Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Siostrzyczka1900*****

Mam takie pytanie.Jak uważacie czy księża powinni mieć żony....

Polecane posty

Bo ja uważam że tak

z jednej strony tak a z drugiej jako ksiądz wybierając drogę kapłaństwa z celibatem wyrzeka się i ma jakby więszą świadomość swojej służby Bogu. Nie robi z tego rzemiosła. Nie mówię o tych, co mają kochanki na boku :P jednak byłabym za tym, by mogli mieć mimo wszystko te żony

Chodzi Ci o zniesienie celibatu? Bo czy powinni? Zniesienie celibatu daje możliwość wstąpienia w związek małżeński, ale nie jest to obowiązkowe, jakby wskazywało pytanie tak postawione

Chodzi mi o to żeby księża mogli się żenić i mieć dzieci,bo większość i tak ma to po co mają się z tym kryć przecież to tylko ludzie.

Gość jesienna slota
Oczywiscie! I zeby musieli na te rodziny zapracowac! Moze wowczas to, o czym mowia w niedziele mialoby jakis sens:P

Właśnie o to mi chodzi

Tak oczywiście, jeśli bedzie zniesiony celibat to w porządku. Nie mam nic przeciwko takiej decyzji Watykanu.

Oczywiście, że powinni. Przecież ksiądz to taki sam człowiek, jak każdy inny, też potrafi kochać i nie ma powodu żeby go w tej kwestii ograniczać. Poza tym myślę, że wizerunek Watykanu, wiele by zyskał na takiej decyzji.

Gość Nas uczom jak żyć
bez grzechu a sami grzeszom więcej jak my dzieci mają w karty grają a my za to płacimy.Taka prawda i BOGA się nie boją

Gość a ja uwazam ze nie
a przekonal mnie do tego jeden zakonnik zreszta. on prowadzil duszpasterstwo szkol srednich dosc preznei dzialajace i podczas jakiejs dyskusji na tem emat powiedzial - "a teraz wyobrazcie sobie, ze ja mam zone i dzieci. nie moge posiwecic wam tyle czaseu, bo musze czasem pobyc z nimi. nie moge jechac z wami na wakacje/pielgrzymke/gdziekolwiek bo dziecko w szpitalu/zona rodzi/... itp, itd". no i ja sie z nim zgadzam. jak ksiadz pojdzie zarabiac, to go nie bedzie wtedy kiedy go najbardziej potrzeba, bo kto mu da urlop, zeby np. dal komus ostatnie namaszczenie?

Księża prawosławni i protestanccy mają rodziny i nie są przez to gorszymi duszpasterzami, a często lepszymi.

Milosc do Boga wg mnie nie wyklucza milosci do rodziny, a wrecz obie nawzajem moga sie poglebiac. Wg mnie ksieza powinni miec rodziny i zony. O ludzkich potrzebach seksualnych nie wspomne.

myślę, że gdyby mogli mieć rodziny to mniej byłoby tego kombinowania... Nie ma co ściemniać.. ksiądz to też człowiek, też ma potrzebę miłości, seksu - w naturze człowieka jest łączenie się w pary...

Gość jesienna slota
A ja uwazam...rzeczywiscie, poki co poswiecaja nam mnostwo czasu:( Biuro parafialne czynne w pn. od 15:30 do 16:( do tego kilka godzin w tygodniu na msze...

Gość NO no no no no co to
Oczywiście że powinni miećrodziny bo mnie np. denerwuje bardzo ja kmoże dwa - trzy tygodnei temu na mszy ksiądz darł mordę na ambonie że każda rodzina ma tak mało dzieci a powinno być ich z 12 a ludzie nie powinni sie wykręcać tym ze drogo jest dzieci wychować ... :O myślę że inaczej by spiewał jakby jemu dali 700 zł na miesiąc i kazal iwychowac 15 bachorów. Sam jeździ mercem i wpieprza najdrożze produkty i to wszystko za pieniądze naiwnych parafian a ludziom każe teplać się w brudzie , szamć chleb ze smalcem i chodzić w łachmanach tylko p oto żeby 15 bachorów odchować. Jakby sam miał tyle dzieci to może by przestał piepprzyć takie głupie bajki od których sięsłąbo robi. Poza tym jakby miał żonę toby może nie wykorzystywał ministrantów a poza tym wielu księży ma kochanki a tak nei musieli by się z tym kryć ...a parafianie przecież nie moga żyć bez ślubu bo to taka obraza Boga ... ahhh :o

Gość peparapar
NIE chyba, w czasie wolnym pojda pracowac na utrzymanie

Gość przypadek+
zdecydowanie TAK.

Gość jesienna slota
Peparaper...wlasnie o to chodzi....

Gość OCZYWISCIE
..jak kazdy facet potrzebuje seksu..nie da sie oszukac natury...to nieludzkie..

raczej nie powinni.... jak taki kapłan może dobrze sprawować swoje obowiązki po kłótni z żoną?? :/ tak czy siak wiekszośc ma kochanki (nasz ksiądz buduje swojej dom dwupiętrowy - \"gosposi\"). potem bedziemy słuchać z ambony, o tym, że jego dziecko ma świnkę i aby wyzdrowieć potrzebuje baaaaaaaaaardzooooo drogich leków najnowszej generacji... nie mam zaufania do księży, a szczególnie do mojego... za dużo osób wybiera kapłąństwo chyba dla \"lepszej drogi\"... dwa samochody, dwa komputery, najlepiej postawiona chata na ulicy, itp, itd. nie raz słyszałam co ten nasz ksiądz wyprawia - mojej koleżance powiedział, że nie ma się przejmować, że jest taka głupia, bo i tak jest tylko kobietą, stworzona na wizerunek mężczyzny, niedorównując mu do pięt. innej koleżance na obozie dał przy wszystkich pajaca (miała urodziny) i powiedział: \"masz, bo zachowujesz się jak pajac\" a mój były ksiądz od religii twierdzi, że większośc wypadków samochodowych spowodowana jest przez zbyt wyzywająco poubierane kobiety......

Gość No a mi się wydaje
Że owgóle nie powinno być księży bo przecież ludzie są sobie równi więc modlitwa noja trafia do Boga tak samo jak modlitwa księdza więc po co ta zbędna osoba w relacji BÓG - człwoiek ??

Gość Hersz Baba
Pewnie że nie powinni niech wiedzą jak to jest mieć rodzine i ją utrzymać,a nie doradzać i pouczać innych nie mając żadnych problemów

Gość rozkwitający kwiatek
lepiej żonę niż 100 kochanek..a większość z nich ma kobiety

Gość popieram opinię