czasu.Cudów nie ma, czas na wygojenie sie ran byc musi i z pewnosci,a jest to więcej niz miesiąc.Ja serdecznie polecam Ci dr Rafała Górskiego z Warszawy.Podejmuje sie najtrudniejszych przypadków ze swietnym skutkiem, zresztą mozna przeczytac opinie pacjentów.Dr przyjmuje tez w Raszynie pod Warszawą, tam mozna sie dostac szybciej niz w stolicy.pozdrawiam, nie zxałamuj sie, szukaj pomocy, bedzie dobrze.

Lilianka, Bardzo Ci dziękuję...przemyślę Wasze uwagi i postaram się wybrać jak najlepiej.. Jednak jestem już rok po operacji i jest raczej coraz gorzej... Dziękuję wszystkim za namiary na Waszych lekarzy.