Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

Gość Ericcca
No to prosze o 5 minut ;)

Gość Nineczka1234
Ale się tutaj zrobił fajny topik!! Rzadko na tym forum wypowiadają się specjaliści. To ja też będę miała pytanie do pani Honoraty, mogę?? :) Otóż mam problem z doborem tabletek antykoncepcyjnych. Wypróbowałam już całą masę, poczynając od Microgynonu, przez Cilest, Logest, Harmonet, Gravistat (potem wytłumaczę dlaczego brałam ten mocny w sumie środek), i kończąc na Yasmin. I wszystkie te tabletki (poza Gravistatem) powodowały u mnie po jakimś czasie silne bóle głowy i migreny, nie do wytrzymania, zwłaszcza w 7-dniowych przerwach. Poza tym, zaczęłam mieć (przy Gravistat i Yasmin) nieprzyjemne uczucie "ciężkich nóg", bóle łydek itp., co może sugerować jakieś skłonności do zakrzepicy prawda?? Po urodzeniu dziecka, przez dłuższy czas nie brałam tabletek w ogóle. I po jakimś czasie (3,4 lata) zaczęłam mieć krwawienia w środku cyklu. To znaczy, najpierw pojawiły się plamienia tak na tydzień przed "prawdziwym" okresem, a potem przerodziły się w regularne krwawienia!! Taka rzadka krew, nie miesiączkowa, od razu wiedziałam że coś jest nie tak. cdn

Gość Ericcca
37,3 i pol

Gość Nineczka1234
Oczywiście poleciałam do mojego ginekologa, który wykonał mi standardowe badania: badanie tradycyjne, cytologię i USG - dopochwowe. Okazało się, że jestem zdrowa. Lekarz doszedł więc do wniosku, że krwawienia w środku cyklu oznaczają niedobór progesteronu. Przepisał mi początkowo słabiutki Harmonet, niestety krwawienie nie ustąpiło. Dlatego potem przepisał mi mocny środek Gravistat - i od pierwszej tabletki krwawienie ustało! Jak ręką odjął. Brałam Gravistat przez 4 miesiące, potem odstawiłam (ze względu na to uczucie ciężkości nóg). Ale chciałam być dalej zabezpieczona więc przeszłam na nowoczesne Yasmin, niestety te bóle głowy.... no i kurcze, teraz mam dylemat. Nie biorę żadnych tabletek, ze względu na bóle głowy i na te nieszczęsne nogi, ale... znów zaczyna mi się plamienie przez okresem!! Nie wiem już, co mam robić?? A może rozwiązaniem byłyby Cerazette, tabletki zawierające tylko Progesteron??? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Gość Nineczka1234
Ech, nie zauważyłam że pani doktor poszła. co za pech! No nic, wrócę tu w nocy. :)

Gość hmmm1as
Sorki,ale musisz ją zmierzyć po kilkugodzinnym wypoczynku, najlepiej rano po przebudzeniu :) Pytałaś o prawdopodobieństwo zajścia w ciązę - moim zdaniem było spore...Tylko wytłumacz mi proszę, na jakiej podstawie wiedziałaś ze masz dni płodne??

Gość Ericcca
No juz taka ciemna to (chyba) nie jestem ;).Ostatni kres 11.07 , cykl 26 dni , bylismy razem od 21 do 29 lipca.

Gość hmmm1as
czyli współżyliście od 11 do 19 dnia cyklu a dzis masz 27 dzień cyklu, zgadza się? :) Więc podtrzymuję to co napisałam wcześniej prawdopodobieństwo poczęcia było spore a z jakim skutkiem dowiesz się pewnie wkrótce:)

Gość Ericcca
Jak tylko dostane @ napisze...a jak nie , bede w dziale "bede mama" ...

Gość hmmm1as
I nie będzie to tragedią, choć na początku uznasz to za rewolucję w swoim życiu :)

Gość Ericcca
Masz moze gg albo cos takiego?

Gość hmmm1as
jeśli to do mnie to owszem mam gg - 6377049

a ja mam jeszcze jedno pytanko.... Jakies 2 miesiace temu byłam na USG przezpochwowym u lekarza by sprawdzic czy wszystko ok. Bylam wtedy w 5 dniu cyklu zaraz po okresie. Poszłam ponieważ miałam małoobfite okresy i krótkie (4 dni). Lekarz zauważył że na obu jajnikach miałam pęcherzyki i na jednym z jajników jeden pęcherzyk był największy mał 7 mm. Jaką wielkośc musi mieć pęcherzyk by wydostało sięz niego jajeczko? Biorąc pod uwagę ze to byłdopiero 5 dzień cyklu i pęcherzyk miał juz 7 mm to jaką ma wielkość w połowie cyklu kiedy dochodzi do jajeczkowania? Czytałam na tym forum żen iektóre dziewczyny mają największe pęcherzyki 0.5 mm....

Gość pechowa_szcześciara
A gdzie najbardziej wiarygodna jest temp mierzona ?

Gość juz nie wiem
czy bromergon 0,5 tabletki starczy na zbice prolaktyny wysokiej bo az 799,i czy moglo to przyspieszyc miesiaczke o 8 dni

Gość lady_in_red21
tydzien temu kochalam sie z chlopakiem pierwszy raz bez gumki. do tej pory zawsze uzywalismy prezerwatywy. oczywiscie biore tabletki, w miare regularnie, tzn. nie zdarzylo mi sie jej zapomniec, zawsze biore o tej samej gdzinie +/- 3. no ale i tak teraz schizuje, ze jestem w ciazy, bo oprocz tego biore hormony tarczycy (eltroxin). POMOOOOOOOOOOCY !

Gość HonorataW.
pechowa_szcześciara A gdzie najbardziej wiarygodna jest temp mierzona ? W pochwie!

Gość HonorataW.
Nineczka - Wszystkie pigułki mają w swoim składzie ten sam estrogen - etinylestradiol, natomiast różnią się rodzajem zawartego w nich drugiego hormonu - progestagenu. Wybór tabletek jest obecnie bardzo duży. Lekarz może zatem dobrać taką dawkę hormonalną, przede wszystkim estrogenu, która nie będzie powodowała niepożądanych skutków ubocznych. Są jednak kobiety, które nie tolerują w ogóle estrogenów. W ich przypadku można stosować tabletki jednoskładnikowe, tylko z samym progesteronem (tzw. minitabletki). Mają one jednak tę wadę, że wymagają rzetelności oraz dużej samodyscypliny. Trzeba je przyjmować bardzo regularnie, codziennie o tej samej porze. Do dyspozycji mamy pigułki z dwoma rodzajami hormonów – estrogenem i progestagenem – oraz ww. minipigułkę z jednym hormonem.

Gość HonorataW.
Ejmi - Może osiągnąć wielkość orzecha laskowego (ok 24mm).

Gość HonorataW.
juz nie wiem - Masz bardzo wyski poziom prolaktyny, norma jest od 3,4 do 24 powinnaś zacząć od 0,5! Lekarz powinien zaprpponować Ci wykonanie rezonasu magnetycznego, 167 to bardzo wysoki wynik, jeśli poziom prolaktyny potwierdzony kilkoma badaniami jest powyżej 50 ng/ml to takie badanie jest wskazane. Bierzesz jakieś tabletki anty? Polecam Parlodel - jest lepszy i nie ma żadnych skutków ubocznych. Moze być również Norprolac - to juzwybór Twojego lekarza.

Gość rybka23
Pęcherzyki dojrzewające?Co to jest?I co oznacza?

Gość Miluszka
A ja tam nie jestem za metoda kalendarzykową bo znam przypadki totalnego wyłożenia sie na tym... bo wystarczy zmiana klimatu, antybiotyk czy inne czynniki zewnetrzne i organizm szaleje. Moja kolezanka wlasnie tak dorobila sie bobasa :/ ja sama sie zastanawiam czy sie bobasa nie dorobilam... niby 20-21 dc... niby cykle 28dniowe, niby petting, a jednak nerwy mam na postronku... 4tydzien jak mi sie okres spoznia... ja jestem jednak za tabsami... przynajmniej nierwowka jest mniejsza... :/ z metodami nauralnymi nigdy nic nie wiadomo. chybaze naturalnie planuje sie wstrzemiezliwosc... ;)

Gość aris-84
już chyba 54 dzien jak nie mam okreu, ponad tydzien temu robilam test, ale wyszedl negatywny, zadnych obajwów nie mam poza tym ze bolaly mnie sutki parę dni temu, dodam ze w styczniu przestalam brac tabsy, ale do tego czasu mialam regularne miesiączki, prosze o odp, co to moze być

Gość HonorataW.
Rozlegulowana gospodarka hormonalna.

Gość HonorataW.
Pęcherzyki dojrzewajace to pęcherzyki Graafa. Produkują estradiol. Pęknięty pęcherzyk Graafa uwalnia komórkę jajową. Moment takiego pęknięcia nazywamy jajeczkowaniem (owulacją).

Gość Miluszka
Czyli co? jak sie bierze tabsy i odstawia je na jakis czas to organizm moze potem szalec? Ja przestalam brac tabletki w kwietniu. przez ostatnie 3 m-ce bylo 28 dni... jak w zegarku. :) wczesniej bylo roznie... raz 30 raz 32... czy to znaczy ze teraz moj oranizm wraca do stanu przed braniem tabletek? bo szczerze powiem ze zaczynam sie denerwowac czy nie jestem w ciazy... :/ stosunku jako takiego nie bylo ale roznie bywa :/ juz sie chyba za bardzo przyzwyczaiłam do regularnych miesiączek i teraz oanikuje na zapas ;)

Gość HonorataW.
Rozregulowany cykl miesiączkowy może być wynikiem zmiany klimatu, zażywania niektórych leków lub istnienia niektórych chorób takich jak np. chorób tarczycy, zespołu Turnera i inn. Zaburzenia cyklu miesiączkowego występują często po ciężkich operacjach lub urazach. A ile masz lat? Od kiedy miesiaczkujesz?

Gość Miluszka
miesiączkuje od 13-14 roku życia... czyli juz tak ok 10 lat. te miesiaczki były zwykle srednio regularne, 30 do 30stu kilku dni. Juz mialam nadzieje ze tabletki mi to wszystko wyregulują, ale bralam krotko (4 miesiace).Poza tym zeszly weekend to była podróż przez pół Polski, a poza tym wiadomo jak to z pogoda.Możliwe,że to miało na mnie duzy wpływ? wiem ze takie pytania powinnam zadawac raczej swojemu ginekologowi,a najlepiej isc sie przebadac... ale za bardzo mi narazie cisnienie skacze... :/

Gość rybka23
Dziękuję ślicznie za odp. ale nurtuje mnie jeszcze coś: otóż,kiedy te pęcherzyki powodują owulacje?Staram się o dziecko a efektów nie ma. Dojrzewające???Czyli zajdę czy nie??