Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaoa22

przetaczanie krwi a ciąża

Polecane posty

Gość zmartwionaoa22

Mam 22 latka i mam zamiar z mężem juz wkrótce starać się o dzidzię. Wszystko jest dobrze ... badania ginekologicze ok... ale a się boję. Urodziłąm sie jako wcześniaczek i aby przezyc musiałam miec przetaczana krew... a slyszałam ,że to powoduje trudnosci w zajsiu w ciaze a nawet ja uniemozliwia:( Powiedzcie czy to prawda... ja juz wariuje:(

Gość justaaaaaa
ja tez mialam przetaczaną krew jak sie urodzilam i jeszcze o tym nie slyszalam wiec z checią sie dowiem czegos wiecej na ten temat, wiec dziewczyny piszcie!!

przetaczana krew mial moj maz (urodzony w 33 tygodniu ciazy) nigdynikt mu nie mowil ze bedzie mial problemy zostac ojcem, a zostal :) przetaczana krew miala takze kolezanka mojej mamy, ktora ma juz 4 dzieci i z rzadnym nie miala problemu (donoszenie, zajscie) czy mialo sie przetaczana krew czy nie to nie ma znaczenia jak dla mnie

Przetaczana krew nie tylko w niemowlęctwie, ale też w każdym innym wieku nie ma nic wspólnego z płodnością!!!! Możesz być spokojna!!! Najprawdopodobniej miałaś krew przetaczaną albo z powodu zrealizowanego konfliktu serologicznego, lub z powodu jakiegoś krwawienia - które nie są rzadkie u wcześniaków. Jedyne co powinnaś mieć teraz zrobione to oznaczenie tzw. odczynu coombsa - czyli sprawdzenie czy po przetoczeniu nie wytworzyłaś we krwi przeciwciał, które mogłyby być szkodliwe dla dziecka - ale to dokładnie jak będziesz już w ciąży pokieruje Cię Twój lekarz - na pewno będzie wiedział co i jak. A najlepiej na najbliższej wizycie wyjaśnij wszystkie wątpliwości ze Swoim lekarzem. Moim zdaniem transfuzja absolutnie nie ma tutaj nic do rzeczy!!!!