Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmm

Obalam mit o tzw. polskich imonach

Polecane posty

Gość mmmmmm

Na różnych topikach o imionach kiedy tylko ktoś wychyla się np. z imieniem Oskar od razu pojawia się tabun orędowników tzw. "polskich" imion. Ludzie, pogrzebcie trochę w necie, a dowiecie się, że większość tych popularnych w Polsce imion wcale nie ma polskich korzeni. A właściwie słowiańskich, bo chyba te imiona należałoby uznać za "polskie." Czyli mamy do wyboru naprawdę niewiele... Oto kilka przykładów imion słowiańskich (wybrałam najbardziej znośne w dzisiejszych czasach): - męskie: Bogdan, Bogumił, Jaromir, Jarosław, Mieszko, Miłosz, Przemysław, Radosław, Wojciech - żeńskie: Bogna, Milena A teraz inne: - Celtyckie: Artur, Ewelina, Iwona - Germańskie: Franciszek, Karol, Konrad, Robert, Ryszard, Kinga, Karolina, Olga - Greckie: Andrzej, Damian, Filip, Grzegorz, Jacek, Piotr Agnieszka, Barbara, Katarzyna, Weronika - Semickie: Adam, Bartłomiej, Dawid, Gabriel, Jan, Jakub, Maciej, Tomasz, Anna, Elżbieta, Ewa, Joanna, Maria, Zuzanna

Gość mmmmmm
I jeszcze jedno - uważam za bardzo dobry pomysł nadawanie imion międzynarodowych. Skąd wiecie gdzie będziecie mieszkać w przyszłości, czy nie będzie konieczna przeprowadzka do innego kraju? Warto o tym też pomyśleć przy nadawaniu imion dzieciom.

Gość z tym ostatnim to sie
akurat nie zgodze - mieszkam w anglii i skoro tutaj sa wstanie sie nauczyc wszystkich imion hinduskich, pakistanskich, afrykanskich (a niektore to prawdziwe lamance jezykowe) to nie rozumiem dlaczego nie moga sie nauczyc naszych...

Widzisz różnicę między rezerwacją a bookowaniem? Consultungiem a konsultacjami, collegem a kolegium albo uniwersytetem, kobietą interesu a businesswoman? Jest ona taka sama, jak między Wiktorią i Virginią, Anielą i Angeliką, Agnieszką i Ines. Ogromne połacie naszego słownictwa pochodzą z łaciny, niemieckiego, czeskiego, włoskiego, francuskiego i angielskiego. Tyle tylko, że sa słowa (i imiona) przejęte bardzo dawno temu i zakorzenione w jezyku, których obcośc dawno osłuchała się nam do stopnia swoijskości. I są słowa-dziwolągi, słowa -snobizmy i kicze, no i są Julity, Isaury, Nikole, Sebastiany i Keviny. Myślę, że pojęcie \"polskie imiona\" nalezy traktować jak skrót myslowy. Te, które w języku mają tradycję i brzmią natutalnie.

Gość a patrycja to jakie
??

Równie dobrze można założyć, ze to dziecko zostanie w Polsce, pójdzie na polonistykę i napisze doktorat pt "Moda językowa a zdrowy rozsądek". Autor: Andżelina Owca.

Gość patrycja to chyba
od patyka

Gość mmmmmm
To wszystko prawda, co napisałyście. Obcokrajowcy mogą nauczyć się polskich imion, chodzi tylko o to, żeby dziecko dobrze czuło się ze swoim imieniem i nie było wytykane palcami. Zakładając ten topik nawiązałam do osób, które strasznie burzą się np. jak słyszą imię Sara czy Diana, a Zuzanna jest już dla nich ok i "typowo polskie." Fakt, jest wiele imion "osłuchanych", ale i wiele rzadkich, a ładnych, niekoniecznie kiczowatych i jestem za tym, żeby weszły do naszego języka.

Gość 11111111
mmmmmm ja Ciebie popieram w 100%

Gość nie zgadzam się
z tą opinią mmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapomniałaś dodać że są to imiona POCHODZENIA celtyckiego czy też innego.Więc zastanów się co piszesz. Np:Denis to nic innego tylko Daniel. Albo Alice,tak będziesz wołała na swoją córkę????????????????????? Ja na pewno zostanę przy Alicja.

Gość albi i zapytajnik popieram
Zreszta byly badania ( także w kafe przytoczone),ze pretensjonalne imiona wybierane sa przez ludzi z "nizin". ktorzy w ten sposob lokuja swoje marzenia o lepszej przyszlosci dla swoich dzieci. I fakt.

Gość yhdm
Olga germańskie??????? Zlituj się kobieto. To wschodniosłowiańskie imię.

Gość ludzie opanujcie się
Też mnie to czasem wkurza. Ktoś chce nazwać córeczkę Nicole, Angelika, albo Amelia, to od razu znajdą się takie które wyskoczą z tekstem: Tyle pięknych imion mamy w Polsce, czemu karzesz dziecko i nie chcesz córeczki nazwać Katarzyna, Magdalena, Karolina. Te imiona są tak obrzydliwie popularne, że aż ich nadawanie traci sens. To samo z chłopcami, od dzieciństwa marzyłam, że nazwę synka Allan, to dwie stare upierdliwe ciotki wiecznie trują mi głowę, że tak nie wypada, że syn, zwłaszcza pierworodny powinien otrzymac polskie imię: Roman, Bartosz, Jakub, żeby one chociaż polskie były:P

Gość ludzie opanujcie się
Edyta Górniak nazwała synka Allan, Kasia Stankiewicz nazwała synka Fryderyk, Ania Samusionek nazwała córkę Angelika, a żadna z wymienionych pań nie pochodzi z nizin społecznych. Poza tym znam wiele ludzi, którzy żyją bez pracy, wiodą zwyczajny żywot i dzieci też nazwali zwyczajnie: Małgorzata, Anna, Stanisław, Karol. Znam też wielu bogatych, którzy udziwniają np: Nicole, Fabienne, Jessica, Xawier, Ksawery. I z tego co zauważyłam, to biedniejsi, niższa warstwa wybiera proste, polskie imiona. A bogacze udziwniają.

Gość owszem pochodzą
górniak już nie jest w tych nizinach, ale z nich pochodzi. samusionek natomiast zachowuje się (razem z mężem) tak, że do wyzyn społecznych też jej nikt nie zaliczy. wyższa warstwa społeczna, to nie bogaci(sic!) jak np. wiśniewscy. rozróżniaj nowobogackich od inteligencji tego kraju.

Gość Ania999
Do mmmmmm: jasne! Np. Benita Brzuchalska

Gość fryderyk tyo imię które
ma w polsce tradycję