Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alaniz

naturalne metody planowania rodziny

Polecane posty

Gość alaniz

kalendarzyk + obserwacja sluzu + macanie szyjki macicy... interesuja mnie jedynie opinie kobiet, ktore stosowaly te metode conajlniej 6 miesiecy. Czy wszystko poszlo po waszej mysli?

Gość małgosia****
Stosuje od 14 miesięcy. Wszystko zgodnie z planem. Główny wskaznik to temperatura i sluz.

jestem męzatką od 6 lat, tyle samo stosuję naturalne mpr i jest ok z tym że jeśli mierzysz temp to już to nie są kalendarzykowe metody bo one uogólniają, mamy 2 dzieci , wszystko okej, po porodzie w zasadzie tylko obserwuję sluz i badam szyjkę macicy, jest okej od 2003 nie zaszliśmy :)

Gość do AAAlutek
jesli w najblizszej przyszłości nie zamierzacie powiększyc rodzinki to radzę oprócz obserwacji śluzu koniecznie mierzyć temp.!!!:)

jako dni niepłodne według Dr Retzera liczy sie 3 wieczór wyzszej temp.lub 3 wieczór zamknietej szyjki, która jest zamyka sie dopiero w 2 dniu wyzszej temp. wiec licze niepłodne od 5 dnia wyzszej, moj siostra juz 9 lat tylko szyjke bada i jest ok. po porodzie jest kolosalna róznica midzy zamknieta a otwarta szyjka, spoookooo:)

Gość do AAAlutek
mnie tam wsio ryba:P ale tempkę zmierzyć zaden problem chyba, ze kolejny dzidziuś w rodzinie nie będzie katastrofą ;) co niestety zdarza się w myśleniu wielu małżeństw:( Pozdrówka!:)

Gość alaniz
no ja na razie mierze temperature i sluz badam, ale mam dwa pytania: 1 - sluz nieplodny to ma byc "suchosc" ale ja zawsze cos mam - oczywiscie rozni sie od plodnego, ale sucho nie jest. tez tak maciee? 2 - jak wyczuwac ta szyjke macicy? ja nie czuje roznicy :(

ja zanimzaczełam badac samą szyjkę miałam za sobą na papierze 39 cykli z pełną obserwacją temp, śluzu i bóli głowy, jajników itp.bo już przed ślubem prowadziłam obserwacje, w XVIII wieku już kobiety badały szyjkę w plemionach afrykańskich nazywając ją KRANEM:)jeśli kran był otwarty i lała sie woda były płodne, jeśli zamknięty i zakrecony zamknięta.

jeśli szyjka jest mięka i pulchna jak wargi włożysz czubek wskazującego palca, jeśli twarda jak czubek nosa nie włożysz palca, albo włożysz i wyczujesz czop sluzowy zamykajacy szyjke

Gość do alaniz
alaniz no ja na razie mierze temperature i sluz badam, ale mam dwa pytania: 1 - sluz nieplodny to ma byc "suchosc" ale ja zawsze cos mam - oczywiscie rozni sie od plodnego, ale sucho nie jest. tez tak maciee?" są tzw. 2 typy podstawowego modelu niepłodnośći w skrócie PMN1 i PMN2 - pierwszy charakteryzuje się suchością po mięsiączce/wystapienie śluzu typu płodnego/ suchość do końca cyklu, czyli wystapienia koljnej miesiączki. Drugi - po miesiączce jest mokro,wilgotno masz po prostu odczucie ze nie jest sucho/ dzień w którym obserwujesz zmianę z tego odczucia na inny tzn. sliski,rozciągliwy,przejrzysty jest piewrszym dniem płodności/ po fazie płodności następuje okres niepłodności poowulacyjnej trwający do końca cyklu - u Ciebie będzie to znów to samo odczucie i taki sam sluz jak na początku cyklu. Na 2 pytanie odpowiedziała ci AAAlutek:)

Gość A ja powiem...
Ze uwielbiam npr po prostu! 15 cykli obserwowanych juz za mna, dzidziusia jak na razie nia ma :) Cykle mam dlugie ok 34 dni, wiec tempke mierze tak od 15dnia do 3 dnia wyzszej tempki, sluz mam bardzo czytelny i szyjke tez :) Naprawde, zal mi tych kobietek, ktore nie wiedza ze npr jet tak latwe i skuteczne, truja sie tabsami lub mecza z gumkami, i jeszcze wydaja na to kase.