Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gassa

Tabletki anty a SPOWIEDŹ w kościele katolickim

Polecane posty

Gość Gassa

Kilka miesiecy biore tabletki antykoncepcyjne i meczy mnie mysl o spowiedzi w kosciele, czy traktowac to jako grzech? Czy wy sie z tego spowiadacie i czy ksieza dają rozgrzeszenie?

Gość to jest grzech
ale rozgrzeszenie spokojnie dostaniesz, na pewno :)

Gość Gassa
ale znowu bede brac, wiec to tez sie liczy? a gdzie postamnowienie poprawy? dlaczego to takie trudne! Tyle kobiet na swiecie bierze tabletki anty i jak one sobie radza?

Gość to jest grzech
rozgrzeszenie dostajesz jesli żałujesz za swój grzech i chcesz sie poprawić tyle ze ksiądz wcale nie musi wiedzieć, że nadal je będziesz brała ale może Cie o to zapytać i wtedy kicha kiedyś miałam podobny problem i zapytałam na katolickim forum i tam powiedzieli że nie odpuszczają tylko poważnych grzechów przeciw duchowi swietemu ale to są rzadkosci wiec nie ma sie co bac

Gość jak spowiadałam
sie ze współżycia z chłoppakiem to dostałam rozgrzeszenie, włąsciwie każdy dostanie jak powie ze załuje i postanawia poprawe, chyba ze ktos popełni naprawde cos paskudnego ... wiecej sie z tego spowiadac nie bede bo to oszukiwanie siebie i Boga, bo nie załowałam ani razu tego ze sie kochałam a także nie zamierzałam tego przerwac, Ty pewnie też nie zamierzasz zaprzestać brania tabletek, wiec tak zastanawiając sie ggłęgiej , jaki jest sens spowiedzi? pierwszym jej warunkiem jest żal za grzechy a bez niego sakrament jest niewazny, po co całą ta szpopka i udawanie świetych. Albo sie akceptuje zasady kościoła albo nie, nie można wybierać przykazań których bedzie sie przestrzegać a których nie ;/ od keidy zaczełam kochac sie z facetem, oddaliłam sie od koscioła, czystość , szczerość w spowiedzi -to nie moje cechy. Po co oszukiwać siebie, co z tego ze ksiaż da rozgrzeszenie które naprawde nie ma znaczenia tam na górze

Gość loooo
Podwójna moralność, wiem bo znam wiele osób, które po prostunie mówią.

Gość Gassa
wiec nie mowic? pewnie mozna sie do tego przyzwyczaic, ale nie bedzie lekko... to sa trudne decyzje...

Gość a kogo oszukujesz
ksiedza czy pana boga? katolicka moralnosc! dlatego tak nienawidze tych wszystkich swietoszkow, na kolanach kazdej niedzieli ale zasazy do wyboru-jakie tylko pasuja. Mdli mnie

Gość Gassa
zataić i mieć grzech czy wyspowiadać sie i nie postanowić poprawy ani nie załowac za grzech? Tak zle i tak niedobrze!

Gość Gassa
to co zrobić? Naprawdę niewiem....

Gość ja juz bym
wolala powiedziec, przyznac sie, bo oszukiwac, to swietokradztwo bedzie jak pojdziesz do komunii a po co chcesz isc do spowiedzi? ja pojde na boze narodzenie

Gość co zrobic
przesac udawac katoliczke!! jest tyle wyznan! wybierz ktore Ci pasuje :), a w ogole to po co przynalezysz do konkretnego? zeby sasiadka widziala?

Gość proste
nie bierz tabletek anty Nie będziez się z tego spowiedać, nie ma 'podwójnej moralności"

Gość jak to
ma nie brac? i z moich podatkow znowu pojdzie na zapomogi? najlepiej to sie rozmnozyc i liczyc na opieke panstwa i tych bezdzietnych co zapierdzielaja na te boze owieczki

Gość proste
są inne metody......np spirale

Gość loooo
Moim zdanie antykoncepcja jest już tak powszechna, że kosciół katolicki będzie musiał ją zalegalizować.

Gość Martul
Według prawa bedziesz miała grzech jesli spowiedż będzie nie szczera,jesli przystapisz do komunii bez spowiadania sie z tego grzechu , to bedzie świętkaradztwo. Czy chesz by Jezus zamieszkał w twoim sercu? jesli jesteś jego tabernakulum to musisz być w stanie łaski uświęcającej, ale jeśli zadajesz sobie to pyatnie to znaczy że coś cie porusza. Może pogadasz o tym z księdzem w konfesjonale? chyba nie uradzimy nic.. Powiedz mu szczerze jakie masz wątpliwości..co cię dręczy i dlaczego... zapytaj samą siebie czemu masz wątpliwości ... Pozdrawiam :)

Gość bardzo to trudne
i na szczęście masz skrupuły.Bo człowiek bez sumienia to przegrana.Nie można zabijać tego w sobie.Próbuj rozmawiać z mądrym księzem,takim od akademickiej młodzierzy.Na pewno nie będzie prawił głupich morałów,tylko poważnie z Tobą porozmawia.Powodzenia.

Gość Gassa
echhhh to trudna decyzja, musze chyba znaleść dobrego księdza ktory mnie nie przegoni z konfesjonalu, ale poki antykoncepcja nie jest dozowolona przez kosciol to mądrego rozwiązania nie bedzie... zastanawiają mnie tylko te miliony kobiet... jak one sie czują i jak postepują?

Gość oqiwdho
Gassa, skoro zastanawiasz się jak radzą sobie inne kobiety a sama i tak żyjesz w konflikcie bo nie stosujesz się do wymogów Kościoła a boisz się księdza w konfesjonale, to może pora żebyś dorosła i przestała się przejmowa jakimiś nieżyciowymi bzdurami?

Słyszałam kiedyś o młodych, którzy spowiadali sie przed swoim ślubem Zapytano ich, czy wspólżyli. Odpowiedzieli, że tak (oczywiście każde osobno:) ), a potem, gdy spytano ich, czy żałują, powiedzieli, że nie, bo się kochają. Ooje dostali rozgrzeszenie i wzięli ślub.

Gość Gassa
no to ja juz wiem, narazie poki nie wspolzyje tylko biore taletki to nie robie niczego zlego, a gdy kiedys dojdzie do wspolzycia to porozmaiwam wtedy z jakims ksiedzem o tym jak sie nalezy zachowac

Gość warunkiem spowiedzi jest żal
za grzechy i postanowienie porawy :-)

Gość a co ma piernik do wiatraka
każdy myślący człowiek w jakis sposób się zabezpiecza a klechom nic do tego,bo w razie wpadki oni napewno ci nie pomogą,a tylko będą prawic morały.Ta ciemnota ,którą oni wciskają o naturalnym planowaniu nie przystaje do życia w 21 wieku,przecież to nie te czasy kiedy miało się po ośmioro dzieci.

Gość to nie jest sprawa między
mną a "klechą" tylko zasady mojej religii. Jeśli je łamię to chyba naturalne,że odczuwam dyskomfort

Gość twój wybór
ale albo jesteś tak młoda i naiwna,albo naprawdę chcesz się przekonac na własnej skórze jak smakuje kazda kolejna wpadka,bo nie sposób dokładnie wyliczyć dni płodnych

Gość a kto ci powiedział
ze chcę sie przekonać jak smakuje wpadka ? Napisałam,że odczuwam dyskomfort (psychiczny)

Gość to sobie dalej
kombinuj i odczuwaj ten swój dyskomfort,ale gwarantuję ci że jak zrezgnujesz z wszelkich zabezpieczeń(i na dodatek będziesz się tłumaczyć klechom)to masz wpadkę jak w banku,bo przecież jedno wynika z drugiego...

Gość podnoszeeeeeeee