Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

Przyjmowanie leków progesteronowych w umiarkowanych dawkach raczej nie ma wpływu na owulację. Ale takie leki są stworzone miedzy innymi po to żeby wspierać poowulacyjna fazę cyklu (tzn wtedy kiedy naturalnie wydziela się progesteron) i ich podawanie w pierwszej fazie cyklu (jesli nie w celu wywołania miesiączki) nie ma sensu.

Gość Proszę o odpowiedź
Witam! Mam pewien problem. Mam 30 lat. Od kliku lat przed miesiączką mam przez kilka dni drobne krwawienie lub krwisto zabarwiony śluz (niewielkie ilości) i przy tym bardzo llekki jakby tępo kłujący ból brzucha, które może być na przemian z dniami bez krwawienia. Po około 3, 4 lub 5 dni po tym krwawieniu dostaję normalnej miesiączki (koło 5 dni), której pojawienie się poprzedza ból brzucha (ten ból jest inny, boli mnie podbrzusze i mam ciężkie nogi). Dodam, że nie licząc tego krwawienia przedmiesiączkowego moje miesiączki są co 23 lub 24 dni. Ostatnią miałam 23 dni od poprzedniej. Są więc trochę za często. Nie wiem czy mam się tym niepokoić. Chciałam dodać, iż taką miesiączkę jak opisałam mam od mniej więcej odstawienia diane 35, a było to około 3 lat temu. W tym czasie też przerowadziłam się do innego kraju (Europa)i zaczęłam odzywiać się prawidłowo, a wcześniej choć moje odżywianie było bardzo niewłasciwe miesiączki miałam "normalne i regularne". Na początku to bagatelizowałam, bo to naprawdę jest niewielkie krwawienie. Wydawałoby się, że od tych trzech lat moja miesiączka powinna być jak najbardziej prawidłowa i dlatego się niepokoję - tym bardziej, że chcę zajść w ciążę, a ze względu na problemy mojego partnera być może będzie musiało to być zapłodnienie in vitro. Może to jest jakiś objaw niepłodności??? Może mam niedobory progesteronu? Może powinnam brać luteinę lub inne tabletki? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Gość Proszę o odpowiedź
Witam! Mam pewien problem. Mam 30 lat. Od kliku lat przed miesiączką mam przez kilka dni drobne krwawienie lub krwisto zabarwiony śluz (niewielkie ilości) i przy tym bardzo llekki jakby tępo kłujący ból brzucha, które może być na przemian z dniami bez krwawienia. Po około 3, 4 lub 5 dni po tym krwawieniu dostaję normalnej miesiączki (koło 5 dni), której pojawienie się poprzedza ból brzucha (ten ból jest inny, boli mnie podbrzusze i mam ciężkie nogi). Dodam, że nie licząc tego krwawienia przedmiesiączkowego moje miesiączki są co 23 lub 24 dni. Ostatnią miałam 23 dni od poprzedniej. Są więc trochę za często. Nie wiem czy mam się tym niepokoić. Chciałam dodać, iż taką miesiączkę jak opisałam mam od mniej więcej odstawienia diane 35, a było to około 3 lat temu. W tym czasie też przerowadziłam się do innego kraju (Europa)i zaczęłam odzywiać się prawidłowo, a wcześniej choć moje odżywianie było bardzo niewłasciwe miesiączki miałam "normalne i regularne". Na początku to bagatelizowałam, bo to naprawdę jest niewielkie krwawienie. Wydawałoby się, że od tych trzech lat moja miesiączka powinna być jak najbardziej prawidłowa i dlatego się niepokoję - tym bardziej, że chcę zajść w ciążę, a ze względu na problemy mojego partnera być może będzie musiało to być zapłodnienie in vitro. Może to jest jakiś objaw niepłodności??? Może mam niedobory progesteronu? Może powinnam brać luteinę lub inne tabletki? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Gość a czyyyy
tak ,ale na ulotce luteiny wyrażnie jest napisane, że wspomaga i wywołuje jajeczkowanie, i wskazane jest branie leku od 15-25 d.c, zgadza się - luteina to progesteron który naturalnie produkowany jest w drugiej fazie cyklu, więc jakie leki wywołują owulacje?

Brak owulacji można wywołać lekami hormonalnymi. Najpierw powinno sie zrobić badanie określające poziom hormonów płciowych, żeby wiedzieć jaki lek podać -np. clostilbegyt. Ale, napewno nie masz owulacji?? Powinnaś najpierw sie upewnic, czy Twoje cykle są bezowulacyjne - pisałam o tym wcześniej!

Menstruacje nie powinny pojawiać się częściej niż co 24 dni i nie rzadziej, niż co 31 dni. Jeżeli występują częściej, niż co 21-23 dni - to jest to objaw nieprawidłowy zwany częstym miesiączkowaniem. To krwawienie przed miesiączką to zapewne nic takiego, nie potrafię stwierdzićtak dokłądnie tego na odległość, ale zdarza się to często kobietom, ze mają plamienia, małe krwawienia, potem dzień sucho i normalny okres! Progesteron - gdy jest go za mało, kobieta może mieć kłpoty z utrzymaniem ciąży.

Gość ===ona31===
witam mam pytanie, czy ból jajników w czasie owulacji oznacza ze NA PEWNO zostanie uwolniona komórka jajowa. Czy ból moze tez występować przy cyklu bezowulacyjnym?

Nie rozumiem o co pani chodzi. Jesli bolą panią jajniki to może być to jakieś schorzenie Jesli jest to ból środkowy, czyli silny, krótkotrwały ból w dole brzucha, najczęściej jednostronny, to poprzedza na około 1-2 godziny uwolnienie komórki jajowej z jajnika.

Gość hhhdzieki

Gość Proszę o odpowiedź
Dziękuję za odp. Trochę mnie Pani uspokoiła. A mam jeszcze pytanie. Czy są na rynku jakieś testy dzięki którym można stwierdzić czy jest się osobą płodną czy też nie. Czy ginekolog podczas jednego badania może stwierdzić, że jestem płodna lub też, że będę miała problemy z zaiściem w ciąże? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!

Gość sprostowanie
do Honorata śluz typu płodnego MOZE pojawić się dwukrotnie w tym samym cyklu! może zaniknąć na kilka dni np na skutek stresu i ponownie wystąpić po ustąpieniu przeszkód.Dalej cykl toczy się normalnie czyli: dochodzi do owulacji i po 10 do 16 dniach występuje krwawienie. Metody Billingsa już od dawna się nie stosuje,gdyż sam objaw śluzowy niewiele nam mówi co dzieje się w organizmie i czy faktycznie doszło do owulacji.Dopiero zaobserwowany wzrost temp i spełnienie pozostałych warunków pozwala nam stwierdzić, czy cykl faktycznie był dwufazowy czyli czy doszło do jajeczkowania i ustalić okres niepłodności poowulacyjnej. Pozdrawiam!

Gość sprostowanie
to a propos tej wypowiedzi: " 13:39 HonorataW. Musisz mierzyc regularnie temp. przed wstaniem z łózka, najlepiej o tej samej godzinie. Śluz płodny masz napewno tylko raz

Sprostowanie do sprostowania! Po owulacji w organiźmie zachodzą przemiany uniemożliwiające ponowne wystapienie piku LH oraz takie, które powodują uwstecznianie się pozostałych pęcherzyków! Nie ma dwóch owulacji!

Gość Still
Zaciekawiła mnie Wasza dyskusja. Przyznam szczerze, że nie czytałam wszystkich wypowiedzi za co bardzo przepraszam. Mam pytanie jeśli mogę ... Do niedawna miałam dośc nieregularny okres co spowodowane było dużymi stresami. W tym roku tak jakby sie wyregulował, bo pojawia sie co 42 / 43 dni. Jak naturalnymi metodami wyliczyć kiedy przypadają dni płodne i jak długo jest choć cień szansy na cud :-) Z góry dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie.

Obecnosci w ogranizmie wysokiego poziomu hormonu o skróctowej nazwie LH. Takipik LH trwa około dobę, nie dłuzej niz 36 godzin.! A nie np. 14 dnia cyklu potem 25... itd!

42 dni - to za długi cykle. Już było wiele wypowiedzi na temat rozpoznania dni płodnych: masz do wyboru: -metode kalendarzową, -metode termiczną, -metodę obserwacji śluzu szyjkowego(Billingsa/Billingsów), -metodę objawowo-termiczną, -aparaty antykoncepcyjne.

Gość aha jfjjdfd

Gość nie wyrobie...
ktory wyksztalcony lekarz w XXI wieku poleca metode kalendarzowa????????????????????? jedyna dzis uznawana metoda naturalna jest metoda objawowo-termiczna i zadna inna!!!!

Nikt niczego nie poleca, kady stosuje co mu odpowiada, a metoda kalendarzowa istniała i istnieć bedzie - wszystkiego są plusy jak i minusy! Odpowidam tylko na pytania - staram sie pomóc! Jeśli zdążyłeś/zdążyłaś zauwazyć, nikt z dotychczasowych osób się nią nie kieruje!

Gość sprostowanie
do Honoraty - przecież dokłądnie o tym piszę! W jednym cyklu owulacja jesli występuje to tylko raz! Natomiast może pojawić się śluz poczym nastąpi przerwa spowodowana czynnikiem zewnętrznym i ponownie pojawia się śluz.Pojawienie się śluzu typu płodnego świadczy o tym,że organizm przygotowuje się do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej natomiast o tym czy faktycznie doszło do owulacji świadczy dopiero skok temp. Na marginesie - zgadzam się z przedmówcą/czynią odnośnie nazewnictwa,jest przestarzałe. Pozdrawiam!:)

Gość pytankowa_
Witaj Honoratko :) Pozwole sobie tak sie do Ciebie zwracac, w koncu to forum, nie bedziemy sobie "paniowac" :) Ostatnie 2 cykle 30 dniowe. Ostatnia miesiaczka - pcozatek 29 lipiec. 5 i 6 sierpnia - stosunek bez zabezpieczenia, ale final na zewnatrz. Sluz typowo nieplodny w tym czasie. Partner dojrzaly, opanowany. Pierwszy raz sie na to zdecydowalismy. Jak bedzie dzidzia, swiat sie nam nie zawali (chociaz wolalabym nie w tym momencie, no ale.. ;) ). Czy jest duze prawdopodobienstwo, ze moglo dojsc do zaplodnienia?

Gość pytankowa_
Honoratko, pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanie. Czy można wykonać jakieś badania w celu sprawdzenia, może jestem niepłodna i w ogóle niepotrzebne to całe zamieszanie? ;) Skąd moje podejrzenia - przez parę lat brałam leki, które całkowicie rozregulowały (chyba) moj układ hormonalny, cykle nieregularne - od kilkunastu do 90 dni...

Gość pytankowa_
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania 🌻

Gość no gdzie
Gdzie?na jakich stronach moge znalezc metody o kalendarzyku???i naturalnych mtodach? PS. czy po pigulkach jest pewne,ze rozreguluje mi sie okres???cykl?

Gość rybka23
Wyniki prawidłowe...?Więc dlaczego nie ma małego brzdąca?

Gość ja też zapytam
cykle 24 dniowe regularne!w 16 dniu cyklu pękła gumka nie było wytrysku nic zupełnie czysto do okresu było 8 dni!czy możliwa jest ciąża?dodoam że według moich obliczeń był to okes niepłodny!już wcześniej występował śluz nie płodny teraz jest zupełnie sucho trochę boli mnie brzuch w dole, czy to objaw nadchodzącego okresu??? proszę o odpowiedź!!!

Rybka, ale nie mogę stwerdzic czemu nie mozesz mieć malucha. Potrzebne sąmi wszystkie badania, a moze to wina partnera! Wiele ludzi stara sie o dziecko i nie udaje się im, mimo, zę wszystko jest dobrze, w ciażęwcale nie zachodzi się tak łatwo