Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oleńka18

Sterylizacja suczki...Rady

Polecane posty

Gość Jokan1
A na ile taki zabieg usuwania kamienia wystarcza? Dzięki za odpowiedz, coraz blizej sklaniam sie ku sterylizacji.

Gość Jokan1
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie obawiam się tego zdejmowania kamienia, niby zabieg prosty, ale jednak pod narkozą. Na razie podaję Denastix ale widzę, że zęby ma żółte. Weterynarz polecał taki zabieg na zęby, z tego co pamiętam, to robi się go raz na 3 miesiące, ale teraz nie jestem pewna. Za tydzień idziemy na szczepienie, to wszystkiego się dowiem. Ale wydaje mi się, że jeśli zdecydujemy się na sterylizację, to jednak odpuścimy czyszczenie zębów pod narkozą. Tamto pierwsze i chyba ważniejsze...naczytałam się różnych rzeczy co to suczkom grozi jak nie są wysterylizowane i jestem przerażona, nie zdawałam sobie z tego sprawy, a po co ma później cierpieć ? A czy słyszałyście może o pastach do zębów dla psa? Próbował ktoś? Czy to pomaga? Co do samych zębów, to teraz jest Miesiąc Zdrowych Zębów w ramach programu Pedigree (wcześniej nie brałam udziału) i chyba znajdę sobie gabinet i tam mi najlepiej powiedzą co zrobić z tymi żółtymi zębami psa? Teraz mój pies spędza wakacje:) z dziećmi u dziadka ale już po weekendzie zabieramy go do nas do domu, więc po wakacjach trzeba zrobić z nim porządek: kąpiel, dostanie nowe legowisko no i szczepienia + ewentualnie inne zabiegi. Takiemu to dobrze:)))

Gość Ewcia9191
witam. WYchowałam 3 psy we wlasnym domu jak domownika :) pracuję w schronisku,mam na codzien kontakt z psami, weterynarzem ,chętnie sie wypowiem. 1.Odkladanie sie kamienia.To jest płytka bakteryjna.MOze byc spowodowana np jedzenieem suchej,"brązowej" karmy.Moze z czasem powodowac ból,rozchiwanie zębow. Sa na to rozne gryzaki (nie tylko reklamowany dentastix) ,sa ciastka na wage,zielone,biale .Mi weterynarz polecił szczotkowanie psowi zębów:) Sa do tego szczoteczki-taki nakladane na palec i specjalne pasty-mietowe lub smakowe(okolo 14 zł w zoologicznym lub w hipermakrecie,np TRIXI) ale mozna tez palcem z gazikiem i (nie pamietam czym,poczytjacie w gogle).Z poczatku pies jest zdziwiony i niechętny,ale po kilku sesjach nie ma wyjscia i odpuszcza:D Oczywisice sciaganie kamienia jest w narkozie.Nie kazdy pies moze byc usypiany.DObry wet zrobi szereg badan i wywiad zeby ocenic czy pies sie nadaje.Wet oceni czy to są tylko plamki ktore mozna myc pastą czy to sie kwalifikuje juz do skalingu. 2.O steryzliazacji to krązą juz legendy. Ja jestem zdania ze trzeba i najlepiej u szczeniaka.ALe tylko w dobrej klinice ktora ma sprzęt,ktora wykonuje badania i do ktorej ewentualnie mozna dzwonic w nocy o północy z problemem.(ja pytalam u kilku wetów i co dziwne niektorzy chcieli robić to od zaraz bez zadnych badan) !!! DLatego poszlam do kliniki :) Podobnie, moja suka miala ropomacicze,ciaze urojone.I tak dziwnie spała z misiem i tarmosiła tego misia jak szczeniaka. Zdecydowałam sie na zabeg gdy miala juz 8 lat (zyła 14). Lekarz uprzedził ze to ZAWSZE jest ryzyko i podpisujemy dokument ze w razie smierci nie bedziemy mieli roszczen... Oczywiscie zrobił morfologie,echo serca i jakis tam rentgen i powiedzial "nie ma przeciwskazan",decyzja nalezy do panstwa.Takze jesli wasz wet jest jakimś wiejskim konowałem ktory operuje w garazu...i wam tych badan nie robi...to uciekajcie od takiego.:) CO wazne ,wyjscie z narkozy zwykle bywa trudne. Pies dochodzi do siebie nawet i 24 -48 godz PO zabiegu. Jest osowiały,obolały,moze wymiotowac.MI niemal serce pęklo widząc psa w tak obolałym stanie,gdy zostawiałam ją radosną i usmiechnietą, a w domu-obrażony zdechlak... ZABieg trwa ok.3 godz. WIec nie radzę zabierac do domu PSiaka od razu Po zabiegu.ALe gdy wet pozwala-wez Go następnego dnia.LUb po 12 godz. Do poprzedniczki- DLaczego mówisz-albo sterylka albo skaling zebów??? przeciez to i to mozna wykonac podczas jednej narkozy:) JA tak zrobiłam.Mniejsze ryzyko i mniej stresu dla psa... Koszty -z wszyskimi badaniami chyba coś ok.600-700zł.

Sterylizacja jest dla dobra pieska, a nie po to żeby mu zaszkodzić :) Powiem Ci tyle, że skoro ma urojone ciąże i tyle niedobrego się jej dzieje to zrób to. Będzie jej o wiele łatwiej w życiu i nie będzie się już męczyć. Jednak żadnej dobrej kliniki nie znam w Warszawie. Jednak po zabiegu musisz dbać o ranę, żeby nie dostało się żądne zakażenie.

Gość Jokan1
Ewcia9191 , dziękuję za obszerną odpowiedź. Co do sterylizacji i skalingu od razu, to fakt, nie pomyślałam nad takim rozwiązaniem:) - zobaczymy.

Gość gość
Do tego zabiegu trzeba się rozeznać gdzie jest najlepszy weterynarz. Ja sterylizowałam swojego kota w tym gabinecie www.weterynarz.pila.pl. Moja kotka szybko doszła do siebie.

Gość gość
Ja swoje 2 koty sterylizowałam w http://weterynaria.slask.pl/. Bardzo dobrze zniosły ten zabieg. Dlatego również zdecydowałam się zabrać tam 3 rodzeństwa kociąt, spod miejsca mojej pracy na sterylizacje/kastracje. Cała 5 ma się dobrze :) polecam ten gainet, bardzo mili i profesjonalni ludzie!

Gość uleczka131a
Sterylizacja pieska to dziś normalny zabieg i nawet zalecany przez weterynarzy. Tylko trzeba pamiętać by potem podawać psu odpowiednią karmę https://www.maxandmrau.pl/product-pol-442 Psy po sterylizacji staja sie mniej energetyczne i dlatego bardziej skłonne do nabierania ciała, bo apetyt im dopisuje .

Gość gość
Moj pies nie mial problemu z energia.. ani z tyciem, ani z niczym innym. Jak juz sie ogarnela po narkozie przeszla do porzadku dziennego nad cala sprawa :) zero zmian w zachowaniu. Zaplacilam sporo bo prawie 350zl (duzy okaz, husky:) ) ale nie zaluje bo lecznica wspaniala i wiem ze pies mial dobra opieke. Wrocilismy pozniej jeszcze na usuniecie listwy mlecznej na ktore to niestety nie zdecydowalismy sie wczesniej i pojawialy sie guzy (400zl) druga operacja znacznie gorsza dla suni, dluzej sie goila i bylo widac ze cierpi. Po sterylizacji nie dawalismy jej nawet lekow przeciwbolowych bo dzien po skakala po sniegu jakby nigdy cieta nie byla.

Gość em1lka

u mojej psinki zabieg sterylizacji oraz dochodzenie do siebie po tym zabiegu przebiegło gładko. To na pewno jeszcze w dużej mierze zasługa weta z vet4pet, który miał wiedzę i doświadczenie, a co za tym idzie... wiedział jak odpowiednio przeprowadzić zabieg. Także taka moja rada: przed podjęciem decyzji o sterylizacji poszukajcie dobrej kliniki weterynaryjnej.

Gość BIUS

Czy to normalne, że u 4-letniej suczki dwie doby po sterylizacji (zabieg 5 tygodni od końca cieczki) z gruczołów mlecznych wydziela się mleko?