Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vera_

czym sie roznia probiotyki od prebiotykow???

Polecane posty

Gość MiWi
Polecam strone www.probiotyk.info, tam jest naswietlona cala sprawa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupuhhh
a co to sa te probiotyki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mhmmmh
prebiotyki to zdaje sie substancje ulatwiajace wzrost pozytecznej mikroflorze, o ewentualnym szkodliwym dzialaniu na mikroorganizmy niekorzystne probiotyki to substancje zawierajace pozyteczne mikroorganizmy, jak jogurt i kefir

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy z tych lekow jest cos na w
w czym one sie znajduja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozsze
no w jogurtach, kefirach............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tekla1982
Na stronie www.probiotyk.info polecanej przez Kogos tutaj jest dokladnie wyjasnione co to sa probiotyki: "Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego - pro bios - co znaczy "dla życia". Organizm człowieka jest integralną częścią ekosystemu w którym istnieje i dlatego do poprawnego funkcjonowania potrzebuje pomocy organizmów, z istnienia których na co dzień nie zdajemy sobie sprawy. Znaczenie tych organizmów nie zawsze było znane człowiekowi. Probiotyki odkrył na początku XX wieku Ilia Miecznikow - zoolog i mikrobiolog rosyjski, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny. Uczony zauważył, że w niektórych częściach południowej Europy ludzie żyją znacznie dłużej niż gdzie indziej. Przeprowadzone badania pozwoliły mu stwierdzić, że pożywienie tamtejsze zawiera dużą ilość zsiadłego mleka, w którym znajduje się pewna bakteria. Z racji ciągłego spożywania kwasnego mleka, bakteria ta była nieustannie obecna w układach trawiennych badanych osób. Opisywaną bakterią była pałeczka kwasu mlekowego. Zanim jednak wprowadzono na rynek pierwszy celowo wyprodukowany produkt probiotyczny, czyli wzbogacony szczepami bakterii kwasu mlekowego, upłynęło aż 70 lat. Dziś mamy już pewien wybór żywności probiotycznej, ale o samych probiotykach wciąż wiemy stosunkowo niewiele. Probiotyki to żywe mikroorganizmy (specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie), które po spożyciu przez człowieka lub zwierzę, wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej (naturalna mikroflora bakteryjna człowieka bytuje zarówno w wewnętrznych, jak i zewnętrznych powierzchniach ciała - głównie na skórze, w górnych drogach oddechowych, dolnych odcinkach układu moczowo-płciowego, w jamie ustnej oraz szczególnie obficie w przewodzie pokarmowym). Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania. Zatem nie wszystkie bakterie są złe - bakterie probiotyczne to organizmy przyjazne i często niezbędne dla naszego zdrowia. Ich obecność zapobiega rozwijaniu się wielu schorzeń, np. niestrawności, grzybicy czy nietolerancji pokarmowych. Tymczasem często niszczymy je wcale o tym nie wiedząc. Giną, gdy leczymy się antybiotykami, przyjmujemy doustne leki sterydowe lub niektóre pigułki antykoncepcyjne. Probiotyków może nam też brakować jeśli często pijemy chlorowaną wodę, alkohol lub żyjemy w stresie. Wiele czynników środowiskowych, takich jak: zanieczyszczenie wody i żywności substancjami toksycznymi, leczenie chemioterapeutyczne, radioterapia, infekcje wirusowe, czy też niewłaściwy sposób żywienia powodują zakłócenie naturalnej równowagi. Również pośpiech, zmęczenie i stres sprzyjają głównie bakteriom chorobotwórczym. W licznych badaniach potwierdzono słuszność tezy, że antybiotyk zawsze powinien iść w parze z probiotykiem. Probiotyk obecny w procesie leczenia antybiotykiem likwiduje uboczne skutki jego działania. Antybiotyk bowiem zabija wszystkie bakterie - zarówno chorobotwórcze jak i te dobre, osłabiając barierę ochronną organizmu. Probiotyk zapobiega niszczeniu flory mikrobakteryjnej w jelitach, a co za tym idzie, niweluje nieprzyjemne, a czasem groźne w skutkach dolegliwości układu pokarmowego. Leki osłonowe należy stosować w trakcie, jak również do czterech tygodni po zakończeniu leczenia, aby odbudować zniszczone szczepy dobrych bakterii. Odbudowanie odporności organizmu, zwłaszcza po kilkakrotnym stosowaniu antybiotyków, nie łatwe, szczególnie w przypadku dzieci, których młode organizmy są szczególnie podatne na zakażenia i infekcje. Wiecej info na stronie, jest tez forum na ktorym mozna pogadac nie tylko o probiotykach :) Pozdrowionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×