Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andriejka

trwała ondulacja włosów

Polecane posty

Gość kakula
miałam ochotę na trwałą, mam długie włosy i chciałam grube loki, ale po przeczytaniu waszych doświadczeń rezygnuję!!! i cieszę się że nie popełniłam tego błędu. dzięki!!!

Gość edycjaaaa
Drogi Panie! Zapisałam się już do fryzjerki na trwałą, ale z tego co czytam chyba popełniłam błąd...zawsze chciałam mieć kręcone włosy, ale ztego co czytam, to moze byc kiepsko z moimi wlosami...mam cienkie i malo podatne na krecenie...chcialam cos zmienic w swoim wygladzie, natomiast moze lepiej poprostu je podciac...sama nie wiem...ale taka lekka trwalacgyba nie robi tyle zlego??

Gość rudolfinka
Ja trwałą zrobiłam sobie wczoraj. Nie załuję (mam nadzieje że tak pozostanie) Miałam bardzo przetłuszczające sie i nieukładające się włosy... gorzej moje włosy żyły własnym życiem! Na dodatek nie mogłam stosowac za wiele pianek, gum itp bo groziłoby to myciem włosów 3 razy dziennie. Zrobiłam zwykłą trwałą , na grube wałki, ale nie najgrubsze. Preparat trzymałam 20 min. Efekt bardzo pozytywny. Delikatne, naturalnie wyglądające fale. Chociaż widzę że np pod górną warstwą włosów na której jest więcej pianki znajdują się prawie proste pasma. Ale podobaja mi się one bardziej niż moje poprzednie odstające końcówki :) W trwałej jedynie przerażała mnie cena (85 zł, to 3razy więcej niż moja normalna wizyta u fryzjera) i prawie 3 godz spędzone na fotelu ( co znacznie nadwyrężyło moją cierpliwość). Jednym słowem ciekawe doświadczenie :) Polecam ale jedynie dla osób o zdrowych włosach i z dużą ilościa odżywek :)

Gość trwałą
ZROBIŁAM SOBIE TRWAŁĄ!!! Radzę wszystkim, to jest niesamowite :D Przeczytałam te wszystkie "złe" odpowiedzi, ale się odważyłam :) Trwała wcale nie niszczy tak BARDZO włosów :) Może tak jak farba stała :D POLECAM WSZYSTKIM :*

Gość Kantaris029
hej, chciałabym sobie zrobić trwałą, kręcone włosy. Tyle że mam grzywkę... (opadająca na czoło, tyle ze na bok) zostawić ją prostą, czy też pokręcić? proszę o odp :)

Gość bodzio1-bodzio2
Cześć dziewczyny. Weszłam na to forum po raz drugi (poprzedni w lipcu br. przed zrobieniem trwałej), ponieważ chciałam się dowiedzieć co znaczy \"grube wałki\". Niestety nadal nic nie znalazłam na ten temat. Ale za to mogę się podzielić moimi doświadczeniami. Swoją trwałą (2 w życiu) robiłam na początku sierpnia 2008, na włosach długości do ramion, farbowanych wielokrotnie we wszystkich kierunkach (przyciemnianie, rozjaśnianie, ziołowa rubina itp). Tak z natury mam włosy dosyć podatne ale jak to już ktoś pisał układające się po swojemu co nie zawsze dawało dobry efekt. Tą trwałą wymyśliłam w celu ułatwienia sobie życia przed wakacyjnym wyjazdem nad ciepłe morze i był to strzał w 10tkę. Przez 10 dni włosy moczyły się w przeraźliwie słonej wodzie i suszyły w 30 kilku stopniowym upale (na słońcu) kilka jak nie kilkanaście razy dziennie. Wieczorową porą były myte szamponem w celu pozbycia się soli. Nakładałam na nie żel do włosów dający efekt \"mokrej włoszki\", rozczesywałam na mokro, przeczesywałam palcami i pozostawiałam do wyschnięcia w warunkach atmosferycznych. REWELACJA!!! Dzisiaj gdy to piszę właśnie zastanawiam się nad zrobieniem kolejnej trwałej ponieważ włosy odrosły na tyle że już widać znaczną podkreślam znaczną różnicę między włosami bez trwałej a tymi na których była trwała. Muszę dodać że w przeciągu tych 5 miesięcy włosy były farbowane mniej więcej raz w miesiącu i myte średnio raz na tydzień ponieważ się wysuszyły i nie potrzebowały częstego mycia (przed trwałą co najmniej 2 razy w tygodniu musiały być myte). Oczywiście końcówki były siankowate i włosy wypadały ale ilość tych włosów które wypadły chyba nie była większa niż przed zrobieniem trwałej. Piszę chyba ponieważ przed trwałą czesałam się codziennie jak nie kilka razy dziennie, a po zrobieniu trwałej grzebienia używałam tylko po umyciu włosów czyli raz w tygodniu. Resztę załatwiał żel do włosów, który poza ułatwieniem mi życia równocześnie trochę nawilżył włosy. Nie podaję nazwy żadnego preparatu ponieważ były to różne żela w zależności jaki mi wpadł w ręce byle na opakowaniu było napisane że daje efekt mokrych włosów lub coś w tym stylu. Tak więc ja mogę gorąco polecić trwałą, wykonaną w przeciętnym salonie fryzjerskim, preparatem którego nazwy nie znam, na wałkach najgrubszych jakie były w zakładzie tzn troszkę cieńszych niż mały palec u ręki. A jeszcze zapomniałam dodać że cały zabieg był bardzo krótki tzn 5 minut etap pierwszy i 5 minut utrwalacz (bo bałam się sianka jakie miałam zrobione za pierwszym razem dawno temu). Pozdrawiam i życzę powodzenia w osiąganiu pięknych loczków. A jak któraś z Was będzie umiała określić jaka jest największa grubość wałków do trwałej to będę bardzo wdzięczna.

Gość maddalena
hejka mam proste, cienkie przetłuszczajace się włosy, a moj chopak bardzo chce zebym je zapuściła, siegają mi juz prawie za ramiona ale są bardzo, bardzo cienkie, czy istnieje jakiś zabieg oprócz doczepiania sztucznych który sprawi ze będą gestrze? myslałam też o lekkiej trwalej, bo ładnie mi w lekkich lokach, mozecie mi coś doradzic? pozdrawiam :)

Gość Maianna
Ja 2 dni temu zrobiłam moja drugą trwałą. Pierwszą miałam 2 lata temu. Jedynym minusem było to, że włosy mi zjaśniały oraz co miesiąc musiałam podcinać końcówki włosów. Teraz trwałą robiłam na krótszych włosach niż poprzednio. Zrobiło mi się lekkie afro ale mi się podoba :) ciekawe czy teraz też mi zjaśnieją... :)

Gość Ninucha
Czesc kobitki-ja wlasnie w srode zrobilam trwala ,a wiec dwa dni temu.Ale musze szczerze przyznac,ze jak bym miala taka mozliwosc to cofnelabym czas i sobie jej nie robila.Tsknie za moimi prostymi dlugimi wlosami:( Pozdrawiam was wszystkie Nina

Gość sysia95
wlasnie chcialam sobie zrobic trwala. ale wiem ze wlosy sie od niej niszcza i wypadaja. a chce ladnie wygladac bo dobrze mi w kreconych wlosach i poprostu chcialabym miec je takie codziennie. co robic? pomozcie. czy robic trwala czy nie?

Gość eksperymentka
DZIEWCZYNY APELUJE DO WAS!!! NIE NIE NIE NIE NIE RÓBCIE TRWAŁEJ ONDULACJI POD JAKĄ KOLWIEK POSTACIĄ !!! ja sobie zafundowałam nie dosć ze mam bardzo suche siano na głowie , zmienił mi sie kolor włosów na jaśniejszy to jeszcze na dokładke mam druty na głowie a nie loczki , włosy powyginały mi sie w kazda strone blehhhhh... naprawde odradzam chyba ze ktos jest masochista ...!!! STANOWCZO MÓWIE TRWAŁEJ NIE!!!

Gość zimowa88
witam wszytskich! szczerze powiem że sie nie znam na trwałej, chciałabym na kręcone włosy z prostej przyczyny- lubie zmiany. tylko mam do was takie pytanie: czy jest możliwość zrobienia trwałej tylko na połowie długości włosów żeby był efekt podkręconych/pokręconych naturalnie końcówek? mam włosy sięgające przeszło za ramiona i nie chce mieć barana na całej głowie. piszcie... :)

Gość OLKA SPIRALNA
hej, Pewnie ze mozesz zrobic trwala na koncowkach lecz wowczas radze lekka tj ziolowa aby nie byly zbytnio skrecone. Ja robie sobie raz w roku trwala spiralna, trzeba sie nacierpiec niezle na fotelu fryzjerskim lecz po tym mam spokoj na rok. efekt trwalej i podciecia zalezy oczywiscie od wykonawcy. mozna uzyskac piekna trwala bez zbytniego niszczenia wlosow lecz...wlasnie.... wlosy bezposrednio po tym trzeba sporo podciac niestety lub stety, jak kto woli.trzeba sie rowniez nastawic na ich bardziej szczegolna niz zwykle pielegnacje ,bo wloski niestety sa przesuszone. radze tuz po trwalej zastsowac na pare tyg recepture naturalne pielegnacji od babunitj oliwa, olej rycynowyitp. Ja podcinam wloski co 3mies i sa w pieknym stanie, bez rozdwajajacych sie koncowek a przyznac musze ze mialam z tym problem.mysle ze ich dobry stan zawdzieczam eliminacji dwoch wrogow zdrowych wlosow tj suszarki! oraz grzebienia!!!tak, to nie pomylka, przestalam uzywac grzebienienia, nawet tego z szerokim rozstawem. rozczesuje wlosy palcami podczas codziennego mycia wlosow i koltunkow nie ma. dodatkowo oczywiscie na koniec modeluje wlosy delikatna pianka bezalkoholowa i efekt jest swietny. Pamietajcie laski;dobry fryzjer nie zrobi wam siana z glowy:)

Gość iszel
A ja zrobiłam sobie trwałą prawie miesiąc temu i była to najlepsza decyzja jaką podjęłam w życiu. Włoski wyglądają bardzo naturalnie i jest ich sto razy więcej. Podobnie jak poprzedniczka zupełnie zrezygnowałam z grzebienia. Myję je normalnie (dwa razy w tygodniu , wcześniej musiałam je myć prawie codziennie) a po umyciu używam odżywki Dove Therapy i włosy są lśniące i wyglądają bardzo naturalnie

Gość emilianka09
iszel a co z Twoimi włosami po trwałej ? nie sa osłabione i suche ? Czy ta odzywka nawilża je troszke ?

Gość Moni_91111
Ja zrobiłam i jestem bardzo zadowolona nie mam problemów z ich układanie. Moge je ladnie podpiąc i nie mam żadnych kłopotów. Dla lepszych efektów używam pianki i wosku

Gość żabcia1987
hej po raz pierwszy pisze na takim forum i mam problem jak wiekszosc z was:( mam nadzieje ze ktos zyczliwy mi pomoze... mam wlosy proste,niepoddatne,lekko za ramiona-dluzszych nie moge niestety zapuscic bo koncowki sie rozdwajaja co zmusza mnie do ich ciaglego podcinania:/ sa byle jakie,cienkie, niewiele ich na glowie,wypadaja i ciezko sie ukladaja:( nawet po mozolnym ich modelowaniu efekt utrzymuje sie na jakas godzinke moze dwie:( jedyne co w miare pomaga to tapirowanie co zwieksza ich obietosc i podnosi u nasady a nastepnie lakierowanie...ale niestety efekt na gora dwie godzinki przy czym moje wlosy nie wygladaja zdrowo i naturalnie:( nie wspomne ile czasu zajmuje ich codzienne ukladanie...marze o tym by wstac rano wetrzec troszke pianki we wlosy i uzyskac fajny efekt delikatnych loczkow...i tu jest problem... nie wiem czy nie popale wlosow (i tak sa straszne ale zawsze moze byc z nimi gorzej)i czy nie bede zalowala...blagam niech mi ktos doradzi...a jak po trwalej wypadnie mi polowa wlosow a druga polowa bedzie jak siano .... blagam pomocy!!!!!!!!

Gość żabcia1987
hej po raz pierwszy pisze na takim forum i mam problem jak wiekszosc z was:( mam nadzieje ze ktos zyczliwy mi pomoze... mam wlosy proste,niepoddatne,lekko za ramiona-dluzszych nie moge niestety zapuscic bo koncowki sie rozdwajaja co zmusza mnie do ich ciaglego podcinania:/ sa byle jakie,cienkie, niewiele ich na glowie,wypadaja i ciezko sie ukladaja:( nawet po mozolnym ich modelowaniu efekt utrzymuje sie na jakas godzinke moze dwie:( jedyne co w miare pomaga to tapirowanie co zwieksza ich obietosc i podnosi u nasady a nastepnie lakierowanie...ale niestety efekt na gora dwie godzinki przy czym moje wlosy nie wygladaja zdrowo i naturalnie:( nie wspomne ile czasu zajmuje ich codzienne ukladanie...marze o tym by wstac rano wetrzec troszke pianki we wlosy i uzyskac fajny efekt delikatnych loczkow...i tu jest problem... nie wiem czy nie popale wlosow (i tak sa straszne ale zawsze moze byc z nimi gorzej)i czy nie bede zalowala...blagam niech mi ktos doradzi...a jak po trwalej wypadnie mi polowa wlosow a druga polowa bedzie jak siano .... blagam pomocy!!!!!!!!

Gość LadyTempest
Witam :) Ja właśnie też się nad tym zastanawiam. Wszystko dlatego, że strasznie lubię te fryzury rockmanów w latach 80...no wiecie, takie big-hair czy jak się to nazywa. Chciałam sobie zrobić coś chociaż podobnego, ale rodzina mi mówiła że nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić trwałą ale ja się boję bo moje włosy to kilka piór, słabych i cienkich. Mimo wszystko chciałabym mieć tą świetną czuprynę. Może wie któraś o dobrej odżywce? Dodam że mam 14 lat i trwałą chcę zrobić albo przez te wakacje albo po gimnazjum...

Gość mijeeeczka
a mi ostatnio fryzjer polecał zamiast trwałej styling. Dużo mniej niszczy włosy i utrzymuje się do 4 miesięcy. Ja narazie zapuszczam włosy. A ty zrób sobie tą trwałą na wakacje i kup odżywkę u fryzjera.

Gość andzi78
hej kobitki.10 lat temu zrobilam sobie trwałą i nie byla to rewelacja bo wlosy byly do pasa i strasznie byly ciezkie.jak juz odrosly(troche to zajelo:))to zrobilam sobie na krótkie,wyszedl dosłownie baran hehe.teraz po 6 latach przerwy zastanawiam sie czy nie zrobic sobie trwalej.mam swojego fryzjera od urodzenia,mama zawsze albo robi trwala albo cieniuje,podcina,najukochanszy i najtanszy fryzjer pod słońcem:))

Gość Sylwia9521
hej Wam. Powiem że chcę sobie zrobic trwała tak, żeby mięc ładne drobne loczki. Byłam u fryzjerki, wypytałam się o różne szczegóły i niby wszystko ładnie, a jak powiedziałam, ze chę loczki, to ona mi odradziła, no więc co mam zrobić? iść do innego fryzjera, czy może tam wrócić? (to była jakaś młoda dziewczyna, może niedoświadczona... , acha, ,moje włosy sięgają do ramion)

Gość Issskierka999
Witam :) Przyznam szczerze, ze ja tez zastanawiam sie nad tzw trwala. Tyle tylko, ze ja w ogole sie na tym nie znam :P Chcialam Was zapytac jakiego rodzaju trwale znacie i jak dlugo utrzymuja sie na glowie. No i oczywiscie czy to naprawde tak bardzo niszczy wloski? Pozdrawiam Was wyszstkie i prosze o odpowiedzi :)

Gość martina1304
Dziewczyny nie róbcie tego błędu co ja zrobiłam miesiąc temu. Miałam cieniutkie proste włosy do połowy pleców nie podatne na skręt. Od pewnego czasu pragnęłam mieć loczki na głowie. Skusiłam się zrobiłam trwałą na wałkach średnich. Wypadło mi dużo włosów,lecz mimo to po 2 dniach je zafarbowałam na czarno.Bo trwała rozjaśnia.To co przechodziłam potem to istny koszmar. włosy nic a nic się nie kręciły całe, trochę loków trochę fal. rano mimo nakładania masek na włosy, różności serum i odżywek włosy były jak pudel. okropne. Nie wspomnę już o tym że wyglądały tak nie naturalnie że nie chciałam wychodzić z domu, bo się wstydziłam.Nie raz trzymałam nożyczki by je ściąć na łyso ale mam ciocie fryzjerke i powiedziała że tanim kosztem mogę mieć z powrotem swoje cieniutkie proste włoski. Ale uprzedziła mnie że mogą mi jeszcze trochę wypaść opowiedziała mi jakie sztuczki i jak fryzjerzy oszukują w salonach jak chce się mieć trwała prostującą włosy. Zgodziłam się co miałam do stracenia wolałam spróbować niż je odciąć. W sklepie w KAUFLANDZIE ( W KAMIE I INNYCH SKLEPACH TEŻ SĄ TE PŁYNY) kupiłam \'\'\'\'\' płyn do trwałej ondulacji - normalny z JOANNY. CIOCIA NIE MOGŁA TEGO DNIA PRZYJŚĆ I MI ZROBIĆ WIĘC ZROBIŁAM TO SAMA. Na suche własy nałożyłam wacikiem kosmetycznym płyn do trwałej na całe włosy i mocno je rozczesywałam grzebieniem ( tak ,że wyglądałam jak ulizany kot).poprostu prostowałam je tym grzebieniem i swoimi dłońmi też ( bez rękawiczek) Robiłam tak przez dobre 15 minut. Nie nakładałam utrwalacza do trwałej.Z tego całego opakowania tylko jest potrzebny ten płyn da trwałej. Póżniej włosy spukałam =wypadło mi ich sporo ale jakoś dziwnie się tym nie przejęłam. Dziewczyny jak tylko po spukaniu i umyciu normalnym szamponem i nałożeniem odżywki na proste włosy - włosy mi same wyschły ( włosy na mokro rozczesałam ) - to przed tym lustrem oniemiałam. byłam najszczęśliwszą kobietą pod słońcem -były prościutkie -nigdy bym nie powiedziała że jeszcze pół godziny temu płakałam do poduszki że spiepszyłam swoje włosy. One są proste delikatne i miękkie jak aksamit ( 1 trwała robiłam potem nakładałam farbę i 2 trwała w przeciągu 2 tygodni). teram mam piękne włosy bardzo ładnie się układają nawet jak noszę je związane gumką przez pół dnia i ściągnę to nie widać nawet zagnieceń pofałdowań. jestem szczęśliwa ale obiecałam sobie że już NIGDY więcej nie zrobie trwałej A i jeszcze jedno ten zabieg ostatni rozjaśnił mi włoski z czarnych na brąz ale teraz naprawdę wyglądają na naturalne.

Gość martita26
Hej :) a może mi ktoś powiedziec ile sie trzyma taka trwała , oczywiscie zakladajac że bedzie udana. bo na pewno po jakims czasie sie włosy prostuja nawet jesli sie uda. pozdrawiam

Gość loczki loczki loczki
Moje włoski są długie bardzo gęste i \"sztywne\" nie dają się lokówce ani prostownicy :/ Żeby mieć piękne fale i loczki zdecydowałam się na trwałą wybrałam fryzjera do którego chodziła moja kumpela (robił jej trwałą 4 razy) zawsze wyglądała dobrze. Koszt nie był duży 60 zł. Fryzjerka od razu odradziła mi trwałą (mam za gęste włosy i miała mi się trzymać jakieś 3 miesiące).Ale ja się uparłam....fryzjerka płakała :p Trwała wyszła na amorka :) byłam średnio zadowolona...Poradziła myć co 2-3 dzień i czesać tylko mokre z nałożoną odżywką. Kupiłam więc maskę Schwarzkopf i piankę Nivea do loków i fal. Trwała utrzymała mi się półtora roku(!!!) o włoski dbałam były zdrowe i lśniące końcówki nie rozdwajały się (maska jest wspaniała) codziennie rano pianka (ślicznie utrwala i podkreśla skręt). Wiele osób pytało czy one nie są naturalne :) Jedyna wada że sporo włosów wypada:/ co 2 miesiące chodziłam podcinać włosy żeby trwała nadal była leciutka i ładna.Mimo że miałam proste odrosty fale nadal wyglądały świetnie (nawet lepiej niż na początku) wiele modelek i aktorek nosi takie wołoski(Ket Mos Lindsay Lohan Paris Hilton)Po 1,5 roku włoski przestały być ładne i wtedy nastąpiło radykalne cięcie w którym było mi do twarzy (każdy musi liczyć się z obcięciem mini. do dolnej szczęki,fryzjerka odmówiła mi robienia trwałej po trwałej,zgadzam się z nią ) Teraz mam włoski do ramion i na lipiec szykuję się znów do fryzjera :) Aby trwała była ładna i \"trwała\"potrzeba zdrowych (najlepiej nie farbowanych włosów bo te tworzą siano,),dobrego i mądrego fryzjera oraz odpowiedniej pielęgnacji. Życzę szczęścia

Gość ona888
ja robie trwała od 15 roku zycia i powiem, że jest to baaardzo wygodna forma utrzymania włosów. zeby byla delikatna i wygladala naturalnie proscie o średnia trwala najlepiej takim bialym plynem (nie wiem jak on sie nazywa) na średnie wałki. najlepiej zeby wam fryzjerka nie myla glowy przed nakreceniem bo wtedy macie pewnosc ze wam nie zniszczy i nie popali wlowów i przedewszystkim zeby robic trwala trzeba znac umiejetnosci fryzjerki ktora bedzie wam to robic zeby potem bie bylo placzu. jezeli ktos ma cienkie i slabe wlosy powinien zrobic sobie raczej trwala ziolowa jest najdelikatniejsza i nie zniszczy wam i tak juz slabego wlosa. jedyny szkopuł takiej trwalej to taki ze jest ogolnie slabsza i trzyma sie do trzech miesiecy a taka trwala zwykla to nawet pol roku. nie prawda jest tez ze niszczy bardziej wlosy jak farbowanie. wogole radze na sam poczatek pojsc do fryzjera i sprawdzic go czy zalezy mu na dobru klienta czy na tym zeby wyciagnac poieniadze.

Do martina 1304: prosze ratuj mnie:( Zrobilam sobie krzywde, czytaj:trwała:( Wyglądam fatalnie, mecze sie juz ponad 2 miechy i mam dosc:((( mialam takie sliczne proste wlosy, nie wiem co mnie napadło zeby sobie to zrobic:( W swoim poscie piszesz o wyprostowaniu włosków, moglabys mi napisac szczegoly jak to zrobic dokladnie? jaki kupic preparat itede? Niestety nie mam w rodzinie zadnej fryzjerki a Twoj post wzbudzil we mnie nadzieje na pozbycie sie tej okropnej szopy:/

Gość ddmi
a znacie jakiegos dobrego fryzjera w warszawie?

Gość Alicja fryzjer
jako z mojego zawodowego doswiadczenia odradzam robienia trwałej ondulacji na wlosach cienkich gdyz strasznie sie zniszcza, ale zapytaj swojego fryzjera o hedlines na duzych wałkach daje efekt lekkich lokow ale utrzymuje sie gdzies 8 tygodni niestety. dodam jeszcze ze jezeli rozjasniasz wloscy to odram jaka kolwiek trwala lub hedlines bo bedzie sianko i wlosy zaczna sie kruszyc. pozdrawiam