Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

Gość lady_in_red21
ponawiam swoje pytanie. tydzien temu kochalam sie z chlopakiem pierwszy raz bez gumki. do tej pory zawsze uzywalismy prezerwatywy. oczywiscie biore tabletki, w miare regularnie, tzn. nie zdarzylo mi sie jej zapomniec, zawsze biore o tej samej gdzinie +/- 3. no ale i tak teraz schizuje, ze jestem w ciazy, bo oprocz tego biore hormony tarczycy (eltroxin).

Rybka Bez owulacji nie zajdziesz w ciążę! OWULACJA, czyli JAJECZKOWANIE to uwolnienie dojrzałej komórki jajowej z pęcherzyka Graafa.

Powinnaś być pod stałą opieką endokrynologa, a Twój ginekolog powinien dobrać Ci odpoweidnie tabletki. Ja nie widzię prawdopodobieństwa, ze jesteś w ciazy - to raczej niemożliwe. Zrób dla pewnosci badanie hcg!

Gość Miluszka
I jeszcze jedno krótkie pytanko... jakie jest prawdopodobieństwo zapłodnienia podczas pettingu? słyszałam o takich przypadkach i chce wiedziec ile w nich prawdy... i po jakim czasie plemnik umiera w srodowisku niesprzyjajacym?

stosunek przerywany od okolo 10 mies bez zdnych dodatkowych metod anty..jakie sa szanse na ciaze?

Gość Pomocy pani Honorato
tydzień po okresie pękła nam prezerwatywa, potem jeszcze jeden stosunek bez zabezpieczenia (stwierdziliśmy że i tak trzeba będzie coś z tym zrobić) czy miałam dni płodne? jest duże ryzyko że wpadłam? mam 18 lat i nie mogę pozwolić sobie na dziecko... teraz mija jakies 35 godzin od stosunku, słyszałam takiej metodzie "po" ze bierze się naraz kilka silnych tabletek antykoncepcyjnych, ale czy one są bez recepty? jest jakiś sposób żebym już teraz mogła sprawdzić czy jestem albo nie jestem w ciąży? jakoś zmierzyć temperature czy cokolwiek żeby uspokoić nerwy? błagam o pomoc... :( :( :( :( ...

Przyjmuje się, że plemniki po ejakulacji żyją ok. 48 godzin i w tym czasie zdolne są do zapłodnienia. Jest jednak sporo dowodów na to, że w sprzyjających warunkach, np. w śluzie szyjkowym (macicy) mogą przeżyć znacznie dłużej, nawet do 7 dni (i między innymi stąd biorą się niespodziewane ciąże). Jeśli jest t osrodowisko niesprzyjające to od razu - gdy sperma wysycha! Jesli chodzi o petting - to jeśli są to dni płodne - szanse na ciaże są, jesli zaś nie - to ciażę wykluczyć mozna. Sama spotkałam sie z takim przypadkiem tylko jeden raz!

Pani Justyno - trudno powiedziec, jesli nie ma współżycia w dni płodne to szanse są zerowe - sęk w tym, ze trzeba wiedzieć czy to są czy też nie dni płodne, jeśli chodzi o dni niepłodne to szanse zerowe! Spotykam sie z kobietami, które stosują st. przerywany już ok kilku lat i nie ma niechcianych ciąż!

Pomocy pani Honorato A wiec tak - nie chce straszyć, ale szanse sąbardzo duze na ciażę. Teraz powinna pani zażyć Postinor - tylko na receptę! Postinor to tabletki hormonalne, które można wziąć do 72 godzin po stosunku bez zabezpieczenia. Kobieta ma prawie 100% pewności, że unikła ciąży. Przepisuje to legalnie każdy ginekolog, ale nie jest to środek, który stosuje się w zwykłym trybie zabezpieczania antykoncepcyjnego. Przyjmuje się go wyjątkowo, w nagłych sytuacjach.

a ja spanikowałam i wziełam 7 tabletek harmonetu bo tylko to mam pod ręką , przeczytałam ze harmonet ma podobnązawartość hormonów co FEMODEN a na stronie http://www.sciaga.pl/tekst/19917-20-antykoncepcja jest napisane ze 4 tabletki femodenu do 24godzin po stosunku mozna wziasza potem powtorzyc po 12 godzinach bo to tabl. jednoskaldnikowe i to powinno zadzialac jako yuzpe, u mnie ponad 30 godzin mineło, tabletek wzielam 7 a nie 4 i harmnetu a nie femodenu i :(((((( jestem przerazona mam 18 lat i u mnie w domu panuje przekonanie o seksie po ślubie, w dodatku to był dopiero mój drugi raz. nie wiem co robić, nie mam pieniędzy na prywatną wizytę u lekarza na postinor :((

czy to cokolwiek pomoże? stediril i rigevidon są dosyć tanie i mozna je wziąśc do 72godz. po czylizdążyłabym ale czy one tez są na receptę?

a prezerwatywa pękła nam licząc od ostatniego plamienia (już nie krew tylko bardziej brązowa wydzielina pod koniec okresu) pod koniec piątego dnia.

Wzięła pani dużą dawke hormonów - jednakmoze powodować to szereg działań niepożądanych i powikłań zatorowo-zakrzepowych. Mimo, iż była to niegdyś metoda bardzo efektywna obecnie nie jest stosowana. Najlepsza do zastosowania jest jeszcze metoda polegajaca na podaniu do 72 godzin po stosunku tabletki zawierającej: 100 mcg ethynyloestradiolu z 500 mcg lewonorgestrelu i powtórzenie tej samej dawki po 12 godzinach (a ostatnio mówi się, że nawet do 150) po stosunku potencjalnie mogącym zakończyć się niepożądaną ciążą. Można użyć również ( zamiast Postinoru) : Gravistat 250, Minisiston, Microgynon21, Rigevidon, Stediril.

harmonet 1 tabletka zawiera 0,020mg etynyloestradiolu i 0,075mg gestodenu - wystarczy, wzięłam 7 około 35 godzin po stosunku, czy to wystarczy? to będzie teraz 0.14 mg etynyloestradiolu ale bez tego drugiego :( ???

Pani Jutstyno - to zależy jeszcze od partnera - to czy wydzielany przez niego płyn ejakulacyjny zawiera plemniki. Jesli tak to szansę są b. duze, jeśli nie - to raczej jest to niemozliwe!

Gość Miluszka
Pani Honorato bardzo dziekuje za wszystkie informacje... Mimo wszystko dalej sie troche denerwuje... słyszałam gdzies ze dni płodne u kobiety występuja zwykle miedzy 11 a 19 dc w zaleznosci od tego jak długi ma sie cykl... czy to prawda? ja sama nigdy nie stosowalam naturalnych metod i nie sprawdzalam kiedy to wystepuje u mnie... ale obstawiam ze przy 27-28 dniowym cyklu po tym jak odtawilam tabletki moglam miec (ale nie dam reki uciac) owulacje tak miedzy 13-15 dc, chyba ze mi sie cos poprzestawialo... uprawialismy z chlopakiem petting w 20-21dc, a wczesniej nie widzielismy sie dosc długo takze kontaktow intymnych nie bylo... jakie jest ryzyko ze moglam zajsc w ciaze? No i czy to ze mam skurcze macicy to moze byc objaw przeciagajacego sie pms'u czy mam sie zaczac bac? ...:::...Głupi stres...:::... :(

Niech pani nie robi nic sama - wystarczy, zę pójdzie pani na pogotowie, albo do przychodni i wtedy powie pani jaka jest sytuacja, lekarz przypisze postinor!

Gość Miluszka
:) fajnie ze jakis fachowiec mi to mowi :) mam nadzieje ze ta "posucha" wreszcie minie ;) a niech mnie zaleje tak jak warszawe a co! ;) A tak powaznie to dzieki za wszystkie komentarze. czas sie przestac stresowac :) Melisa i spać... :) Pozdrawiam

dziekuje..mam rozumiec ze szanse sa zerowe aby to sprawdzic..tzn ten plyn...pewnie..nie musi pani odp.

Gość paola_ola
Jaka jest szansa na zaplodnienie gdy jemu podczas stosunku (bez zabespieczenia) sie "ulało" a ja mialam akurat dni plodne?

No, jeżeli się \"ulało\" do pochwy lub nawet w okolice wejścia do pochwy,to prawdopodobieństwo ciąży należy brać pod uwagę.

Gość naturalnie
pani honorato prosze sobie poczytac o metodach naturalnych, a nie pisac bzdety o kalendarzyku...

Gość rybka23
Jeszcze jedno pytanko o pęcherzykach...Na usg mam napisane "widoczne pęcherzyki dojrzewające"- czyli?Kiedy będą tak "dojrzałe".żeby mieć dziecko???Od jakiegoś roku mam regularne mesiączki, przedtem miałam co kilka miesięcy.Zarzywałam Luteinę,Stediril,Mygrogynum 21 i mój lekarz twierdzi,że wszystko w porządku...Ale jak,skoro dziecka nie ma?Dziękuję z góry za odp...Pozdrawiam serdecznie.

Gość ciągle myślaca
Pani Honorato, widze,ze Pani odpowiedzi są bardzo kompetentne, zatem i ja zadam swoje pytanie (choc moze troche rozbudowane). Otoz sypiam z moim partnerem od 4 miesiecy, metoda na ktora sie zdecydowalismy sa pigulki, lekarz przepisalm mi diane ze wzgledu na problemy z cera. Biore juz 5 opakowanie, okres zawsze pojawial sie w 4 dniu z odstawienia (raz w 5). Przed braniem pigulek cykl byl w miare regularny, a raczej regulowal sie juz do 28 dni. I teraz pytanie, pigulki sa naszym jedynym zabezpieczeniem, on konczy we mnie. Ale zastanawiaja mnie roznice w sluzu raz mam bardzo mokro raz sucho. Czy te hustwaki sa normalne w trakcie brania pigulek i jeszcze jedno czy mozliwe,ze jestem w ciazy jesli regularnie biore pigulki (plus minus 15 min.) , od 4 miesiecy normalnie na nie reaguje. Bo ostatnio mam problemy z mocna zgaga (tj.jakies 3 tygodnie),ale nie wymiotuje itd. bralam tylko zapobiegawczo ranigast i pilam miete, tylko tyle, aby zlagodzic objawy, czy to mozliwe,ze pigulki sie nie wchlonely???dziekuje z gory za odpowiedz :)

Kiedy pęcherzyk Graafa jest dojrzały ma średnicę około 1 cm, wypełnia go płyn pęcherzykowy, zawiera już komórkę jajową. Wtedy pękau i uwalnia komórkę jajową. A teraz jak długi ma pani cykl ? Najczęściej przypada pomiędzy to pomiędzy 10. a 15. dniem cyklu miesiączkowego.

Gość ciągle myślaca
otoz ja nadal biore pigulki tj. 5 opakowanie, kochalam sie w tym dniu w ktorym bralam 2 pigulke z piatego opakowania...mialam sporo sluzu,ale libido nie bylo najwyzsze...mozliwe,ze doszlo do jajeczkowani, bo pigulka sie nie wchlonela przez ranigast i herbate mietowa???