Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może się ktoś orientuje

Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby pracowac w domu Pomocy Społeczej??

Polecane posty

Mam na myśli pracę ze starszymi ludźmi, pomaganie im w myciu, podawanie lekarstw, chodzenie na spacery, spędzanie z nimi czasu, czytanie książek itp. Nalezy skończyć studia, studium, czy jakiś kurs?? Jaka jest fachowa nazwa tego zawodu?? Ile taki opiekun zarabia?? Zarobki w tym wypadku nie są ważne, ale chciałabym wiedzieć.

Przepraszam w Domu Opieki Społecznej*

Gość kierunek gerontologia

Gość rumiany Boluś
WSGnG

Czyli bez studiów się nie obejdzie?? W studium medycznym jest taki kierunek jak asystent osoby starszej w Domu Opieki Społecznej. Wolałabym to najpierw skończyć, a może później jakies studia.

Gość trochewiem
Są kursy organizowane przez urzędy pracy, są to kursy na opiekunkę społeczną.Trwają ok 2 miesięcy.

Gość W DPS pracują pielegniarki i s
( ci drudzy po kursach), przy szkolach medycznych są też roczne pomaturalne.

Gość Po co pedagogika
. pedagogika to w DPS dla dzieci. I nie po to by myć , karmić itp tylko uczyć. Pracowałam tam to wiem.

Do pracy w domu pomocy społecznej tak naprawdę nie potrzeba żadnej szkoły wyższej ale oczywiście powstały teraz takie kierunki w szkołach policealnych i pomaturalnych typu \"opiekun w domu pomocy społecznej\". Jeśli jednak chcesz skończyć jakieś studia to lepiej idź od razu na studia np. pedagogikę, psychologię lub socjologię i też nie powinnas mieć problemów z przyjęciem do pracy jako opiekun.

do Po co pedagogika Co ty opowiadasz zabzdury! Przecież pedagogika to nie tylko praca z dziećmi ale również z dorosłymi i osobami niepełnosprawnymi! Wiem bo sama jestem pedagogiem :-)

pracuję w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, jeśli chcesz szczegóły, to zapraszam na gg, 1796500

A ile taki opiekun zarabia??

Można też iść na pracę socjalną - ja taką własnie skończyłam (licencjat) a potem uzupełniłam mgr z socjologii. Dzięki temu pracuję w tej chwili w organizacji dla seniorów, ale po pracy socjalnej robić mozna naprawdę wiele. Dwie koleżanki prowadzą warsztaty dla dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie, inna kolezanka jest street workerem, pracuje z narkomanami. A co do 2-miesięcznych kursów na opiekuna czy też asystenta osoby starszej/niepełnosprawnej to wg mnie jest to poroniony pomysł. Mamy potem takie przypadki, jak niedawno głośne ogolenie na łyso mieszkańców Domu Opieki czy żenujące sesje fotograficzne z nagimi staruszkami (choć tu akurat prym wiedli studenci pielęgniarstwa).

Gość ja bym nie chciala
tak pracować. zaabia sie marnie, kilkaset złotych, doslownie. a praca ciężka i niepszyjemna. to praca dla słabszych uczniów...

A może raczej dla ludzi z powołaniem, co? I czy dobrzy uczniowie robią takie byki ortograficzne jak Ty? Przykro mi, że się muszę akurat tego uczepić, ale wkurzam się czytając podobne opinie. Ja na pracę socjalną nie szłam dla forsy.

Jeżeli masz mozliwości dalej sie kształcić na studiach to tak jak napisała naturalna blondynka: pedaggogika (sp.andragogika, praca socjalna), socjologia (praca socjalna), psychologia..czyli kierunki społeczne. Jeżeli chcesz pracować TYLKO jako opiekun osób starszych myślę, ze wystarczy szkoła policealna albo kurs. Jeżeli myślisz o pracy za granicą na pewno wystarczy kurs:)))a nawet nie tylko znajomość języka obcego:) nie wiem ile zarabia taki opiekun ale: moi znajomi pracują w Anglii w różnych DPS i mają pensję minimalną tzn. 40 h/tydzień, 5,05 Ł/h. W Polsce podejrzewam, ze są to niskie zarobki uzależnione od kwalifikacji, wykształcenia i doświadczenia. Pewnie na początek ok.800zł netto...ale mogę się mylić:)Jestem pedagogiem wiec orientuję się w zarobkach branż pokrewnych i uwierz mi są relatywnie niskie. Trzeba to lubić i warto mieć do tej pracy powołanie, bo inaczej sfrustrujesz sie:))) Pozdrawiam, pa!

Dzięki wszystkim za opinię. A jeśli chodzi o pracę dla słabych uczniów, to cóż nigdy nie twierdziłam, że jestem orłem w nauce. Mamy takie bezrobocie, że nawet po medycynie ludzie lądują w sklepie i nikt się nie wstydzi swojej pracy, ani tym bardziej nikt nie powinien komentować zawodu opiekuna, że to praca dla głąbów.

Masz racje autorko topiku. Ja też na początku pracowałam jako opiekun w domu pomocy społecznej zanim zostałam pracownikiem socjalnym a byłam już po studiach. Od czegoś trzeba zacząć. Znam wiele takich przypadków.

Gość .Magdalena.
Jakie są obowiązki takiego opiekuna?? To co opisała Autorka, czy coś jeszcze??

Leki to raczej podają pielęgniarki chyba, że w Anglii to tam mogą to robić w pewnym zakresie również opiekunowie. Poza tym dbanie o higienę osobistą - mycie, zmiana pampersów, ścielenie łóżka, zmiana pościeli itp., karmienie, zmiana odzieży... Pomoc w poruszaniu sie po pokoju, domu, terenie - spacery, rozmowy, dbanie o rozwój psychiczny i intelektualny. Pomoc terapeutom w niektórych zajęciach terapeutycznych, imprezach, wyjazdach...Tak powinno być ale nie zawsze tak wygląda. Wszystko zależy od tego jak jest zorganizowany dom pomocy społecznej, jakie zalecenia ma dyrekcja i od podopiecznych i ich potrzeb.

Leki to raczej podają pielęgniarki chyba, że w Anglii to tam mogą to robić w pewnym zakresie również opiekunowie. Poza tym dbanie o higienę osobistą - mycie, zmiana pampersów, ścielenie łóżka, zmiana pościeli itp., karmienie, zmiana odzieży... Pomoc w poruszaniu sie po pokoju, domu, terenie - spacery, rozmowy, dbanie o rozwój psychiczny i intelektualny. Pomoc terapeutom w niektórych zajęciach terapeutycznych, imprezach, wyjazdach...Tak powinno być ale nie zawsze tak wygląda. Wszystko zależy od tego jak jest zorganizowany dom pomocy społecznej, jakie zalecenia ma dyrekcja i od podopiecznych i ich potrzeb.

Gość Marek_he
Uczę się na innym kierunku (technik informatyk), ale w mojej szkole jest kierunek opiekun w domu pomocy społecznej. Moja dziewczyna jest na tym i to jest szkoła dwuletnia policealna. Z tego co pamiętam to ma takie zajęcia jak podstawy gerantologii, psychologię ogólną, rozwojową o albo jej ulubiony przedmiot - planowanie organizacji czasu. Ogólnie jest bardzo zadowolona, bo w Omedzie cięzko nie być zadowolonym. Szkoła jest na poziomie i jeżeli ktoś myśli o takim kierunku to tylko tam. Bo wiem, że w jakiejś szkole w Łodzi też coś takiego jest, ale tam narzekają.

Gość ECLuiza
Czy osoba posiadające wykształcenie zawodowe (stolarz) może pracować jako opiekun w domu spokojnej starości bez kursu czy wymagany jest kurs i średnie wykaształcenie? Jak wygląda to w wypadku domów państwowych i prywatnych?

Gość gość
no moze byc nawet jakas szkola policealna, np taka www.wzspgdynia.pl/kierunki/ dobrze kształca, moja kolezanka uczyla sie tam i jest zadowolona zarowno ze szkooly jak i z poszukiwania pracy potem

Gość gość
moze to być też studium medyczne np. www.dental.szczecin.pl najwazniejsze jest pewnie i tak doswiadczenie i chęci ;)

Gość gość
Ja robię kurs w szkole Progres w Poznaniu. nie wiem po co studia.. szkoda czasu, lepiej zdobywac doświadczenie! :)

Gość lolo90
Polecam szkołę Plus Edukacja we Wrocławiu. To szkoła która wyróżnia się na tle pozostałych. Uczciwe zasady, dużo kierunków darmowych. Super jest też to, że zajęcia odbywają się w centrum miasta. Prowadzą je świetni nauczyciele przyjaznie nastawieni do słuchaczy. Dużo zajęć praktycznych i co też jest wielkim plusem mają wysoką zdawalność egzaminów zawodowych.