Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rolkowa

...czerniak...???

Polecane posty

Gość rolkowa

Czy ktos wie jakie sa objawy czerniaka? Szukalam w necie, ale one sa takie strasznie ogolne, a mnie ciekawi czy ktos sie z nim kiedys zetknal osobiscie lub w rodzinie. na skorze zrobil mi sie \"pieprzyk\" (jakies pare miesiecy temu.) o srednicy teraz 7 mm. Ciagle rosnie i ciemnieje. Bylam u lekarki, jakies 2 miesiace temu i powiedziala, ze to zwykly pieprzyk :/ mam ich zreszta bardzo duzo na ciele wiec nie byloby w tym nic dziwnego, ale ten jako jedyny w srodku ciemnieje, na zawnatrz ma jasne obwodki no i rosnie skubaniec:(

A u jakiej lekarki byłaś? Jeżeli się obawiasz to wybierz się do onkologa. On najlepiej to obejrzy i Cię uspokoi. Czerniak najczęściej ma czerowną obwódkę i krawawi.

Gość rolkowa
bylam u zwyklego domowego lekarza, a do onkologa nie moge isc, bo jestem chwilowo zagranica i nie dostane skierowania. natomiast do domowego znow nie chce isc, bo wstyd mi isc znow z tym samym skoro raz mnie ocenila, ze to nic takiego. Mimo to jakas niespokojna jestem. Chcialabym znac opinie osob, ktore cos o tym wiedza. Czy obok pieprzyka ma sie jakies problemy ze zdrowiem, nie wiem: zmeczenie, sennosc, brak energii itp.?

Gość freakl
ja sobie wyciełam znamię pomimo tego ze lekarz onkolog mówił ze to zwykły pieprzyk ale wracając do Twojego pytania to radzę Tobie wizyte u dermatologa gdzyż jest bardzo dużo objawów czerniaka. Czerniak nie koniecznie musi miec barwę czarną (ciemną) troszkę niepokoi mnie to ze Twoje znamie zmienia kolory no i ta obwódka bo jak czytałam kiedyś sama to były cechy czerniaka własnie. Sama kiedyś przechodziłam stresy zwiazane ze znamionami. Ale juz mam po i POLECAM wizyte u lekarza specjalisty. Poza tym powiem Tobie to co mi powiedział lekarz: nikt (nawet dermatolog) nie stwierdzi ze dane znamie to czerniak po badaniu naocznym. Oni to jakoś skanuja, patrzą na wybarwienie, wazny tez jest kształt znamienia, czy jest czyms porośniete, oraz koncentracji barwnika w nim.

Gość freakl
ale nie sądze by zmęczenie i apatia były z tym związane, moze po prostu jesteś jakoś zmęczona lub osłabiona. Nie denerwuj sie i idz do lekarza. Czsamai nie warto tracic zdrowia na nerwy :)

Gość rolkowa
freakl--> dzieki. Mnie wlasnie to tez nie pokoi:( Kiedys, juz z 6 lat temu mialam podejrzenie o czerniaka. Znajmie zostalo wyciete, ale wszystok okazalo sie ok no i teraz znow cos :( blee:(

Gość freakl
no własnie na Twoim miejscu nie zwlekałabym każde wyciete znamię bada się histopatologicznie wiesz mimo wszystko warto mieć to za sobą- znam to z autopsji bo sama czaiłam sie z tym ok roku :(

Gość freakl
w tej chorobie czas ma spore znaczenie pamietam jak byłam u dermatologa to po mnie wchodziła kobieta, która tak naprawdę przyszła na ostatnią chwilę, jeszcze troszkę a byłoby za późno- tak powiedział lekarz no jeszcze ważne jest to jaką masz karnację to wiadomo że ci z jasna sa bardziej na to podatni

Gość dziewczyno to na pewno
nie jest czerniak...:o Ale może się z tego zrobić jakaś zmaiana potem- nie opalaj się. Unikaj słońca. Nie wychodź NIGDZIE, nawet na "chwilkę" bez kremów z filtrami powyżej 25. I smaruj się nimi obficie i dokładnie. Wykryty czerniak o średnicy 2-3 mm oznacza przerzuty w całym organiźmie i kilka tygodni maks. miesięcy życia:o Także przy 7 mm juz dawno byłoby po tobie, a na pewno nie byłabyś tylko zmęczona:)

Gość freakl
Co powinno Cię zaniepokoić ? - pojawienie się nowej zmiany ( barwnikowej lub pozbawionej barwnika ) na niezmienionej dotąd skórze - zmiana kształtu - zmiana koloru znamienia - zmiana wielkości znamienia - zaczerwienienie wokół zmiany - nagłe odbarwienie znamienia - sączenie lub krwawienie - wypadnięcie włosów ( jeśli znamię było owłosione ) - objawy subiektywne np. swędzenie , zmiana czucia w obrębie znamienia - rozmiar powyżej 7 mm - pojawienie się satelitarnych guzków w okolicy znamienia - powiększenie się węzłów chłonnych

Gość dziewczyno to na pewno
poza tym podobno przeciętny człowiek ma ok. 20-40 pieprzyków na ciele:) Ja na jednej ręce mam więcej:P Ciągle robią mi się takie mini-[piegi, pieprzyki, maleńkie, jedne żółte, inne brązowe, jeszcze inne są brązowe, ciemne. No i cóż- tak już mam:) Też się zmieniają niektóre, coś im rośnie, one się pojawiają i rosną, ale ja nie panikuje. No co mam zrobić- iść zbadac wszystki pieprzyki??? Chyba nikt mi nie będzie oglądał moich pieprzyków, tym bardziej, że pewnie jest ich jakaś setka:o Są sobie i już. Po prostu się nie opalam, nie rozbieram do ukropu, żeby ich nie naświetlać. I nie jeżdżę wylegiwać się na plaży, mam inne zajęcia.

Gość freakl
a to ze strony poradni w której wycinałam swoje znamię także osoba przede mną myli się twierdząc, ze czerniak to znamie ok3mm

Gość rolkowa
no to super...z wymienionych 12 objawow, u siebie obserwuje 7, miedzy innymi od tygodnia mam powiekszone wezly chlonne pod prawa pacha :/...i wierzcie mi, do panikar nie naleze...chyba jednak bede musiala sie przejsc do lekarza.

Gość ale czerniak to nie musi być
całe znamię:o To fakt, że zmiana nowotworowa o średnicy max. 3 mm daje już przerzytu do organizmu. A to, że znamie się zmienia, rośnie, nie oznacza, że CAŁe jest vzerniakiem:o

Gość freakl
do dziewczyno na pewno---- nie wiem Twój wybór mi lekarz polecił przychodzić raz na rok/dwa i on je po prostu oberzy i podejrzne przypadki jakoś zbada tym swoim "skanerem" to nie boli i zajmuje raptem 30 min i masz spokój na jakiś czas :) Co do ilości pieprzyków to lekarz pokazał mi przypadki gdzie jeden mężczyzna miał ich chyba tysiące i badał je

Gość freakl
do rolkowa nie przejmuj sie ja je widziałam wszystkie u siebie :) serio prawie spać nie mogłam czerniak jednak to niezbyt "popularna" choroba na nasze szczęście

Gość rolkowa
tak wiem :) i dzieki za wszystkie rady :) wiem jednak na pewno, ze do lekarza sie przejde, dla swietego spokoju;)

Gość jak do lekarza
jak sie udac do onkologa?trzeba miec skierowanie?? Podejrzewam u siebie cos zlego ;(

Gość freakl
nie do onkologa nie trzeba mieć skierowania- to nie każdy wie ale to ważne, można też przejsc sie do dermatologa

Gość rolkowa
nie wiem niestety, moze ktos inny wie czy potrzebne jest skierowanie, trzymaj sie!

Gość jak do lekarza
ok w czwartek ide do dermatologa ;( strasznie boje sie - mam otoczke czerwona, zmienil kolor i pojawila sie nowa kropka kolo starego pieprzyka :( nie chce umierac ;( dlaczego zawsze ja - dzisiaj uspalam swoją najdroższą sunie :( a teraz jeszcze to :( trzymajcie kciuki :(

Gość jak do lekarza
rolkowa daj znac co u ciebie po wizycie u lekarza ;( ty nie nalezysz do panikar ale ja chyba tak- juz widze swoj pogrzeb ;(

Gość rolkowa
Jak do lekarza --> no cos ty! Przestan!Nie mozna tam panikowac! Dobrze, ze idziesz do lekarza zbadac sie. Trzeba dbac o siebie i lepiej zareagowac na falyszwy alarm niz zignororwac sprawe, ale nie panikuj. Bedzie dobrze! KOniecznie daj znac po wizycie! Bede trzymac kciuki zeby wszystko poszlo ok!

Gość jak do lekarza
Wróciłam do dermatologa i okazało się że jest to naczyniak - czyli niezłośliwy twór! Umówiłam się na usunięcie go laserem na koniec sierpnia - kamień z serca!!!!!!!!!!!!! Rolkowa? A jak u Ciebie?

Gość jak do lekarza
oczywiście wrócilam OD dermatologa :)

a ja się wybieram do lekarza jutro dopiero moze. tez mi się pieprzyk jeden nie podoba, właśnie na brzegu jest jakby taki czerwony, jakby prześwitują naczynka.I ogólnie nie jest zbyt ładny, wypukły. Raczej nie rośnie, ale te czerwone mnie nie pokoi i to że ostatnio miałam spalone plecy. Wolę się uspokoić. Z jednej strony się denerwuje, a z drugiej-jak zwykle jestem optymistką. Jeszcze źle na tym nigdy nie wyszłam, i daj Boże by to się nie zmieniło. Trzymajcie kciuki, żeby to nie było nic poważnego.

Gość o rany pocieszcie mnie
bo sie przestraszylam, ja mam malutki piepzyk moze ma ze 2 mm, ma ksztalt jaja raczej regularny ale jest bardzo ciemny, nie boli nie krwawi ale ja panikuje, pokazywalam to dermatolog, powiedziala ze to zwyczajny pieprzyk, nie rosnie ani nic, ale pojde na zbadanie go pod powiekszeniem, to odbry pomysl?

aha bo wydaje mi sie ze on ma blyszczaca powierzchnie :o ale ciezko cokolwiek zobaczyc bo jest maly, w srodku ciemniejszy i troszke jasniejszy na brzegach, ale wiekszosc pieprzykow tak ma u mnie :)

upupupupupu