Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samodzielna biedna studentka

Czy u Was też taka bieda?

Polecane posty

Zawsze marzyłam o samodzielności, a teraz kiedy mieszkam sama jestem załamana. Mieszkam w mieszkaniu rodziców, gdzie płacę rachunki(prąd,gaz, woda, internet,). Rodzice płacą czynsz i czesne za moje studia zaoczne. Ja natomiast oprócz rachunków muszę opłacić swoje ubezpieczenie (niestety każą mi), komórkę, bilet miesięczny. Zrezygnowałam juz z telefonu stacjonarnego. Przyzwyczaiłam się do dostatniego życia, częste wypady do restauracji,pubów, a teraz.... dziennie na jedzenie mogę przeznaczyć 4 złote! Zarabiam 800 zł i to mi wystarcza tylko na podstawowe potrzeby,w tym miesiącu kupiłam buty na lato i jakąś spódnicę żeby sie nie pażyć w te upały - wszystko z wyprzedaży- i na tym skończyły się moje wydatki bo skończyła się kasa. Nie muszę na szczęście płacić za kosmetyki i środki czystości-to wszystko mam za darmo. Myślałam ze znajdę dodatkową pracę na popołudnia ale i z tym ciężko, jedyne co znalzłam i na co się zdecydowalam to praca jako korespondent praktycznie w domu i w piątki i soboty pomoc kelnera w modnej dyskotece (za 3 złote za godzine!). Drażni mnie jak kumpela ze szkoły mówi mi o swoich dylematach i życiowych problemach typu "marzą mi sie takie spodenki ale nigdzie nie moge ich dostać..." albo "którą bluzkę wybrać" bo co ona tak naprawde może wiedziec o życiu kiedy wszystko ma za nic.

Gość to jest prawdziwe zycie
ciesz sie ze i tak tyle rzeczy masz za darmo :P

no tak, bo gdyby nie to napewno nie studiowałabym

Gość takie życie
ja zarabiam , mąż pracuje ...a życie takie drogie że i tak bardzo nam ciężko:-0

chciałam juz wyjeżdżac z tego kraju ale...studia. zastanawiałam się czy nie byłoby mi łatwiej zamieszkać z moim chłopakiem bo i tak planujemy wspólną przyszłość. tyle że wtedy on nie byłby w stanie nic odłożyć, póki mieszka z rodzicami może zaoszczędzić trochę grosza na jakiś wyjazd,podniesienie kwalifikacji czy też własny biznes

Gość zyxst
Dziwne, bo ja za 800 zł jakoś żyję opłacając samodzielnie czynsz ok 250 zł. I nie mam żadnych "boków" za darmo.

Gość do zyxt
też płacisz za studia, kserówki i książki?

Gość zyxst
nie. Na szczęscie ta przyjemność już za mną. Podobnie jak dylemat czy kupić spódnicę czy buty. W "lepszych" czasach załatwiłam sobie najpotrzebniejszy "posag" typu pościel i ręczniki

no to tylko pozazdrościć ZYXST

Gość pampampam
a czemu masz kosmetyki i srodki czystosci za darmo? tak pytam z ciekawosci:)

bo w rodzinie jest sklep z takimi rzeczami :-)

Gość a ja pracuję w gimnazjum
ja na studiach jadłam chleb z cebulą i tanią margaryną, ciuchy-tylko lumpeks, a i teraz mi nie lepiej

Gość kozaboza
zastanawiam czemu nie przeniesiesz sie na studia dzienne, ja na dziennych pracowalam i jakos sie zylo, zaoczne sa dla tych co maja kase, taka prawda:)

Gość chefta
moze porozmawiaj z rodzicami,powiedz ze ci na nic nie starcza.Umow sie z nimi ze bedziesz dawac co miesiac jakas sume powiedmy 200zl a reszte pieniedzy jakos rozplanuj na caly miesiac...

Gość fgfhfhgfgfhgfhgf
znajdz sponsora to taki facet z forsa ktory ci kupi co chcesz

Gość czarodziejka z ksiezyca
czemu nie wezmiesz kredytu studenckiego,odciazylby cie troche a splacac mozesz do 2 lat po ukonczeniu studiow-wtedy np znajdziesz jakas lepsza prace...

Gość no wlasnie
czas sie usamodzielnic w ogole nie pisz tyle o rodzicach-ile ty masz lat? na pewno nie piec wiec na pewno mozesz rozstawic nogi zareklamuj "studentka szuka sponsora" naucz sie ze na tym swiecie duzo facetow z forsa i kazdy szuka seksu

Gość zmiana
do no wlasnie --- ale sie usmialam!!!

Gość bądź ostrożna
z kredytem studenckim - nigdzie Ci tego nie powiedzą, ale jeśli nie obronisz siew terminie (tzn w czerwcu, jesli studia zaczełas od pażdziernika), to musisz zacząc spłacac od razu - mimo, ze masz legitymacje studencka do 30 wrzesnia. tak sie te banki urzadziły. Wiem, bo mama pracuje w dziekanacie. a ja tez sie sama utrzumuje, i 4 złote mialam nie na 1, ale na 3 dni. i zadnej pomocy z domu - no, niedzielny obiadek czasmi.... a teraz zyje jak ta pani, znalazłam super prace. a na poczatek to moze rozejrzyj sie za korepetycjami? tez sa niezle płatne :)