Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obolała

Czy bez jajników nie ma się okresu ? Co zrobić, żeby go nie mieć ?

Polecane posty

Gość obolała
znam osobe z wyciętą macicą i mowi że się męczy, więc trochę bym się bała. ona musi teraz tampon nosić, bo jej wszystko wypada :O

podwiązanie jajowadów nie wiąże się z żadnymi problemami typu menopauza gdyż jojowody nie produkują hormonów, są tylko \"kanałem\" przez który przechodzi komórka jajowa z jajnika do macicy. Ale czy jest to zabieg legalny to nie wiem. Mojej koleżanki mamie po ciąży podwiązano jajowody nic jej nie było, ale wskazaniem podwiązania jajników było to że przy następnej ciaży może umrzec. ona miała jakieś skrzywienie macicy czy jakoś tak i nie mogła rodzić normalnie tylko przez cesarke. To najlepiej sie lekarza poradzic

Gość 11111111
moja kolezanka też ma problem z bolesnymi ,oststnio chciała wzywać pogotowie ,przez 2 dni nie mogła sie z bółu ruszać,robiła różne badania i lekarze mówią ,że wszystko ok ,a ona cierpi :( wiadomo,ze moze boleć ale ,że aż tak bardzo ? to chyba jednak nie jest ok ?

Gość 11111111
hmm,nie bardzo rozumiem co moze jej wypadac po usunięciu macicy ? :o

obolała mam dla ciebie odpowiedź, znalazłam na necie wypowiada się chirurg-ginekolog: \"Podwiązanie jajników\" - zabieg podwiązania jajowodów technicznie jest dość prosty ( można go wykonać np. w trakcie cc lub laparoskopowo) - natomiast w Polsce zabiegi ubezpłodnienia ( nawet na wyraźne życzenie pacjenta) są zakazane i podlegają Kodeksowi Karnemu.

Gość obolała
Przykro mi jeśli kogoś nudzę - nie musi tu zaglądać! Pytałam lekarzy, gdyby tak nie było, nie zakładałabym topiku. Szkoda, że ten zabieg nie jest legalny w Polsce. A dlaczego ? Co jest powodem ? Jeśli chodzi o tę znajomą, to ja nie wiem co jej wypada, chyba pochwa :O Nie mam pojęcia.

Gość obolała
Acha, i jeśli komuś się wydaje że to idiotyzm to widać nigdy nie przeżyl takiego bólu, a już z pewnością nie co miesiąc. To tyle.

Nawet jesli podwiązesz sobie jajowody to i tak będziesz miała miesiączkę, więc po co Ci to? Jako antykoncepcja? Za granicą możesz legalnie zrobić. Chociaż na bolesne miesiaczkowanie to akurat ciąza zwykle pomaga :D

Gość obolała
Tylko że pod tym linkiem jest napisane tak : U kobiet sterylizacji dokonuje się przez podwiązanie jajowodów (metodą laparoskopii lub laparotomii). Sterylizacja praktycznie nie wpływa na czynności hormonalne jajników, nie przyspiesza menopauzy i, wedle obserwacji większości kobiet, nie powoduje zmian związanych z miesiączkowaniem. A mi chodzi, żeby nie miesiączkować.

Gość obolała
Nie chce mi się drugi raz pisac, zajrzyj wyżej, u mnie ciąża nie wchodzi w grę - stety czy niestety.

Gość obolała
Wygląda na to, że tylko wycięcie macicy i przydatków byłoby rozwiązaniem, ale nikt mi tego nie zrobi, chociaż pewnie jakbym dużo zapłaciła, to by się lekarz zgodził :P Szkoda, że nie ma innej metody na powstrzymanie tego (oprócz hormonalnych), ja naprawdę mam dość bólu menstracyjnego, co miesiąc mam ochotę...zabić się :( Możecie nie wierzyć, ale dla mnie to straszne :(

Gość judy260888
Jak czytam co tu ta obolala osoba wypisuje to niewiadomo czy plakac,czy smiav sie...Podejrzewam ze 99% osob sie zemna zgodzi...zastanawiam sie o co chodzi z tymi cazkami???wyciela sobie jajnik?ile ta osoba ma lat?bo chyba z 12 jak nie mniej...P.s-podwiazanie jajowodow niezalatwi problemu bo jedno z drugim nieidzie w parze..Sama przeszlam taka operacje dwa miesiace temu..A kolezance radze kupic ksiazke z biologi ale od podstaw no i zaczac uczyc sie zycia na wlasna reke a nie zadawac glupie pytania w internecie...Pozdrawiam