Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

chcialabym wiedziec kiedy sa dni płodne a kiedy nie. ->obserwacja śluzu, temp.pisałam juz o tym! czy uważa pani ze tabletki diane 35 zabezpieczja w 100 % ?? -> tak le trzeba dni ja stosować aby antykoncepcja juz działała -> to trochę zależy od tabletek, ale ogólnie skuteczność otrzymuje się ok. 7 dnia ich stosowania, przy pierwszym opakowaniu, o ile zostały rozpoczęte zgodnie z ulotką. i chciaąłm zapytać czy picie bratka... -> nie

Gość jolcia22
dziekuje za odpowiedz, wystraszylam sie bo w ulotce pisze ze to powinno byc plamienie przypominajace okres a ja mam normalny okres jak przed braniem tab i sie ystraszylam ze moze nie dzialaja:-)

Gość lady_in_red21
regularnie biore tabletki. jeden raz kochalismy sie bez gumki, teraz wystapilo krwawienie z odstawienia tabletek. juz trzeci dzien a mnie nadal pobolewa brzuch co sie nigdy przy normalniej miesiaczce nie zdarzalo. czy to mozliwe, ze jestem w ciazy? jak cos to bylby to mniej wiecej 2 tydzien. kurde, wiem, ze schizuje bo niby szansa jak jeden na milion jesli sie regularnie bierze ... ale jednak.

Gość liczaca dni
czy przy prawie regularnych miesiaczkach moge byc pewna ze juz 7,6 dni przed okresem mam dni nieplodne?

Gość jamam ja mam ja mam.
właśnie czy zawsze nie zależnie od kobiety przed okresem i zaraz po sa dni nie plodne ??

Gość baśkaaaaaa
Pani honorato a co oznacza brak śluzu ???? dodam że oczukeje okresu powinnam mieć jutro

Gość to ja tez mam pytanie
mam nieregularne cykle i jak mam ustalic kiedy mam dni plodne nie chodzi mi o ot zeby polegac tylko na tym jako na metodzie antykoncepcji ale tylko jako dodatkowo tylko ze ja nie wiem kiedy te dni plodne sa czy to prawda ze trzeba miec dane z calego roku zeby to obliczyc?

Gość lady_in_red21
Ciąza raczej niemozliwa.

czy przy prawie regularnych miesiaczkach moge byc pewna ze juz 7,6 dni przed okresem mam dni nieplodne? - jesli cykle regularne to tak! Ale, lepiej sprawdzać do tego śluz i temp. ciała!

Gość aneczkaaawawa
Pani honorato a co oznacza brak śluzu ???? dodam że oczukeje okresu powinnam mieć jutro

właśnie czy zawsze nie zależnie od kobiety przed okresem i zaraz po sa dni nie plodne ?? To zależy od długosci cykli. Tylko, że jeśli są to dni niepłodne to nie znaczy, ze ciaża jest niemozliwa - np pod wpływam ogromnych emocji ZARAZ PO OKRESIE MOZE dojść do wczesniejszej owulacji!

baśkaaaaaa Śluz nie jest regułą - czasem pred okresem jest sucho a czasem mokro, widac biały mętny śluz - to zależy od orgaznizmu.

to ja tez mam pytanie mam nieregularne cykle i jak mam ustalic kiedy mam dni plodne nie chodzi mi o ot zeby polegac tylko na tym jako na metodzie antykoncepcji ale tylko jako dodatkowo tylko ze ja nie wiem kiedy te dni plodne sa czy to prawda ze trzeba miec dane z calego roku zeby to obliczyc? Wtedy trzeba wziaść pod uwagę nie jeden cały cykl, ale 3-4 cykle wcześniej!

Gość aneczkaaawawa
ale gdy jest sucho to napewno nie oznacza to ciąży???? ja zawsze miałam 31 dniowe sykle pozniej brałam tabletki i wie pani jak to jest i teraz nie biore i dalej bede mieć 31 dniowe czy mogło sie cos zmienic?????

Gość majka22
mam pytanie tz. problem kochalam sie z narzeczonym, przypomnialo mi sie ze nie wzielam pigulki. zawsze biore o godzinie 22giej a byla juz 2 w nocy chcac wziac tabletke zauwarzylam ze dzien wczesniej nie wzielam tabletki, zapomnialam. tak wiec wziela ta tabletke o 2 w nocy a nastepnego dnia wzielam jedna o 20 a nastepna o 24 niewiem czy dobrze postapilam i jaka jest wiarygodnosc ciazy.

Gość majka22
pani Honorata nie odpowie??? :(

Gość ewasek
witam Pani Honorato mam pytanie:otoz lekarz ginekolog zapisał mi tab regulon, tylko że jets taki problem, ponieważ moja mama jest po amputyacji piersi i ja boję się je brać , gdyż jestm w grupie wysokiego ryzyka i obawiam się ,że tabletki mogą przyspieszyć chorobą. W dodatku inny lekarz , specjalista chorób wewnetrzynych, powiedział mi ,że w mojej sytuacji nie powinnam brać hormonów.Co Pani sądzi na ten temat?? moje drugie pytanie to po jakim czasie wydobywa sie płyn w mężczyzny. Powim ,że stosujemu z chłopakiem stosunek przer, ale on wyciąga paneisa na długo przed orgazmem.Z góry dziekuję za odpowiedz

aneczkaaawawa Czasem kobiety bedące w ciazy mają sucho! Tak jak powiedziałam, wykluczyć ciazy po tym nie mozna. A cykl po tabletkach napewno sie rozleguluje, ale z czasem powinien wrócić do tego sprzed brania tabletek!

Majka - czyli przerwa 48 godzinna? tak? To za dużo! właśnie stąd biorą sie wpadki przy tabletkach!

Gość aga 86
ja miesiąc temu odstawiłam tabletki brałam 2 lata. teraz wraz z chłopakiem zabezpieczamy sie tylko prazerwatywa myslisz ze to dobry pomysl

Witam Panią jeszce raz, postanowiłam skorzystać z Pani porad bo gnebi mnie pewnien problem, Jakieś 4 latata temu miałam zapalenie przydatków i torbile na prawym jajniku. Ginekolog u której byłam dała mi leki przeciwzapalne, antybiotyki i hormony żeby się zrosty nie zrobiły. Pytałam ją od czego mogło mi się coś takiego zrobić, ale odpowiedzi nie otrzymałam. Od tamtej pory jak tylko się przeziębie zaczyna mnie boleć ten porawy jajnik co roku na jesień odnawia mi s ię ból w jajniku który utrzymuje się nieraz bardzo długo. CZy jestem skazana na te dolegliwości do końca życia czy można jakoś temu zaradzić? Oprócz ubierania się ciepło bo tego pilnuję ale i tak ciągle mi się to odnawia.... Dodam że ostatnio podczas tych bóli miałam robiony wymaz i wszytko było wzorowo. Teraz tak jak pisałam wcześniej chcemy postarać się o dziecko martwię się co będzie podczas ciąży bo jej początek jeśli się nam uda przypadnie na jesień... Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam ;-)

przepraszam za literówke miałam torbiel a nie torbiele ;-) JAkie badanie najlepiej zrobić żeby się upewnić czy wszytko jest ok, myślałam o tomografie komputereowym oczywiście prywatnie ;-) chciałabym wiedzieć poprostu co mam z tym robić i jak się pozbyć tego problemu często słyszę że po ciąży te problemy się skończą ale nie wydaje mi się żby to była prawda...

Rosa - jeśli zapaleni zostało wyleczone, to nie powinno być problemów. Pozostałością nie wyleczonego stanu zapalnego przydatków jest przewlekłe zapalenie, którego cechą charakterystyczną są przede wszystkim nawracające zaostrzenia po krótszych lub dłuższych okresach bezobjawowych. W rezultacie nie wyleczonego zapalenia przydatków dochodzi do powstania zrostów między jajowodami, jajnikami oraz pętlami jelit, ścianą pęcherza moczowego i otrzewną. Dlatego zapalenie przydatkow moze prowadzić do powstania zrostów w jajoewodach- jednak w przypadku takich objawów jak u pani nie zawsze możemy wykluczyć - na przykład endometriozę. Jednak wobec powyższych objawów można zalecić laparoskopię aby wykluczy mozliwośc endometriozy i pobrać posiewy z okolic przydatków by zastosowac odpowiednie leczenie.

Zapalenie zostało przez ową ginekolog uznane za wyleczone... ale co roku własnie wracają te bóle tylwe że są owiele bardziej delikatne... czy usg wykaże czy są zrosty czy nie?

Tak wykaze. Laparoskopia ginekologiczna to metoda diagnostyczna i zabiegowa polegająca na wykonaniu trzech niewielkich nacięć, przez które wprowadza się do jamy brzusznej układ optyczny i niewielkich rozmiarów narzędzia chirurgiczne. Badanie to umożliwia obejrzenie zewnętrznej powierzchni narządów jamy brzusznej i wykonywanie różnorodnych zabiegów ginekologicznych.